Dzięki wielkie
Ale się dla mnie napisałaś
Ten graminex już wcześniej sobie gdzieś zapisałam - Danusia poleca jeśli dobrze pamiętam aby trawa miała w składzie 30% wiechliny łąkowej.
A czy słyszałaś o trawie kiepenkerl?
Waldku
Jestem na etapie zakładania trawnika. Ziemię przekopywałam już i przegrabiałam. Przywiozłam 2m3 kompostu (kompostownia Łódź). I mam pytanie pierwsze odnośnie trawy jaką mógłbyś mi polecić (chodzi mi aby uzyskać efekt pięknego soczystego trawnika)? i drugie - czy ten kompost lepiej rozrzucić, przekopać z ziemią rodzimą, przegrabić, uwałować i siać trawę czy może posiać i przykryć cienką warstwą kompostu i uwałować?
Pozdrawiam
Czekam na nie, ale wielkiego pośpiechu nie ma - w tym tygodniu na sprawy ogrodowe jest mało czasu, wiem, że i tak się tym nie zajmę, w przyszłym mam nadzieję, że już tak
W kontekście dyskusji o zanieczyszczonych chwastami mieszankach, mogę powiedzieć, że nasza jest ok.
A problemy jakie mamy z nią wynikają raczej z naszych błędów i faktu, że sialiśmy późną jesienią i nie powschodziła równo, mimo wszystko uważam, że dobrze zrobiliśmy siejąc tą trawę wtedy, bo u nas zawsze po deszczach działka była długo mokra, a trawa tą sytuację zmieniła.
Moja mama siała Graminex Hollywood Sun na początku maja i trawa wzeszła ekspressowo i bardzo równo, ale to mieszanka na nasłonecznione powierzchnie, natomiast Danusia poleca Graminex bodajże gazonową.
Dziewczyny ostatnio sieją Atol, popytaj np. Jolę Lojalną
Ja za rh sie nie biorę, u mnie nie rosną....na szczęście moge je zawsze podziwiać u Bogdzi....
Pytania? Nie wiem czy podołam, ale spróbuje!
Do zobaczenia zatem
To w takim razie jest nas już więcej: Marzenka, Ty, ja - może ten nawóz jest zwyczajnie za silny do trawników?
Siakowa mi pisała, że nawozili Yarą, ale miała niebieskie granulki, a my mieliśmy białe.
Użyliśmy tej standardowej wersji, do wszystkiego, ale ponoć, jest też taki specjalny do trawników z tej firmy, może ona miała właśnie ten do trawników i dlatego u niej z trawą wszystko ok?
Reniu, Topsin na choroby grzybowe, u mnie na serbach pojawiły się igły częściowo brązowe, a na jednym świerku na końcu gałązek rodo-brązowe przebarwienia, tutaj nawet wkleiłam fotkę, ale na odpowiedź się nie doczekałam, więc trzeba było działać.
Ja też stosowałam Yarę (jak jeszcze miałam trawnik) i ... wyglądał dokładnie tak jak Twój cały pasiasty. Nie było tak łatwo wyrównać kolor i wzrost. I też miałam wrażenie, że ta jaśniejsza i niższa trawka została najzwyczajniej w świecie spalona
Jak to w końcu jest z tym nawożeniem?
Dzieki, dzieki!! Bo sie tam zbieram jak sojka Bodziszek kwitnie juz 2 tyg i jeszcze bedzie dlugo, jako zadarniacz bezobslugowy jest ok, jak nic nie chce rosnac, jest sucho i slonecznie, jego nie trzeba podlewac
Dobry tekst z tym kolezance zabraklo Jakbys jechala, dzwon prosze, ja sie zbieram jak sojka moze ktorejs soboty...