Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:13, 10 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
I tak piękne, ale rozumiem, że miałaś inne widoki przed oczami wyobraźni
Gosiu - kompletnie inne wizje, miała być kolorowa rabata taka pastelowa bo tam jest stosunkowo ciemno. Miał być różowy jasny pudrowy, taki lekko ciemniejszy róż, pastelowy żółty i biel. Chciałam wszystkie te 4 odmiany przetestować, aby w następnym roku wybrać te najpiękniejsze. A tu na żółto poszło. Lubię żółty ale samotny nie wygląda dobrze, gdyby choć trochę bieli w tym było...

Wiesz co po tych kilku latach sadzenia tulipanów odkryłam? One najpiękniej rosną nie na rabatach zalanych słońcem od rana do wieczora a na tych, gdzie jest go w sumie dużo mniej. Lekko cienistych nawet.Owszem, starują później ale są za to dłużej, min. tydzień dłużej się utrzymują. A ponieważ ja lubię tulipany to dla mnie jest zaletą.
tulucy 10:14, 10 maj 2019

To ja jeszcze trochę potrzymam swój, muszę nowy obmyślić, albo gołe drzwi będą i tyle

Ja zaczęłam kiedyś w zeszycie róże zbierać, z opisem, zdjęciem itp. grupami i alfabetycznie w grupie. Jak łatwo zgadnąć, rozjechało mi się to po pierwszych zakupach
tulucy 10:15, 10 maj 2019

Segregator z wpinanymi kartami na każdą różę byłby lepszy.

A w ogóle to muszę się zmobilizować i zrobić "mpzp" dla każdej rabaty. Bo w końcu zapomnę, gdzie co wsadziłam.
Gosiek33 10:18, 10 maj 2019

tulucy napisał(a)
Segregator z wpinanymi kartami na każdą różę byłby lepszy.

A w ogóle to muszę się zmobilizować i zrobić "mpzp" dla każdej rabaty. Bo w końcu zapomnę, gdzie co wsadziłam.

ale jak co roku przesadzasz to i tak się pogubisz
Makusia 10:23, 10 maj 2019

inka74 napisał(a)
Gosiu zerknij na tegoroczne Yellow Crown jakie inne były

Ależ cudne! Cudne! Zakochałam się! Ale w tych- te w żółtej odsłonie już mnie tak nie zauroczyły. Czemu one takie śmietankowo smaczne?
Kasia_CS 11:29, 10 maj 2019

inka74 napisał(a)

Wiesz co po tych kilku latach sadzenia tulipanów odkryłam? One najpiękniej rosną nie na rabatach zalanych słońcem od rana do wieczora a na tych, gdzie jest go w sumie dużo mniej. Lekko cienistych nawet.Owszem, starują później ale są za to dłużej, min. tydzień dłużej się utrzymują. A ponieważ ja lubię tulipany to dla mnie jest zaletą.

Mam te same obserwacje, choć Purple pion dają radę bez względu na miejscówkę - moje są na mega patelni i dłużej są atrakcyjne niż później rozwinięte Purple prince

Z kolei sapporo wyglada na to, że jest terminatorem. Ładnie też mimo sporego słońca się mają Labradory i papuzie czarne.

Kasia_CS 11:30, 10 maj 2019

tulucy napisał(a)

Ja zaczęłam kiedyś w zeszycie róże zbierać, z opisem, zdjęciem itp. grupami i alfabetycznie w grupie. Jak łatwo zgadnąć, rozjechało mi się to po pierwszych zakupach

No i zaimponowała mi koleżanka... do drugiego zdania hihi, ale u CIebie to mus zrobic jakąś listę, toż to narodowa kolekcja już! CIekawe, czy masz więcej odmian niż w Powsinie np
Poppy 13:50, 10 maj 2019

Fajna mialyscie majowke Bogata we wrazenia wszelakie.
Tulipany piekne. U mnie juz dogorywaja, niestety, ostatnie kilka sztuk w pakach tylko, buu.
U mnie tez najslabiej sie maja w pelnym sloncu, ale to glownie dlatego, ze tam jest za malo wody, jesli susza taka jak tegoroczna zimowo-wiosenna. No i wiadomo, jak sie zrobi cieplej, to mega szybko przekwitaja.
Troche cienie daje im szanse na dluzsze kwitnienie.
Napalilam sie na te purple pion, i co, naprawde nie sprzedaja go u nas. Zaczely sie juz pojawiac katalogi na przyszly rok, i nie ma. Fiolet sprzedawany z angelique to zazwyczaj blue diamond, ale w tym roku definitywnie byly inne niz poprzednio.
Magleska 20:36, 10 maj 2019

Iwona jestem w miarę na bieżąco ,pomimo ,że po cichu ….ale podziwiam Twoje tulipany i tyle zapamiętanych odmian ….próbuję cały czas coś zapisywać co sadzę ,ale przy ciągłych tetrisach ,to finalnie i tak nie wiem co ,gdzie mam

ps. wianek na drzwiach śliczny ….muszę się zmobilizować i też w końcu jakiś stworzyć

Majówki u Danusi i w pozostałych ogrodach zazdroszczę
Doranma 21:46, 10 maj 2019

Ależ piękne tulipany! Takich typu crown nawet nie spotkałam. Podziwiam z jaką uważnością analizujesz swoje nasadzenia ☺