Witaj Elu, przyszłam się przywitać i widzę, że Ty też walczysz z gliną i skarpami. Doskonale Cię rozumiem, że chciałabyś sadzić już rośliny i cieszyć się efektami. Ja też tak miałam. Przeglądałam Ogrodowisko, oglądałałam wizytówki i myślałam, ze wystarczy dziurę wykopać i wsadzić co mi się spodobało. Po roku zauważyłam, że efeku z tego nie ma, a i rośliny nie rosną jak u innych. Dopiero Toszka mnie uświadomiła ile błędów popełniłam i .. trochę szkoda mi i mojej pracy i roślin, i straconych pieniędzy. Gdybym więcej czasu poświęciła na czytanie, a nie oglądanie wątków uniknęłabym frustracji. Teraz daję sobie jesień na dokładne plany i przygotowanie gleby, a od wiosny ruszę pełną parą.
Przeczytałam dokładnie wątek Ani i uważam, że to wzór planowania i dbałości o szczegóły przy zakładaniu ogrodu. Można się od niej uczyć. Polecam.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani
A poza tym jest tam mnóstwo przydatnych, takich podstawwych informacji dla początkujących.
Będę zaglądać do Ciebie i kibicować. Nie podpowiem, bo nie umiem, ale będę wspierać w ciężkiej walce z gliną i skarpami.
Pozdrawiam