Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 11:44, 17 sie 2018

Reniu
od kilku lat mam swoisty układ z kretem - wolno mu łazić po rabatach, ale ma oszczędzać trawnik
I tak się dzieje...zazwyczaj

Jest to możliwe przy sukcesywnym ściółkowaniu rabat obornikowo-liściowym kompostem jaki uwielbiają dżdżownice. Czyli mając sporo dżdżownic mam kreta...i jeśli zapędzi się na trawnik z kilkoma kopcami to mam sygnał, że jedzenie żeruje pod trawnikiem.
Ale jeszcze jedna rzecz z moich obserwacji - u jednych sąsiadów za płotem jest perzowisko (oni to nazywają trawnikiem) koszone 3-4 razy do roku. I ten "trawnik" wygląda zwłaszcza na jesieni jak kraina księzycowa upstrzona kopcami. U mnie tego nie ma. Myślę (i wiem to), że olbrzymie znaczenie ma regularna pielęgnacja - koszenie, aeracja, wertykulacja...te zabiegi powodują zmniejszenie populacji pędraków i łatwy do nich dostęp dla ptaków. A ptaki mają nosa
Iwk4 11:44, 17 sie 2018

Ja fusy daje do kompostu. Ze zwykłego lenistwa. Mam w szafce dwa wiaderka. Jedno na odpadki mieszane, drugie na organiczne i tam wylewam fusy. Jakbym jeszcze miała w kuchni trzymac pojemnik na fuszy, zrobiłby się bałagan...
makadamia 11:45, 17 sie 2018

Toszka napisał(a)

Z moich obserwacji nie pędzone hortki są sztywniejsze, bardziej krępe i zdrowsze

Ooo, to mi przypomina, co wyczytałam w jednej książce
Właściciel ogrodu (pięknego i bogatego w kwiaty) pisał, że stosuje jak najmniej interwencji. Nie tylko chemii prawie nie używa, ale i naturalnych nawozów - kompostu i obornika - oszczędnie. Właśnie dlatego, że przenawożone rośliny wybujają, pokładają się, chorują...
I z tych samych powodów Noel Kingsbury odradzał przesadę w przygotowywaniu stanowiska pod rośliny.

Rzecz jasna, wszystko trzeba przyjmować "ze szczyptą soli". Przykładowo, wszystkie dobroci które wrzucę w swój piach, bardzo szybko przez niego przeciekną. A co nie przecieknie, to korzenie drzew wyciągną. Także tego - każdy swój ogród musi obserwować i patrzeć, co się sprawdza a co nie.
makadamia 11:48, 17 sie 2018

ren133 napisał(a)

Gdzieś słyszałam, że gnojówka z pokrzyw odkwasza glebę ... ale nie wiem jak to w końcu jest? I jeszcze słyszałam że te fusy też odstraszają pędraki ... może być?

Z tego co kiedyś wyczytałam, to wszystkie gnojówki mają zasadowy, a w najlepszym wypadku - obojętny odczyn i pod kwasoluby nie powinno się ich lać. Wyjątkiem jest gnojówka z mniszka lekarskiego. Czyli to co wyczytałaś może być prawdą

O działaniu fusów z kawy na pędraki nic nie słyszałam. Tylko na opuchlaki
Iwk4 11:49, 17 sie 2018

Toszka, a gnojowka z liści pomidorów tylko na pomidory się nadaje? Nie mogę znaleźć informacji o jej składzie...
Toszka 12:20, 17 sie 2018

Dobra, nie jadę cytatami, bo zaraz sama się pogubię. Każda z was wyłowi potrzebne informacje

Też kiedyś stosowałam magiczną siłę. Nie ukrywam. Każdy musi przejść kolejny etap ogrodniczkowania I były problemy z hortkami - a to chloroza, a to wyłamywanie się, a to patogeny.

Teraz dbam o ściółkowanie podokapia dwa razy do roku uszlachetnionym kompostem. I podsypuję co kilka lat siarkę granulowaną, którą mieszam z ziemią, inaczej nie wejdzie z glebą w reakcję chemiczną, bo siarka w wodzie jest nierozpuszczalna. Czyli nie da się siarką podlać.

Przy ph powyżej 6 podanie siarczanu amonu (i innych) spowoduje zasolenie a nie zakwaszenie ziemi. Przy zasoleniu roślina nie jest w stanie pobierać środków pokarmowych i zaczyna chorować.

Tak, kawa odstrasza opuchlaki. Niestety nam zostają tylko fusy kiedy na Zachodzie można kupić łuski z kawy (jako produkt odpadowy w palarniach) i ściółkować.
Czy kawa zakwasza? Okazuje się, że to zalezy od sposobu i stopnia palenia...dlatego jedne kawy są mniej lub bardziej wyczuwalnie kwaśne.

Wzbogacanie gleby to oddzielna sprawa. Bo jesli ziemia jest bogata w próchnicę, tłusta, zdrowa, "najedzona" to faktycznie dodatkowe wzbogacanie jest jak słodzenie chochlami a nie łyżeczkami. Ale jesli ziemia "głodna", czyli uboga, jałowa lub przesiąkliwa jak piasek to trudno mówić o przedawkowaniu dobroci.

I dodam tylko, ze rady np. angielskich ogrodników trzeba dobrze zrozumieć i przeanalizować pod kątem kultury uprawy ogrodu i...klimatu. U nich naturalną rzeczą jest ściółkowanie, grubo, ostrym kompostem...klimat im sprzyja. U nas w upały taka kompostowa ściółka wyschnie, zahamuje proces kompostowania i... mało tego - wyschnięty kompost na rabacie zachowuje się jak torf, albo jak folia, po prostu nie chce chłonąć wody przez długi czas. Dlatego już nie raz pisałam, że trzeba albo kompost mieszać z wierzchnią warstwą ziemi, albo przykryć warstwą kory dla zmniejszenia parowania.
Tak czy siak, zazwyczaj w Anglii rabaty są wzbogacane i faktycznie dodatkowe wzbogacanie bywa często niepotrzebne.

Toszka 12:24, 17 sie 2018

malgol napisał(a)

Toszko , a co z tym superfosfatem mam zrobić? Bo kolekcja nawozów rosnie a ja zapomniałam jak zstosować

Superfosfat warto, a nawet trzeba dodawać do dołków przy sadzeniu - działa jak ukorzeniacz.
malgol 12:27, 17 sie 2018

Toszka napisał(a)

Superfosfat warto, a nawet trzeba dodawać do dołków przy sadzeniu - działa jak ukorzeniacz.

a nie powinnam połączyć go z potasem? cos mi dzwoni,że te dwa pierwiastki razem powinno się stosować... mam sól potasowa...nada się teraz ?
Toszka 12:51, 17 sie 2018

Oba te pierwiastki są jesienne
malgol 13:20, 17 sie 2018

Toszka napisał(a)
Oba te pierwiastki są jesienne

Słowo "sól" ( sól potasowa) mnie trochę powstrzymuje przed stosowaniem...nie zasole gleby?