Byłam dzisiaj od wczesnego ranka w ogrodzie. Trochę zrobiłam, ale nie wszystko z listy. Jest zimno, a ja już byłam taka spocona, że musiałam do domu żeby się przebrać. Teraz obiad, a potem zebranie u Młodego...ciekawe czy egzaminy się odbędą. Zaczynam się bać, rozumiem absolutnie powody nauczycieli, ale akurat trafiło na dwóch moich synusiów i ich egzaminy. Duży się cieszy że maturę odroczą
Zatem z ogrodowych, pozamiatałam moją spalinową miotłą, kocham to urządzenie, dostałam od M w zeszłym roku na urodziny i to mój ulubiony sprzęt w ogrodzie. Latam na nim jak czarownica
Potem ogarnęłam nową rabatę, na którą przesadziłam kilkadziesiąt malin. Są wreszcie w słońcu i w jednym miejscu.
Potem posprzątałam z grubsza potok ze stawu
skończę dopiero w sobotę jak M upora się z ogniskiem
Jakby Ktoś myślał, że u mnie już jest posprzątane to pokażę dowody że wcale nie
Mam kilka takich ogromnych kup z gałęziami
U mnie się też już uaktywniły . Ale u Ciebie to jakaś gigantyczna banda zrobiła sobie stołówkę. Trzeba pryskać i to szybko. Niestety chemią. Ja stosowałam Mospilan. Wybrałam ten środek bo wnika w roślinę i utłucze każdą zmorę, która ją nadgryzie, czyli chrząszcze ale także larwy. Generalnie nadają się wszystkie preparaty na opuchlaki, chrząszcze i stonkę. Nicienie jak najbardziej, ale podziałają tylko na larwy.
Od kilku lat, obserwuje pewien ogrodek...Rosnaca tam w gruncie i zimujaca camelie.... Co roku, bez wzgledu na ostre czy nie ostre zimy-rosnie i pieknie kwitnie
Jest dość kłopotliwy, bo ze skarpą i to z wystawą północną.
Trawę na skarpie ciężko się kosi, żywopłot posadzony tradycyjnie przy żywopłocie będzie dziwnie wyglądał (jakby był w dołku).
Poszłabym w niestandardowe rozwiązania.
Z całej skarpy, od płotu aż na samą górę zdjęłabym trawę i zrobiła rabatę.
Na górze skarpy naturalistycznie wymieszane krzewy - żeby stanowiły zasłonę dalszej części ogrodu, a na dole niższe, cieniolubne rośliny.
Od wejścia poprowadzić ścieżkę (na górze skarpy) do tarasu.
Pod samą ścianą zmieści się niewielka rabatka z zimozielonymi, które nieco otulą dom.
Słaby rysunek mi wyszedł, ale tak mniej więcej bym to widziała:
Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.
Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.
A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję
Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.
Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają
Pomocy
Czy taki kształt rabaty będzie się dobrze prezentował? Jak uporządkować rabatę z tujami? Przed nimi rosną 3 pęcherznice kalinolistne „Diablo” oraz 3 żółto-zielone „Luteus”, świdośliwa, tamaryszek, kalina. Rabatę chciałabym zakończyć kompozycją z iglaków, żeby zimą był ładny widok z okna.
Rabata bylinowa chciałabym wykorzystać to co jest
Już wiem, że pogrupować żurawki na obwódkę, a co z różami? Zostawić w grupie w jednej części czy posadzić w rożnych miejscach? A rozplenice i miskanta przenieść na rabatę z tujami czy zostawić tutaj? Kocimiętka na tej rabacie bardzo ładnie rośnie, posadzić ją w jednym miejscu czy powtórzyć na całości?
Te gwiazdy na zdjęciu to bukszpany rosną w głębi rabaty i latem ich nie widać, miały zdobić rabatę zimą, ale też je jakoś słabo widać. Rudbekie rosą wszędzie. No i oczywiście hortensje bukietowe sztuk trzy. Muszę zrobić coś z irysami, które są piękne przez kilka dni, a potem zostaje dziura na rabacie. Może posadzić je z tyłu rabaty w rzędzie?
Tulipany i żonkile kwitną na tej rabacie wiosną.
Tak to wygląda teraz, widok z okna
Wytnij wszystko, co ma zmiany na korze aż do zdrowej tkanki. To widać w przekroju. Młode gałązki powinny być zielone, stare bardziej szare. Lepiej wyciąć za dużo niż za mało
Wielkokwiatowe możesz spokojnie dociąć na wysokość trzech oczek
Kopczyków jeszcze nie rozwalaj. Jeśli przyjdą jeszcze jakieś przymrozki, a róże po cięciu ruszą i zmrozi młode przyrosty, to te pod kopczykiem będą jako rezerwa.