Agnieszko, moja Peonia ma to samo "schorzenie"
Wszystkie badylki z tymi drobniejszymi i dużo mniejszymi liśćmi to badylki z podkładki.
Kolega z Ogrodowiska polecił zaznaczyć "badylki inne" i poczekać do września. Roślinę wykopać i oddzielić je od rośliny szlachetnej, w przeciwnym razie ta szlachetna zostanie zdominowana i zaniknie.
Po cichu przyznam, że park mojego dzieciństwa mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, ponieważ bałem się że trochę popadł w ruinę, a tu... Jest jeszcze piękniejszy niż go pamiętam.
A teraz dla porównania kjalina sztywnolistna moja
I okaz z parku
Będę cierpliwy i opiekuńczy, może moje trzy sztuki też tak wyrosną.
gdyby nie te deszcze to może już by kwitły a tak paczki na razie i całkę rzesze mszyc, których nie bardzo jest jak opryskać bo w ciągle pada.
A to moja nowa aranżacja rabaty z hortensja Silver Dolar. W tamtym sezonie były liliowce a teraz są szałwie i dwie a raczej dwa ździebełka rozplenicy Cassian a w środku nowy nabytek trawa Muhlenbergia. A i rozchodniki
Córka stwierdziła, że znowu poupychałam jedno na drugim. No cóż na razie małe a jak się rozrosną to rozsadzę, powiększę rabata albo znowu zmienię koncepcję
Przeniosłam z poprzedniego ogrodu duże różaneczniki, hosty, azalie, żurawki i założyłam sobie „matecznik” z różnymi roślinami, które lubią środowisko leśne. Będę obserwować co najlepiej rośnie, ewentualnie dzielić i zakładać rabaty.
Moja pierwsza rabata i wisi już hamak 24.06.2017
Czytając w tamtym roku o nowym labiryncie grabowym w botaniku, postanowiłem odbyć sentymentalny spacer po parku mojego dzieciństwa. Parku Matejki. Traf chciał że byłem tam przejazdem i tylko z aparatem w komórce zrobiłem kilka zdjęć. Na początek grabowe alejki i tunele, w najwięsze upały było tam przyjemnie.
Bardzo proszę. ma trzy duże kwiatki, ale - obok dużych pąków wykształciła duzo małych pączków i tak się właśnie zastanawiam, czy nie są to odrosty z podkładki i czy nie należałoby ich usunąć. Może ktoś wie i podzieli się wiedzą
Zresztą po bardzo długiej mojej nieobecności na tym terenie, Botanik bardzo mnie zaskoczył wieloma inwestycjami. Zacznę od skansenu, który pokazuje historyczne nasadzenia przydomowe.