WItajcie ogrodnicy!
Jestem Marta i przemieniam swoja polane w ogrod. Zaczerpnelam od was wiele informacji.
Uwielbiam rowniez przegladac wasza prace , sa tu piekne, inspirujace ogrody
Pozdrawiam !
Witajcie!
Podgladam was od dawna i czesto inspiruje sie waszymi zdjeciami i pomyslami ogrodowymi.
Piekny i inspirujacy portal wiec bardzo sie ciesze, ze w koncu zarejestrowalam soja osobe
Posiadam moldy ogrod w budowie a wlasciwie rozbudowie od prawie trzech lat. Wczesniej moj ogrod byl polanka truskawkowa i malym laskiem. Pierwsze lato to byla wycinka drzew i oranie tego polka bo zachwaszczenie bylo imponujace a trawe bardzo chcielismy prweciez miec .
Chetnie podziele sie swoja praca ogrodowa z wami. Od dziecka pragnelam kawalek zieleni tylko dla siebie i teraz w koncu moge sie realizowac w malym ogrodnictwie.
Pozdrawiam z Belgii!
A to nowa rabata przy tarasie z Suzanką
Magnolia otulona pięcioma trawami - rozplenicą j. 'Black Beauty', bordowa obwódka z berberysu thunbergii 'Helmond Pillar', po środku srebrna trawa 'Elymus mgellanicus' i trzy szałwie Nie wiem czy to dobre zestawienie ale w mojej wyobraźni nie jest źle Trawy urosną, szałwia zakwitnie, powinno być ok. Ten berberys zbyt się nie rozrasta, będzie cięty więc też powinien się sprawdzić jako mały żywopłocik - to tak zamiast bukszpanu ...
To róża ta dzika biała Ona co roku zachwyca iloscią kwiecia w tym też jeśli pogoda dopidsze bo cała w pąkach jest
to w zeszłym roku
Nie choruje, nic sie jej nie ima, nie trzeba kopcowac ani owijać, delikatnie pachnie i jest niezawodne obfite kwitnienie co roku, wada duże rozmiary, dobra do mnie, ale nie do każdego
Wycinam co roku wiosną pędy na kórych kwitła w poprzednim roku
Gosia jestem pod wrażeniem Twojego warzywnika i Twojego "zafiksowania się" nim
Z tym sadzeniem ziemniaków i cukinii super pomysł. Będę podglądać jak będzie szła uprawa i jakie będą plony. Rejestruj wszystko na swoim wątku - Ty będziesz miała przypominajkę a my ściągawkę na przyszły rok. Super jest i to, że Twój eMuś (a to widać od razu) też połknął bakcyla warzywnikowego
Ciemierniki masz cudne, aż słów brakuje. Gdybyś chciała likwidować siewki to daj znać a ja chętnie odkupię od Ciebie Z tym że zależy mi na tych o podwójnych kwiatkach
Wszystko pięknie ładnie, tylko nie wiem czy to złudzenie, bo zdjęcia często przekłamują odległości ale nadal uważam, że kulki sa za blisko... nie tyle co siebie tym razem a stożków, które bardzo zgrubną za 2 lata
Poza tym git
Lawenda też pięknie
A dereni to żywo Ci zazdraszczam... zbieram się aby zakupić i dać w wiekszy gaik brzozowy zamiast kiścieni, których tam nie widać... te z kolei przesadzić chcę do sióstr z mniejszego gaika brzozowego (który jest przy salonie ogrodowym, takze tu kiścienie są mocno na widoku) oczywiście zbieram się już 2 tygodnie aby ruszyć temat, na razie ziemia czeka... to tak apropo listy Twoich planów vel ich realizacji
Witam, czy możesz powiedzieć co to za "choinki"? Szukam jakiejś jodły lub świerka do ogrodu znajomych. Możesz polecić coś co nie sprawia większych problemów i nie trzeba pryskać co kilka miesięcy a ładnie rośnie?
Na wiosnę posadziłam brzozy Doorembos 4 szt , planuję rozbudowę tej rabaty, które prowadzę w liniach prostych, co myślicie o obsadzeniu ich stipą? Te porzeczki na pniu są do przesadzenia, a przed red baron myślę o carexach. tak się zastanawiam czy w tych brzozach nie będzie za smętnie, hmm??
Wsadzone są róże pod oknem i jedna hakone Aureola, przy włazie do studzienki. Na prawo od studzienki będzie jeszcze jedna ostróżka i szałwie caradonna. Zostaje jeszcze sporo miejsca, ale nie mogę nawrzucać od sasa do lasa (to już wiem )
No i tyle z moich gdybań. Bok się ryje, tył będzie rozkopany w przyszłym tygodniu.
Rabata z tyłu wokół placyku, raczej chciałabym nie kwaśną (trawy, byliny)