Dzięki, fajnie że się podoba
Wiesz co ta ścieżka ma taką szerokość, że łatwo kosiarką wjeżdzać i wyjeżdzać, już próbowałam. Pod grillem cięzko się kosiło, bo tam wystaje taka półka i uderzałam o nią uchwytem kosiarki.
To pewnie tą druga rabatkę pociągniesz za grilem też, nie zostawiając trawiastego kwadracika, żeby nie manewrować kosiarką.
Właśnie wszelkie ułatwienia dokonuje się najlepiej w praktyce, gdy juz coś jest zrobione ale zauważasz, że może być jeszcze lepiej.
No to będziemy działać, to znaczy Ty będziesz robić ja będę patrzeć
Moja tawułka ma mieć fioletowy kolor.
Zaraz pójdę do siebie i pokażę.
Kasiu, ta rabata się planuje od listopada zeszłego roku ale poddałam się na wiosnę jak eMek stwierdził, że nic z tego, nie odda trawnika. Aż tu nagle pyta kiedy rabatę na nowe drzewo robimy No to ja szybciutko wzięłam się za planowanie
Tylko co tam dać?
Ta rabatka po prawej w lecie zeszłego roku wyglądała tak (dosadziłam jesienią jeszcze jeden trzcinnik Overdam na końcu rabaty, żeby nie było tak łyso):
Na brzegu tej rabaty od strony przyszłej wąskiej ścieżki rosną kostrzewy niedźwiedzie futro, które są beznadziejne, przynajmniej u mnie kiepsko rosną i nie są takie ładne jak pokazuja w internecie. Może bym je wymieniła na jakąś ładną obwódkę. Na cisową nie ma tam miejca bo jest naprawdę wąziutko. Sama nie wiem.
Od drugiej strony, od tarasu rosną liliowce, których nie ruszam bo je uwielbiam wiosną i latem. No i wielka budleja.
Nie łatwo będzie zakomponowac nową rabatę, żeby grała z tą budlejową...
No właśnie Daria za grillem nie. Zostawiam ta część trawnika.
Tak to wygląda w dwóch wersjach z dodatkową wysepkę i bez. Z ta wysepką, powtórzeniem tej z wiązem jakoś dziwnie ale może tylko na kartce to tak wygląda a w rzeczywistości będzie ciekawiej. Zielone linie to nowa planowana rabatka:
No nie taka prosta ta rabata w wymyślaniu jak myślałam
Tawułka fioletowa by mnie ucieszyła bo tam fioletowe i malinowe azalie też rosną
a jakby za grillem na prosto ,a skrócone po długości na równo mniej więcej z linią tarasu ?
marny mój bazgroł wstawiam
albo za zębami ,jak narysowałaś uskok ,a tylko ten prostokąt krótszy ?
Ehehe dobre dobre przepraszam i zapraszam do pomocy. A zresztą Ty to dopiero szalejesz. Wczoraj próbowałam u Ciebie ogarnąć wzrokiem nowe plany i poległam...
Kasiu, Madziu, Aniu macie rację, wiecie, że nawet przez chwilę o tym myślałam ale jakoś mnie zaćmiło
Może dlatego że ta rabata wysepkowa z wiązem jest w formie soliterowej, czyli wiąz a wokół niego kulki i trzcinniki KF i nie wiem jak można by ją połączyć z tą nową rabatą. Coś weny brak tej wiosny...
Dwie wersje wg waszych pomysłów:
Kiedyś miałam pomysł zasłonić tylnia ścianę grilla i bedę mieć okazję