Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty we włosach 08:40, 07 kwi 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 08:35, 07 kwi 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 08:30, 07 kwi 2019

Do góry
Znowu nowe niespodzianki.

Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 08:29, 07 kwi 2019

Do góry
Drodzy ogrodnicy!
Zwracam się z zapytaniem o różnicę we wzroście moich sadzonek. Część posadziłam w donicach plastikowych a część w donicach torfowych. Na początku wszystkie sadzonki miały taką samą wysokość, a obecnie różnica między nimi jest znacząca. Te w plastikowych są grube i mają dobrze rozwinięte liście, te w donicach torfowych bardzo słabo rosną. Jaka jest tego przyczyna? Czy je jeszcze przesadzać?
Pozdrawiam Marzena
Ogród Muszelki 08:24, 07 kwi 2019

Do góry
Fiołeczki od rana się kłaniają i serdecznie pozdrawiają!

Rododendronowy ogród II. 08:22, 07 kwi 2019

Do góry
Miłego dnia wszystkim

Kwiaty we włosach 08:21, 07 kwi 2019

Do góry
Witam w niedzielny poranek, jest pięknie, wschodzące słońce i rosa na roślinach.

U nas liście na lilakach to już dużo wcześniej były, miesiąc temu.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 08:15, 07 kwi 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Bogdziu w większości rejonów susza ja chyba nie pamiętam kwietnia tak suchego hm .
Powiedz proszę czy te rodki mają szansę przetrwać z miesiąc w donicach?
Dzisiaj dostały kwaśny polski; ) torf i nawóz

Powinnas je posadzic normalnie jakby miały w nich rosnac czyli w ziemie z torfem na równo z poziomem donicy , postawic w cieniu i często podlewac, ziemia musi byc wilgotna zawsze. Błąd zrobiłas z nawozem , mam nadzieje ze to nawóz dolistny a nie doglebowy bo tak jak choremu człowiekowi nie daje sie dobrego jedzenia tylko lekkostrawną kaszkę tak roslinom którym zmieniasz środowisko nie daje sie nawozu do korzeni bo je spali. Rh wypuszczają najpierw delikatne cieniutkie korzonki, cieńsze niz włos.Ja nawóz daję dopiero po roku jak juz te korzonki dobrze funkcjonują. Jesli dałas nawóz doglebowy to problem jest wielki .Postaw je w cieniu , najlepiej żeby nie miały przez ten miesiąc kontaktu ze słońcem.A czy nie mogłabys je posadzic do gruntu? Jakie miejsce dla nich przewidujesz?
Moje małe królestwo 07:20, 07 kwi 2019

Do góry
U mnie jak zwykle czasu brak.Tesknie za podglądaniem Waszych ogrodów.Moj próbuje przygotować do wiosny,ale przy takim Rafale i jednej parze rąk nie jest to łatwe.Duuuuużo jeszcze pracy,ale pochwalę się tym co kwitnie i cieszy

Tu jeszcze słabo widać bo to miejsce robione w zeszłym roku roślinki mam nadzieję że w tym roku nabiorą trochę masy i będzie co pokazać

Uwielbiam hiacynty takie pachniał wzdłuż ścieżki od frontu zapach czuć z daleka

I jeszcze donicowe bratki na froncie

Wczoraj kupiłam w wielopaku betonie i lobelie czy je kopiować w większe donice cze od razu do gruntu posadzić ?

...uDany ogród 06:07, 07 kwi 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
A ja Danuś marzę o takim ogrodzeniu jak Twoje o jej mój męźuś tego nie przeżyje; ) ,ale to nie on będzie przecież robił

Boguniu marzenia się spełniają!
To prosty w wykonaniu i wcale nie taki drogi płot. Wierzę, że Ci się uda
M niech odpoczywa, jest tylu ludzi którzy Ci pomogą. On niech patrzy i dyryguje
Zdrówka dla Was

...uDany ogród 06:05, 07 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Dana te ścieżki to cegła? Mają swój urok.

Gosiu tak moje ścieżki są ceglane. Bardzo lubię ten materiał w ogrodzie i nie tylko w domu tez mogłabym mieć wszystko w cegle
Cieszę się, że tak uważasz. Dziękuję!

Ogród Małej Mi 2017 01:32, 07 kwi 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Morsujesz w zimnej wodzie, widzę. Nienawidzę takich kąpieli, dlatego nie mam oczka!
Będę Twoje podglądać, szczególnie jak będzie razem z muminkami!

Nie jest źle Jesieniagorzej

I uciekam do spania

Ogród Małej Mi 2017 01:28, 07 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Brrrr zimno mi na sam widok....
Cudak niezwykłej urody
O przesadzaniu ciemierników poczytałam i o wysiewach, poobserwuję u siebie bo też się wysiały kolejne, ciekawe czy cudak mi się trafi

W woderach jest ciepło.. lepiej w woderach niż na "golasa".. zawsze to się nie daje pijawkom

Teraz wejście będzie z lotsami a potem do szatynki.. i tak ciągle jest co robić

U Ciebie wiosna jest co najmniej o tydzień szybciej.. jednak masz cieplej.. ale za to piwonia jest w pąkach .. szybka odmiana
Między brzozami 01:20, 07 kwi 2019

Do góry
Przekopałam też ze wszystkim co miałam (kompost, obornik, kora przekompostowana i mączka) część dużej rabaty za domkiem dla chłopaków (stan po odchwaszczeniu)

Jutro zrobię lepsze zdjęcie ze stanem obecnym. Teraz myślę, że mogłabym już obsadzić to miejsce, bo inaczej chwastami moment zarośnie, ale nadal nie wiem co posadzić...
Dla przypomnienia: jest do lewy narożnik działki od strony południowo-zachodniej i przechodzi w zachodnią granice. Razem będzie to jedna duża rabata poniżej zdjęcie panoramiczne z 2017

Jutro postaram się zrobić aktualne zdjęcia i zrobić plan co obecnie rośnie. Chciałabym iść w klimaty naturalne z niestrzyżonym żywopłotem, myślę o takich klimatach

inspiracja 1
inspiracja 2
inspiracja 3
Ogród Małej Mi 2017 01:16, 07 kwi 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aż mam ciary jak widzę Cię w tej wodzie. Zimno było...
dobrze, że popadało bo sucho ...chociaż nici z roboty.

Nie popadało... zalało.. pucowało ładnie.. chłop poszedł wertykulować trawnik i zaraz pogoniło.. została się siano na trawie

Szafirki w blokach startowych,..

Ogród Małej Mi 2017 01:14, 07 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Aniu napisz mi proszę na priv jakiego środka ba glony używasz.

Kupuję takie by mi ryby nie padły. Ja używam TETRA POND ALGOREM, czyli cena do jakości. Jest dużo różnych środków, ale to kosztuje. Jak masz rybki to dobrze oszacuj ile masz wody. By nie przesadzić. ja zapodaje raz w roku i potem do wiosny mam już spokój i wodę czyściutką. Najgorzej jest właśnie wiosną póki rośliny nie ruszą, a i tak jest dobrze bo jest zimno to nitkowate glony nie szaleją. Wtedy trzeba dać co i na nitkowate. jakby była równowaga w oczku to nie trzeba nic dawać, ja niestety mam za dużo ryb.. i to dużych i muszę się wspomagać. jak bym miała mieć szrekową wodę to bym zakopała oczko.. jakoś taka gnojówka zielona mi nie pasuje .. i nie leży. Jest szansa że a jakiś czas by się to unormowało, ale jak na razie mnie weneruje. Wiec korzystam z chemii. Ale ta chemia jest na bazie naturalnej.. cytat z ulotki "nie zawiera substancji toksycznych, chemicznych środków do zwalczania glonów oraz herbicydów"

Magnolka słabiutka.. ale i tak cieszy

Wśród brzóz i dębów 01:11, 07 kwi 2019

Do góry
Gosiu, też mam nadzieję, że to mak, bo nie mam jeszcze żadnego.

Aniu, rzeczywiście kolor ma niezwykły, taki limonkowy, mój ulubiony w ogrodzie.

Jolanko, dziękujęza odwiedziny i pozdrowienia, ja też Ci macham wiosennie.

Aktualności ogródkowe:

Taki miałam pomysł na wykorzystanie sosnowych pniaków. W maju kosze zapełnią się sezonowymi kwiatami.
Za drzwiami do ogrodu... 00:40, 07 kwi 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ale Aneczka u Ciebie pięknie, tak kolorowo i czyściutko, ja się ciągle zmagam z opadłymi igłami ze świerków, jodeł, sosen i tuj, masakra, spakowałam 22 worki tego badziewia a to jeszcze nie koniec ...

Aniu u mnie zmagania nie mniejsze.Ciągle ganiam z odkurzaczem , grabkami i taczką.Na razie wyrównuje tymi igłami i gałązkami teren na działce z ugorem,to nie muszę pakować w workiJak dalej tak będzie wiało to końca nie będzie ,bo ja też mam kilka starych tuj,sosen i świerków.Na dodatek dęba ,który dopiero zaczyna gubić liście.
Dziś cały dzień wydmuchiwałam z kamyczków igły w rabatach przed domem na trawnik ,a potem przy okazji wertykulacji grabiłam z trawnika i zmiatałam z kostki.Sprzątałam też pod skyroketami i pod tujami. Uprzątnęłam też pewien"bajzelnik rzeczy różnych". Trochę też podlewałam,bo chciałam zasiać trawę na ścieżkach w warzywniaku i zrobić dosiewki na trawniku,ale się ściemniło Został mi do odkurzenia jeszcze jeden zakątek.W sumie to już go raz sprzątałam ale przed wiatrami Ale cóż ...patrzenie na kwiaty utwierdza mnie w tym że warto się starać i trochę się pomęczyć
Między brzozami 00:23, 07 kwi 2019

Do góry
witam po zimowej przerwie Przepraszam za nieobecność i po cichu liczę, że ktoś do mnie jeszcze zajrzy. Zima upłynęła pod znakiem pracy, pracy i jeszcze raz pracy, a cały zeszły sezon na odchwaszczaniu i polepszaniu gleby. Bardzo starłam się nic nowego nie kupić zanim nie przygotuje stanowiska więc sadzenia żadnego nie było. Ale udało się dokończyć domek dla chłopaków

było też trochę warzyw wczesnym latem

zbiory i przetwory latem

które trwały do jesieni

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:56, 06 kwi 2019

Do góry
niby nie tak źle
ale..będzie super na finiszu
odsłonił się mój warsztat ogrodnika, niebawem znowu bluszcz i powojniki go zarosną

Susan

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies