Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejski ogród w wersji mini 08:56, 14 kwi 2019

Do góry
Wczoraj udało się coś porobić. Tuja w końcu została przesadzona . Rabata jest przekopana więc wraca pomysł co posadzić.
Miały być róże pastella ale wyczytałam na opisie że stanowisko przy południowej ścianie nie jest dla nich korzystne. Tam właściwie przez cały dzień jest słońce i to dosyć intensywne.
Dla przypomnienia wklejam zdjęcia rabaty.

Jak myślicie dadzą radę czy jednak posadzić coś innego?
Sezon 2017 u Hanusi 08:48, 14 kwi 2019

Do góry
Aniu, chętnie przyjmę żółtego żeleźniaka z knautią. /po polsku driakiew/
Pomnę coś mi obiecała, gdyś ze studni wodę brała.....

Maselnica/kierzanka?/ u mnie w domu była, ale masło od święta było, nie to co teraz. Chlebek był na sucho raczej, popijany mlekiem.

Światecznie życzę normalizacji w pracy i więcej czasu na ulubione zajęcia. Uściski załączam.

Ogród Muszelki 08:42, 14 kwi 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Zachwycam się nieustannie Twoimi fotkami...muszę poszukać powojnika Niobe, jak duży rośnie?

'Niobe' jest raczej niski, dorasta do ok. 180-200 cm. U mnie wspina się po pniu świerka, na którym wisi Madonna. Latem kwiaty powojnika uroczo wyglądają okalając płaskorzeźbę. Nie znalazłam na dysku zdjęcia Madonny z kwitnącym 'Niobe' (nadrobię to podczas tegorocznego lata).
Mam jedynie zdjęcia z przedwiośnia, gdy clematis jeszcze śpi.

Moja działka na Dębowym Lesie 08:33, 14 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
One nawet w wodzie rosną ja mam donice utopioną w oczku w strefie przybrzeżnej, spokojnie posadź je pojedynczo, jeden sezon i kępka będzie z każdego

Hmm posadziłam ich w całości.To wyjąć i podzielić bardziej ?

Jak się trawka zazieleni i pierwszy raz skosisz już będzie zupełnie inny widok

Dokładnie na to czekamy.
Nie wiem czy jeszcze podlewać trawę ?
Bo u mnie sucho.Raz była podlana, raz deko deszcz zrosił.A ponad tydzień jak posiana .

Kwitną kaczeńce.I bukiecik też jest
Muszę rączki końcówki konewki przemalować na biało

Działeczka Asi :) 08:33, 14 kwi 2019

Do góry
asiak napisał(a)
I z zeszłego roku

Ale ładnie
To w tym jeszcze piękniej będzie.
Magnolia spora.ładna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:30, 14 kwi 2019

Do góry
Z dedykacją dla Agi

I dla Gosi

Pięknie.wiosna pełną para.
I deszczyk miałaś.Super!
Ptaszki sie oswoiły też fajnie, moc je tak podglądać

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:20, 14 kwi 2019

Do góry
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:19, 14 kwi 2019

Do góry
A oto mój Black Tulip.
Nie dość, że rośnie powoli, to taki delikatny, że pociecha z niego mizerna. Co roku coś. Albo opadają już do rozkwitnięcia pąki, albo jakieś pajęczaki go żrą, albo lekki chłodniejszy wiatr czy mróz minimalny załatwia go na Amen.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:08, 14 kwi 2019

Do góry

Takie kwiaty ma już mój rodek Eskimo.
W jabłoniowym sadzie 08:05, 14 kwi 2019

Do góry
Dzień Dobry!
Jestem Aga i jak wiele z Was zakochałam się w Ogrodowisku i w Waszych niesamowitych ogrodach. Nasz dom powstał w miejscu gdzie kiedyś rósł sad jabłoniowy. Pomimo, że nie mam w sobie smykałki do ogrodnictwa bardzo chciałabym stworzyć piękne otoczenie domu. zaczęłam od posiania trawy i stworzenia rabaty okalającej ogród. Priorytetem było wysłonięcie się od sąsiada od zachodniej strony ogrodu. Pozostawiliśmy rząd jabłoni aby były jakiekolwiek drzewa na działce i wysadziłam rząd tuj na tle których pomalutku powstają rabata. Problem w tym że rośliny kupowałam bez większego planu po prostu aby jak najszybciej coś się pojawiło. Wybierałam rośliny pod względem tego czy lubią słońce czy cień, gdyż sam narożnik działki jest słoneczny a w dalszej części stare jabłonki dają cień.

Strona południowa to na razie urokliwy widok na dziką łąkę i sad, ale wiem że to kwestia czasu kiedy zaczną pojawiać się tutaj domki dlatego chciałabym zadbać o teraz o jakiś żywopłot. wsadziłam już jednak Brzozę Pendulę oraz mały jaśmin i wisterię na tyle blisko ogrodzenia że żywopłot musi to uwzględnić - myślałam o żywopłocie z cisa na fragmencie a na innym miskantowy oraz grabowy.

Wisteria ma się piąć po pergoli, którą planujemy dobudować w tym roku powiększając jednocześnie taras (wyciągając go w stronę ogrodu) i dodatkowo tworząc na lekkim obniżeniu w stosunku do tarasu po jego lewej stronie utwardzony podest z prostokątnymi otworami na rośliny.

Front domu do trawnik ze starą jabłonką i małym świerczkiem (pierwszą choineczką w nowym domu na pamiątkę) oraz rząd tawuł (z których część się nie przyjęła ) Docelowo tu gdzie rosną tawuły będzie ogrodzenie więc nie obsadzałam tego miejsca czymś trwalszym aby mi nie było szkoda w przyszłosci że się zniszczy.

Nie mam pomysłu na spójny projekt tego ogrodu. Kocham nowoczesne formy oraz uroki dzikiej natury (las, łąka z kępkami brzózek i sosen). Z drugiej strony ten stary sad nie pasuje ani do nowoczesnego ogrodu ani 'naturalnego'. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/182/1820854/thumb_original.png

Chciałabym póki jeszcze można coś przesadzić uporządkować tę ideę. Szukam inspiracji. Najbardziej podoba mi się ogród Navigatorki - jest przecudny, ale już u mnie poszło to w zupełnie inną stronę.

Będę wdzięczna za Waszą opinię i radę
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:04, 14 kwi 2019

Do góry

Słabiutki ale kwitnie nie mogę go odkarmić .Czy ciemiernikom może przeszkadzać kwaśniejsza ziemia???????
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:58, 14 kwi 2019

Do góry
Pola napisał(a)
Nigdy nie myślałam że będę podziwiać drzewa, ale ostatnio wszędzie gapię się na nie.
Altana z jakuzzi świetnie wypadła, trzymam kciuki za dobrą pogodę podczas nagrań.

Drzewa to bukiety do nieba
SPA zakończone, jest na pewno nie szablonowe - i tak miało być Jedynie co jeszcze czeka mnie w przyszłości to dach, i na bank będzie zmieniony.
Póki co mam kolejną robote - tworzę cos na tej ścianie sąsiada, bo mocno widoczna z japońca - dokupiłam kamień, będę kleić kilka filarków jeszcze tam gdzie ta mata...

- a tu nagle młoda się wyrywa że chce mieć tu swoją bazę. No i masz - zmieniam ścianę i buduję jej mały szałas - z oczkiem oczywiście - bo przecież dla Oli też zrobiłam i sprawiedliwość musi być!
Zielony zakątek z Antonówką 01:04, 14 kwi 2019

Do góry
Witaj Sylwio Ta pergola była robiona w 2012r. z leszczynowych patyków, pomimo impregnacji krótki był jej żywot. Postanowiłam zaprojektować coś solidnego i oto ona - mąż wykonał, druga poł.2016r. niestety mam tylko takie foto :

W niedzielę wieczorkiem wpadnę do Ciebie
Życie w wiejskim ogrodzie 00:14, 14 kwi 2019

Do góry
Sylwia Też się bałem tych przymrozków nad ranem, co się dało pochowałem. U mnie wiosna nie tak zaawansowana jak u Ciebie więc nie musiałem niczego owijać włókninami. Najgorsze póki co za nami, idzie ocieplenie.
Donice zakupione z myślą o bukietach sezonowych, takich jak ten …

Życie w wiejskim ogrodzie 00:09, 14 kwi 2019

Do góry
Kamila Koniecznie zaproś do swojego ogrodu niezapominajki, strasznie różowe mi się podobają.
Bardzo lubię szczere osoby, nie boję się konstruktywnej krytyki, jakby co to wal śmiało

Damian Zegar słoneczny miał być większy ale niestety nie doczytałem składając zamówienie. Miałem na niego troche inne plany a ostatecznie wylądował na stoliku obok doniczek.
Zazwyczaj zamawiam online dodatki ogrodowe ale mam również pare takich sklepów w swojej okolicy gdzie mogę dostać fajne przedmioty importowane z odległych krajów. Dziś udało mi się np. kupić nóżki pod doniczki.

Kwiaty we włosach 00:04, 14 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
jaśmin nagokwiatowy, jeszcze niedawno obsypany kwieciem

nawet chwasty ładne i kolorowe

A ty wiesz że to nie chwast. Ta roślina to kurdybanek i nie zwykle ekspansywna. Za rok możesz mają mieć w całym ogrodzie.
Ma duże rozłogi pod ziemią i się rozsiewa. Nie jest łatwo ją wyplenić więc się nie ciesz że taki to "piękny chwast".

Pozdrawiam
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:01, 14 kwi 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzisiejsze fotki ogrodowe robione przez okno...na szczęście już czyste to okno . bo za oknem zimno i deszczowo....ale wiosennie mimo wszystko

Małgosiu co to za drzewko o tak mocno bordowej korze?
Życie w wiejskim ogrodzie 23:52, 13 kwi 2019

Do góry
Madziu Przyszło mocne ochłodzenie do mnie, na szczęście w nocy temperatura nie spadła poniżej zera. Rośliny mocno przyhamowały zwłaszcza z kwiatami, nawet trawnik przestał rosnąć. Od wtorku zapowiadają ocieplenie, mam nadzieję że moje tulipany w donicach zakwitną na święta.

Renia U mnie pada mniej lub bardziej od tygodnia, w ogrodzie nic nie da się robić co ma również dobre strony gdyż ostatnio przemęczony jestem i mogę w końcu odpocząć.
Cieszy mnie ogromnie że rośliny zaaklimatyzowały się w nowym ogrodzie, dziel śmiało.

Agatko Prawda że super ten kocurek Od razu jak go zobaczyłem pomyślałem ... mój ci on. Patrzy w niebo cały czas, chyba myszy tam szuka

Kwiaty we włosach 23:45, 13 kwi 2019

Do góry
I na koniec moje ulubione

Kwiaty we włosach 23:40, 13 kwi 2019

Do góry
Rosanna cały czas zielona

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies