Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czubajkowy Ogród 10:08, 11 mar 2019

Do góry
W marcu jak w garncu. Rano powitał mnie widok bieli za oknem. Zimno, wieje, chociaż już nie tak mocno, jak wczoraj. Ciemne chmury wymieniają się z przebłyskami słońca. Najlepiej by było nie wystawiać nosa na zewnątrz, a dzisiaj akurat mam wolny dzień w pracy, bo dużo bieganiny zaplanowałam. Podczas krótkiej przerwy między jednym lekarzem a drugim cieszę się ciepłem i ciszą mieszkanka oraz domowymi kwiatkami.

Podmiejski ogródek 10:07, 11 mar 2019

Do góry
kwartet napisał(a)
Z pląsawicy materiałowej sie usmiałam, myslałam że już wszystkie możliwości wymienione, ale zaraz wyprowadzono mnie z błędu- drewna jeszcze nie było.
To dorzucę , można zrobić tą boazerię na samonośnych słupach( takie kotwy wbijane w grunt )i olać mur bo jak rozumiem współpracy z sąsiadem nie należy się spodziewać.
Sucha rabata moje nieosiągalne marzenie.

.

Po szczegółowej rozmowie z mężem okazało się, że rozmowa z sąsiadem już była i sąsiad też widzi potrzebę rozbiórki tego muru. Problem zresztą powstał z jego winy, bo źle wyprowadził wodę z rynien - tak, że w podmurówkę poszła i rozsadziła ten mur.
Także wola współpracy jest, tylko możliwości na razie nie ma.

Mąż jest przeciwny jakimś tymczasowym rozwiązaniom w rodzaju mat wiklinowych czy boazerii. Chce zrobić raz a dobrze, więc na ten rok busz zostaje

Tymczasem obiecane zdjęcia od strony kuchni:

Prawda, że ze trzy kanzany ładnie by tu wyglądały?

lepiej niż to owocowe na stelażu:

i roboty mniej, i efekt szybszy

dla porządku jeszcze prawa strona:

Same widzicie, że lustro w tym miejscu trochę dziwnie by wyglądało
Nie mówiąc już o tym, że moje chłopaki najbardziej tutaj lubią grać w piłkę, a kopy mają coraz mocniejsze
Ogród w remoncie 09:54, 11 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Co myślicie na to?

Nie wiem co tam z tyłu wsadzić przy hortce. Miały być bergenie ale nie wiem. Tam już cieniście dość.
Te kulki buksowe mogę tak porozmieszczać?
Asia - a ty specjalnie chcesz sobie widok z okna zasłonić tym drzewem? Muszę wieczorem wrócić do początków planów...
I jak tam cienieście to kocimiętka nie będzie się dobrze czuła. Ona słońce kocha. Będzie się pokładać i słabiej może kwitnąć, nawet niska zje buksy.
Za drzwiami do ogrodu... 09:54, 11 mar 2019

Do góry
Hej Bogusiu! Myślę że po tym deszczu już wszystko ruszy szybciej,choć na razie zimno,na tarasie pokazuje +5,ale tam nie wieje
Dobrze że słoneczko świeci i nastraja optymistycznie
Ogród z wilkiem zamkn. 09:17, 11 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

mój zagajnik brzozowy ze ścieżką prawie jak w pinach haha ….….
mam nadzieję na czwartek i piątek ,że tu roszady będę robić

Prawa strona naprawdę jak na pinach wygląda
Te trawki rewelacyjnie pasują do kamieni
Wiejski ogród od zera do milionera 09:15, 11 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie skupiaj się na razie na roślinach a na podziale ogrodu-gdzie co ma być, a szczególnie wytycz sobie obrys rabat. Potem będziesz je wypełniać.
Najpierw żywopłotami, drzewami, wyższymi krzewami tworząc zakątki, jakaś ławka ukryta wśród kwietnej łąki.

A jakie kwitnące rośliny? - przyjdzie na to czas później. Zaczynasz od nie takiej strony przemyślenia.

Przeniosłam na papier to co mamy w głowach
Podział działki jest trochę narzucony przez stodołę, która dzieli ogród na część reprezentacyjną i użytkową. Za stodołą założyliśmy już sad (mamy jabłonie, grusze, morelę, brzoskwinię, świdośliwy, jagody goji, borówki oraz kilka czereśni, od północnej strony mąż zażyczył sobie też dwa dęby i dwie lipy), planujemy dodatkowo krzaki malin oraz warzywnik, będzie też kompostownik. Przez środek musi zostać przestrzeń dla ciężarówki z drewnem (wjazd wczesną wiosną), która przez pozostałą część roku będzie boiskiem. Sauna będzie miała jedną przeszkloną ścianę, przy której posadzę ostrokrzew. Tą część ogrodu oddziela linia sosny himalajskiej, na ścieżce staną też chyba duże drewniane drzwi (taki był kiedyś plan).
Między domem a pakamerą stoi ławka (jest tam miłe słońce przed południem, którego brak rano na tarasie), fajnie gdyby była otoczona bylinami. Koło niej zasadziliśmy drzewo morwy białej. Zakreskowana część to miejsce na ewentualną rozbudowę domu.

Oboj tarasu robimy grilla, planujemy też huśtawkę a latem dodatkowo rozstawiamy basen, dlatego na czerwono zaznaczyłam te części. Pomarańczowa kreska to trawnik, który myślę, że spodoba się synowi do zabawy (ma rok, także pojęcia nie mam ile dzieci używają przestrzeni ).
Jest tu też przydomowa oczyszczalnia (wystają trzy niskie kominki i dekiel), które chciałabym ukryć, na tej przestrzeni nie może być krzewów.
Jest gigant góra kamieni, zwana pieszczotliwie skalniakiem oraz otoczone balem oczko wodne z odprowadzeniem deszczówki.

Cała działka jest już obsadzona świerkiem syberyjskim. Są też posadzone krzewy - wzdłuż głównego wkazdu głogi, trzmieliny, dereń biały oraz na trawniku „luzem” derenie jadalne, kaliny koralowe i hordowiny, wierzba (ta z kolorowymi liśćmi), bukszpany i trzmieliny - wszystkie mogą być oddane w dobre ręce lub przesadzone jeśli gdzieś będą lepiej pasować.

Tak naprawdę pozostała przestrzeń może docelowo stać się rabatą, najchętniej niemal bezobsługową, wpadły mi w oko te bylinowe w typie preriowym (dziękuję za polecenie!), dlatego zaczęłam wybierać rośliny. Obrys może być dostosowany do pomysłu, to duża przestrzeń

Na niebiesko zaznaczyłam te rabaty, które mogę zagospodarować już (koło stodoły są przygotowane, nic tylko wsadzać rośliny, a z tej pod domem zabiorę rośliny jak tylko będę wiedzieć co tam zasadzić), pozostała część mysi trochę poczekać, bo do niej potrzebuję pomocy męża, a on zajmuje się teraz zadaszeniem tarasu, ale fajnie byłoby mieć choć wstępny plan.
Dlatego zaczęłam post od pytania o małe rabaty, ale może z tym ogólnym planem będzie łatwiej się porozumieć

Ogród z wilkiem zamkn. 09:14, 11 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia...ja u Ciebie ,a Ty u mnie
wychyliłam się tylko na chwilkę ,żeby cyknąć fotkę bałaganu z rana …..
może w środe ,lub czwartek uda mi się coś podziałać …..jak pogoda pozwoli

Ładnie jest, a jak powiększysz ten drugi kwadrat trawnika to już w ogóle cud miód orzeszki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:09, 11 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

W takim ładnym ogrodzie taki zaniedbany daszek strasznie razi
Będę pilnie zaglądać, jak Wam idzie montaż tego nowego daszku - nie żałuj szczegółów technicznych.

My też mamy w (dalekich) planach zadaszenie tarasu, tylko u nas jest jeszcze większa komplikacja, bo latem taras powinien być zacieniony, żeby nie było patelni, a z kolei zimą powinien być odsłonięty, żeby domu nie zaciemniać
Ogród w remoncie 08:58, 11 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Co myślicie na to?

Nie wiem co tam z tyłu wsadzić przy hortce. Miały być bergenie ale nie wiem. Tam już cieniście dość.

Te cztery kulki w hakone (?) super.
A te w kocimiętce (?) jakoś odstają od tamtych. Chyba za bardzo przytulone do siebie.
Może zostawić tylko jedną lub dwie?
Ogród w remoncie 08:54, 11 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Strasznie duży ten placyk! Większy niż altana
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:10, 11 mar 2019

Do góry

Nie zmarzła i już rosnie. Trzmielina Silwer Queen.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:09, 11 mar 2019

Do góry

Trochę wiosny i koloru.
Mój taras we Francji 07:56, 11 mar 2019

Do góry
Poranne fotki

Kącik ziołowy
Ogrodowe przygody 07:56, 11 mar 2019

Do góry

Bajka, zachwycam się tym kadrem
Napisałam u siebie o cięciu
Ogród Małej Mi 2017 07:55, 11 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Straszą ze ta noc ma byc gorsza,oby nie.

Wiało okropnie.. ale się trochę uspokoiło, jak to zwykle nad ranem.. i powitał śnieg.. ale sie od razu topił..

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 07:55, 11 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Z daleka jako tako ale z bliska nieciekawie, krzywe zdarte deski, dach się zapada, ruinka. Będzie dużo lepiej no i jasno, bo taras od północy i wschodu i przez pełny dach było ponuro.

Chciałabym podobny daszek nad tarasem, taki by światła mi nie zabierał. Z czego jest?
Wszystkiego po trochu 07:43, 11 mar 2019

Do góry
Dorotko dziękuję za miłe słowa

Agnieszko zamówiłam ją sobie w Albamar, ale nie wiem czy będzie bo piszą że jest dopiero w produkcji
Zapytam Zagajanki

Iwonko nie mam obwódek z traw, prócz Ice Dance, przed hortensjami na krótkim odcinku, jeżeli można to nazwać obwódką, to wstawiam zdjęcie

Z traw hakonechloe robię częściowo coś w jej rodzaju ale to jeszcze w powijakach, może w tym roku będzie co oglądać.
Chyba Basia3012 ma taką obwódkę

Róże czyszcząc z zeszłorocznych liści częściowo cięłam, ale mam zamiar jeszcze docinać jak zakwitną forsycje, a może nawet wcześniej. Choć pewno będzie mi trudno bo one już ładnie puszczają pąki.
Jeszcze nie zasilałam, przeważnie robię to w kwietniu, boję się za wcześnie
zasilać, żeby nie wystrzeliły a potem przyjdzie mróz i zetnie młode listki.
Miło Iwonko że zaglądasz do mnie
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 07:41, 11 mar 2019

Do góry
A już myślałam ,że będzie cieplutko a tu taka aura brrr
Troszkę inny zakątek ziemi
I tez wiosna gdzieś sobie poszła

Rododendronowy ogród II. 07:29, 11 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Trochę zdjec

Dzień dobry Bogdziu,
z nieustającym zachwytem zaglądam do Twojego ogrodu Krokusy i przebiśniegi niesamowite.
Ogród w remoncie 07:07, 11 mar 2019

Do góry
Co myślicie na to?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies