Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Katalpa - Catalpa 12:08, 07 maj 2019

Do góry
alusiaqueen napisał(a)
witam , moja katalpa po nocy ma czarne listki to znaczy że przemarzła , co mogę teraz zrobić, czy ona się zregeneruje i wypuści nowe listki ?

Nic nie rób, ona sama się zregeneruje i wypuści nowe listki.
Moja działka na Dębowym Lesie 12:08, 07 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Piękna, kolorowa wiosna u Ciebie Aniu

Asiu, dziękuję.

Przerwa na kawę... 12:08, 07 maj 2019

Do góry
Wilczomleczy w tylu odmianach nigdy nie widziałam

Ta roślinka mnie urzekła po prostu. Nie wiem czy to dokładnie to ale wydaje się, że jest to jakaś odmiana kończyny ozdobnej - białej?? Może jest to Isabella? Bardzo podobnie wygląda szczawik ale ma inny kształt listków.

Wzgórze chaosu 12:06, 07 maj 2019

Do góry
Krakus napisał(a)
hortka fajna ale jak Ci sie takie podobają to wygogluj sobie Hortensja bukietowa 'Le Vasterival' GREAT STAR ...ja ostatnio widziałem koło szpitala ! i mnie urzekła.. ktoś wcisnął w jakiejś przełączce i trochę zdziczała ale kwiaty super ma...

Piotrek będę zamawiać na all... bo stacjonarnie nigdzie nie wypatrzyłam. Są po 20 zł. Chcesz?
Moja działka na Dębowym Lesie 12:04, 07 maj 2019

Do góry
ElaS napisał(a)

Hmm, czosnek niedźwiedzi super sprawa. Raz mi się udał. Niezwykle aromatyczna przyprawa. Uwielbiałam dodawać do twarożku. Do tego świeża bułeczka, pychota śniadanko

Czosnek niedźwiedzi jak szczypiorek można dodawać do wszystkiego.
Ja nawet kupuję suszony i piję
Ma bardzo dużo cennych właściwości
A hostach nawet ładnie wygląda.Potem i tak listki zamierają.
A hosty się rozrastają
Kwiaty we włosach 12:03, 07 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/184/1840947/original.JPG[/img]

Cudo!!!!! Zazdroszczę. ..
Moja działka na Dębowym Lesie 12:01, 07 maj 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
Ładne floksy. Ja ma głównie dwa kolory plus 2 małe białe sadzonki, które ciężko mają się bujnąć .
Duńskie też fajne, miałam kiedyś i wydalam, teraz znów kupiłam. Wsadzę pod tuje, mam nadzieję, że dadzą radę.

Dla mnie chyba wszystkie floksy są ładne.
Te duńskie też mam.
Ja pod tuje posadziłam żurawki, i trochę innych małych roślin.
Przerwa na kawę... 11:59, 07 maj 2019

Do góry
Relacji wyjazdowych ciąg dalszy.
W niedzielę największe Twardzielki ogrodowe (zimno było okrutnie) wybrały się na dzień otwarty do Danusi do jej Anglii w Polsce. Bardzo chciałam zobaczyć go na żywo. Ogromny teren, w moim ukochanym klimacie skomponowane rabaty i genialne, cudowne dodatki. Więc ja skoncentrowałam się nie na całości, bo takich zdjęć jak robi Danusia czy dziewczyny to ja nie umiem, tylko na szczegółach. Pogody nie było na dobre zdjęcia więc nie będę Danusinego wątku zaśmiecać moimi przemyśleniami.

A szczegóły - tak jak np. ten cudnie wybarwiony na listkach irys Gerald Darby - zachwycił mnie, znalazłam go do kupienia przez sklep internetowy tylko na razie myślę, gdzie by go wcisnąć, aby było ładnie widać listki na wiosnę. Poluję jeszcze na kilka floksów - nawet nie wiedziałam, że one mogą mieć takie ciemne, cieniowane listki. Chyba na mojej owalnej zmiany zajdą większe niż tylko wysadzenie jabłonki ))

Tulipany w odmianach u nas niespotykanych. Nie przepadam za czerwienią w tulipanach ale takie winne, bordowe, fioletowe z domieszką bordo - cudne są.
Ptasi gaj 11:53, 07 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Chodniki z granitu odpadowego. Trawników nie fociłam bo tragicznym stanie

Mam nie daleko zakład kamieniarski już rozmawiałam nogi mu orzywiezdz takich odpadów.

Piękny chodnik. Hmm, zakład kamieniarski. Muszę iść tym tropem.
Czubajkowy Ogród 11:47, 07 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Też mam takie tulipanki Ale u mnie pojedyncze kwiatki na razie, bo wsadzane jesienią
Ślicznie u Ciebie
Moja działka na Dębowym Lesie 11:41, 07 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Jablonka śliczna kupiłam w tym roku chyba tę

Taka samą ciemną kupiłaś ??Fajnie.
Jeszcze trochę też będziesz miała ciasno z tymi roślinami.Wciąż dokupujesz.

Działeczka Asi :) 11:33, 07 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)

A mi się bardzo te brzuchate donice z brateczkami podobają! ☺ Tak "wylizanej" działeczki nigdy mieć nie będę, więc przynajmniej u Ciebie sobie popatrzę ☺ Pozdrawiam!
Podmiejski ogródek 11:15, 07 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
....
No i jak się tak bliżej przyjrzałam tym rabatom, to mi szczęka opadła z hukiem na trawę (soczystą i zieloną). A Iwonka z wielką satysfakcją chichotała pół drogi powrotnej.
Bo okazało się, że Danusia sadzi u siebie w zasadzie tak samo jak ona: czyli po jednej, dwie sztuce i to upchnięte na maksa.

Tutaj dowody:
czy ktoś widzi tutaj jakiś porządek, zachowane przepisowe odległości, powtarzalność roślin?

albo tutaj:

Relacja świetna, uśmiałam się. Chichotać chichotałam bo sobie przypominałam, jak mi pisałyście, że gęsto, naćkanie, miszmasz i że brakuje zimozielonych itp. A ja tak zaczęłam sadzić podpatrując właśnie zdjęcia z ogrodów angielskich a potem Danusia pokazała swoją Anglię i mogłam się nasycić rabatami. Tylko u mnie jest jeszcze zbyt duża symetryczność w tym co robię i zbyt mała powierzchnia więc to też inaczej wygląda. Ja mam takie lekkie pomieszanie stylów, daleka jeszcze droga ale już bardzo lubię to moje pudełeczko ogrodowe.

Z jednym stwierdzeniem trudno mi się zgodzić - na Danusi rabatach jest powtarzalność. Jak zerkniesz na większe połacie rabat to rośliny się na nich powtarzają. Jak nie dokładnie te same odmiany to podobne lub plamy kolorystyczne czy fakturowe. Na drugim zdjęciu masz duży róg trawiasty. Potem masz powtórzenia faktur a do tego kulka dla podkreślenia zwiewności innych bylin. Aby tak zestawić rośliny trzeba być artystą, mieć intuicję i ogromną wiedzę jak się zachowują w różnych porach roku. To wszystko jest bardzo dobrze i przemyślanie skomponowane, oprócz tego w trakcie sezonu zmieniane. Wchodzą dalie i inne jednoroczne - karczochy, szarłaty. Danusia pozwala roślinom się wysiewać i zmieniać miejsce i przez to też te rabaty są za każdym sezonem trochę inne. Jest to naprawdę mistrzostwo. Druga sprawa - tam jest ogromny teren ale dzięki temu, że te rabaty są zrobione tak po całości to skupiasz się na tym co jest. Na rabatach rosną nowe roślinki na następne tereny, jak tu będzie za gęsto - Danusia ma gdzie je przesadzić. Na naszych przestrzeniach - nie jest to możliwe. Jak sadzimy gęsto to po 2-3 latach będą korzystać znajomi (u mnie sąsiadki dostają nadmiar). Byliny w dużej większości musisz co kilka lat dzielić, aby dobrze wyglądały i kwitły. Takie sadzenie po prostu ma sens przy rabatach bylinowych. Jak nie pasuje dany układ - po prostu przesadzasz. Z krzakami i drzewami już tak nie jest. Zauważyłaś, że te ostatnie są na razie sadzone oszczędnie - im trzeba miejsce takie docelowe wybrać. A tu Danusia na razie maluje kolorami i fakturami. Do tego te dodatki - zabierz z pierwszego zdjęcia konia i już ta rabata nie będzie taka sama. Ja jestem zauroczona całością. I podziwiam ilość włożonej pracy.
Miejski ogród w wersji mini 11:12, 07 maj 2019

Do góry
Kompania rodkowa w komplecie .

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:06, 07 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

To 'Atropurpurem'.

No niemozliwe. ja swojego ma 6 lat i nigdy takich kwiatostanów nie miał Muszę uzbroić sie w cierpliwość ....
Droga do spełnienia 10:56, 07 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Kamciu no pięknie, dopiero co gdzieś czytałam, że nie masz co pokazywać a to najprawdziwsza nieprawda jest.
Pierwsza fotka z czochami prześliczna, powojnik na siatce łaał, kwitnąca jabłoneczka cud miód, a niezapominajki chwytają za serce.

Anuś ale u mnie naprawde nie ma czego oglądać
a niezapominajki to brunera - ale slicznie niezapominajkowo kwitnie no nie?
Ogród z uśmiechem 10:53, 07 maj 2019

Do góry

Zastanawiałyśmy jak to jest, że jeśli my sadzimy po jednej sztuce rośliny na rabatach to wychodzi nam hmm... nie wiadomo co, a u Danusi wszystko do siebie pasuje i pięknie wygląda
Zdjęcia robiłam tylko telefonem, więc nie mam wiele do pokazywania ale Asia i Iwonka zrobiły więcej i pokazały na wątku Danusi

Nie zgadzam się z tym.
Kadry z Twojego ogrodu takie same piękne
Gdyby Danusia nie stworzyła nowego ogrodu tylko miała ciągle ten pierwszy, zimozielony, żadna z nas nawet by nie pomyślała że to co teraz pokazuje jest piękne. Uważałybyśmy że jest za dużo, za kolorowo, ale teraz wszyscy uważamy że jest przepiękne, bo Danusia jest dla nas guru i wzorem.
Teraz to co tworzy wszystkim się podoba, bo wszyscy otworzyli się na takie kolorowe rabaty, wszystkie wiemy, że jak Danusia coś zrobi to musi to być piękne, modne i ze smakiem.
Dlatego nie krytykuj swojego ogrodu, zmieniaj jeśli coś Ci się nie podoba ale kochaj go, tak jaj Danusia swój, bo każdy ogród jest piękny jeśli jest w nim nasze serce i miłość i jest zadbany
A w ogrodach Danusi właśnie ta miłość do nich jest widoczna i ogrom pracy jaki w nie wkłada, i to powinniśmy wszyscy naśladować
Czego Tobie i nam wszystkim życzę
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:39, 07 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jakbyscie sie zastanawiali nad klonami w donicach - zdecydowanie warto

Bardzo się właśnie zastanawiam. To odpowiadaj mi tu
1. wnosisz na zimę do pomieszczenia, czy okrywasz?
2. który sezon w tych donicach rośnie?

Cudniasty!
Za drzwiami do ogrodu... 10:32, 07 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Helo Aniu za drzwiami w ogrodzie dawno byłam eh jeszcze z miesiac i powinno być spokojnie Pięknie u Ciebie
Pozdrawiam cieplutko

Hej Bogusiu,miło że zaglądaszPozdrawiam.
Japoński ogród Reni i Matiego 10:25, 07 maj 2019

Do góry
Pomarszczone liście u dużych drzew klonów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies