Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 19:40, 19 maj 2019

Do góry
Marga napisał(a)
100 odmian robi wrażenie Ja mam z roku na rok coraz mniej. Wszystko mi nornice zżerają, m.in. moje ukochane Praying Hands też znikneły.

Monia , jakoś się ich tak uzbierało.Duzo jeszcze mam , maluch , mlodych. za 2, 3 lata powinny być ładniejsze.
Ale i powinnam tez i miejscówki znaleźć dla nich. bo na razie jedna przy drugiej rośnie. .
Ech te nornice.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:39, 19 maj 2019
Do góry
Nowa12 napisał(a)
Do 15 piękna pogoda a potem jak zwykle burza i strugi wody. I już nic nie chce wsiąkać bo jest tyle wody w ziemi .

Pięknie
Mój ogrodowy pamiętnik 19:36, 19 maj 2019
Do góry
Nowa12 napisał(a)

Chyba żadne inne rośliny nie mają tak intensywnych kolorów jak rodki czy azalie .

Oj tak. Teraz ich czas
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:34, 19 maj 2019

Do góry
Mam od zeszłej wiosny wiśnie piłkowaną niewiele przyrosła przez ten rok
Nie wiem czy mogłabym ją przyciąć ?czy teraz można? Nie zakwitła w tym roku

Kiepska jakość zdjęcia ale już ciemnawo się zrobiło
RODOS - trochę inaczej 19:33, 19 maj 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Zaczosnkowałaś się widzę . Ładnie u Ciebie coraz bardziej.

Rzekomo nornice nie lubią czosnków, to wtykam gdzie się da ..i niedźwiedzi i mały i duży i w tym roku nornic nie ma !!! Może to też zasługa kota, który odwiedza mnie czasem i którego dokarmiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:30, 19 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)

Cudny ten lilak.Az chce sie go mieć
Ogródek przy lesie 19:26, 19 maj 2019

Do góry
Agata,Kamila, Agata, Magda, Asia, Ztomas, Joanna.
Zdjęcia robione telefonem. Aura w dniu odwiedzin była magiczna. Łabądz sprawiał wrażenie jakby miał doświadczenie w pozowaniu. Przechylał lekko głowę i zerkał. Jeszcze wczoraj go widziałam jak pływał po jeziorze. Zrobiłam dużo zdjęć.

Znowu na wsi 19:14, 19 maj 2019

Do góry
Rozsiały mi się fiołki labradorskie, bardzo mnie to cieszy.

Urodę tego bodziszka dostrzegłam dzięki Anitce z "Azylu na Wichrowym Wzgórzu". A wydawał mi się taki nieciekawy

W samym słońcu 19:14, 19 maj 2019

Do góry
sarenka napisał(a)

Ale długaśne masz te rabaty, super Jak wszystko podrośnie będzie fajnie
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 19:14, 19 maj 2019

Do góry
Wiosenne kule moich rozchodników

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 19:13, 19 maj 2019

Do góry

Witaj, wykonałaś dużo pracy. Co to jest - iglakowe kule. Czy cały sezon mają kolor brązowy?
Nowocześnie z różAnką :D 19:11, 19 maj 2019

Do góry
Za duże mam lawendy chyba na twój patent...Jezu ale masakra ta rabata! Już doła załapałam...dopiero trzy posadzilam A mam dosyć..

Znowu na wsi 19:06, 19 maj 2019

Do góry
Lato będzie bardziej kolorowe. Zbieram rośliny do kompozycji w donicach

Bardzo dobrze przezimowały rozchodniki i rojniki w doniczce.

Żurawki i bratki też z ubiegłego roku, dosadziłam begonie

Glina w ogrodzie 19:04, 19 maj 2019

Do góry
HaniaA napisał(a)
Witam wszystkich

Razem z mężem postanowiliśmy założyć rabatę, mąż kopiąc dół pod rośliny napotkał problem w postaci twardej zbitej gliny na głębokości ok 30-40,jest nie do rozbicia szpadlem czy widłami (to by była długa żmudna praca-ponad siły), dodatkowo przeszkodził mu deszcz i nasz rów wypełnił się wodą która nie schodzi.

Plan był taki żeby wykopać jak najgłębszy rów, nasypać żwiru, potem specjalnie przygotowanej mieszanki ziemi i powsadzać rośliny. Nie mniej jednak nie spodziewaliśmy się że kopanie zakończy się na 30-40 centymetrach. Dodatkowo ta stojąca woda rodzi pytania:

Czy rośliny nie będą gnić stojąc w takiej wodzie po deszczu?
Czy dalsza praca ma sens tzn wykopać ten rów na te 30-40 cm i powsadzać tak płytko rośliny? czy za jakiś czas jak korzenie zaczną się rozrastać to przebiją się przez tą twardą glinę? Czy zrobi się taka "donica"? w dodatku płytka? co wtedy?

Dodatkowo w ogródku jest pełne słońce a więc- jak nie ma deszczu to jest sucho i skała a jak leje to woda długo wsiąka.

Narazie kupiliśmy thuje golden smaragd, oraz dwa modrzewie szczepione na pniu. Rośliny stoją i czekają a my nie wiemy co robić. Proszę o pomoc doświadczonych ogrodników, gdyż ja jestem zupełnie początkująca...

Tak, rośliny będą gnić w takiej wodzie.
Rozwiązanie:

nawiercenie dziur drenażowych - przewiercić się do piasku, wypełnić dziury kamieniami.

Podwyższone rabaty a na brzegu rabat odwodnienie liniowe.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:00, 19 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Powiem Ci, że im dłużej mam u siebie rewolucję tym bardziej popadam w minimalistyczne formy. Nie wiem czy mam się z tego cieszyć czy się niepokoić

Ty masz olbrzymie pojedyncze rabaty. I na nich masz nasadzenia minimalistyczne, a że rabat jest sporo i na każdej inny minimalizm, to wrażenia monotonii nigdy nie będzie.

U mnie największy wpływ na wybór roślin i koncepcji nasadzeń miała konieczność osłonięcia się przed wiatrami i sąsiadami. Zaprawdę, powiadam Ci, widok sąsiada spożywającego obiad w bezpośredniej bliskości, do ulubionych nie należy.

Jeżówka - Echinacea 18:57, 19 maj 2019

Do góry
dzika_roza napisał(a)
A jedna moja Secret Affair cos choruje
Co to moze byc?

A nie ma zbyt mokro ? wygląda na jakąś chorobę grzybową..puki co (może odezwie się ktoś bardziej doświadczony) oderwij te porażone listki i chociaż na razie odsuń kamyki od rośliny
Znowu na wsi 18:56, 19 maj 2019

Do góry

Tak jakoś wyszło że kolorów niewiele

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:49, 19 maj 2019

Do góry
Jest zielone...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:46, 19 maj 2019

Do góry
Karolina231 napisał(a)
Aktualny wygląd, kurcze zasiana 03.04!! a tak marnie wygląda, ledwie 5 cm, normalnie to chyba by już było po pierwszym koszeniu, wydaje mi się że za rzadko posiada, chociaż było prawie 6 kg na 200m kw. Co myślicie, robię zdjęcia no i się to powolutku zagęszcza ale marnie to idzie

Możesz przesypać ziemią z worków wymieszaną z nasionami traw. Te gołe miejsca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies