Żywopłot strzyżony liściasty
08:27, 16 mar 2019
Ja również jestem fanką żywopłotów liściastych. Bardzo podobają mi się żywopłoty grabowe ale u siebie mam bukowy. Ponieważ kiedy zakładaliśmy ogród potrzebowaliśmy wiatrochronu oceniliśmy, że buk będzie najlepszy. Jego miedziane liście utrzymują się do maja - wówczas w ciągu zaledwie kilku dni zmienia się w cudownie zielony parawan. Stanowi wspaniałe schronienie dla ptaków. Od dwóch lat w naszym żywopłocie zamieszkuje jeż.
Mój żywopłot ma 10 lat. Zasadniczo nie ma z nim żadnych problemów. Cięcie 1-2 razy w sezonie i opryski przeciwko mszycom.
Żywopłot sadziłam z sadzonek (z odkrytym systemem korzeniowym) kupionych w nadleśnictwie - marzec to najlepszy czas na zakładanie takiego żywopłotu.
A oto jak prezentował się żywopłot na początku ubiegłego sezonu (jeszcze przed postrzyżynami)
Mój żywopłot ma 10 lat. Zasadniczo nie ma z nim żadnych problemów. Cięcie 1-2 razy w sezonie i opryski przeciwko mszycom.
Żywopłot sadziłam z sadzonek (z odkrytym systemem korzeniowym) kupionych w nadleśnictwie - marzec to najlepszy czas na zakładanie takiego żywopłotu.
A oto jak prezentował się żywopłot na początku ubiegłego sezonu (jeszcze przed postrzyżynami)