Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 13:59, 10 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Wypielęgnowany masz ogród...mucha nie siada....łączka super się zapowiada

Dziękuję za miłe słowa, nie wiem czy zasłużyłam

Tylko deszcz regularny daje dobry efekt, jak nie będzie padać znów całe lato to łąkę wypali...
Na razie w koło jest zielono
Na zielonej... trawce :) 13:31, 10 maj 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ogólny widok na front o poranku

Cudnie Kule po lewej to cyprysiki Lawsona? a po prawej kule z cisów tak?
No i tutaj masz ciemniejsze dużo te żurawki niż te Zipper, ale też bardzo ładne

Pamiętasz może co ile Smaragdy sadzone? Bo ja się biję po głowie czy nie za gęsto posadziłam.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:02, 10 maj 2019

Do góry
Dzień dobry

Fundamenty się robią. Działki są dwie, w sumie 2200 metrów kwadratowych. Piękna okolica. Zakochałam się od razu. Dom będzie niedługo. Ogród też. Zapraszam

Ogród tkany marzeniami 12:54, 10 maj 2019

Do góry
I lilie w doniczce kupione w B też już mają pąki. Było zimno i nie wsadziłam do gruntu.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:50, 10 maj 2019

Do góry
Witajcie. Mam pytanie niezbyt pasujące do wątku ale nie bardzo wiem gdzie bym mogła je zadać a tutaj może ktoś, np. Mazan mi pomoże.
Kupiłam sporo kory sosnowej w markecie i po otwarciu worka moim oczom ukazała się piękna biała pleśń.
Kora w górnej warstwie jest speśnioła, pod spodem już jest ok. Ma też bardzo intensywny zapach, tak jakby zapach kory+jakaś chemia. Nie wiem co mam o tym myśleć...

Czy to może być szkodliwe dla roślin?
Ogród tkany marzeniami 12:50, 10 maj 2019

Do góry
Pomidorki w doniczkach zaczęły kwitnąć. Przydałaby się jakaś zaprzyjaźniona pszczółka.

Moja działka na Dębowym Lesie 12:48, 10 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Rama gdzieś zawiśnie w ogrodzie ,, ale na razie pochodzi po rabatach

Rama śliczna Fajnie powiesić w ogrodzie i ma się "żywy obraz", ale możesz też oprawić w nią lustro i będzie fajny efekt
Moja działka na Dębowym Lesie 12:45, 10 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Oby, oby.Ale widziałam prognozy u nas 3 stopnie.To też strasznie mało.Na te wszystkie nasze roślinki.
Ale coz, na pewne rzeczy człowiek wpływu nie ma.
Moja rajska jabłoń Royalty

Twoja jabłonka inna, ale równie piękna Dużo będzie jabłuszek
Nowoczesny ogród ze skarpami 12:18, 10 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Weronika, przyznam się, że nie za bardzo rozumiem całą tą konstrukcję myślową pt. "robię gabion żeby go ludzie mogli oglądać i w związku z tym nie mogę zrobić żywopłotu".

Wg mnie, to gabion należało postawić, bo potrzebny był murek oporowy. A żywopłot jest potrzebny, żeby się osłonić od ulicy. Zapewnianie ludziom ładnego widoku byłoby ostatnią pozycją na liście moich priorytetów

Jak najbardziej jestem za tym, żeby wzdłuż całego ogrodzenia posadzić żywopłot 1,80 i szpaler drzew wzdłuż niego. Tuje mogą być, tylko tak na oko patrząc - mam wrażenie że je za gęsto sadzisz. Jeżeli przęsło ma standardowe 2,5m, a pięć tuj rośnie 1 przęśle, to pewnie rosną co 50 cm. Jak urosną, to będą w strasznym zagęszczeniu, przez co będą bardziej podatne na choroby i łysienie.

Mnie nie chodzi o to, żeby ktoś widział, tylko dla mnie samej, aby nacieszyć oko dojeżdżając do bramy/wjazdu mieć widok na ten gabion i rośliny, które na tej wyższej rabacie będą rosły. (droga jest tzw. "ślepą uliczką" prowadzi tylko do mojego domu, tutaj nie przejeżdża dużo obcych aut).

Jeśli posadzę żywopłot na 1,80 m przed nimi szpaler drzew- nie będę tego gabionu widziała praktycznie wcale, nie ma szans no chyba, że sobie zejdę po tych schodach i stanę go podziwiać, albo będę kosić trawę. Po co więc go oświetlać ładnie, skoro ani ja ani nikt inny nie zobaczy tego efektu? Ja byłam od początku wielką przeciwniczką Smaragdów i nagle ogrodzę się nimi z każdej strony tworząc ogromny
mur?

Jeśli chodzi o Smaragdy i ich nasadzenie kierowaliśmy się odległościami jaką mają znajomi, ale już kolejna osoba zwraca uwagę na to, że są za gęsto. Z ciekawości przy okazji jeszcze raz zmierzę u znajomych i u siebie.

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 12:02, 10 maj 2019

Do góry
Zdjęcia po pierwszych wykopach. Mam nadzieję że Bartek coś wymyśli żeby to tyle nie kosztowało.
Dziękuję Jola.

Podwórkowa rehabilitacja 11:58, 10 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)

Za to mam dodatkowe modele do focenia

pierwiosnek

To pierwiosnek Siebolda...ma takie poskręcane listeczki tak?
Zdjęcia magiczne Reniu
Podwórkowa rehabilitacja 11:55, 10 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)

Kuklik jest cudny, rośnie tuż obok huśtawki, także czaruje swym urokiem
A wiesz, że ja też mam taką samą maszynę w piwnicy od niedawna teściowa chciała wywalić i przygarnęliśmy.
Ciekawa jestem co wymyśliłaś.

Też nabyłam ładnego kuklika jest pełny, ale ten różowy kolor....moj ma morelowe kwiaty
Mayleen gigant...szalony i piękny
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:47, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Masz olbrzymiego tamaryszka dużo zapachu wszedzie. Nie mam szczęścia i do tamaryszka. U nas na osiedlach też takie olbrzymy rosną kilkakrotnie podcinania i znowu wyrastają.
Widzę, że górski Montana wszędzie się pnie. Nie mogę sobie pozwolić na takie rarytasy jak deren kausa chociaż bardzo bym chciała.
Na zielonej... trawce :) 11:34, 10 maj 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)

To ujęcie, gdyby nie fragment budynku z powodzeniem mogłoby uchodzić za kadr z jakiegoś ekstra parku

A ipomea to lubi mokro czy znosi niezbyt wilgotne podłoże?
Nowoczesny ogród ze skarpami 11:29, 10 maj 2019

Do góry
Cześć Asiu.

Czyli wzdłuż płota założyłabyś żywopłot rozumiem, że kontynuowany z Smaragdów i teraz pytanie dokąd ten żywopłot miał by być i szpaler z grabów?

Do momentu który zaznaczyłam na rzucie, czyli gdzie zaczyna się gabion (żeby nie zasłaniać żywopłotem gabionu bo wtedy nie będzie on widoczny ani dla mnie ani dla nikogo, także jego funkcja ozdobna nie będzie wykorzystana, w założeniu gabion ma być podświetlany, a u góry myślałam o rabacie z hortensji)
Przepraszam za ten bałagan, ale tu się ciągle pracuje

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:08, 10 maj 2019

Do góry
Kasiu, no chyba chcę Tzn. chce na pewno, ale nie mam pewności, czy teraz, czy później

Agatko, to jak będą coś wiedziała, to będę dawała znaki, że wiem

Dla rozszyfrowania znaków: |, \ i /
90 stopni: |

/ czyli otarte drzwi

\ zamknięte drzwi

...uDany ogród 11:07, 10 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Byłam wczoraj w ogrodzie zobaczyć jak sobie radzi beze mnie i wszystko wygląda dobrze tylko trawa do kolan i chodniki znów zarosły. Musze wysypać pospółkę cementowo piaskową w fugi będzie na trochę spokój... poczekam na słoneczny dzień.
Zaplanowałam sobie na dzisiaj koszenie i pielenie, ale leje jak z cebra od rana i jest bardzo zimno. Siedzę w domu, przeglądam szafę i mierzę wszystko...zaczyna być luźno i w pasie, i w szafie. Jeden wór już wystawiłam na PCK.
Jeszcze 5kg i wyskoczę na letnie zakupy
Ćwiczę z Małym i dietuję, jest nadzieja na normalny wygląd

Mój wczorajszy jeszcze słoneczny ogród

Ogród prezentuje się wybornie, szlachetnie i elegancko.
Wiem, że nikt tego nie zauważy co nas denerwuje, ale każda praca w ogrodzie zawsze nas cieszy
Nie mam tego wiosennego zawilca, cudny jest
Twój eM zapracowany, mojego złapał postrzał, zawsze brakuje rąk d pracy
Ja też dietuję razem z eM przed weselem, schudłam 9 kilo i ani więcej waga
nie chce ruszyć w dół, wczoraj byłam na aqua, wygrzałam kości w jacuzzi
i w saunie...trzymam kciuki będziesz super laską na lato
Pozdrawiam maturzystę
Ogrodowe szaleństwo ... 10:32, 10 maj 2019

Do góry
Nowalijka napisał(a)

Nie tylko my ciężko pracujemy w naszych ogrodach

O la la jakie kolory cudne
Przerwa na kawę... 10:23, 10 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Gosiu zerknij na tegoroczne Yellow Crown jakie inne były

Ależ cudne! Cudne! Zakochałam się! Ale w tych- te w żółtej odsłonie już mnie tak nie zauroczyły. Czemu one takie śmietankowo smaczne?
Żywopłot jakie odmiany zamkn. 10:16, 10 maj 2019

Do góry
Witam poczytałam już trochę o odmianach krzewów które nadają się na żywopłot i podobają mi się jasminowiec wonny, zlotlin japoński, berberys, pecherznica, dereń biały, tawuła, jaśmin pachnący. Które z nich i w jakiej ilości sprawdza się na tym wydzielonym pasie 80cm przy płocie? Chcialabym żeby w miarę podobnie rosły i za jakis czas osłoniły nas od sasiada (nie musi to być az tak szybko tam gdzie chcieliśmy szybko daliśmy tuje). Które z wymienionych warto połączyć ? Po ile sztuk nasadzić? Czy każdy z nich jest na zimę „łysy”?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies