Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W samym słońcu 20:42, 22 kwi 2020

Do góry
Mam prośbę, czy mogę prosić o pomoc gdzie posadzić jaka roślinę? . Rabata ma 2,2-2,5 m szer, długość 8 m.
Mam do zagospodarowania:
Trzcinnik karl foester 5 szt
Sesleria jesienna 10 sz
Carex evergold 8 szt
Tawuła japońska 1-2 sztuki plus 1-2 o innym pokroju, ciemniejszych liściach
Tawułka arendsa biala-2 szt.
Danica 1 sztuka
Szałwia omszona 5-6 szt
Liatra kobolt 4
Liatra alba 3
Czyściec, sadzonek sporo
Ubiorek wiecznie zielony ( będę odmładzają więc parę sadzonek)
carex silver sceptre
Rozchodnik ( kwitnie na różowo) jakieś 15 sadzonek

Myślałam o tym by dokupić :
Róże - Pomponella czy Pashmina?( Ile sztuk?)
Jezowki milkshake albo/i White Double Delight i różowe jakieś? ( ile sztuk)
Coś na pniu- Mariken?
Być może powtórzę nasadzenie śś obelisk, która chce posadzić na tej rabacie przylegającej do tej co przygotowałam

Czy da się te rośliny jakoś fajnie rozlokować?

Zdjęcie mam tylko takie. Po lewej jak patrzymy będzie ciut poszerzone,i tam jest ten fragment gdzie śnieg może spadać. Po prawej jak widać jest pofalowana, ale wyrównam jak kupię niż do darni
Ogród na glinie 18:16, 22 kwi 2020

Do góry

Przymiarki.
Kulki na pniu mają nieco zasłonić ramię bramy.
Myślę co w nogi.
Lawenda, mam już, szałwia, też. Tam jest dość mało ziemi.
Może narazie podzielę jakąś ostnicę. Trawka zasłoniłaby trochę beton.
EM chce wrzośce, bo tam były. Może trawka i wrzośce, jak mi się ukorzenią sadzonki z wyrzuconych starych egzemplarzy...
Na Bukowej 14:43, 22 kwi 2020

Do góry
Witaj Może trawy,lawenda, hortensje, szałwia omszona?
Pozdrawiam
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:20, 22 kwi 2020

Do góry
Mam lawendę na mojej glinianej skarpie i po zimie jest tragedia, teraz to nie wiem, czy ruszy, generalnie nie jest ładna. Już lepiej sobie szałwia radzi.
Nowoczesny ogród ze skarpami 07:35, 22 kwi 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Wgrywam parę zdjęć z telefonu, skarpa przy wejściu..
Niestety nie umiem objąć całości na jednym zdjęciu..

Ze strony schodów stojąc przy furtce:

Widok na skarpę na "wprost". Carexy nie zmieściły się w obiektywie

Ja wiem, jestem nudna, ale ja bym dała na te trójkąty rośliny jednorodne.
Jeden trójkąt cały w carexach, drugi w szałwii. I tak na przemian.

Ewentualnie stipa zamiast carexa i lawenda...

Trawy Ci zaanektują całość, roboty niewiele, a efekt WHOW.
Szałwia kwitnie 3 razy w sezonie, lawenda też daje czadu.

Masz duże powierzchnie, takie plamy byłyby super.

Edit: lawendę możesz nawer sadzić w tych kamieniach. Pozbędziesz się wrażenia katafalku
Hortensjowo 17:15, 19 kwi 2020

Do góry
Pierwiosnki

Montana raureif i szałwia caradonna
Zielony AZYL 16:04, 19 kwi 2020

Do góry

Ice dance kwitnie

Trzęślica modra 'Variegata' Molinia carulea. I hakone

Jeżówka Honeydew Echinacea

Szałwia omszona Blauhuegel i grab fastigiata

W samym słońcu 08:39, 19 kwi 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Co robić z takimi siewkami? Pierwsze to szałwia błyszcząca, potem jest Dalia,a ostatnie to szałwia omączona

Po pikować pojedynczo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:39, 18 kwi 2020

Do góry
Hej tak mam takie ulubione roślinki wszelkie trawy i hortensje, perowskia łobodolistna, ostróżki, kocimiętka, szałwia omszona,kocham zapach jaśminu. Jeśli chodzi o kolory to biel, taki jaśniutki niebieski ostróżki są m.in w tym kolorze więc może dlatego przypadł mi do gustu i róż lubię to połączenie, taki nie zbyt wulgarny kolor. Jestem mamą na cały etat i nie mam zbytnio czasu na swoje pasje Ale powoli chce tworzyć rabate po rabacie, małymi kroczkami. Dlatego bardzo dziękuję za chęć pomocy.
Ogród minimalistyczny na Widokowej :) 22:17, 17 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich od dawna śledzę Wasze forum i zachwycam się realizacjami. Swój ogród tworzę... tworzę i.... Wydawało mi się, że ogród nowoczesny minimalistyczny a przytulny jednocześni to nic prostszego O jak bardzo się pomyliłam!!! Sadzę przesadzam sadzę przesadzam i dostaję szmergla bo wciąż mam wątpliwości czy dobrego wyboru dokonałam :/ żeby znowu nie przesadzać ...i szkoda mi tych roślin bo przeprowadzane z konta w kont nie mają szans na rozwój - uznałam, ze to już choroba w moim wypadku

Uznałam, że czas poprosić o niewielką pomoc

Mam swoich faworytów i całymi siłami powstrzymuję się od posiadania w ogrodzie każdej rośliny, która mnie zachwyca
Do moich faworytów należą:
- trawy ozdobne - kocham ostnicę Pony Tails
- hortensje
- rozchodnik olbrzymi
- lawenda
- żurawka
- szałwia, liatra
Problem nr 1 - brakuje roślin zimozielonych zima i wczesna wiosna to smutny czas

Ze względu na to, że teren jest ze sporą różnicą wzniesień - powstał mur oporowy i dwiema pokaźnymi donicami ( łącznie około 25 m długości) z przerwą na schody . Na tą chwilę zostały tam posadzone hortensje little lime w rzędzie 4 szt potem rozplenica z szałwią i liatrą a potem powtórka Przed wszystkim posadziłam trochę carexów. Tyle w 1 części ale pozostaje druga część. I tu pytanie czy Waszym zdaniem skoro te donice są jednak w ciągu powinnam powielić układ w drugiej dla uporządkowania??? A może powinien w obu znaleźć się szpaler hortensji uzupełnionych jedynie niskimi trawami zimozielonymi a między tym cebulowe kwitnące na wiosnę ( jak w ogrodzie Malkul )
UFFF W tle 3 x grusza chanticler a na ogrodzeniu zamieszka bluszcz a i dodaje świeżutkie zdjęcie moich ostnic postanowiłam, że donicę przy tarasie zapełnię ostnicami szałwią i dodatkowo zamieszkają tam czosnki ... trzęślica musi się przeprowadzić ...

pozdrawiam serdecznie

Liczę na każdy komentarz łajanie także
Nowoczesny ogród ze skarpami 21:12, 17 kwi 2020

Do góry
Rzucam parę fotek po dzisiejszym obchodzie. Miałam dziś towarzyszkę podczas obchodu

Jako pierwsza rabata kulkowisko przy tarasie. Szałwia już duża, czosnki mają pączki, a ID dziś wyskubałam kłosy.. W drugiej części tarasu będzie powtórzone te kulkowisko, tylko muszę wysadzić i podzielić miskanty, które tam teraz rosły.. Zastanawiam się czy wysypać kamieniem tę rabatę czy korą...

W samym słońcu 18:06, 17 kwi 2020

Do góry
Co robić z takimi siewkami? Pierwsze to szałwia błyszcząca, potem jest Dalia,a ostatnie to szałwia omączona
Salvia - szałwia 19:25, 16 kwi 2020

Do góry
dzika_roza napisał(a)
O tu w koleczka 2 rozplenice Hamekb, ktore szalwia totalnie zaslania... chyba zeby muejscami zamienic albo rozplenice na inna trawe wymienic?
Tylko jaka?

Wymień rozpielnice na inną trawę, m. morning light lub graclimusa Będzie pięknie, ta szałwia jest bardzo okazała.
W ogródku emerytki 00:07, 16 kwi 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, trochę poszalałam i zamówiłam 49 sztuk roślin
Trawy to: kostrzewa Walberla, piórówka Black Beauty, perłówka orzęsiona, sesleria lśniąca, jesienna i Heufflera, śmiałek pogięty Tatra Gold, trawa preriowa [nowość] i tymotka Boehmera.
Reszta to byliny: gipsówka Pink Festival, juka Bright Edge, przetacznik Christa, rozchodnik Autumn Charm, przywrotnik farerski, rumian żółty Charme, szałwia okręgowa Purple Rain, szałwia łąkowa Pretty in Pink, wiązówka Kahome, zawilec wielosieczny Annabelle White i Deep Rose, żurawka Red Lightning, tojeść Beaujolais i wietlica Frizelliae.
Uff, zmęczyłam się pisaniem, co będzie, jak będę to wsadzać

O matko Gogo szczękę z podłogi zbieram ile tego
A jaki efekt z taką iloscią - miodzio
W ogródku emerytki 21:53, 15 kwi 2020

Do góry
Agatko, trochę poszalałam i zamówiłam 49 sztuk roślin
Trawy to: kostrzewa Walberla, piórówka Black Beauty, perłówka orzęsiona, sesleria lśniąca, jesienna i Heufflera, śmiałek pogięty Tatra Gold, trawa preriowa [nowość] i tymotka Boehmera.
Reszta to byliny: gipsówka Pink Festival, juka Bright Edge, przetacznik Christa, rozchodnik Autumn Charm, przywrotnik farerski, rumian żółty Charme, szałwia okręgowa Purple Rain, szałwia łąkowa Pretty in Pink, wiązówka Kahome, zawilec wielosieczny Annabelle White i Deep Rose, żurawka Red Lightning, tojeść Beaujolais i wietlica Frizelliae.
Uff, zmęczyłam się pisaniem, co będzie, jak będę to wsadzać
Ogrodowo zakręcona. 15:09, 15 kwi 2020

Do góry
Cześć Madziu, wołasz mnie więc jestem
Odnośnie sosny, to muszę zajrzeć do notatek, które mam w pracy, ale pamiętam że fastigiata była polecana.

A co do nasadzeń, to osobiście mam potrzebę zobaczenia rysunku rabat w większej skali. Dałoby się to załatwić?
Byliny są małe i ciężko je planować na takich maleńkich (na rysunku) rabatkach.

Ale tak na początek: hortensje, sesleria i szałwia to taki dość oszczędny zestaw. Jeżeli chcesz iść w minimalizm, to ja bym te rośliny posadziła równo w szeregach. Ale na przodzie masz trochę "bogaciej" i tutaj też bym w tym kierunku szła
Między brzozami 09:24, 15 kwi 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Hehe a ja już krzyczeć chciałam że jak masz za dużo to przygarnę bo mi w zeszłorocznych wysiewach wykiełkowały trzy z czego dwie ubiłam ale myślałam o omszonej

Ale ja mogę się podzielić w końcu to szałwia i to szałwia

Między brzozami 20:37, 14 kwi 2020

Do góry
To jest szałwia powabna
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:48, 14 kwi 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
bergeni przeniosłam przed dom tam będzie więcej cienia.

Rio nie znam masz fotki???

Miskant jest z boku, bo on dość wysoko rośnie, a w nogę jednego ambrowce poszły rozplenice i obok szałwia. Hortensje są z tyłu.

Różaneczniki pójdą na próbę, a w nogach umerek mam hortensje, a przed nimi po sztuce ML

Wstawię u siebie zdjęcie żurawki Rio.
Ogrodowo zakręcona. 10:34, 14 kwi 2020

Do góry
Hortki później zaczynają kwitnąć, posadź coś, co da Ci trochę kolorku w maju-czerwcu. Szałwia jest ok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies