Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:39, 21 mar 2019

Do góry
I ciemierniki, cudnie wyglądają na rabacie jak wokół jeszcze pusto.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:36, 21 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

HAniu to czosnek sadzony jesienią???? Ślinę muszę przełknąć, żeby nie napisać, co mi na język przyniesie
Powściągliwie powiem - "dorodne"

Kiedy zasiewy w planach?

Tak, to czosnek sadzony jesienią. Aura mu sprzyjała. Mam nadzieję, że będzie bardziej dorodny niż ten ubiegłoroczny.

Zbliżam się do finiszu porządkowania rabat. Długa prosta już zrobiona.

Została mi jeszcze zachodnia część do brzozowego zagajnika. Może jutro uda się ją skończyć, a podczas weekendu mogłabym podziałać w warzywniku.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:31, 21 mar 2019

Do góry
Pan Lucas wsadzony, łatwo nie było, musieliśmy wykopać dół 1.5 m szeroki i 0.7 m głęboki.

Ogrodowy song 19:30, 21 mar 2019

Do góry
Ewa, to białe kwitnące to gęsiówka . Wstawiam jeszcze fotki posadzonych ligustrów.

Stwórz ze mną mój ogród 19:24, 21 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ty to widzę hurtowo kupujesz .
Byłaś już może w Green House bo masz chyba blisko?

Mam blisko ale jeszcze nie byłam, teściowa mnie zniechęciła. Otwiera się też chyba na dniach kolejna "szkółka" przy rondzie z autostradą w Rowniu. Ale jak rozmawiałam z właścicielem to takie bardziej jakieś ekskluzywne i drogie rośliny, włoskie kosodrzewiny i prawie same bonsai. Mają też graby (ale może odmiana Lucas? bo takie niezrzucające liści wielkie na 3m tkie gotowe elementy do zrobienia żywopłotu) i generalnie same duże rośliny. Jakieś bambusy super coś tam

Sezon 2017 u Hanusi 19:17, 21 mar 2019

Do góry
Życzę wszystkim ogrodnikom udanego sezonu!

Sezon 2017 u Hanusi 19:16, 21 mar 2019

Do góry
Ślimak już otworzył swój domek

jagoda kamczacka szykuje się do kwitnienia

i moje ciemierniki

Sezon 2017 u Hanusi 19:13, 21 mar 2019

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 19:11, 21 mar 2019

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:07, 21 mar 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piękne nowe prezentowe!
Ta roślinka NN może to mak wschodni jest, ale nie jestem pewna.

Ostro działasz! Gratuluję!

Haniu pani mowila, ze fioletowa ma byc i jjakies 60cm wysoka
Dzis duzo nie podzialalam, bylam z kolezana na kawie a potem na zakupach

Tu taka mieszanka krokusow, nie przepadam za mieszankami i juz nie kupuje. Wole jeden kolor w jednej kepce ale jakos nie chce mi sie tego rozsadzac

Wrzosiec ten starszy juz taka duza kepka sie zrobila

No i fiolki (fotki za jasne wyszly)

Sezon 2017 u Hanusi 19:06, 21 mar 2019

Do góry
Jak przystało na Pierwszy Dzień Wiosny, Hanusia pognała do ogrodu.

Niestety krokusy już przekwitły, ranniki natomiast zawiązują nasiona i produkują siewki. Irysy żyowane już po występie. Róże w pąkach, pierwiosnki, piwonie-ledwie z ziemi wystają. Ale wiosna już jest!

Zobaczcie jaka u mnie. Zapraszam

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:57, 21 mar 2019

Do góry
jeszcze raz ciemierniki

Bratki samosiejki

a to chyba bozykwiat
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:53, 21 mar 2019

Do góry
to jest ta roslinka, ktorej nazwy nie znam

No i takie tam

Ogród wśród pól i wiatrów 18:52, 21 mar 2019

Do góry
A z doniesień bieżących "z przyszłej pasieki" haha..
..ule zostały dziś pomalowane od środka pokostem

Teraz muszę kupić jakąś farbę na zewnątrz No i oczywiście nie wiem co wybrać! Klasyka... same dylematy
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:48, 21 mar 2019

Do góry
Moje wczorajsze prezenty
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:39, 21 mar 2019

Do góry
Mój mały pomocnik zawsze towarzyszy mi przy pracy. I tym razem mnie nie zawiódł.

Obsadziłam trzy białe donice. Jedną przed wejściem i dwie na tarasie.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:34, 21 mar 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Jak tam kupiłaś bratki, czy w ten weekend robisz zakupy?

U mnie stipa też się sama wysiewa Ale Przemka Pegasus nie chce u mnie rosnąć.

Bratki kupiłam wczoraj ale dopiero dzisiaj posadziłam do doniczek. Tym razem postawiłam na bordo. Zostaną przełamane żółcią. Pierwszy raz odbiegłam od fioletów i koloru niebieskiego.

Pegassus wschodzi bardzo ładnie. Wysiewałam go dopiero równo tydzień temu. Stipa też zbiera się. Pierwszy raz wysiałam Werbenę. Z nią jest gorzej. Dopiero mam trzy sztuki o ile to nie jest zielsko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:29, 21 mar 2019

Do góry
Witam,
trafiłem tu z tego chyba z tego powodu co większość ludzi na forum. Wybudowałem dom, wyrównałem teren, ogrodzenie prawie gotowe nadszedł moment by pomyśleć o ogrodzenie. I właśnie z tym planowaniem ogrodu mam największy problem. Działkę podzieliłem na 2 części. Część dalej od domu to ogród owocowo - warzywny (warzywa dopiero będą). On już żyje i na razie nie potrzebuje zmian. Część bliżej domu będzie reprezentacyjna; to miejsce gdzie chciałbym odpoczywać po pracy.
W zeszłym roku zrobiłem taras (50 m2), zbudowałem pergolę i zasadziłem obok niej pnącza. To już sobie fajnie rośnie. Od strony drogi zbudowałem rabatę w której zasadziłem 5 szt. Surmia/Catalpa szczepiona na pniu (wersja nana), a przednią rząd 15 szt. Berberys Thunberga Aurea, została luka między schodami na taras a rabatą. Lukę wypełnia rząd 5 szt Azalea japonica 'Canzonetta'. Tyle udało mi się do tej pory zrobić. Zastanawiam się czy ta rabata nie jest za pusta może coś na niej zasadzić ? Sugestie mile widziane.
Proszę o pomoc z rozplanowaniu reszty ogrodu. Mam do zagospodarowania obszar od rabaty do płotu sąsiada (układ wschód zachód) i od tarasu do części z ogrodem owocowym. W sumie wychodzi 11X11 metrów. W pierwszej kolejności chciałbym zrobić coś od strony sąsiada. Jest tam stary płot i brzydkie tuje, chciałbym to jakoś zasłonić.
Proszę o porady (jakie rośliny, kolejność, układ), Ja jestem bardziej techniczny, nie mam w tym dużej wiedzy.
Z góry dziękuje
Chaos nie ogród 18:28, 21 mar 2019

Do góry
Zapomniałam dodać, że najczęściej korzystamy z tarasu od południa, na tym od zachodu ciągle wieje.
Asiu, tu gdzie zaznaczyłaś głóg rośnie świerk srebrny 3 m. Zapomniałam go narysować

Podoba mi się to zestawienie w prawym rogu tamaryszka i pęcherznicy Jakiej szerokości powinna być ta rabata 2 m wystarczy? Jak początkujący ogrodnik nie wyobrażam sobie, że te rośliny kiedyś urosną. Do tej pory to tylko widzę, że brzozy rosną.
Hortensjowo 18:28, 21 mar 2019

Do góry
Ja też się w pierwszej chwili zgubiłam, ale spojrzałam na ostatnie zdjęcie i się wyjaśniło: zrobiłaś je z drugiej strony niż plan, więc lewa strona stała się prawą.

Zaczęłam Ci to rysować i wpadłam na nowy pomysł

Jakby trawnik zrobić z trzech kwadratów a nie dwóch, to nie tylko lepiej by to wyglądało, ale też rozwiązałby się problem z brzoskwinią i zrobiłoby się więcej miejsca na kwiatki

dla wyjaśnienia dodam, że szare linie są pomocnicze, a czarne to linie rabat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies