Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Wiolka5_7 09:03, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)

W porównaniu do Nowej Anglii - z pewnością
Ale już ten nowoczesny ogród, pokazany w ostatniej Mai, to mi się jak najbardziej skojarzył z Twoim

Ten ogród to mój ideał ! dobrze,Ci się skojarzył kule,kuleczki,hakone itd. ach
Makusia 10:32, 07 maj 2019

No.....Koleżanka Asia zwiedzała ogród pokazowy! Bez rękawiczek i polara!
Aśka Ty wiesz, że ja Cie uwielbiam? Te Twoje teksty mnie powalają po prostu! mam nadzieję, że Demeter Joli się odwdzięczyła. I Dionizos
Brzozowadzie... 11:14, 07 maj 2019

Ach, jak mi żal, że mnie tam nie było. Ale Twoja relacja łagodzi poczucie straty A najbardziej mi żal, że Was nie poznałam Ale już ostrzę pazurki na 18 u Ani. Żeby tylko kolejnemu synowi nie wpadło do głowy rozbić sobie powyższą. Z koniecznością zakładania szwów i odwiedzinami na znanym już od poszewki SOR
inka74 11:15, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)
....
No i jak się tak bliżej przyjrzałam tym rabatom, to mi szczęka opadła z hukiem na trawę (soczystą i zieloną). A Iwonka z wielką satysfakcją chichotała pół drogi powrotnej.
Bo okazało się, że Danusia sadzi u siebie w zasadzie tak samo jak ona: czyli po jednej, dwie sztuce i to upchnięte na maksa.

Tutaj dowody:
czy ktoś widzi tutaj jakiś porządek, zachowane przepisowe odległości, powtarzalność roślin?

albo tutaj:

Relacja świetna, uśmiałam się. Chichotać chichotałam bo sobie przypominałam, jak mi pisałyście, że gęsto, naćkanie, miszmasz i że brakuje zimozielonych itp. A ja tak zaczęłam sadzić podpatrując właśnie zdjęcia z ogrodów angielskich a potem Danusia pokazała swoją Anglię i mogłam się nasycić rabatami. Tylko u mnie jest jeszcze zbyt duża symetryczność w tym co robię i zbyt mała powierzchnia więc to też inaczej wygląda. Ja mam takie lekkie pomieszanie stylów, daleka jeszcze droga ale już bardzo lubię to moje pudełeczko ogrodowe.

Z jednym stwierdzeniem trudno mi się zgodzić - na Danusi rabatach jest powtarzalność. Jak zerkniesz na większe połacie rabat to rośliny się na nich powtarzają. Jak nie dokładnie te same odmiany to podobne lub plamy kolorystyczne czy fakturowe. Na drugim zdjęciu masz duży róg trawiasty. Potem masz powtórzenia faktur a do tego kulka dla podkreślenia zwiewności innych bylin. Aby tak zestawić rośliny trzeba być artystą, mieć intuicję i ogromną wiedzę jak się zachowują w różnych porach roku. To wszystko jest bardzo dobrze i przemyślanie skomponowane, oprócz tego w trakcie sezonu zmieniane. Wchodzą dalie i inne jednoroczne - karczochy, szarłaty. Danusia pozwala roślinom się wysiewać i zmieniać miejsce i przez to też te rabaty są za każdym sezonem trochę inne. Jest to naprawdę mistrzostwo. Druga sprawa - tam jest ogromny teren ale dzięki temu, że te rabaty są zrobione tak po całości to skupiasz się na tym co jest. Na rabatach rosną nowe roślinki na następne tereny, jak tu będzie za gęsto - Danusia ma gdzie je przesadzić. Na naszych przestrzeniach - nie jest to możliwe. Jak sadzimy gęsto to po 2-3 latach będą korzystać znajomi (u mnie sąsiadki dostają nadmiar). Byliny w dużej większości musisz co kilka lat dzielić, aby dobrze wyglądały i kwitły. Takie sadzenie po prostu ma sens przy rabatach bylinowych. Jak nie pasuje dany układ - po prostu przesadzasz. Z krzakami i drzewami już tak nie jest. Zauważyłaś, że te ostatnie są na razie sadzone oszczędnie - im trzeba miejsce takie docelowe wybrać. A tu Danusia na razie maluje kolorami i fakturami. Do tego te dodatki - zabierz z pierwszego zdjęcia konia i już ta rabata nie będzie taka sama. Ja jestem zauroczona całością. I podziwiam ilość włożonej pracy.
Gosiek33 12:06, 07 maj 2019

miód na moje serce takie rabaty
makadamia 15:01, 07 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Ten ogród to mój ideał ! dobrze,Ci się skojarzył kule,kuleczki,hakone itd. ach

I rabaty w ząbki
makadamia 15:04, 07 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ach, jak mi żal, że mnie tam nie było. Ale Twoja relacja łagodzi poczucie straty A najbardziej mi żal, że Was nie poznałam Ale już ostrzę pazurki na 18 u Ani. Żeby tylko kolejnemu synowi nie wpadło do głowy rozbić sobie powyższą. Z koniecznością zakładania szwów i odwiedzinami na znanym już od poszewki SOR

Nam też było tęskno i za Tobą, i za Kasią_CS, i za Mrokasią...
Oby tym razem się udało.

I fajnie że grupa warszawska zagęszcza aktywność

Makusia napisał(a)
No.....Koleżanka Asia zwiedzała ogród pokazowy! Bez rękawiczek i polara!
Aśka Ty wiesz, że ja Cie uwielbiam? Te Twoje teksty mnie powalają po prostu! mam nadzieję, że Demeter Joli się odwdzięczyła. I Dionizos

Z wzajemnością Martusiu! Z wzajemnością
makadamia 15:14, 07 maj 2019

inka74 napisał(a)

Z jednym stwierdzeniem trudno mi się zgodzić - na Danusi rabatach jest powtarzalność. Jak zerkniesz na większe połacie rabat to rośliny się na nich powtarzają. Jak nie dokładnie te same odmiany to podobne lub plamy kolorystyczne czy fakturowe.

Masz rację, a ja się nieprecyzyjnie wyraziłam: chodziło mi o to, że rośliny nie powtarzają się w danym miejscu - nie są sadzone dużymi plamami, tylko właśnie w małych ilościach.
Z całą resztą się zgadzam.
Zresztą Danusia z cudowną beztroską powiedziała to samo: "to tylko byliny".

Po powrocie zaczęłam oglądać zdjęcia z zeszłego roku (rzecz jasna) i Danusia wspominała, że z drzewami wstrzymuje się, póki nie będzie wiadomo dokładnie, gdzie mają stanąć budynki.
Wiolka5_7 15:41, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)

I rabaty w ząbki

Ha ha
Kasia_CS 21:56, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)

Nam też było tęskno i za Tobą, i za Kasią_CS, i za Mrokasią...
Oby tym razem się udało.

I fajnie że grupa warszawska zagęszcza aktywność

Normalnie wzrusz

Ja stety niestety z dzieciaczkami miałam niedzielę, bo eM wyjazdowy był i nie było rady. Ale sobie ostrzę zęby na 18tego!

Fajna ta relacja, cieszy fakt, że rośliny w takim zagęszczeniu i urozmaiceniu gatunków rosną i co najważniejsze, dobrze się mają!