Melduję, że mam wylęg trzeciego rzutu ćmy bukszpanowej.. jednak nie miałam już siły iść i zrobić oprysk.. może jutro...
Muszę jutro bo w tygodniu nie zdążę...
Posadzę sobie rdzawe kwiatki.. tych nic nie zeżre
A ładne też są Krysiu cmok ,cmok.. patrz jak sie komponuję Muszę zamówić jeszcze ze dwa
Sposobów na pozbycie sie mrówek jest mnóstwo , wszystkie średnio skuteczne.Kiedys miałam je w domu , przeszły jakims cudem pod progiem. Włozyłam pod próg bylicę i na kilka lat nawet starczyło, potem znów sie pojawily choc juz inne. Teraz na wszelki wypadek mam wokól progu wysypany proszek do pieczenia , na razie pomaga.W ogrodzie najczęściej rozwalam mrowiska ale to nie zawsze pomaga. Jesli sa w kostce czy podobnym miejscu to mozna polac octem , posypac proszkiem do pieczenia lub boraxem . Czytałam tez o tym by wykładac w wolnych przetrzeniach między roślinami mięte, tymianek, majeranek ,lawendę wrotycz, cynamon ale tego nie robiłam bo mam za duży ogród. Powinno tez pomagac polewanie gnojówkami które wiele z nas robi , tak przynajmniej piszą. To ze w sprzedazy sa specjalne preparaty to chyba wiecie.
Matowa \\ps. Nie wiem jakie miałaś swoje, ale kilka razy zdarzyło się, że goście pytali co ja robie, że te storczyki takie dorodne (do złudzenia wyglądają jak żywe )
Z tego co kiedyś wyczytałam, to wszystkie gnojówki mają zasadowy, a w najlepszym wypadku - obojętny odczyn i pod kwasoluby nie powinno się ich lać. Wyjątkiem jest gnojówka z mniszka lekarskiego. Czyli to co wyczytałaś może być prawdą
O działaniu fusów z kawy na pędraki nic nie słyszałam. Tylko na opuchlaki
Ja swoim daję dwa razy w sezonie nawóz do hortensji i ciągle wysypuję fusy z kawiarki. A tą siarkę to jaką się kupuje? Nie wystarczyłby siarczan amonu?
Gdzieś słyszałam, że gnojówka z pokrzyw odkwasza glebę ... ale nie wiem jak to w końcu jest? I jeszcze słyszałam że te fusy też odstraszają pędraki ... może być?
To już wolę kreta od pędraków
Matko lałam kiedyś wrotycz ... nie chciałabyś słyszeć co mówili przechodnie Tylko jak często trzeba go stosować żeby był efekt?
A czy hortensje też powinno się podlewać gnojówką z pokrzyw?
I jak sobie radzić z pędrakami? U mnie podżerają głównie jeden trawnik i wydaje mi się (nie wiem czy to słuszna obserwacja) że tam gdzie grasuje zawsze kret nie zauważyłam podżartego trawnika a na najmniejszym trawniku gdzie kretowi nie udawało się przez ostatnie lata dotrzeć mam trawnik do wymiany Czy kret mi pomaga czy to zwykły zbieg okoliczności?