Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:16, 27 maj 2025

Do góry
Piwonie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:15, 27 maj 2025

Do góry
Przyjechał czarny kamień do łazienki

Taki jak tu za truskawkami

Niestety pożarte już

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:35, 27 maj 2025

Do góry

Glina i zielsko 12:17, 27 maj 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Rzut oka na ogród o szarówce.

O kurcze, ale metamorfoza.....
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:16, 27 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Muszę kurczę ponadrabiać u Was. Na dobranoc wrzucam minibusz przyszklarniowy.

Piękne te dziewanny, zbieraj nasionka
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:57, 27 maj 2025

Do góry
DariaB napisał(a)

Wyguglałam sobie tę roślinę i wyszło mi, że to żekaźnuk bulwiasty. Prawda to? Bardzo mi się podoba, pasowałaby na moją nową rabatę przy mustangach .

Cały ogród - miodzio!: soczystość, bujność, no cudnie jest .
A Maltą mnie zainspirowałaś. Szukam kierunku na wakacje . Niezbyt daleko i ciepło jak w Grecji .
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:52, 27 maj 2025

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:43, 27 maj 2025

Do góry
Sunny girl

Starlight

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:10, 27 maj 2025

Do góry
Ostatnie dni to czas na zbiory, pielenie warzywnika i sadzenie ciepłolubnych. Nowe drzewa posadzone, zostały mi jeszcze tylko 3 doniczki kupnych roślin do posadzenia plus setka ostnic z własnych wysiewów.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:05, 27 maj 2025

Do góry
Makao napisał(a)

A jaki odstęp robiłaś? 15cm czy 30?
Sadziłaś już tak gęsto? Owocowały dobrze czy słabo?

Tak jest w tym roku, czyli 10 doniczek po ok. 3 sztuki Octopus F1 i 3 doniczki po 2 sztuki innej odmiany na końcu. Jak podzielę te 13 doniczek na 5 metrów to wychodzi, że sadziłam co około 38 cm.

W zeszłym roku siałam bezpośrednio jeden rządek bez robienia rozsady. Ze zbiorami to ciężko określić, bo zaraza szybko przyszła w tamtym roku.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:02, 27 maj 2025

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:01, 27 maj 2025

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:59, 27 maj 2025

Do góry
A w ogrodzie ze względu na zimny i mokry maj wszystko przystopowało. Mimo takich ilości deszczu nie widać chorób, oby tak zostało. Kwitną kamasje, kukliki, czaruje orlaya, która się fajnie wysiała. Zaczynają kocimiętki, róże w pąkach, piwonie jeszcze też w blokach startowych. Za to chwasty mają dobrobyt. Na bylinowej mam miliardy siewek, już się chyba poddałam jeśli chodzi o ich plewienie. Poczekam, zobaczę co z tych siewek wyrośnie.
Przed samym wyjazdem posadziłam nową wiśnię tybetańską, mam nadzieję, że da radę w tej donicy bo jak kopałam to trafiłam na jakieś resztki betonu, nie miałam ani czasu ani narzędzi, żeby to wykuć, jak będzie się z nią coś działo to będzie trzeba całą rabatę wykopać i wykuć te pozostałości.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:44, 27 maj 2025

Do góry

Kto by nie chciał mieć takiej strelicji w domu ? Oleandry jak chwasty a na ostatniej fotce najbardziej instagramowa bugenwilla w Mdinie, ale coś słabo kwitnie w tym roku.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:37, 27 maj 2025

Do góry
Trudno uwierzyć, że mamy już końcówkę maja. Czas mi pędzi jak szalony. Udało mi się z koleżanką na 5 dni wyskoczyć na Maltę, jest tam co podziwiać i zwiedzać. Plusem jest krótki lot, praktycznie pewna pogoda, poza sezonem jest całkiem niedrogo i całą wyspę, zarówno Maltę jak i Gozo można objechać komunikacją miejską. Zostawiam na pamiątkę kilka fotek.

Dziko rosną kapary i karczochy.
Pachnący różami, malowany bylinami 09:43, 27 maj 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Lidzia, mam nadzieję, ze te róże spełnią Twoje oczekiwania, bo inaczej spłonę ze wstydu, że źle doradziłam.

W tamtym roku też kupiłam różę Chopin. Widziałam ją na żywo u znajomych w ogrodzie i po prostu tak mnie oczarowała, że kupiłam. Moja nie ma pąków kwiatowych, chyba zmarzł pierwszy rzut. No trudno, zakwitnie później. Rośnie u mnie jako soliter. To ta w czerwonym kółku.

Jak sobie zrobisz jakieś oczko wodne, to też będziesz miała ważki i nie tylko one.

Mina zła, chyba się zezłościł, że go podglądałam w kąpieli

Ewo, Chopin jest zachwycający przesadziłam swojego po wielu latach, odbił jedną odnogą, może się rozbuduje. Ja lubię róże wielkokwiatowe może u Ciebie ruszy z opóźnieniem.
Ożankowy ogród 09:35, 27 maj 2025

Do góry
Misz masz, ale czosnki u mnie się udają orliki bardzo ograniczyłam do dwóch miejsc i tylko fioletowe i białe, a bodziszek wspaniały ma adekwatną nazwę do wyglądu, narazie tylko przy murze kwitnie, w ogrodzie zbyt zimno.

Ożankowy ogród 09:31, 27 maj 2025

Do góry
Dąb błotny przyrósł chyba z 70cm

Lubię ten szeroki widok na część ogrodu, a pod bukiem rabata ożankowo- liliowcowa, narazie zielony busz.
Ożankowy ogród 09:22, 27 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Ulka, kukliki wspaniale się prezentują, bardzo mi się podobają, też mam kilka, fajnie rosną i długo kwitną.
Róże pięknie zapączkowane, czekam na ich kwitnienie, bo masz je piękne.

Zawiadomię jak zakwitną róże bo będzie spektakularnie

Kilka kadrów

Ożankowy ogród 09:18, 27 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ja gnojówki używam do podlewania pomidorów, ozdobnych nie podlewam gnojówkami Tylko nawóz i kompost

ładna azalia i chyba kalina ?

Acha, pomidorów nie mam narazie, jakoś mi w gruncie się nie udawały. Może za mało czasu im poświęcałam. Latem ma stanowisko zbyt upalne, a warunki glebowe do kitu. Z każdym rokiem ziemię na rabatach mam lepszą, może kiedyś się doczekam, może na emeryturze jak dożyję

Azalie pójdą w inne miejsce bo już mi się koncepcja zmienia. Kalina Shirogami, podobno o dużych kwiatach i duża, a u mnie wciśnięta narazie ale mimo to zakwitła na bogato Muszę za rok zmienić jej stanowisko, tzn. Przesadzić o metr dalej. Uwielbia ją kruszczyca złotawka, w niedzielę przyłapana na objadaniu się kwiatkiem

Chcę zlikwidować to przejście widoczne za rabatą, połączyć w całość. U mnie ciągle poważne rewolucje ogrodowe, one się nie kończą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies