Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Muszelki 23:08, 10 kwi 2023

Do góry
Hiacynty różnie startują przede wszystkim zależy to gdzie są posadzone.
U mnie na skalniaku i ta wszystkie które mają wyłożone kamyk szybciej wychodzą.
Kamienie jak się nagrzeją odprowadzają ciepło do ziemi i cebulę szybciej startują. Takie moje obserwacje i doświadczenia.
Posadziłam w zeszłym roku jesienią i lada dzień będą kwitnąć.
Jeżeli chodzi o kwitnienie to fakt potrafią długo kwitnąć.

Wielkopolska zawsze jest cieplejsza niż centralna i wschodnią Polska.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:53, 10 kwi 2023

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:48, 10 kwi 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Elu nadrobiłam zaległości, podoba mi się jak tnie Twój rębak. Przydałaby się nazwa i symbol tego ustrojstwa.
Nabrałam ochoty na sadzenie ziemniaków w donicach. Pomidory mam już w gruncie pod folią. Ile ja się nakombinowałam, żeby mi one nie przemarzły przy -5 stopniach. Zapalałam w środku znicze, które były źródłem ciepła, a od zewnątrz rozłożyłam stare zasłony. Folia jest niska, bo tylko 90 cm. Pomidory uratowane

Dorotko ziemniaki też posadzę wg wskazówek Muszelki. Już ich pora ale jest zimno.
Z pomidorów już się wyleczyłam i już sądzić nie będę. Przerzuciłam się na paprykę. Posiadam czerwona i żółta. Żółta wzeszła a czerwona zaledwie 2 flance.
U mnie też przymrozki.
Dobrze, że święta były ciepłe i słoneczne to trochę ziemię słońce ogrzało. Rośliny trochę odżyły po tym zimnie i deszczu.

Ptasi gaj 20:44, 08 kwi 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu wstawiam foty rozdrabniarke. Na zmianę pada słońce świeci.
Dorotka mnie też prosiła abym coś napisała o rozdrabniarce.

Elu nadrobiłam zaległości, podoba mi się jak tnie Twój rębak. Przydałaby się nazwa i symbol tego ustrojstwa.
Nabrałam ochoty na sadzenie ziemniaków w donicach. Pomidory mam już w gruncie pod folią. Ile ja się nakombinowałam, żeby mi one nie przemarzły przy -5 stopniach. Zapalałam w środku znicze, które były źródłem ciepła, a od zewnątrz rozłożyłam stare zasłony. Folia jest niska, bo tylko 90 cm. Pomidory uratowane
April podbija las... 00:10, 08 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
Podobnie miała się sprawa z bodziszkiem Fay Anna
Czysty zysk, czysta przyjemność pozyskiwania nowych sadzonek

Jola takie bodziszki masz? Piękne u mnie Suzanne to takie pryszcze. Jednak u mnie jest bardzo zimny ogród. Jeszcze teraz po tych przymrozkach to wegetacja zatrzymana.
Jolu przyszła paczka z paprociami z Sadz... Jestem zachwycona bardzo ładne.
Może się jeszcze słyszę i zamówię inne.

Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:34, 07 kwi 2023

Do góry
Kasiu byłam na wsi właśnie jadę do Wawy. Posadziłam nie na stałe miejsce.
A jaka ziemię im dajesz czy moja leśna wystarczy.

Leje nie miłosiernie wszystko zalane. Wiosenne kwiaty ledwo zipią.
Wieczorem spojrzę na twoją kieszeń listę "paproci"
Ptasi gaj 14:10, 07 kwi 2023

Do góry

Bardzo ładne, one maja ok 40 cm i zielone. Teraz nie wiem czy je przyciąć czy nie.

Nie przycinaj. Paprociom, paprotnikom i paprotkom usuwa się tylko te liście, które uschły lub zmarzły, generalnie te, które zbrązowiały. Ale nie koniecznie trzeba to robić, bo to tylko zabieg poprawiający wygląd. Dla paproci nie ma żadnego znaczenia

Mam w doniczkach jeszcze, bo czekają aż uzdatnię ziemię tam gdzie chcę je posadzić kilka paprotek i paproci kupionych jeszcze jesienią. Niektóre są zimozielone. Nie chowałam ich, ani nie opatulałam. Pójdą w 3 różne miejsca, z różną ilością półcienia.

Nazbierałam sobie po jednej do 3 sztuk z odmiany:
Adiantum pedatum (Adiantum stopowate)
Asplenium scolopendrium (języcznik zwyczajny) 'Crispum Bolton's Nobile'
Asplenium scolopendrium (języcznik zwyczajny) 'Angustifolia'
Athyrium filix-femina (Wietlica samicza) 'Vernoniae'
Athyrium niponicum v. pictum (Wietlica japońska) 'Red Beauty'
Blechnum spicant (Podrzeń żebrowiec)
Cyrtomium fortunei (Paprotnik Fortune'a) 'Clivicola'
Dryopteris filix-mas (Nerecznica samcza) 'Crispa Cristata'
Matteuccia struthiopteris (Pióropusznik strusi)
Onoclea sensibilis (Onoklea wrażliwa)

Polecam je, bo są naprawdę urodziwe.
Ptasi gaj 23:14, 06 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Rzeczywiście, bardzo ładna ta paproć

Bardzo ładne, one maja ok 40 cm i zielone. Teraz nie wiem czy je przyciąć czy nie.
Ptasi gaj 23:10, 06 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)
O pogodzie nie powiem nic! Ale zakup paprot to jest to, co lubię bardzo Narecznica wygląda jakby jeszcze spać nie poszła. Podobne zamówiłam w S.

Wiktoria to są właśnie zakupy z Sadz...i.

Jeżeli chodzi o bergenie to jest plamistość pierścieniowats. Opryskam od grzybów środkiem i będzie dobrze. Jednak musi być pogoda słoneczna. Te same gdzie indziej posadzone są zdrowe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:12, 06 kwi 2023

Do góry

O ty kochana już masz takie łany zawilców. Bardzo te zawilce lubię.
No pięknie nawet jak ci śnieg popruszu to nic się twojej wiośnie nie stanie. Najgorszy jest mróz. U nas z niedzieli na poniedziałek było -4, tulipany leżały.

U nas było -6 i niestety kwiaty magnoliom zbrązowiały
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:35, 06 kwi 2023

Do góry
Rzeczywiście jest ich sryliony.
Chyba zacznę je kolekcjonować, a co mi tam. Za krzak róży też się płaci jak za zboże i na dodatek kłuja a ciemiernik bez kolcowy.

Tylko trzeba je sadzić w dobrej ziemi zasadowej. Popiołem drzewnym i oborniczkuem traktowac.

Zobaczcie ok 3 lat temu nie było nas tyle pokazujących swoje ciemierniki z roku na rok jest nas więcej.
Nie będę się przejmować jak tulipanami czy bażanty wydziobią czy nie.

Monika a kiedy najlepiej pobrać taka sadzonkę chodzi mi o miesiąc. Czy masz jakieś czas kiedy pobierasz sadzonki

Hej pozdrawiam

Ja róż mam kilka ale nie zamierzam powiększać ich kolekcji bo drażnią mnie ich kolce. Ciemierniki stały się popularne bo są one teraz wszędzie dostępne na necie, w sklepach ogrodniczych, nawet i w kwiaciarniach już też widziałam, w marketach biedronka, Dino ,Netto itp nie to co kiedyś gdzie nigdzie nie można było ich kupić, jedynie poza granicami PL. Elu sadzonkę najlepiej jest pobrać zaraz po przekwitnieniu, ewentualnie pod koniec lata.
Ptasi gaj 19:25, 06 kwi 2023

Do góry
Dzisiaj pogoda przeszła samą siebie wiatr, śnieg, deszcz i na zmiane.
Trudne czasy, jednak jest nadzieja że to się zmieni.

Dzisiaj otrzymałam paczkę z paprociami i roślinami wodnymi.
Zaskoczona jestem paprociami (narecznica mocna) bardzo ladne

Ptasi gaj 19:14, 06 kwi 2023

Do góry
Paskudna pogoda nawałnice jedna za druga. Prac ogrodowych nie było może jutro.

Zrobiłam fotki dla Wiktorii z rozdrabniania drewna sosnowego z igliwiem.
Moim zdaniem bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie.

Dzięki Elu, bardzo, bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie, a miskanty, to...ach!
Widzę masz wcześniejszą wiosnę, chociaż o czym mówimy? Przylaszczki otworzą się, a na mróz nad ranem zamykają kwiaty. Chyba trzeba się przyzwyczaić, wiosna u nas dopiero w maju.
Swoim bergeniom też powinnam się przyjrzeć, Mirka twierdzi, że są siedliskiem opuchlaków.
Człowiek ciągle się uczy

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:37, 06 kwi 2023

Do góry
Wiktorio twoje prace to też moje prace to samo mam do zrobienia jeszcze.
Co bym ci poradziła z tymi tujami jak przytniesz zepnij je góra.
W obi czy sklepach elektrycznych są opaski zaciskowe, bierzesz razem przewodniki i spinasz. Nie ma prawa się coś odgiąć. To się szybko robi z drabiny.
Tak zrobiłam latem. Tej zimy mimo mokrego śniegu tuje nie ucierpiały.
Mam szmaragdy i brabanty. Szmaragdy są bardziej giętkie.

Też przycinam co 2 lata czubki Tui. Ostatnio pan który mi przycinał poradził mi abym każdego roku przycinalam bo wtedy przycinam młode gałązki. Na następny rok zielone drewnieja i już cięcie jest cięższe do zrobienia

Kun ani innych zwierząt nie mam u mnie 3 koty sąsiadów chodzą. Za to krety ryja ale teraz będziemy stosować petardy.

A gdzie ty masz to lotnisko. Chomiczki są fajne. Miałam w domu rozmnażały się jak króliki.

Jakie proste a skuteczne rozwiązanie spinania tui górą Owszem, wiążę formowane cisy, ale żeby wiązać tuje nie przyszło mi do głowy. W tym roku fatalnie złożyło się, kilkuletnie zaniedbania w cięciu i ta śniegowa nawałnica, jeszcze covid na ten czas. Dziękuję Elu, pospinam te, które ocalały od radykalnego cięcia. Lotnisko 'mam' w Świdniku pod Lublinem Koty przychodzące też mam, ale czy one coś w ochronie przed gryzoniami znaczą? Kiedyś jeden z nich przynosił różne takie myszowate pod drzwi. Jedak nie pozwalam mu wejść do domu i stąd chyba konflikt interesów.
April podbija las... 07:52, 06 kwi 2023

Do góry

Powiem szczerze mam dosyć długo ok 7 lat tego trzcinnika 3 kępy, ale chyba go przesadze.

Nie za bardzo się kępy rozrastają tak jakby stały w miejscu. Jak posadziłam takie są mają ponad 7 lat.
Chyba mają za mało słońca.
Przesadze je w bardziej słoneczne miejsce może zaczną się rozrastać.
Spróbuję też zebrać jesienią nasionka i wysiać

Elu, one tak mają i nie o słońce tu chodzi bo moje stare właśnie na słońcu i kiepsko. Lepiej mają się te pokazywane sadzonki z siewek, są w cieniu. W jeden sezon wyglądają lepiej niż te na słońcu.
Anna i Ogród 2 06:14, 06 kwi 2023

Do góry
Ja przez to, że nie jeżdżę samochodem wiele tracę m.in na różnych zakupach do ogrodu. Niby ogród ładny, ale brakuje mi dużo małych i dużych gadżetów.
Muszę Aniu pojechać na pchli targ. Chodzą za mną różnego rodzaju gliniane stare gary i wanny cyngowe, garnki - starocie.

Kupiłam bratki przez nie pogodę posadziłam byle jak i byle gdzie.
Jak mnie denerwuje ta pogodą już bym miała wszystko zrobione.

Och, mi marzy się wyjazd na taki pchli targ ale u nas w okolicy nigdzie nie ma. Kiedyś kiedyś jak u teściów byłam to szwagierka nas wywiozła na coś w tym stylu ale nie mam pojęcia gdzie to. Nie znam terenów.
W moim małym ogródeczku II 21:46, 05 kwi 2023

Do góry
Dorotko w 2021 jesienią nasadzilam ok 200 szt w tym roku bażanty i pewnie nornice wyzarly połowę jak nie więcej
Przykrylam suchymi gałązkami brzozy i mam taki bajzel, że sen mi z oczu spędza.
Już pąki kwiatowe widać a gałęzie dalej leżą maskują cebulę.

U mnie pierwiosnki ledwo z ziemi wychodza.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:33, 05 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

O ty kochana już masz takie łany zawilców. Bardzo te zawilce lubię.
No pięknie nawet jak ci śnieg popruszu to nic się twojej wiośnie nie stanie. Najgorszy jest mróz. U nas z niedzieli na poniedziałek było -4, tulipany leżały.
Anna i Ogród 2 21:23, 05 kwi 2023

Do góry
Ja przez to, że nie jeżdżę samochodem wiele tracę m.in na różnych zakupach do ogrodu. Niby ogród ładny, ale brakuje mi dużo małych i dużych gadżetów.
Muszę Aniu pojechać na pchli targ. Chodzą za mną różnego rodzaju gliniane stare gary i wanny cyngowe, garnki - starocie.

Kupiłam bratki przez nie pogodę posadziłam byle jak i byle gdzie.
Jak mnie denerwuje ta pogodą już bym miała wszystko zrobione.

April podbija las... 20:26, 05 kwi 2023

Do góry
Tarcia, a ty się pospiesz z tym wątkiem. Już mieszkasz? To się uwinelas.

Pozdrawiam

Mieszkam, od 2 tygodni ale padnieci jestesmy na maxa, szybka budowa, przeprowadzka, rozpakowywanie, 2 szczeniaki i schorowany senior. daje sobie 2 tygodnie i zabieram sie za ogrod ale tak jak Aprilka nie mam weny wiec podgladam po trochu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies