Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony z cisa 19:55, 26 maj 2016

Do góry
Larwy wyłażą? Wysypuje się biały proszek spod miseczki? Jeśli tak, to zastosuj Mospilan. Od spodu pryskaj.

Ale generalnie może być za wcześnie, bo nie ma jeszcze larw. Są jaja dopiero, a na jaja się nie pryska

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1763-misecznik-cisowiec?page=3

Osobniki składają jaja od maja do czerwca.

Larwy miseczników pojawiają się w lipcu , żerują do początku września,

wtedy też należy opryskiwać w stadium larw. Dobry będzie Mospilan. Czyli lipiec, sierpień opryski na larwy misecznika.

Wymieniają jeszcze środki Confidor i Tastar.
Plamy na trawniku 18:48, 26 maj 2016

Do góry
Witam,
zdjęcia oddane. za pierwszym razem mi się nie udało
pozdrawiam
Justyna

Gardenarium napisał(a)
Tego czy żółte plamy są z przenawożenia czy z niedożywienia, nikt nie wie, zwłaszcza że nie ma zdjęcia. Ja się nie podejmuję doradztwa.

Wszelkie dostępne porady masz pod tagiem trawnik, w tym regeneracja.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
System automatycznego nawadniania 18:38, 26 maj 2016

Do góry
Dlatego napisałam system projektuje się na 80 % wydatku źródła wody.
Zawsze kupuję znane marki i drogie, bo tylko w ten sposób mogę zaoszczędzić w ciągu np. 10 lat użytkowania. Czy to samochód, czy kosiarka czy inne coś, piła na ten przykład. Taniocha się nie opłaca, dlatego omijam z daleka. Jeśli Cię stać kup Grundfosa, a jeśli masz te dwa przysłowiowe zraszacze to kup byle co, tez pociagnie.
System automatycznego nawadniania 18:20, 26 maj 2016

Do góry

Różne pompy ludzie zakładali, włoskie, grudziądzkie, Grundfosa, Omnigena i jakie tam są, jedne się spalą drugie działają, na to pytanie nie ma odpowiedzi,. Wszystko może działać doskonale, ale też wszystko się może popsuć, więc nie odpowiemy na to pytanie bo co mamy powiedzieć ??

Zapytam jaki samochód jest najlepszy, czy odpowiesz? i tym i tamtym pojedziesz, wszystko kwestia ceny, wydajności i innych parametrów.

W ogrodzie ostatnim jaki robiliśmy hydraulik założył jakąś pompę, niby super, ale zaraz po dwóch dniach spalił się silnik od pompy, może się spalić w każdej marce.

System się projektuje na 80% źródła wody.
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 18:06, 26 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź różaneczniki w dużych grupach, po kilkanaście sztuk, pomiędzy posadź drzewa lekko zacieniające. Nie sadź za głęboko, nie ściółkuj grubo, nawet wcale. Dobrze przygotuj podłoże, powinno być kwaśne i żyzne.

A jakie to miałyby być drzewa bo ja także planuje posadzić w rozaneczniki w miejscu slonecznym?
Plamy na trawniku 17:49, 26 maj 2016

Do góry
Tego czy żółte plamy są z przenawożenia czy z niedożywienia, nikt nie wie, zwłaszcza że nie ma zdjęcia. Ja się nie podejmuję doradztwa.

Wszelkie dostępne porady masz pod tagiem trawnik, w tym regeneracja.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 15:32, 26 maj 2016

Do góry
Posadź różaneczniki w dużych grupach, po kilkanaście sztuk, pomiędzy posadź drzewa lekko zacieniające. Nie sadź za głęboko, nie ściółkuj grubo, nawet wcale. Dobrze przygotuj podłoże, powinno być kwaśne i żyzne.
System automatycznego nawadniania 15:13, 26 maj 2016

Do góry
Krzysiek poczytaj powód i zrozum człowieka, tutaj robotów nie ma. Są ludzie wyłącznie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:10, 26 maj 2016

Do góry
Nie ma szansy na wyrównanie, tak będzie.
Co tam było w tej mieszance nikt nie wie, a co napisane - wiadomo. Skąd się wzięły takie nasiona? nie wiem. Warunki pogodowe mają się tutaj nijak do problemu.
Żywopłot strzyżony z cisa 15:08, 26 maj 2016

Do góry
O tej porze cis gubi igły. Nie zalewać, podlewać, nie nawozić, bo trzęsiecie się z tym nawożeniem jak nie wiem co, aby coś, to zaraz nawozić. Nie.
Sprawdzić czy nie ma miseczników.

Otrzepać igły, spadną i będzie po problemie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:06, 26 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta kwitnąca trawa raczej go nie opanowała a raczej została wysiana w tej mieszance. Poczytaj jakie gatunki traw tam były i o nich poczytaj.

W składzie jest około 15-20% wiechliny łąkowej ale druga strona trawnika tak nie kwitnie stąd moje zdziwienie. Jedyną różnica to czas siania: wiosną i koniec lata. Czy warunki pogodowe mogły spowodować że jest taka różnica? Miejscami wygląda jakby był tylko ten gatunek trawy. Czy jest szansa że to się wyrówna?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:06, 26 maj 2016

Do góry
Takie masz gatunki, mieszanka była chyba niedobra.
Żywopłot strzyżony z cisa 11:44, 26 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu nie o praktykę chodzi a o wyobraźnię estetyczną. Patrzysz i widzisz, albo nie widzisz, to się ma, albo nie ma. Ale mozna się tego nauczyć np. ode mnie Gdybym o tym nie napisała, nigdy byś nie wiedziała.

Wyobraźnię estetyczną to myślę, że mam ..choćby z racji wykonywanego zawodu, gdzie jest jego nieodzownym elementem na każdym "polu" inaczej to działa aczkolwiek podobnie...; w kwestii sadzenia, docinania, ustawiania to jednak wcześniej bałam się, że coś "zepsuję".

Uczę się, oczywiście że od Ciebie..

To u mnie tez tarczniki...widzę podobne "narośle" ;(
Żywopłot strzyżony z cisa 11:31, 26 maj 2016

Do góry
Mogą mieć miseczniki, poszukaj ich pod spodem igieł.

Link do zdjęć

Nasz wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1763-misecznik-cisowiec

i jeszcze taki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1927-zamieranie-pedow-cisa
Żywopłot strzyżony z cisa 11:29, 26 maj 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Już kiedyś czytałam, że tak się robi...i poszło w zapomnienie; za mało praktyki mam

Tu nie o praktykę chodzi a o wyobraźnię estetyczną. Patrzysz i widzisz, albo nie widzisz, to się ma, albo nie ma. Ale mozna się tego nauczyć np. ode mnie Gdybym o tym nie napisała, nigdy byś nie wiedziała.
Żywopłot strzyżony z cisa 11:29, 26 maj 2016

Do góry
Kliknij kobieto na miniaturkę zdjęcia po prawej gdy się ono ukaże w okienku
Żywopłot strzyżony z cisa 11:28, 26 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na brzegu zawsze dawaj najlepiej wypełnione egz. tutaj dobrałaś zbyt mały i zbyt rozlazły.

Już kiedyś czytałam, że tak się robi...i poszło w zapomnienie; za mało praktyki mam
Tawułka - Astilbe 11:23, 26 maj 2016

Do góry
Kupuj w okresie kwitnienia, bo odmiany nic nie dadzą, w internecie te kolory wychodzą od czapy i tak nie odzwierciedla to realu, więc nic nie da. Kiepsko ale kilka nazw jest, które wiem, podpisuję, a które nie wiem, nie podpisuję.
Żywopłot strzyżony z cisa 11:19, 26 maj 2016

Do góry
Na brzegu zawsze dawaj najlepiej wypełnione egz. tutaj dobrałaś zbyt mały i zbyt rozlazły.
Tawułka - Astilbe 11:16, 26 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Popatrz tutaj w galerię zdjęciową, może coś wypatrzysz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/367-astilbe-delikatne-pioropusze

Czytałam juz ale tez kiepsko z podpisami

Przy wyborze roślin to istotne żeby wiedzieć jaki odcień i jaka wysokość ma roślina bo są bardzo rożne

Moje 3 pierwsze tez niestety nie znam odmian ale Juz kolejne znam i pokaze jak zakwitną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies