Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:23, 10 cze 2019

romaya napisał(a)
Ewo, jeszcze raz dziękuję za pomoc w ratowaniu angielek. Teraz znów po prośbie - napisz proszę, czy usuwając przekwitłe kwiaty trzymać się zasady pierwszego prawdziwego liścia? Przez te tropikalne temperatury róże bardzo szybko się sypią

Nie ma za co Tak, przycinaj do pierwszego pięciolistka. Możesz iść nawet niżej. Jak już będą większe i będziesz miała więcej gałęzi na krzaczku, to przycinaj właśnie na zróżnicowanych wysokościach. Wtedy wydłużysz kwitnienie. No chyba, że chcesz mieć wszystkie kwiaty w tym samym czasie, to przycinaj wszystkie na tej samej wysokości
Jak róże będą starsze, to będą trochę dłużej trzymały kwiaty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 17:31, 10 cze 2019

Nadrobiłam zaległości.
Nie dziwię się, ze z radoscią odwiedzasz takie ogrody. To wielka przyjemność oglądać prywatne raje innych ludzi. Przecież aż kipi z nich pasja, włożone emocje i serce dla roślin. Wspaniałe, że dzielą się tym z innymi
Basilikum 20:55, 10 cze 2019

super taka wycieczka
my siebie w naszym klubie ogrodnika,jakos nie odwiedzamy ale i mysle, ze takich pieknych wielkich ogrodow u nas nikt nie ma
dzieki za fotki

mnie urzekly widoki z ogrodow
Magara 21:50, 10 cze 2019

Anda napisał(a)

Mam nadzieję, że koty zrezygnują z tego miejsca

A jak robisz oliwę nagietkową? I do czego? Do jedzenia czy jako kosmetyk?

Ewa, też mam taką nadzieję

A odnośnie oliwy nagietkowej - robię w celach kosmetyczno-leczniczych choć podobno nagietek dobry na wszystko
ja napełniam słoik do 1/3 pojemności samymi dojrzałymi płatkami, zalewam oliwą z oliwek (taką sklepową, choć wybieram raczej z wyższej półki) do pełna i odstawiam w słoneczne miejsca na dwa tygodnie - ważna rzecz - trzeba mieszać, ja mieszam parę razy dziennie, jak się nie zamiesza - zapleśnieje
po tych dwóch tygodniach przecedzam i do słoiczków, zakręcam i mam

sprawdza się świetnie do zniszczonych rąk zamiast kremu (choć trzeba mieć cierpliwość i czas bo wchłania się dużo dłużej niż kupne kremy do rąk), a jeszcze lepiej się sprawdza na wszelkie ukąszenia owadów - mnie gryzie wszystko co lata i od każdego ukąszenia mam bąbla na kilka albo kilkanaście cm - jak w miarę szybko posmaruję oliwką nagietkową - obrzęk mam znacznie mniejszy, że o swędzeniu nie wspomnę
generalnie polecam
Poppy 22:08, 10 cze 2019

Anda napisał(a)

No teraz powinien się kot już odczepić

Ogólnie Jude jest sztywny. Wydaje mi się, że ma we krwi jakieś herbatnie, bo mój rósł raczej prosto i się nie pokładał.
Tak samo rośnie Brother Cadfael. Musiałabym sprawdzić w książce Austina, do jakiej grupy zakwalifikował obie róże.

Tak wyglądał w pierwszym roku po posadzeniu

Chcialabym, ale z tutejszymi kotami to nigdy nic nie wiadomo, zwlaszcza z kocia arystrokracja Ale nie zapeszam.

Dzieki, widze, ze to raczej Jude we wlasnej osobie u mnie rosnie. Sle serio, zwatpilam, po tych opisach pokladajacych pod ciezarem austinek. Emma tez sie nie poklada, ale nie kwitnie, wiec nie wiadomo. Ciekawa jestem, czy braciszek ma wspolnego przodka z Jude.

Ogrody fajne, jestem pod wrazeniem wielkosci, zwlaszcza tych dwoch pierwszych, ale ten trzeci ma widok, ze ah!No i bzyki

PS. NIe kusi Cie powtorka z rozrywki, czyli kolejny Jude? Dla zapachu chociazby
basia3012 23:17, 10 cze 2019

Ewuniu, obejrzałam z przyjemnością relację z wycieczki po ogrodach. Piękne.

Jak zwykle mam do Ciebie pytanie, czy przekwitłe kwiaty róży New Down to można usuwać czy zostawić. Jeśli tak to ile pędu ucinać z kwiatem? One są w tym roku posadzone z donicy. Młode jeszcze ale kwitną już.

I jeszcze Ewuniu poradż czy na opuchlaki to świeżo zalany wrotycz używać czy gnojówkę? Bo ze trzy dni temu zalałam ale te upały to wszystko szybciej się rozkłada.
I jeszcze zaczęłam zastanawiać się czy taka gnojówka z suszonego wrotyczu nie będzie jednocześnie wysiewem wrotyczu w ogródku. Wiem, że Ty robiłaś gnojówkę, chyba ze skrzypu suszonego. Czy był jakiś wysiew? Najlepiej zapytać kogoś kto już to przetestował.
Pozdrawiam.
Kasya 23:25, 10 cze 2019

Pozwolisz ze jeszcze pokaze pobrana w zeszłym roku sadzonkę róży Wartburg ?
To chyba taki rarytasik póki co kilka kwiatuszków ale licze na kiście za rok
Gosiek33 06:00, 11 cze 2019

Kasya napisał(a)
Pozwolisz ze jeszcze pokaze pobrana w zeszłym roku sadzonkę róży Wartburg ?
To chyba taki rarytasik póki co kilka kwiatuszków ale licze na kiście za rok

taki blady kwiat, czy tylko na zdjęciu tak wyszło?
Kasya 06:01, 11 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

taki blady kwiat, czy tylko na zdjęciu tak wyszło?

Przecież ona ma multikolorowe kwiaty zależnie od fazy
BKosimkArt 07:51, 11 cze 2019

Ewuś pięknie tam masz, fajna sprawa te odwiedzanie ogrodów.
Ta róża, zacytowana przez Panią Przyrodę faktycznie piękna.
Spodobał mi się też bardzo pomysł na stolik z wideł, super przenośny gadżet.