Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 22:20, 25 maj 2015

ja tez spaliłam yara miła trawnik... Reanimuje go od 1,5 miesiąca..... Czyżbym za duzo sypneła? Dzisiaj przyszłam szybkim efektem dywanowym, szyko sie rozpuścił od nawaniania i mam nadzieje, ze trawa odżyje. Yara miła miała takie granulki, ktore sie nie chciały rozpuścić i to pewnie efekt
lindsay80 23:01, 25 maj 2015

no ja właśnie nie wiem jak to jest z tym nawożeniem, z Siakową gadałam, bo ona też z tydzień przede mną nawoziła Yara Mila i choć znacznie więcej wysypali u niej efekt super, a u mnie porażka.
To jak u Ciebie Agrecol sprawi, że trawa wypięknieje to i ja kupię, ale z tydzień dam jej jeszcze odpocząć od wszelkich specyfików, niech sama sobie radzi.
nawigatorka 23:12, 25 maj 2015

a jak serby ruszyły im przyrosty? bo szyszki widziałam. i mnie szyszek nie ma ale przyrostów coraz więcej - co bardzo mnie cieszy bo nie chciałabym ich zmarnować a to dobry znak
lindsay80 23:25, 25 maj 2015

tak, tak są nowe przyrosty, wszystkie serby fajnie ruszyły, te sadzone w październiku i te z kwietnia, ale jest też osutka, wczoraj było pryskanie Topsinem, udało się bo nie padało od pryskania prawie 24 h, mam nadzieje, że pomoże, choć powtórka zapewne konieczna.
W ogóle sezon opryskowy zaczął się na całego, na części bukszpanów pojawiła się miodówka, miałam dziś popryskać Mospilanem, ale jak wróciłam z pracy to kropiło, czekam na pogodę.
nawigatorka 23:30, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
tak, tak są nowe przyrosty, wszystkie serby fajnie ruszyły, te sadzone w październiku i te z kwietnia, ale jest też osutka, wczoraj było pryskanie Topsinem, udało się bo nie padało od pryskania prawie 24 h, mam nadzieje, że pomoże, choć powtórka zapewne konieczna.
W ogóle sezon opryskowy zaczął się na całego, na części bukszpanów pojawiła się miodówka, miałam dziś popryskać Mospilanem, ale jak wróciłam z pracy to kropiło, czekam na pogodę.

Ja topsinem i mospilanem pryskam profilaktycznie cały sezon przez wzgląd głównie na bukszpany. Własnie w tym tygodniu był mospilan. miodunkę zauważyłam ale dosłownie kilku listkach ale myslę, że oprysk opomoże. u mnie nie pada i dużo słońca. serby na razie czyste.
ren133 23:45, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
a wygląda to tak

Ja też stosowałam Yarę (jak jeszcze miałam trawnik) i ... wyglądał dokładnie tak jak Twój cały pasiasty. Nie było tak łatwo wyrównać kolor i wzrost. I też miałam wrażenie, że ta jaśniejsza i niższa trawka została najzwyczajniej w świecie spalona
Jak to w końcu jest z tym nawożeniem?
ren133 23:48, 25 maj 2015

nawigatorka napisał(a)

Ja topsinem i mospilanem pryskam profilaktycznie cały sezon przez wzgląd głównie na bukszpany. Własnie w tym tygodniu był mospilan. miodunkę zauważyłam ale dosłownie kilku listkach ale myslę, że oprysk opomoże. u mnie nie pada i dużo słońca. serby na razie czyste.

Mospilanem pryskałam na miodunkę - działa natychmiastowo ... ale topsin ma jeszcze jakieś dodatkowe działanie?
A serbów nie pryskałam... a trzeba?
lindsay80 23:53, 25 maj 2015

nawigatorka napisał(a)

No to zazdroszczę Ci tej pogody, u nas już kolejny deszczowy dzień, za dużo tej wilgoci.
Chyba przez to padły mi dwie borówki amerykańskie, były obsypane owocami, a po kilku deszczowych dniach wszystkie listki uschły, a pędy u góry zaczęły brązowieć, o dziwo dwa krzaczki rosnące obok, które mam już 3 rok na razie w idealnym stanie.
lindsay80 00:01, 26 maj 2015

ren133 napisał(a)

Mospilanem pryskałam na miodunkę - działa natychmiastowo ... ale topsin ma jeszcze jakieś dodatkowe działanie?
A serbów nie pryskałam... a trzeba?

Reniu, Topsin na choroby grzybowe, u mnie na serbach pojawiły się igły częściowo brązowe, a na jednym świerku na końcu gałązek rodo-brązowe przebarwienia, tutaj nawet wkleiłam fotkę, ale na odpowiedź się nie doczekałam, więc trzeba było działać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=57

Poza tym na kilku tujach pojawiło się brązowienie igieł, wiec mąż obleciał Topsinem wszystkie iglaki plus do tego wrzosy i kalmie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3577-choroby-iglakow?page=3

A na bukach nie miałaś zdobniczki? Bo u mnie od tego się zaczęły wszystkie problemy tej wiosny.

Dziś odebraliśmy docięte płyty, ja jeszcze nawet nie widziałam, jutro sobie pooglądam po pracy - dzięki za pomoc w tej kwestii
lindsay80 00:09, 26 maj 2015

ren133 napisał(a)

Ja też stosowałam Yarę (jak jeszcze miałam trawnik) i ... wyglądał dokładnie tak jak Twój cały pasiasty. Nie było tak łatwo wyrównać kolor i wzrost. I też miałam wrażenie, że ta jaśniejsza i niższa trawka została najzwyczajniej w świecie spalona
Jak to w końcu jest z tym nawożeniem?

To w takim razie jest nas już więcej: Marzenka, Ty, ja - może ten nawóz jest zwyczajnie za silny do trawników?
Siakowa mi pisała, że nawozili Yarą, ale miała niebieskie granulki, a my mieliśmy białe.
Użyliśmy tej standardowej wersji, do wszystkiego, ale ponoć, jest też taki specjalny do trawników z tej firmy, może ona miała właśnie ten do trawników i dlatego u niej z trawą wszystko ok?