Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Skarpa w ogrodzie 12:26, 14 lip 2016

Do góry
Pegaz napisał(a)

Witajcie,

czytałem kilka razy forum jako gość szukając inspiracji do wykończenia skarpy przy moim domku letniskowym w Bieszczadach i pomyślałem, że może warto by było poruszyć ten wątek i poczytać Wasze opinie.

Wygląda to obecnie jak na zdjęciu. Wysypany kliniec to parking.
Skarpa na chwilę obecną wyłożona agrowłókniną i czeka na dalsze prace.

Plan jest taki aby parking od skarpy oddzielić linią ze szweli nawiązując do schodów (co właściwie jest już zrobione, ale jeszcze nie sfotografowane), a następnie skarpę podzielić jeszcze na 3 lub 4 pola kładąc szwele pionowo.

Następnie zamierzam skarpę wyłożyć kamieniem technicznym (100-300mm) w kolorze takim jak kamień na parkingu i obsadzić co kawałek jałowcami płożącymi.

Tutaj pojawiają się moje wątpliwości. W jakiej kolejności wykonywać te czynności? Czy najpierw kamień z pozostawionymi otworami na rośliny, czy najpierw rośliny obkładane potem kamieniem?

Co sądzicie o pomyśle? Będę wdzięczny za opinie i jakieś wskazówki bądź pomysły osób bardziej doświadczonych ode mnie
Ulewa po zasianiu trawnika 12:23, 14 lip 2016

Do góry
Nie chciałabym aby twoja skarpa wyglądała tak, to przykład jak nie powinien wyglądać ogród na skarpie https://www.ogrodowisko.pl/watek/3362-skarpa-wokol-domu-doradzicie?page=3

Zjedź w dół a zobaczysz szmatę i ten nieporządek wokół.
Ulewa po zasianiu trawnika 12:18, 14 lip 2016

Do góry
Teraz czekać co wzejdzie i jak wzejdzie. Ewentualnie wałki z nasion porozgrabiać.

Zerwać matę, zrobić albo murki oporowe https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

z rośliami okrywowymi https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

albo siatkę i w siatce sadzić https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:56, 12 lip 2016

Do góry
asica napisał(a)

Pewnie głowę w drugą stronę odwróciłam Szkoda, bo podpowiadano mi, żebym posadziła je w cieniu w miejsce chorującej runianki, Wahałam się, może skarpa by mnie przekonała. Na zdjęciach wygląda przepięknie.

Asiu,potwierdzam, że skarpa wyglądała przepięknie. Id dorodne, gęste w intensywnym kolorze. Na wiosnę trochę pracy z przycinanie ale i tak to mniej męczące niż skubanie
Mam jeszcze kilka zdjęć skarpy jeśli jesteś zainteresowana to mogę jutro wrzucić.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 10:58, 11 lip 2016

Do góry
Nooo....skarpa z pozycji kucznej dolnej wygląda monumentalnie
Ależ pracy Cię kosztowało, żeby osiągnąć obecny efekt!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:14, 10 lip 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Aż trudne do uwierzenia ludzi przecież było multum a tu proszę...

Id na skarpe byly w prawo od restauracji i w dół obok stawu.

Pewnie głowę w drugą stronę odwróciłam Szkoda, bo podpowiadano mi, żebym posadziła je w cieniu w miejsce chorującej runianki, Wahałam się, może skarpa by mnie przekonała. Na zdjęciach wygląda przepięknie.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 19:09, 10 lip 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Oj Domi szalejesz z zakupami,ale ja Cie rozumiem jest miejsce do zagospodarowania to jak tego nie wykorzystać. Podoba mi się bardzo Twoja altana na kamiennym wzgórzu

Zakupy, która z nas ich nie lubi. Jedne wybierają ubrania, buty, coś do domu, a my ogrodowiczanki roślinki
A dziękuję, skarpa to pierwsze dzieło w ogrodzie na dobrą sprawę
Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 09:47, 10 lip 2016

Do góry
Skarpa niezła. No ale ważne, żeby umieć to jakoś fajnie zagospodarować, na pewno co się to uda.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:48, 09 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Dominika fajnie skarpa wygląda

Dziękuję, myślałam żeby troszkę tam roślin podosadzać, ale brakło pomysłu i na ta chwilę jest bez zmian
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:40, 09 lip 2016

Do góry
Dominika fajnie skarpa wygląda
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:41, 08 lip 2016

Do góry
Ani Ma napisał(a)
Witam Asiu się u Ciebie.
U mnie na całej działce jest 1m spad.

Ja wolę nie liczyć tych moich spadów

Ani Ma napisał(a)
Mnie niestety nie ominęły prezenty roślinkowe i chciejstwo posiadania różności. Teraz próbuję dojść do ładu.
Zaznaczam wątek do obserwowanych

No zobaczymy, czy się to tak właśnie nie skończy i u mnie.

Dominika11 napisał(a)
witaj
widzę, że u Ciebie baaaaaaaaaaaardzo duzo sie dzieje
super Ci wszystko wychodzi
a skarpa to nie lada wyczyn - stroma jak diabli - przynajmniej dla mnie a jezeli chodzi o ten projekcik to nie lepiej cos dać chociazby na pniu na tych gołych ścianach (bo jak dla mnie to się aż prosi), a pod oknami cos niższego i może trochę dodac innego kolorku

Cieszę się, że się podoba, choć na razie poza planami to niewiele zrobione Co do tej rabaty, to cieszę się, że jakieś sugestie się pojawiają. Zamysł z tymi berberysami jest taki jak pisałam (tzn kucie psa w rzyć) i elewacja w tamtym miejscu jest już trochę przybrudzona, niestety już nie do domycia. Właśnie z tą rabatą, to mam problem, bo z racji tego, że chcę żeby było minimalistycznie i geometrycznie to boję się wsadzić tam za dużo. Już na tyle sposobów tam coś układałam, że ręce opadają. Probowałam też z jakimiś na pniu, ale jakoś tego wkomponować nie umiałam :/
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:14, 08 lip 2016

Do góry
witaj
widzę, że u Ciebie baaaaaaaaaaaardzo duzo sie dzieje
super Ci wszystko wychodzi
a skarpa to nie lada wyczyn - stroma jak diabli - przynajmniej dla mnie
Rojodziejowa napisał(a)
Wersja najbardziej aktualna przewiduje coś takiego, czyli bukszpan z berberysem:
Berberys ma tu zadanie kłuć zadek mojego psa, który mi brudzi elewacje skacząc do okna. Może jak go berberysem potraktuję, to zmądrzeje Jest to strona pólnocna i słońca jest mało (jedynie ciut rano), ale mam nadzieję, że oprócz tego, że berberys się ładnie nie wybarwi, to da sobie radę.

a jezeli chodzi o ten projekcik to nie lepiej cos dać chociazby na pniu na tych gołych ścianach (bo jak dla mnie to się aż prosi), a pod oknami cos niższego i może trochę dodac innego kolorku
Nieśmiałe pierwsze kroki 17:55, 07 lip 2016

Do góry
Wpadam i będę kibicować, bo to małopolska jak i u mnie. A po drugie skarpa, jak i u mnie więc czekam na to, co będzie dalej
Tonący w bieli 14:49, 07 lip 2016

Do góry
Ale fajna latająca paproc Skarpa tez będzie świetna, super te jalowce. Lubię te zlote odmiany we wszystkich roślinach, bo mega ożywiają zieleń
Tu narazie jest ściernisko... 14:42, 06 lip 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Juki coraz bardziej się rozkręcają z kwitnieniem. Mój potforek przy tarasie również

Juki przy tarasie- wybornie, a skarpa jak zarośnie, będzie imponująca
Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 23:30, 05 lip 2016

Do góry
Witam Cię Kasiu !
Podglądam Twój ogród i zmagania z szambową, głazową itd i trzymam kciuki żeby się wszystko przyjęło (tfu tfu) bo projekt masz piękny a z ciebie kawał pracowitej kobity, żeby w takim tempie ogarnąć tyle

Ja tymczasem muszę na jakiś czas zarzucić temat projektu rabaty chemicznej bo zaczęliśmy robić podjazd i nie ma sensu, żebym teraz akurat tam modziła. Temat cisów u podnóża zaakceptowany i jak tylko skończą to przystępuję do działania

Ale, żeby nie było nudy to mam inny skrawek do ogarnięcia i liczę na Waszą pomoc

Od strony wschodniej domu mam lasek i jedną z 1000 skarp, które są moją zmorą. Nie patrzcie na lilie bo z synkiem posadziliśmy stare cebule w celach szkoleniowych i nie widzieliśmy, że cokolwiek z nich wyrośnie A tu wszystkie wystrzeliły i to na piachu

Zrobiłam sobie już wstępny plan nasadzeń i mam wszystko ułożone w głowie. Muszę nawieźć dobrej ziemi i wyrównać krawędzie. Tylko martwi mnie sama skarpa wokół sosny. Obok na płaskich odcinkach będą rosły bukszpany (rodzice chcą mi sprezentować swoje nigdy nie formowa kulki ) i rododendrony, które mam teraz posadzone w innej części. Będzie też obwódka (zakochałam się w nich! ) Brakuje mi jedynie wypełnienia, które stanowiło by okrywę i od razu umocniło skarpę. Żeby nie było prosto chciałabym, żeby było zimozielone
Myślałam o : runiance, irgach albo kopytniku. Bardzo podoba mi się tojeść ale niestety zimą to obraz nędzy i rozpaczy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:04, 04 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Irciu, nie stresuj się Moja skarpa plewiona dwa tygodnie temu, już chwaściory ma, a ja ją mam...nie powiem gdzie Wczoraj taki upał, trochę pościnałam przekwitłych i dałam spokój, siedziałam w basenie, dzisiaj znowu wyglądam jak ApaczAle do jutra zbrązowieję całkiem i będę mogła się w robocie pokazać jakoś
Na 99% będę miała trzecią donicę, taką samą jak ta niższą od Was prezentowa
Różę próbowałam rozszyfrować, u mnie.

Kasia, aż tak szybko urosły??
Ważne, że na spotkaniu było dopieszczone
Świetny pomysł z donicą, pięknie z nimi
oblecę u siebie i potem wpadam do was
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:41, 03 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Irciu, nie stresuj się Moja skarpa plewiona dwa tygodnie temu, już chwaściory ma, a ja ją mam...nie powiem gdzie Wczoraj taki upał, trochę pościnałam przekwitłych i dałam spokój, siedziałam w basenie, dzisiaj znowu wyglądam jak ApaczAle do jutra zbrązowieję całkiem i będę mogła się w robocie pokazać jakoś

Czyli jednak symetria górą

Irenko należy chwasty wyrywać tylko z przodu rabaty, o ile pogoda i humor sprzyja w środku masz taki busz roślin, że chwasty szans nie mają
Ja lenia mam na ogród, bo mnie drewno n zimę wykończyło. W upale i słońcu trzy godziny walczyliśmy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:28, 03 lip 2016

Do góry
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:32, 03 lip 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Ależ tu się dzieje ! Super będzie z tym gabionem i prośbę mam rób dużo fotek podczas montażu gabionu i napełniania go bo wiesz u mnie też taras na takiej skarpie i myślę własnie o gabionie tam A ile cm będziecie zakopywac w ziemi?

Obfocę co się da. Gabion będzie miał dosypaną ziemię z jednej strony-od tarasu.Musiałabym zmierzyć ile to wyjdzie, bo teraz skarpa i tak jest za niska i taras wystaje nad skarpę-a ziemi chcę dowieźć fajnej,bo mam zakusy na wsadzenie tam jakich trawek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies