Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tkany marzeniami 09:47, 12 kwi 2019

Do góry
Pierwsza warstwa w kartonie....

Ogród tkany marzeniami 09:46, 12 kwi 2019

Do góry
Doczekałam się na swoją paczuchę od Barciko....

Paczka bardzo dobrze zapakowana. Roślinki adekwatne do kalendarza.
Przyjechały:
Tawułka miniaturowa - Pumila
Bodziszek popielaty - Ballerina
Bodziszek - Giuseppe
Bodziszek czerwony - Max Frei

Dokupiłam jeszcze odrobinkę Turzycy Evergold. Trochę szkoda było mi rozkopywać swoje kępki. I konwalnika. Rozrasta się, ale nie tak szybko jakbym chciała.

Podmiejski ogródek 09:38, 12 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Nawet gdybym chciała inaczej, to nie umiem. To moja wielka wada
Zaraz zajrzę.

A tymczasem wrzucam najświeższe zdjęcia. Wiosna idzie nieubłaganie mimo chwilowego ochłodzenia

tulipany van eijki zaczynają

szafirki zwykłe

i szerokolistne też

tiarella
za chwilę będzie kwitła

brunnera też, ale zdjęcie mi gdzieś wcięło

Cudowniei tak klimatyczniepozdrawiam
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 09:36, 12 kwi 2019

Do góry
Hej,
i żeby nie było, że w tą brzydką pogodę leniuchuję i nic nie robię to narysowałam roślinki. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę, bo wiem, że nie nie jestem zbyt powściągliwa w doborze roślin i najchętniej wrzuciłabym wszystko co mi się podoba. Aczkolwiek tu starałam się trochę opanować Ponieważ nie mam zupełnie wyobrazni, jak to będzie wyglądać - proszę o rady i korekty. Może jeszcze krótko uzasadnie moje wybory.
1. Ogniki Golden Charmer - kolor owoców, zimozielone, zasłona od sąsiadów
2. Trzcinnik Karl Foerster - rośnie u nas w mieście na rondach, pięknie mieni się na złoto w słońcu, trzyma się całą zimę, w marcu już wystartował na zielono
3. Perovskia - kolor, trzyma fason zimą (lawendy już mam), do pary z werbeną patagońską, którą hoduje narazie w domu
4. Bukszpan - mam jedną większą kulę, zimozielony, podoba mi się
5. Rozplenice - mam dwie na innej rabacie i bardzo mi się podobają, zimą ładnie się prezentują
6. Stipa - mam dwie, ładnie przezimowały, ozdobne przez cały rok, podstawa i tło dla jednorocznych tulipanów i czosnków, które mają zdobić przy ścieżkach
7. Zawciąg nadmorski alba - zimozielony, bezobsługowy, małe białe kwiatki - jako poduszki miejscami na obrzeżach jak będzie łyso
8. Róże odważnie w pomarańczu lub żółtym (jako nawiązanie do koloru pergoli i ogników), ale nie wiem jakie wybrać, bo zupełnie nie znam się na gatunkach.
9. Jaśminowiec - już tu rośnie - kupiłam go w zeszłym roku w arboretum w Wojsławicach, bo jest w botanicznym horoskopie - rośliną mojej córki

Wcisnęłam jeszcze moje słomiane kule, bo w słońcu i deszczu robią się słomkowo-złote i mam taki plan, żeby nasadzić je na takie małe lampki solarne - będą się podświetlały wieczorem -> poniżej zdjęcie

Majówka na Majówce 09:20, 12 kwi 2019

Do góry
Monia, wiadomo przecież, że takie hektary to się po kawałku robi. Zwłaszcza jak się ma w domu czynną opozycję

Czy ta rabata będzie szła mniej więcej jak w tej wersji?
Pewnie będzie trochę mniejsza ale czy możemy liczyć, że głębokość cycka (do ogrodzenia) będzie ok. 6-7m, a szerokość u nasady (czyli w odległości ok. 3m od ogrodzenia) będzie miała 10-12m?

Zasadniczo, jeśli Cię dobrze rozumiem, plan jest taki: strzępek jako soliter, podsadzony niskimi bylinami, a pod ogrodzeniem świdośliwy i ewentualnie jakieś mniejsze krzewy lub wysokie trawy, tak?

Plan bardzo mi się podoba. Największy problem: czy na pewno tam jest tyle miejsca, żeby ten strzępek był wyraźnie oddzielony od krzewów, żeby nie tworzył z nimi jednej grupy.
Jeden metr na żywopłot, świdośliwy pewnie będą miały ze 3m szerokości - razem cztery.
Ten strzępek w jakiej odległości od ogrodzenia rośnie? Wychodzi mi, że powinien rosnąć ok. 6-7m od płotu. A od niego do końca rabaty powinno być jeszcze ze 2m, czyli rabata powinna mieć minimum 8m głębokości

Nawożenie, zasilanie trawnika 09:06, 12 kwi 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie,
nie mogę się uspokoić patrząc na mój trawnik założony w zeszłym roku. Był taki ładny zieloniutki, w ogóle go nie musiałem nawozić. Wcześniejszy cały zerwałem bo spaliłem nawozem i chemią na dwuliścienne.

Nawóz wieloskładnikowy florovit teraz chcę zastosować, i moje pytanie. Siewnikiem na kółkach, jak najlepiej rozsiewać nawóz. Na najmniejszym stopniu rozsypywania wzdłuż i wszerz ?.

Najważniejsze dla mnie pytanie

Czy nawożenie odnowi mój trawnik ?

Mam trawnik z nasion BARENBOURG UNIVERSAL

Podlewam go regularnie odkąd pojawiły się ciepłe dni.
Widzę że się trochę zazielenił po wertykulacji i aeracji, jednak nie zadowala. Proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuję.

Trawnik jest dla mnie tak istotny że spędza mi sen z powiek...

Wertykulacja rocznego trawnika??!! Oj, niedobrze
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:00, 12 kwi 2019

Do góry
Dwie fotki z EE w roli głównej:
Ogródek przy lesie 08:57, 12 kwi 2019

Do góry
Dzięki, budulca dużo .

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:45, 12 kwi 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)
Śliczny kloniki jaki duży
Też mam tą odmianęale mój miał max 35 cm jak go kupiłam jesienią
Można powiedzieć, że uratowałam go od śmierci w markecie, a sama nie wiedziałam, czy jeszcze żyje
eM narzekał, że takie małe g...o kupiłam, a kosztował całe 5zł
Mam go na oknie w pokoju i tak mi się odwdzięczył

Cudny!! No i zobacz jak się pięknie odwdzięczył za ratunek
Anna i Ogród 08:35, 12 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wiosna, wiosna. Już się nie cofnia.

Ale tu masz bajkowo! Super ujęcie
Podmiejski ogródek 08:33, 12 kwi 2019

Do góry
Z krzewów wcześnie kwitnących mam złotlina, i to chyba pleniflorę;
nie jest popularny ze względu na bałaganiarski pokrój ale ja go tnę do ziemi zaraz po kwitnieniu i pięknie odbija

klon palmowy powoli zaczyna być widoczny

wilczomlecz purpurea - po raz pierwszy po zimie wygląda ładnie i nawet aktualne przymrozki - o dziwo - mu nie zaszkodziły; chyba doczekam się kwiatów

na ścieżce floksy szydlaste mi padły po tym, jak budowlańcy kubły z cementu tam płukali; wymieniłam na skalnicę
Podmiejski ogródek 08:26, 12 kwi 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
wal prosto z mostu, zwyczjnam

Nawet gdybym chciała inaczej, to nie umiem. To moja wielka wada
Zaraz zajrzę.

A tymczasem wrzucam najświeższe zdjęcia. Wiosna idzie nieubłaganie mimo chwilowego ochłodzenia

tulipany van eijki zaczynają

szafirki zwykłe

i szerokolistne też

tiarella
za chwilę będzie kwitła

brunnera też, ale zdjęcie mi gdzieś wcięło
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:59, 12 kwi 2019

Do góry
Werbenowe zeszłoroczne siewki werbeny dla Mrokasi - zdjęcie jest z końca kwietnia zeszłego roku:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:51, 12 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Więc tak wygląda deszcz....... U nas zjawisko od dawna nie widziane.
Dwa ogrody 07:26, 12 kwi 2019

Do góry

Dwa ogrody 07:22, 12 kwi 2019

Do góry
Anpi - Aniu, donicowo nadal stoi jak stało, czasu brak i ziiiimno
Mirkaka - to sadzonki śnieżycy wiosennej, nie przebiśniegi. Na runiankę miejsca nie mam, jest zbyt ekspansywna u mnie. Z siewkami akurat ranników nie mam doświadczenia, chyba troszkę podrosnąć muszą. Podejrzewam także, iż rzekome siewki runianki to nie runianka, tylko siewki drzew, ale po samych liścieniach rozpoznać trudno, co to za drzewa
Yolka - papuzie zostały z ubiegłego sezonu.
Gosika67 - u mnie też sasanki sieją się, co większe wydałam, mniejsze wypieliłam.
Dorotko123 - kwitnąca wiosna jest cudowna, kolor być musi
Basiu, dzięki, zaraz zajrzę
Irenko, Mirko - jak to z tulipanami bywa
Kindzia sasanka będzie rosła, chociaż kolory potrafią się mieszać, wzajemnie zapylać, nawet kształt płatków jest inny. U mnie samych odcieni fioletowego jest kilka, są i bordowe, buraczkowe, lawendowe, różowe, a sadziłam tylko fioletowe i różowe, biała chyba zginęła.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:09, 12 kwi 2019

Do góry
Poranne widoki na wciąż niedoskonały ogród

Nie patrzeć na nieskoszony trawnik
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 06:52, 12 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)

O Ja Aganiu ile kwiecia u CiebiePięknie jest a w realu jeszcze piękniej pewnie??????
Buziaki zostawiam.
Kwiaty we włosach 06:36, 12 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Co na rabatach, coś nowego się pojawia codziennie.

Superaśne nowe gadżety wiosna...nie możesz narzekać, na bogato i muszę zerknąć na rutewki, ale pewnie są
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 06:34, 12 kwi 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Kasiu fotka juz wczoaraj zrobiona ale ja zarobiona to dopiero dzis wstawiam

zolte epimedium bedzie za chwile kwitnac

Brgenia

Idealny buks do kulkowania i zdrowy a jakie łubiny! no i widziałam pąki na naszym kwiatku bożym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies