Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tu ma być ogród :) 22:59, 12 mar 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Miskant w kompoście na chiny nie chce się rozłożyć, u mnie po pół roku leżenia były niemal nietknięte. Rozdrabniarki nie mam, więc też je palę

Wiesz, ale teraz to nawet drona Ci mogą puścić nad ogródkiem, trzeba uważać z tym paleniem, albo zawsze mieć patyk z kiełbasą w pogotowiu
Tu ma być ogród :) 22:55, 12 mar 2018

Do góry
Miskant w kompoście na chiny nie chce się rozłożyć, u mnie po pół roku leżenia były niemal nietknięte. Rozdrabniarki nie mam, więc też je palę
Małymi kroczkami do celu... 20:17, 11 mar 2018

Do góry
Dzisiaj cały dzień intensywnie myślałam, gdzie posadze zamówione róże i tak myślałam i myślałam i wymyśliłam,że munstead Wood posadze w dalszej części która mi została,żeby zakończyć najdłuższa rabate, czyli dokładnie obok szpaleru hortensji phantom ( przed nimi jakie niższe piętro jest turzyca buchanana) róża miałaby jako niższe piętro lawende, a obok róży wysoka trawa może miskant gracimilus? Druga róże, czyli Princess Anne myślałam posadzić zaraz przy tarasie w miejscu, gdzie rośnie mi irga ( dziewczyny któraś chętna żeby ją przygarnąć?), a trzecią jeszcze nie wiem co myślicie o takim zestawieniu? To już ostatnie zamówione róże, nie chce więcej, już mam ich wystarczająco.

Edit. Chyba,że wszystkie trzy róże posadzić obok siebie? Ale raczej kolorystycznie może nie pasować, został mi pasek ok 5 metrowy do obsadzenia no i nie wiem co tam dać.
Na huśtawce miło płynie czas... 21:16, 06 mar 2018

Do góry
Hej Martynko

Czy ogrodniczy Miskant jest czynny?
Blaski i cienie nowego życia 16:06, 06 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Jak się stopi, bedzie podlane u mnie juz cieplo i leje, co mnie ogromnie cieszy

Tego akurat u mnie nie brakuje. A ten sezon rozpocznę szaleńczym dzieleniem traw z własnych zasobów. Ciągle i ciągle ich potrzebuję dużo. Twoje rozplenice są śliczne z tymi czarnymi kotkami i mają fajne liście ale najpóźniej kwitną.

Mam jakąś Hameln o bardzo cienkich liściach jeśli słowo liść jest właściwe. Szybko kwitnie, średniej wielkości.
Z dużych do podziału idzie miskant o jasnych kwiatostanach bo szybko się one pokazują.
I sesseleria jesienna też ale ją chyba już powinnam dzielić bo do życia się wzięła.

Ogród Małej Mi 2017 09:00, 04 mar 2018

Do góry
acha to sie miskant teraz nazywa hihi
Ogród Małej Mi 2017 22:10, 03 mar 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

pali pali, zobacz jak marnie wyglada, nie wychodzi mu to na zdrowie. Ale to pewnie ze stresu, slyszal juz plotki, ze wiosna idzie a do morza za daleko.

Aniu piekny masz ogrod, nawet zima mu nie przeszkadza

To chyba miskant jakiś
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:34, 02 mar 2018

Do góry
stipy w kondycji i wydała mnóstwo siewek, miecznica też, jak się ociepli, zetnę ją

zanim mrozy nastały, miskant Cosmopolitan puścił nowe pędy

o dziwo oba gwiazdkowe jaśminy żyją

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:06, 02 mar 2018

Do góry
Dziewczyny wykombinowałam jeszcze takie cos na moja frontową. Środek swierk białobok - jego miejsce jest constans. Obok niego klon palmowy atro ( ten wiekszy) oraz mniejszy klon garnett ( mniejszy czerwony). Są też cisy kolumnowe( z jednej strony zielone, z drugiej żołte Dawid , ale moga byc tez wszystkie takie same ). Z tyłu miskant. Kulkowisko w postaci kul z bukszpanu róznych wielkosci. Jako wypełniacze dałam polecane przez Toszkę liliowce d"oro - one sa chyba tylko żołte , berberys bagatella oraz funkie. Rabata ma odczyn zasadowy, półcień.
Asiu co ty na to?
Toszka...wypowiesz sie?
Reszta Kobiet - opinie wasze porządane
Moze inne rosliny Wam przychodza do głowy?

Ukojenie 07:51, 27 lut 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Hmmmm to chyba dziś posadzę bo miskant ma kły i szkoda żeby się wysuszył... u tawułek nawet nie widać gdzie jest góra a gdzie dół hehe

Oczywiscie do ziemi w doniczkach dawalam.
Ukojenie 07:44, 27 lut 2018

Do góry
zoja napisał(a)

W tym roku jeszcze nie mam tego problem. W zeszlym wyjmowalam/otwieralam z folii, jak widzialam ze ida kly/liscie dawalam do ziemi.

Hmmmm to chyba dziś posadzę bo miskant ma kły i szkoda żeby się wysuszył... u tawułek nawet nie widać gdzie jest góra a gdzie dół hehe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:13, 25 lut 2018

Do góry
Witam mam pytanie odnośnie dekalogu ogrodniczego Danusi, a dokładnie punktu 7: "Niezawodne rośliny kupuj"

Jak znależć te NIEZAWODNE rośliny ? Wiem że każda roślina ma swoje preferencje i wszędzie będzie rosła inaczej ale czy macie może takie swoje "pewniaki" - rośliny piękne, wytrzymałe a zarazem łatwe w pielęgnacji dla początkującego ogrodnika ? A moze jest już taki wątek ?

Do obsadzenia mam (oczywiście stopniowo) wszystkie strony świata. Chcę stworzyć ogród mieszany: Iglaki + krzewy liściaste + trawy. Narazie daruje sobie byliny ze względu na niewiele czasu na pielęgnacje ogrodu. Jak do tej pory zrobiłam szkielet ogrodu tzn żywopłot z tuj, choin i serbów i założyłam trawnik. Chce aby rabaty były raczej wąskie (szerokośc 2- 2,5 metrów od ogrodzenia) i aby ogród był poprostu schludny, ładny i prosty.

Proszę o polecenie takich NIEZAWODNYCH ROŚLIN

Jak narazie wybrałam takie rośliny (będzie jakiś pogląd co chce stworzyć)
-tuja szmaragd
-tuja aureospicata
-choina kanadyjska
-świerk serbski
-brzoza doorenbos
-śliwa wiśniowa nira
-hortensja bukietowa Vanilla Frise
-tawuła szara grefsheim
-dereń biały
-miskant chiński
-rozplenica japońska
-tawuła japońska golden princess
-berberysy
-hosty
-tuja aurea nana
-niskie iglaki (nie wiem sama jeszcze co)
-niskie trawy i turzyce (też jeszcze nie wiem)
Zakręcony ogród 11:43, 19 lut 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Mi się podoba za danicami to będzie tylko 1 miskant? Moze by dac 3 szt. pomiedzy danicami

Jak dam ML pomiędzy danici ( co mi się osobiście bardzo podoba ) to musze wywalic kocimiętki i variegatusa
Zakręcony ogród 11:31, 19 lut 2018

Do góry
Mi się podoba za danicami to będzie tylko 1 miskant? Moze by dac 3 szt. pomiedzy danicami
Trudna rabata gabionowa 16:36, 18 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)
Załączam plan nasadzeń rabaty lewej (przepraszam za jakość):

25- miskant
11- hortensja LL
7- berberys
24 rozplenica h.
8-bukszpany
22- trawa hakonechloe

Mężyk mi uświadomił, że gdy sąsiedzi kopali na 4-5 metrów w głąb jest glina.
Nie ma dokąd odprowadzić wody gdyż w okolicy nie ma żadnych zbiorników wodnych, kanalizacji także brak, żadnych rowów także U nas jest zrobione jakieś odwodnienie - rury drenażowe odprowadzają wodę na drogę.

Ostatnio,w zeszły wtorek ( deszcze ulewne chyba w całej Polsce) gdy lało dzień i noc, u nas w ogródku był basen. Na szczęście na rabatach woda nie stoi w ogóle, a nawet jeśli to szybciutko wsiąka.

Ta rabata jest za wąska. Czy mogłabyś zeskanować cały ten plan projektanta?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:52, 16 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Mam teraz dylemat, czy ten miskant to w tym miejscu, bo za nim jeszcze kawałek miejsca i dopiero Eden rose - może być tak, że będzie wyglądało jak przedwcześnie zakończona rabata.

To daj drugi ML przy Loise Odier na drugim końcu rabaty.

Jeżeli William za ciemny (chociaż coraz bardziej mi się ta wersja podoba) to rozważ jeszcze takie różowe róże:

Alan Titchmarsh
Princess Alexandra of Kent
The Ancient Mariner
Ogrodowe kreacje 20:48, 16 lut 2018

Do góry
Napiszę gatunki bo pewnie w ołówku to mało widać:
1. Dereń biały Sibirica Variegata
2. Hortensja bukietowa np. Vanille fraise
3. Rozplenica japońska
4. macierzanka piaskowa
5. Miskant chiński Grosse Fontane
6. Miskant chiński Zebrinus
7. Rudbekia
8. Jabłoń ozdobna
9. Trzmielina Fortune'a Emerald Gaiety

Tam za jabłonią ozdobną są jeszcze trzy sadzonki rozchodnika okazałego umieszczone, tylko zapomniałam oznaczyć numerem.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:17, 16 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Edytko, posadziłam 3szt Heidi KLum tej jesieni na rabacie między pergolami

Dziękuję :*

No tak
Ten miskant faktycznie może sprawiać wrażenie, że przecina tą rabatę.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:37, 16 lut 2018

Do góry
Pobawilam się dzisiaj chwilę, choć nie dokończyłam - z roślin, które tam już mam to ten szpaler szałwii, który musze na front przesunąć (poszerzałam rabatę), za nimi sesleria jesienna, ale dosadzić trzeba. Z lewej w linii rosną różowo kwitnące zawciągi. Louise odier i Cinderella jeszcze nie są takie duże, ale wstawiłam takie dojrzałe egzemplarze

Wersja z Szekspirem sugerowanym przez Jankę:

Mam teraz dylemat, czy ten miskant to w tym miejscu, bo za nim jeszcze kawałek miejsca i dopiero Eden rose - może być tak, że będzie wyglądało jak przedwcześnie zakończona rabata.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:52, 15 lut 2018

Do góry
frezja napisał(a)

Śliczny widoczek...przywołuj tą wiosnę

Jakie trawki masz tam na pierwszym planie tej rabaty w tyle? fajnie wygląda ta gęstwina.

Ewko, dziękuję!

Najniższe piętro to carex Ice Dance, póżniej Red Baron i miskant Morning Light. Jak przesłona placu wypoczynkowego miskant Gracilimus.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies