Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zielony AZYL 16:32, 21 maj 2020

Do góry
Aga no mam nadzieję, ze u Ciebie dziś tak nie wiało jak u mnie jak spacerowałas z ta anginą po ogrodzie. Szybkiego powrotu do zdrowia Ci zyczę. A tak na marginesie cudna zieleń listków grabowych. sa takie zdrowe. u mnie niestety już graby brzydną mimo, że pryskałam na wiosne promanalem. Poza tym cudnie ......Szałwia i zawilce mniam. Długo Ci te zawilce już kwitną??? Jaka to odmiana?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:18, 21 maj 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Asiu jak dzielisz szałwię? A z resztą wpadnę do Ciebie na wątek bo mam parę pytań.. ☺️

Aga ta szałwia będzie super w tych sesleriach, widziałam u Reni i bardzo mnie się podobało takie zestawienie

Weronika no wierzę, ze w końcu będzie fajnie. Wymęczyłam Was z tą rabatą, ale bez Was ani hu hu....
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:15, 21 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Aga noe stresuj się.
Seslerie jak najbardziej posadź regularnie.
Hoserii te masz regularnie.

Natomiast szałwia to taki wypełniacz rabaty jest i zupełnie nie przeszkadza, że na regularnej rabacie pojawi się w różnych miejscach nadprogramowo.

U mnie na kulkowisku rosną (a w zasadzie rosły ) równo carexy, a szałwia pięknie wypełniła przestrzeń.
Była oczywiście posadzona regularnie, ale tak się rozrosła, że obdzieliłam już nią pół nowego stipowoska, a i na drugie pół mi wystarczy

Asia przemyślałam Twoje słowa, przygladnęłam się Twojej rabacie szałwiowej przed przeróbkami i stwierdziłam , że dam radę Zapanuję nad nią. Na razie kupie kilka sztuk i posadzę w rzędzie tak jak na rysunku poniżej. A jak się wysieje czy rozrośnie to będę nią uzupełniać ten pas przy grabach . A seslerie jednak będą tylko z przodu. W pierwszym rzedzie dorzuciłam jeszcze po jednej seslerii a w drugim zostawiłam po 3 szt. dla efektu szachownicy.

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:39, 21 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wszystko masz szybciej niż u mnie.Piękna ta różowa szałwia.
Ja mam ciemnofioletową.
jedne szybciej a drugie wolniej, nie wiem od czego to zalezy
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:20, 21 maj 2020

Do góry
Asiu jak dzielisz szałwię? A z resztą wpadnę do Ciebie na wątek bo mam parę pytań.. ☺️

Aga ta szałwia będzie super w tych sesleriach, widziałam u Reni i bardzo mnie się podobało takie zestawienie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:57, 21 maj 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Kwitnie już szałwia

Wszystko masz szybciej niż u mnie.Piękna ta różowa szałwia.
Ja mam ciemnofioletową.
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:07, 21 maj 2020

Do góry
Kwitnie już szałwia

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 06:15, 21 maj 2020

Do góry
Aga noe stresuj się.
Seslerie jak najbardziej posadź regularnie.
Hoserii te masz regularnie.

Natomiast szałwia to taki wypełniacz rabaty jest i zupełnie nie przeszkadza, że na regularnej rabacie pojawi się w różnych miejscach nadprogramowo.

U mnie na kulkowisku rosną (a w zasadzie rosły ) równo carexy, a szałwia pięknie wypełniła przestrzeń.
Była oczywiście posadzona regularnie, ale tak się rozrosła, że obdzieliłam już nią pół nowego stipowoska, a i na drugie pół mi wystarczy
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:22, 20 maj 2020

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Moja szałwia (prawdopodobnie Deep Blue Field albo Compact Deep Blue) wygląda dzisiaj tak. Zdjęcie ala Johanka, tylko bez manicure

W tle stipy jak widzisz, jeszcze się nie rozhulały dobrze.

Asia no Johanka jak nic . Patrzę na ta Twoja szalwie i stwierdzam,że jak na miejscowke na skarpie to super sobie radzi. Mam nadzieje że pochwalisz sie skarpa za niedługo. Patrzę tez na Twoją propozycję mojej grabowej z fioletowymi plamkami .Ciągle do niej wracam....
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:16, 20 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A ja napiszę tak...
Uśmiecham się jak tak planujesz tę szałwię pod linijkę...
Bo ona się rozsiewa i w tym jej urok.
Dzięki temu ją widać w różnych miejscach.

Więc dla mnie sadź jak chcesz... szałwia zrobi swoje

Ja się poddaję. No nie poradzę sobie z tą rabatą. Niby prosta a jednak nie. A da się zapanować nad tą szałwia? No bo jak ona ma tak być wszędzie to nie widze sensu sadzenia seslerii tak regularnie.
Pamiętajcie o ogrodach 22:10, 20 maj 2020

Do góry
Odbierz pw.
Rabaty dzięki kantom nabrały elegancji i trawnikowe
ścieżki dopracowałeś na medal
Podziwiam nowości bylinowe, szałwia super
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:21, 20 maj 2020

Do góry
Od trzech dni kwitnie Summer Song, ślaz i szałwia z dzwonkami w przedogródku.

Moja "przyziemna" :) pasja 09:15, 20 maj 2020

Do góry
Dzień dobry, chcę posadzić u siebie w ogrodzie zestaw Berbery Erecta + Szałwia- taki jak u Pani w jednej rabacie. Czy można się dowiedzieć jaka to odmiana szałwii? nie mogę się doszukać...
W ogródku emerytki 20:19, 19 maj 2020

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy
Leszczyna Red Majestic i szałwia Caradonna.

Berberys Admiration i dzwonek dalmatyński.
Pamiętajcie o ogrodach 19:08, 19 maj 2020

Do góry
szałwia omszana jeszcze czekam na białą

i pierwsza jarzmianka
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:37, 19 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Dzieki Irenko, jeszcze nie posialam, troche poczekam, bedzie jak w naturze Wykielkuja do jesieni i okrzepna. Oby.
Koniecznie musze dokupic bialego orlika! W nasionach tym razem, nie z golym korzeniem.
Trawnik masz naprawde iscie angielski,czasem zaluje, ze u mnie taki nigdy nie bedzie Bez stokrotek i zielska trzeba by go ciagle podlewac, a na to nie jestem gotowa.
Hakonki mam wlasnie All Gold i Aureole, i cos jeszcze, chyba Nikolasa. I wydaje mi sie, ze te dwie pierwsze sa za zolte troche, i za wolno przyrastaja. Ale moze dlatego, ze chwilowo rosna w malodopowiednim miejscu. Twoje wydawaly mi sie b zielone, dlatego myslalam, ze masz zwykla, bezodmianowa.No i sa takie bujne, bo moje to na razie kikutki smetne Kupilam w koncu zwykla makre, za kilka tygodni powinna dojechac, niestety w wersji mini, wiec nie bedzie co dzielic.

Budy prezentuja sie wzorcowo!

Trzymam kciuki Ale i tak zbiorę nasiona z 3 wybranych na razie.
Oj tak, trawnik wymagający, nasz ciut dziki, drzewa wodę ciągną, to w upały łysieje, a podlewać stale się po prostu nie chce.
Ja ci radzę, aby na razie dać im podrosnąć, niech się nabudują ze 2 lata, a dopiero potem dzielenie.
Dzięki za budy, na razie ich nie używają

ta szałwia cały rok zielona, mode przyrosty w plamki, kwitnie jasnym błękitem, zimuje w donicy i mam gdzieś na rabacie. Ta na rabacie w tym roku do cna ścięta, bo od dołu się ogołociła, jak krzew.

zbliżenia liści

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:34, 19 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A co to za szałwia ?

Caradonna

TAR napisał(a)

niby tak ale u nas to tak pada non toper od ub. lata. szczerze mam dosc, porobic nic nie mozna, posiedziec w ogrodzie i pokorzystac z wiosny tez nie. Nawet zdjecia nie zrobie, bo ciagle leje. dzis znowu. do bani, zimno i pada.

U nas na szczęście nie pada non stop. Mogłoby też być trochę cieplej.
Padało w nocy.

malgol napisał(a)
To tak jak u mnie. Zimno i pochmurno i niby coraz to pada,ale dla roslin za mało a w ogrodzie przeszkadza w robocie

Dokładnie. Dla mnie to nie robota, nie lubię tak między deszczami.

antracyt napisał(a)
A u mnie zimno i pochmurno, ale deszczu od dawna nie widziałam. I tak sennie, że kawa nie pomaga.

TAR napisał(a)
kawa mi nigdy nie pomagala na sennosc za to sok pomidorowy ma jakies dzialanie wigorotworcze. literek dziennie daje mi powera i senna nie jestem i jakos mniej zmeczona. nie przysypiam na dobranocce

sarenka napisał(a)
Jeszcze Yerba zostaje do wypróbowania

No właśnie, żłopię tej kawy coraz więcej a efektu brak. Chyba spróbuje z tym sokiem pomidorowym, dobrze że lubię . Za yerbę dziękuję .
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:23, 19 maj 2020

Do góry
Moja szałwia (prawdopodobnie Deep Blue Field albo Compact Deep Blue) wygląda dzisiaj tak. Zdjęcie ala Johanka, tylko bez manicure

W tle stipy jak widzisz, jeszcze się nie rozhulały dobrze.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:30, 19 maj 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Irenko Twój ogród wymaga bardzo dużo pracy. Jak przeczytałam ile roślin masz do przycinania, to mi się zakręciło w głowie.

Ja staram się sadzić rośliny mniej wymagające, nie mam ani jednego bukszpanu.
Lubię u roślin ich naturalny pokrój. Szkoda mi czasu na przycinanie, mam 11 tawuł i denerwuje mnie, że co chwilę stoją w kolejce do fryzjera

Danusiu prawda, mam dużo gatunków roślin.
No i rabat i kantów i cięcia, na razie jakoś robię, idealnie nie jest.
Tawuł mam chyba 40 lub więcej, już nie liczę.
Buksy przez ćmę, strasznie mnie denerwują i te choroby grzybowe, znowu wyglądają kiepsko. Gdyby nie leń i nadmiar pracy, wywaliłabym i wymieniła na cisy.

ja tu na tej wyspie nie tnę berberysów, wielka wyspa
podcinam tylko jałowce, bo przejście zarastają

a w przejściu na kratce Rubens
polazł na tawuły

małe, duże skarby
szałwia je przytłacza

w donicy czosnek, 3 ząbki wsadziłam, dorodny

hortensja Anabelle Red przeniesiona do donicy, w związku z akcją buda i ma się dobrze, dołożyłam jej hakone
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 07:25, 19 maj 2020

Do góry
A ja napiszę tak...
Uśmiecham się jak tak planujesz tę szałwię pod linijkę...
Bo ona się rozsiewa i w tym jej urok.
Dzięki temu ją widać w różnych miejscach.

Więc dla mnie sadź jak chcesz... szałwia zrobi swoje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies