Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 11:56, 21 mar 2019

Do góry
Zolte i ciesza

Oczywiscie pan Leon we wlasnej osobieBaaaardzo zajety swoja pania Leonowa i slubem Zaczeli budowan swoja wille...u nas na tarasie...

...uDany ogród 11:54, 21 mar 2019

Do góry
Byłam dzisiaj od wczesnego ranka w ogrodzie. Trochę zrobiłam, ale nie wszystko z listy. Jest zimno, a ja już byłam taka spocona, że musiałam do domu żeby się przebrać. Teraz obiad, a potem zebranie u Młodego...ciekawe czy egzaminy się odbędą. Zaczynam się bać, rozumiem absolutnie powody nauczycieli, ale akurat trafiło na dwóch moich synusiów i ich egzaminy. Duży się cieszy że maturę odroczą

Zatem z ogrodowych, pozamiatałam moją spalinową miotłą, kocham to urządzenie, dostałam od M w zeszłym roku na urodziny i to mój ulubiony sprzęt w ogrodzie. Latam na nim jak czarownica
Potem ogarnęłam nową rabatę, na którą przesadziłam kilkadziesiąt malin. Są wreszcie w słońcu i w jednym miejscu.
Potem posprzątałam z grubsza potok ze stawu

skończę dopiero w sobotę jak M upora się z ogniskiem
Jakby Ktoś myślał, że u mnie już jest posprzątane to pokażę dowody że wcale nie
Mam kilka takich ogromnych kup z gałęziami

Ogród z wilkiem zamkn. 11:53, 21 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
mówiłam ,że w przedogródku nie będę nic zmieniać

.....kłamałam ……....
ciekawe ,która z Was zgadnie co się zmieniło

Niezmordowane pokłady energii masz
Mnie tylko zastanawia czy te kulki nie są za blisko siebie, planujesz z czasem je łączyć?
Bawarka 11:51, 21 mar 2019

Do góry
Kolejne krokusy Jedne juz dawno przekwitly...teraz kolej na nastepne...

Przedogródek pod dębem 11:48, 21 mar 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Jakies takie wielkie te wgryzy jak na opuchlaki, moze to cos innego?
...uDany ogród 11:47, 21 mar 2019

Do góry
Do Agani
Aguś pokażę Ci jakie mam nowe, te leżały cały czas w pudełku. Mam 3 sztuki o średnicy 20 cm

Reszta już była używana.Sprawdź, czy takie by Ci odpowiadały, a reszta na PV.
Pozdrawiam!
Bawarka 11:44, 21 mar 2019

Do góry

Przedogródek pod dębem 11:40, 21 mar 2019

Do góry
A na koniec proszę o pomoc:
Cieszyłem się, że nie mam opuchlaków. Już się nie cieszę - są

Nie mam cierpliwości szukać na wątkach bo już opisywano jak zaradzić. Pomóżcie. Czym pryskać? Decisem?

U mnie się też już uaktywniły . Ale u Ciebie to jakaś gigantyczna banda zrobiła sobie stołówkę. Trzeba pryskać i to szybko. Niestety chemią. Ja stosowałam Mospilan. Wybrałam ten środek bo wnika w roślinę i utłucze każdą zmorę, która ją nadgryzie, czyli chrząszcze ale także larwy. Generalnie nadają się wszystkie preparaty na opuchlaki, chrząszcze i stonkę. Nicienie jak najbardziej, ale podziałają tylko na larwy.
Bawarka 11:40, 21 mar 2019

Do góry
Wiosny ciag dalszy

Od kilku lat, obserwuje pewien ogrodek...Rosnaca tam w gruncie i zimujaca camelie.... Co roku, bez wzgledu na ostre czy nie ostre zimy-rosnie i pieknie kwitnie
Chaos nie ogród 11:29, 21 mar 2019

Do góry
Zacznę od przodu:

Jest dość kłopotliwy, bo ze skarpą i to z wystawą północną.
Trawę na skarpie ciężko się kosi, żywopłot posadzony tradycyjnie przy żywopłocie będzie dziwnie wyglądał (jakby był w dołku).

Poszłabym w niestandardowe rozwiązania.
Z całej skarpy, od płotu aż na samą górę zdjęłabym trawę i zrobiła rabatę.
Na górze skarpy naturalistycznie wymieszane krzewy - żeby stanowiły zasłonę dalszej części ogrodu, a na dole niższe, cieniolubne rośliny.
Od wejścia poprowadzić ścieżkę (na górze skarpy) do tarasu.
Pod samą ścianą zmieści się niewielka rabatka z zimozielonymi, które nieco otulą dom.

Słaby rysunek mi wyszedł, ale tak mniej więcej bym to widziała:
Trzmielina - Euonymus 11:24, 21 mar 2019

Do góry
moja chyba im nie smakuje
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:21, 21 mar 2019

Do góry
a to wiosna właśnie

Nawożenie, zasilanie trawnika 11:21, 21 mar 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o poradę. Mój trawnik ma dokładnie 1 rok to będzie drugi sezon nasiona barenburg universal, po zimie w słońcu wygląda fajnie a w brzydką pogodę średnio, ale nie o to mi chodzi. Zbadałem ph ziemii i jest pomiędzy 5 a 6. Pojawił się mech - który wcześniej zajmował taką powierzchnię że zrywałem trawnik (a raczej mech) i siałem na nowo trawę. Proszę o poradę bo jutro zamierzam zrobić werykulację i areację, a co do nawozu nie wiem czy powinienem i koedy jeśli już. Jaki wybrać?. Mam złe doświadczenia z nawozami i płynami na mech i dwuliścienne, zawsze paliłemm trawnik. Proszę o poradę koedy i jaki nawóz, i czy będzie to konieczne. W trawniku zrobiłem nawodnienie automatyczne rozprowadzające wodę równomiernie w sezonie.

Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.

Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.

A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję

Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.

Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają
Zielona przestrzeń 11:20, 21 mar 2019

Do góry
Ale wypieszczone tuje, równe i poprzycinane. Jaka to odmiana?

gosika67 napisał(a)

Przeglądam wątek od początku i mam pytanie o nazwę rośliny

Pozdrawiam.
Chaos nie ogród 10:42, 21 mar 2019

Do góry
Pomocy

Czy taki kształt rabaty będzie się dobrze prezentował? Jak uporządkować rabatę z tujami? Przed nimi rosną 3 pęcherznice kalinolistne „Diablo” oraz 3 żółto-zielone „Luteus”, świdośliwa, tamaryszek, kalina. Rabatę chciałabym zakończyć kompozycją z iglaków, żeby zimą był ładny widok z okna.
Rabata bylinowa chciałabym wykorzystać to co jest

Już wiem, że pogrupować żurawki na obwódkę, a co z różami? Zostawić w grupie w jednej części czy posadzić w rożnych miejscach? A rozplenice i miskanta przenieść na rabatę z tujami czy zostawić tutaj? Kocimiętka na tej rabacie bardzo ładnie rośnie, posadzić ją w jednym miejscu czy powtórzyć na całości?
Te gwiazdy na zdjęciu to bukszpany rosną w głębi rabaty i latem ich nie widać, miały zdobić rabatę zimą, ale też je jakoś słabo widać. Rudbekie rosą wszędzie. No i oczywiście hortensje bukietowe sztuk trzy. Muszę zrobić coś z irysami, które są piękne przez kilka dni, a potem zostaje dziura na rabacie. Może posadzić je z tyłu rabaty w rzędzie?

Tulipany i żonkile kwitną na tej rabacie wiosną.
Tak to wygląda teraz, widok z okna
Ogród Małej Mi 2017 10:22, 21 mar 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Cena za wysoka, ale jako pamiątka z targów to kupiłam... szczególnie, że ostatnio skromnie z zakupami

Piękne, warte grzechu
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 10:18, 21 mar 2019

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Krokusikowo szaleje. A to ich pierwszy sezon

Piękne krokusikowo
Ogrodowy song 09:25, 21 mar 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

Zakupy pierwsza klasa, a co to już kwitnie na biało?
Zawsze zapominam, jak się to nazywa. Kwitnie baardzo wcześnie. U mnie na rabacie i w donicy od lat. Takie ma kwiatuszki

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:22, 21 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

No ...

Dobrze że jesteś,
wczoraj przycinałam róże i obejmowałam myślami wszystkie różofile czy jak tam zwał

Skoro forsycja już ma kolor - niby spoko można czekać
za to róże jeszcze tak nie były o tej porze pobudzone

ma problem ciąć to pod tym rozgałęzieniem czy nie ma takiej potrzeby

to to chyba trzeba wyciąć nisko co?

Niby mało cięcia róż, a się głowiłam
najpierw zgodnie z zasadami przemrożone, ciękie, krzyżujące się, wycinałam stare drewno i trochę skracałam
niektóre wielkokwiatowe nie wiem czy nie za wysoko zostawiłam a znów historyczne może ciut za nisko - zawsze cięcie róż mnie irytuje

teraz kopczyki rozwalić pozostało i podlać mocno no i nawożenie ale z tym się tak nie spieszę bardziej chyba z podlaniem

Wytnij wszystko, co ma zmiany na korze aż do zdrowej tkanki. To widać w przekroju. Młode gałązki powinny być zielone, stare bardziej szare. Lepiej wyciąć za dużo niż za mało
Wielkokwiatowe możesz spokojnie dociąć na wysokość trzech oczek
Kopczyków jeszcze nie rozwalaj. Jeśli przyjdą jeszcze jakieś przymrozki, a róże po cięciu ruszą i zmrozi młode przyrosty, to te pod kopczykiem będą jako rezerwa.
Ogród kwiatowy 09:14, 21 mar 2019

Do góry
Nasiona które wysyłałam. Werbena pełna fioletowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies