Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:37, 14 maj 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

To pewnie tą druga rabatkę pociągniesz za grilem też, nie zostawiając trawiastego kwadracika, żeby nie manewrować kosiarką.
Właśnie wszelkie ułatwienia dokonuje się najlepiej w praktyce, gdy juz coś jest zrobione ale zauważasz, że może być jeszcze lepiej.

No to będziemy działać, to znaczy Ty będziesz robić ja będę patrzeć

Moja tawułka ma mieć fioletowy kolor.
Zaraz pójdę do siebie i pokażę.

No właśnie Daria za grillem nie. Zostawiam ta część trawnika.
Tak to wygląda w dwóch wersjach z dodatkową wysepkę i bez. Z ta wysepką, powtórzeniem tej z wiązem jakoś dziwnie ale może tylko na kartce to tak wygląda a w rzeczywistości będzie ciekawiej. Zielone linie to nowa planowana rabatka:

No nie taka prosta ta rabata w wymyślaniu jak myślałam

Tawułka fioletowa by mnie ucieszyła bo tam fioletowe i malinowe azalie też rosną
Słoneczny Ogród 12:30, 14 maj 2019

Do góry
Kamcia napisał(a)
Ach te robale. Ja też mam pedraki.
Zreszta czego to ja w tym roku nie mam. Jakis felerny ten rok.

Pędraki znalazłam pod hortensjami sadzonymi w tamtym roku, a one potrzebują chyba 3 lat żeby przebyć cykl rozwojowy.

Jakie szkodniki jeszcze Cię napadły?

Moja codzienność - ogród Oli 12:30, 14 maj 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam.
Jeśli można, to i ja bym miała pytanie.
Bardzo podoba mi się ta rabata (ta bliższa). Czy mogłabym prosić o jej zdjęcie od frontu (w wolnej chwili oczywiście). Jakiej jest szerokości i co ile sadzone są roślinki (i jakie)? Będę niezmiernie wdzięczna za info.
Pozdrawiam

Wymiarów nie pamiętam rabata ma kształt trójkąta.Gdzieś kiedyś rysowałam jakiś plan poszperaj to znajdziesz
Od brzegu sesleria skalna co 45, jesienna 50-55, berberysy i jeżówki podobnie, potem molinia 55 i miskanty co 1m
Foto z zeszłego lata

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:28, 14 maj 2019

Do góry
Białobok

limba i za nią kaukaski Aureospikata jeszcze bez kolorków

epimedium bardzo dobrze zniosło przesadzenie mrozik nie zaszkodził

Słoneczny Ogród 12:19, 14 maj 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Żeby chrabąszcz majowy jajek nie skaldal w trawniku to podobno trzeba zadbać żeby w maju trawnik zawsze był wilgotny bo one preferują suche stanowiska.

Megi, wiesz co zauważyłam, że one masowo tylko w dołkach pod tujami i hortkami, tam gdzie wilgotno, a od południowej strony dołków gdzie było suszej tych robali nie było.
Ziemia po nich to sam granulat, jak gdzieś przegrzebię w ziemi to już poznam czy są tam te paskudy.

Moja działka na Dębowym Lesie 12:15, 14 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Ale świetne zdjęcie w akcji 2 i 3 od góry no no

Dzieki

I własna swoja rzodkieweczka

dyptam w paczkach

azalia tez

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:10, 14 maj 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kalinę karłową coś podżera. Obok dla Anulki/Zany listki ussuryjskiego.

Dzięki.
Twój ma jakby więcej "listków w liściu". Mój jest 7-klapowy. Ponoć mają prawo mieć 7-11 klapek.
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:09, 14 maj 2019

Do góry
kolor dnia

a może ten

Ogród z rzeźbą 12:05, 14 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)
I tujki kulki Miriam coś podsychają, czy to grzyb?

Aniu to grzyb. W ogóle mam wrażenie, że jest ciężki czas dla tujowatych. Ja w zeszłym roku takiego grzyba na moich tujach zwalczyłam RT. W tym roku mam zaatakowane wszystkie tuje, i te duże i te małe, więc Mazan zalecił chemię
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:00, 14 maj 2019

Do góry
A za to kocham moje miasto mieszkam na obrzeżach, do centrum na piechotę 15min, a codzienny spacer z psem mogę odbywać w takich okolicznościach przyrody

a to widok z tarasu, co prawda na pierwszym planie mam jeszcze ogrodzenie ale za nim dwa duże dęby, gigantyczna lipa, a po lewej bardzo stare wierzby ogolone w zeszłym roku na zero - odbijają

prawda, że zielony uspakaja?
Słoneczny Ogród 11:56, 14 maj 2019

Do góry
estre napisał(a)

U mnie też te paskudy, już mi pożarły żurawki ostatnio i hakonki.
Ciekawa jestem czy ten Larvanem coś da.
Drogie to strasznie, a w sumie tak myślę, że owszem, wybije mi to co mam, ale przecież nowe przyjdą od sąsiadów. Czy źle myślę?

Nie wiem, możliwe...
Chrabąszcz majowy to takie brązowe bąki, jak kwitną akacje to aż się roi od nich przy tych kwiatach, one pewnie składają jaja w ziemi, więc zawsze mogą wrócić.
Jak będzie wilgotno to nicienie też będą żyły i chroniły, pewnie dłużej niż polanie chemią.
Cena... faktycznie, chyba złoto jest tańsze.

Ja mam nadzieję, że to pomoże i zabezpieczy na najbliższy czas.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:50, 14 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
OO nowa rabata się szykuje A już myślałaś, że nie masz miejsca na kolejne drzewam a tu BANG!

Kasiu, ta rabata się planuje od listopada zeszłego roku ale poddałam się na wiosnę jak eMek stwierdził, że nic z tego, nie odda trawnika. Aż tu nagle pyta kiedy rabatę na nowe drzewo robimy No to ja szybciutko wzięłam się za planowanie
Tylko co tam dać?
Ta rabatka po prawej w lecie zeszłego roku wyglądała tak (dosadziłam jesienią jeszcze jeden trzcinnik Overdam na końcu rabaty, żeby nie było tak łyso):

Na brzegu tej rabaty od strony przyszłej wąskiej ścieżki rosną kostrzewy niedźwiedzie futro, które są beznadziejne, przynajmniej u mnie kiepsko rosną i nie są takie ładne jak pokazuja w internecie. Może bym je wymieniła na jakąś ładną obwódkę. Na cisową nie ma tam miejca bo jest naprawdę wąziutko. Sama nie wiem.
Od drugiej strony, od tarasu rosną liliowce, których nie ruszam bo je uwielbiam wiosną i latem. No i wielka budleja.
Nie łatwo będzie zakomponowac nową rabatę, żeby grała z tą budlejową...

Masz jakiś pomysł?
Słoneczny Ogród 11:49, 14 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Daria, niesamowicie wyglądają te wiązy na tle pochmurnego nieba...

Robali nie zazdroszczę, sama mam, wprawdzie chyba niewiele ale zlać czymś muszę. Sama nie wiem czym...

Wiązy ładnie świecą na ciemnym tle, uwielbiam je, właśnie takie złotolistne drzewa podobały mi się od początku.

Jak zobaczyłam te robale to doznałam szoku, ale wkrótce się ogarnęłam i szybko postanowiłam zadziałać.

Nicienie to naturalna biologiczna ochrona zabijająca larwy.
Rozpuszcza się w wodzie, konewką podlewa zaszczepiając do gleby, gleba musi byc wilgotna przez co najmniej 2 tygodnie, bo jak będzie sucho to nicienie zginą.

Nasz przydomowy ogródek 11:46, 14 maj 2019

Do góry
Aniu dobra rada nie jest zła - pozdrowienia.

Dorotko kos się schował bo pada rzęsisty deszcz który szkodzi jedynie piwonii drzewiastej. 5 stopni tylko na cyferblacie. Kupiłem dziś porządną obrożę przeciw kleszczom Barusiowi. Stosowany płynny środek słabo działał.

Robi się gnojówka ( pokrzywa+ wrotycz+ mniszek ). Będzie nawóz ekologiczny.

Słoneczny Ogród 11:40, 14 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
ja zlałam Decisem ,a teraz mam nastawioną gnojówkę z wrotyczu …..masakra z tymi robalami ….larvanu nie stosowałam -daj znać ,czy działa

piękne te fotki niebne…..

i szpaler bzu teraz daje cudny efekt -pewnie pachnie niesamowicie

Też muszę wrotycz przynieść i ukisić, nigdy go nie używałam.

Decis podobno łagodniejszy od Dursbanu, bo ten zabija wszystko a więc dżdżownice też, a ja jak nigdy mam takie śliczne dżdżowniczki

Gacie mi się zatrzęsły ze strachu, oby się udało...

A wczoraj takie było niebo.

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 11:37, 14 maj 2019

Do góry
Oprzeć całe nawadnianie . Wydajność z tego zaworka to 10l/21 sekund . Nawadnianie projektowała mi firma -4 sekcje
Hortensjowo 11:34, 14 maj 2019

Do góry
Zmierzyłam pH gleby. Wychodzi na to, że obojętna.
Ogród z rzeźbą 11:33, 14 maj 2019

Do góry
I tujki kulki Miriam coś podsychają, czy to grzyb?

Moja działka na Dębowym Lesie 11:32, 14 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

A któż Ci to Aniu tak w hostach zaparkowałTrzeba mu było machnąć rowerek na biało ,jak już taka dekoracja ma stać w kwiatach
Ogród z rzeźbą 11:31, 14 maj 2019

Do góry
Kasia, Łucja to jest jakaś sprawiedliwość, u Kasi LO niedługo będzie kwitła, u Łucji cicho jeszcze siedzi, ale za to inne już za chwileczkę, za momencik.

U mnie pączków różanych z lupą można szukać, ale za to nimułka poszalała, sporo tego oberwałam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies