Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:25, 17 kwi 2019

Do góry
Magnolia pośrednia Rustica Rubra

Magnolia Galaxy

Magnolia Genie
Osiedlowy ogródek 10:24, 17 kwi 2019

Do góry
Dziękuję wszystkim razem za pochwały

Dzisiaj rano przed pracą poszłam szukać pokrzyw na osiedlu
Znalazłam ładne poletko akurat przy przystanku autobusowym...
Zbieram sobie w najlepsze a tu Pan się zatrzymuje samochodem i pyta co zrywam o tej porze, ja, że pokrzywy, a on na to: aaa, rozumiem, ziołolecznictwo
Myślałam, że padnę ze śmiechu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:20, 17 kwi 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Już kupiłem.
Są w drodze

Jak się cieszę, ciekawi mnie Twój wybór

To podkręcam magnoliowo w Aganiowie

Majówka na Majówce 09:36, 17 kwi 2019

Do góry
U nas na Majówce ostatnie kilka dni były mroźne, podmarzły mi świeże listki żurawek, malin, kwiaty pigwowca i wiśni pisardi. Hiacynty chyba po prostu przekwitają albo schną z suszy, no chyba, ze tez je ściął mróz. I co najsmutniejsze zielona hakonka wypuściła młode źdźbła i też widzę, że są przemrożone

No i na kilku młodych liściach truskawek mam dziwne przebarwienia, czy to też oznaka mrozu czy coś się z nimi dzieje?
Majówka na Majówce 09:23, 17 kwi 2019

Do góry
Mam posadzone dwa świerki, oba były kupowane jako serbskie i o ile jedne nie budzi wątpliwości to drugi już tak. Z lewej świerk serbski, z prawej też niby ale czy na pewno? Poniżej fotki tego "niby". Ktoś pomoże?
Moja codzienność - ogród Oli 08:59, 17 kwi 2019

Do góry
leon60 napisał(a)
Ciut wiosny

Śliczna świeża wiosna... mniam jakie masz czyściutkie rabatki

ps. Twoja dziecina już pewnie powoli (albo i nie powoli) śmiga po nóżkach... jak zaopatruje się na wodę w ogrodzie? Nie ciągnie jej aby pochlapać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:51, 17 kwi 2019

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:51, 17 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jaka piękna kompozycja z ławeczką i bonzajem!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:48, 17 kwi 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Jesteś szczęściarą...u mnie było -5... magnolie nie zdążyły się otworzyć i zmrożone rododendrony też i wiele innych...

Pozdrawiam

To za sprawą wysokości na jakiej mieszkam i to są jedyne plusy budowy domu na górce. Szkoda Twoich roślinek

U mnie chyba troszkę tulipanki oberwały, ale tylko liście

stałe niekończące się cięcia i porządki...można już przycupnąć na krótki odpoczynek

i popatrzeć z bliska na fiołeczki
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 08:45, 17 kwi 2019

Do góry
Witam, Kupiłem grujecznika w sobotę i po wczorajszym niewielkim przymrozku (16.04.2019r) wygląda tak... )-:
90% listków jest pozwijana i obumarła.
Moje pytanie brzmi czy taki stan rzeczy występuje zawsze na początku sezonu gdy przyjdzie przymrozek, czy nie grozi to obumarciem drzewa?
Być może drzewko wcześniej było w szkółce pod osłoną, wcześniej wypuściło liście i mróz go zniszczył.
Jakie są wasze doświadczenia z grujecznikiem, czy grujecznik zawsze wcześniej wypuszcza liście które są później narażone na mróz.
Czy przy większym drzewie liście są również takie wrażliwe?
Niewyobrażam sobie dużego grujecznika który po pierwszym mrozie wygląda jak obumarłe a później znów ożywa.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 08:44, 17 kwi 2019

Do góry
Będę się czepiać

Przede wszystkim musisz pamiętać o głównych liniach widokowych: z ławeczki, z okna na wykuszu i z chodnika (zaznaczyłam czerwonymi strzałkami) i linię rabaty oraz nasadzenia orientować wg tych linii;

Druga rzecz, słońce masz na górze rysunku; jeśli posadzisz róże pod ogrodzeniem, to za chwilę zacieni je żywopłot i umbry; tam muszą być rośliny cieniolubne

Trzecia rzecz - jeśli rabata idzie po łuku, to nasadzenia też powinny iść po łuku, a nie w linii prostej.

Pamiętając o tych trzech punktach, narysowałam taką propozycję:

Trawnik ma kształt elipsy (a nie koła), bo inaczej rabaty wychodziły za duże ale to nie szkodzi. Ważne żeby punkty zagięć wypadały we właściwych miejscach.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:40, 17 kwi 2019

Do góry
Miałam wspaniałych Gości Anię /Anabuko/ z Mężem .czas minął tak szybko że nawet nie zauważyłam że deszcz padał .Roślinki kopaliśmy w deszczu.A na moje i te które dostałam deszczy był bardzo potrzebny.Ja zdjęć nie robiłam bo po co skoro miałam przy sobie wspaniałą Fotografkę .chodząc po ogrodzie ciągle przysiady robiła a co z tego wyszło mam nadzieję ze zobaczę u Ani .Moje wspaniałe prezenty:liliowiec ,hortka dębolistna i piękna brunera. a do tego Swiąteczne jajo oklejane przez anię .Zdjęcie jaja wieczorem bo padł mi telefon .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:40, 17 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Aguś Twoje magnolie zachwycają, moja jedyna nie zakwitła. Może coś robię źle?
Piękne ogrodowe zakątki pokazujesz! Ceramika super wpasowana
Kochana gdzie zdobyłaś taki szezląg ? Szukam już długi czas i nie trafiłam tak ładnego

Danuś ogród pokochał kule od Ciebie... magnolie czują się u mnie wyjątkowo dobrze,
ale są miejsca, gdzie się nie przyjęły próbowałam wielokrotnie je sadzić w różnych miejscówkach i w końcu się udało...Szezląg znalazłam w TK max

W końcu przyjęły się kaczeńce

zakupiłam r. Balerinę i już posadziłam
...uDany ogród 07:51, 17 kwi 2019

Do góry
Żeby nie było tylko strasznie trochę kwiecia

...uDany ogród 07:49, 17 kwi 2019

Do góry
Niebo zachmurzone, ale nie pada. Mam nadzieję, że uda nam się dzisiaj uporządkować tył działki. Pisząc nam mam na myśli moich chłopaków Może wreszcie nie będzie wstydu pokazać tego miejsca...
Póki co wygląda strasznie

Wkleiłam sobie dla motywacji i porównania, mam nadzieję że popołudniu będzie co porównywać

Pamiętacie moją floksową ścieżkę z zeszłego roku, wsadziłam ponad 100 floksów szydlastych i zaczyna kwitnąć. Mam pomysł jak ją trochę zmodyfikować, ale to dopiero jak przekwitną

Ptasi gaj 07:15, 17 kwi 2019

Do góry
Buczki od leśnika z lasu w prezencie tylko cięte i przez to gęste. W tym roku jeszcze czubki przytnę bo wybujały.

Tutaj bordowy płaczący

Tutaj nie płaczący bordowy nie cięty

Za kilka lat powinien być taki teraz ma ok 2 metrow

Ukojenie 06:51, 17 kwi 2019

Do góry
Anulka to chwile szalenstwa

Dzis chyba byl przymrozek, na termometrze 0.

Moja bajka 06:42, 17 kwi 2019

Do góry
Wydawało mi się, że moje sałaty stoją w miejscu, ale dopiero jak przepikowałam kolejne, widać że ładnie rosną.
Tu Królowa lata przepikowana wczoraj

I mieszanka sałat przepikowana ok 10 dni temu.
Widać, że znacznie większa
Mus owocowy w miejskiej dżungli 06:40, 17 kwi 2019

Do góry
Niecałe 2 tygodnie temu robiłam sobie selfie pod Notre Dame
W życiu bym nie przypuszczała, że lata trzeba będzie czekać na powtórną możliwość zobaczenia tej katedry w pełnej krasie

A w Paryżu wiosna wcześniej niż u nas

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies