Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Wśród brzóz i dębów 18:14, 15 lut 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Basiu, już byłem
Bardzo duże sadzonki bergenii mają Na nie się skuszę na pewno, tym bardziej że i tak chciałem by w tym sezonie trafiły na nową rabatę.
Nie wiem dokładnie co jest w brązowych doniczkach...floksy? -nie wiem co, ale też okazałe

Na pewno coś u nich zakupię

To faktycznie mogą być floksy, bo pamiętam, że były. W dużej brązowej doniczce jest jeszcze jakiś miskant, Gracillimus chyba, a może Morning Light, one takie trochę podobne, jak są małe.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:35, 15 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Hej Polinko! Mam takie zapytanie -jak porównałabyś trawę Amazon Mist i Frosted curls - widzę, że są podobne pokrojem, a czym będą się różnić?

I jeszcze pytanie o Montanę - kupiłam w zeszłym roku odmianę 'Raureif' - czy to jedyna Montana jaka występuje czy są jakieś inne?

Cześć Kasiu
Niestety na pierwsze pytanie nie pomogę ponieważ nie mam tych traw.
A carex Montana to carex Montana. Tak jak carex Ice Dance czy miskant Gracilimus. A Raureif Mountain Sedge to nazwa angielska.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:45, 14 lut 2018

Do góry
Kasiu, moja wizja tego miejsca poniżej:

Tu akurat użyłam różnych róż - w parze z Artemis i Pashminą jest William Sz i Stephanie Baronin. No ale jak chcesz iść w mniejszą jaskrawość, to Williama może zastąpić jś kolejna blada róża, np Parky:

Jest też stipa, Miskant ML oraz jarzmianki.

Montana jest mocno kępiasta, ale raczej powinna iść przed róze. Ja na rysunku dałam Carex Conica Snowline - jest fajna i łądnie zimuje, nie rozłazi się.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:50, 14 lut 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
to może taki układ?

frosted curls + szałwia pink field
3 kule Danica (te ciemne)
berberys erecta (te z czerwona obwódką)
no i miskant ML za berberysem

Ten lepszy bo nie taki pas monotonny i długi.
Ogród pod Górą 16:18, 14 lut 2018

Do góry
Dzisiaj było przycinanie drzew owocowych u rodziny troszkę się urobiłem oraz pozwoliłem sobie wyciąć prawie wszystkie trawy na ogrodzie i zaobserwowałem że Miskant "Morning Light" wypuścił pełno nowych przyrostów dziwne.
Aktualnie przeglądam ofertę na irysy oraz liliowce może coś wpadnie mi w oko, a może już w padło. Toć to walentynki trzeba się zakochać dzisiaj w jakiejś zieleninie
Pszczelarnia 15:20, 14 lut 2018

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Ja myślałam początkowo o jeżówkach, ale nie mogę znaleźć w podobnym kolorze. Może Ty znasz podobne w kolorze jeżówki.Czy te rudbekie rosną i kwitną podobnie jak jeżówki? I czy Ty Ewa byś je polecała? One są piękne. Ja mam rabatę z płożącymi iglakami ,miskantami Gracillimus i trzmieliną Emerald Gold i właśnie do niej chcę dosadzić liliowce i może te rudbekie lub jeżówki ,bo brakuje mi tam coś kwitnącego.Ja bym sobie kupiła już gotowe sadzonki.
A tak w ogóle to mieszkam niedaleko Agnieszki Admete.

O rudbeki kompleksowo pisze i pokazuje swój sukces Mirka:
rudbekia Cherry Brandy z nasion

Tak te rudbekie są bardzo podobne do jeżówek. Tyle tylko, że gdyby była mroźniejsza, mokra zima, to one nie przetrwają, nawet w Anglii (tłumaczył nam ogrodnik, który sprzedał nam nasiona - on je traktuje jak jednoroczne). Ale mogą przetrwać zimę, tak się raz u mnie zdarzyło. Jednak i tak minęły się kwitnieniem z liliowcami d'Oro.
Ten liliowiec kwitnie u mnie zaraz po koniec czerwca i nie jest to długie kwitnienie.

Zobacz sobie jeżówkę 'Tomato Soup' - ja ją lubię. Jest wiele jeżówek w sieci, na pewno coś wybierzesz. Rozumiem, że teraz masz tam kolory białopaskowane (miskant) i żółtoobrzeżone (trzmielina) i iglaki (niebieskie?, zielone?, żółte?).

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:25, 14 lut 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
to może taki układ?

Z tych rysunków rozumiem, że chcesz te wszystkie rośliny zmieścić na równi z pniem z tyłu rabaty? Jaką masz odległość od płotu do pnia? To będzie słoneczna rabata?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:11, 14 lut 2018

Do góry
to może taki układ?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:42, 14 lut 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Mam jeszcze dwie rabaty, które są w trakcie projektowania. Jedną chyba już skończyłam, ale czegoś mi brakuje.
Może ktoś mógłby rzucić okiem?

(1) Z samego przodu szałwia Pink Field (te fioletowe).
(2) Potem wachlarzowo berberys Admiration (te czerwone) i berbrys Erecta (zielone)
(3) Bardziej z tyłu miskant ML (zielone 6x)
Największe zielone okręgi to wiśnie Umbraculifera x3.
Plecy to ogrodzenie panelowe.

Jakoś mi za dużo tej szałwii, ale nie wiem z czym to połączyć. Albo może coś innego niż szałwia?

Szałwia fajnie wygląda z seslerią jesienną. Zresztą berberys czerwony też.
Świadomie nie masz tutaj nic zimozielonego?
Mnie nasuwa się taka sprawa techniczna-berberysy mają kolce- nie będziesz przeklinała tego przy cięciu miskantów?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:16, 14 lut 2018

Do góry
Mam jeszcze dwie rabaty, które są w trakcie projektowania. Jedną chyba już skończyłam, ale czegoś mi brakuje.
Może ktoś mógłby rzucić okiem?

(1) Z samego przodu szałwia Pink Field (te fioletowe).
(2) Potem wachlarzowo berberys Admiration (te czerwone) i berbrys Erecta (zielone)
(3) Bardziej z tyłu miskant ML (zielone 6x)
Największe zielone okręgi to wiśnie Umbraculifera x3.
Plecy to ogrodzenie panelowe.

Jakoś mi za dużo tej szałwii, ale nie wiem z czym to połączyć. Albo może coś innego niż szałwia?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:23, 13 lut 2018

Do góry
To szare ciemne to sasiednia dzialka, odgrodzona siatka, nic nie ma.
Wiec patrzac od tylu sa:
(3) Miskant - hortensje - miskanty
(2) Jarzmianki przed miskantami
(1) Frosted curls - kule bukszpanowe - frosted curls

No i trawa (zielone pole).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:04, 12 lut 2018

Do góry
Czy układ hortensja Pinky Winky - miskant Morning Light - hortensja Pinky Winky jest ok?
I czy powinno być posadzone w jednej linii czy trawa bardziej z przodu?
Do tego w pierwszej linii carex Frosted Curls.

a może lepszy byłby miskant ML - hortensje Pinky Winky x3 - miskant ML?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:43, 11 lut 2018

Do góry
Agatek napisał(a)
to dobrze, że zdrówko Ci dopisuje. Już się bałam, że coś poważniejszego
Kiedy wysiewasz stipę? i o ile pamiętam sorgo też siałaś, ale to już do gruntu? ono spore rośnie?
Macierzyństwo daje mi bardzo dużo przyjemności nawet nie żałuję, że mało co w ogrodzie zrobiłam, za to całe lato wylegiwaliśmy się na kocyku, spacerowaliśmy i leniuchowaliśmy szkoda, że czas powoli wracać do pracy.

Wszystko ok. Nie ma się co martwić.
Stipę wysieję tak po 15-tym. Sorgo w grunt w maju. Nie lubi przymrozków. Szybko rośnie. Na rabacie wraz z sorgo rósł słonecznik, widać na pierwszym zdjęciu. Póżniej kosmosy oraz miskant( drugie zdjęcie) Całość wygląda tak jak na trzecim zdjęciu. Sorga nie widać, bo przysłoniły go słoneczniki. Ogólnie rośliny miały ciasno i jestem o jedno doświadczenie bogatsza Miskanta dostałam od sąsiadki, fajnie się rozrasta( z przodu na trzecim zdjęciu). Jak się rozrośnie poniekąd zrezygnuje z sorga na jego rzecz.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:50, 08 lut 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
A jakie gatunki traw polecasz na miejsce poludniowe ale osloniete plotem ? Jakie ty masz odmiany u siebie?

Teresko, napisz jakie warunki glebowe, od której do której słońce?

Trawy jakie mam to:
miskant Gracilimus i Morninh Light
rozplenica LadyU i little bunny
molinia Karl Foerster i Moorhexe
carex Ice Dance, Silver Sceptre, Aureovariegata, Evergold
Imperata Red Baron
hakone aureola,All Gold, Greenhilis
sesleria jesienna
Koncepcja zagospodarowania tarasu 13:37, 08 lut 2018

Do góry
Taki pomysł na zazielenienie tarasu. Co o tym myślicie ? Pod balustradą celowo brak roślin.
Gatunki : miskant zebrinus (+coś zwieszającego się z donicy.. może hedera helix), rozplenica, czerwona żurawka, szałwia, sosna górska pinius mugo,klon palmowy z konwalikiem płaskopędowy.
Moje zagwozdki :
Czy współgra to kompozycyjnie? Czy rośliny "się polubią"? Jakie są perspektywy na ich przezimowanie? Martwi mnie również upchnięcie takiej ilości w jedną donicę.
Będę wdzięczna za konstruktywną krytykę.
Pozdrawiam
Anka
Moja codzienność - ogród Oli 10:34, 07 lut 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

Gratuluje Cieszę się razem z tobą bo radość posiadania nowego członka rodziny jest ogromna i żadna brzoza buk czy miskant itp. tego nie zastąpi Dla was to idealny czas będziecie spędzać dużo czasu w ogrodzie )))

te kilka ostatnich postów co tu przeczytałam mnie smuci a jednocześnie cieszy ...mniej forum ...więcej czasu na życie bez ograniczeń ))

Justyna jak zawsze w punkt!
Nie widziałam Julii, ale gratuluje i życzę bezkresnej radości Bo dzieci to mega radość!
Trawy, bambusy itp. 16:21, 04 lut 2018

Do góry
123mokry napisał(a)
numeru 13 też nie będzie tam będzie albo fargesia albo miskant możę sadziec, mam też bananowca ale nie będzie pasował tam

To podstawowe nazewnictwo łacińskie to znam Acer, betula itd tylko odmiany to już muszę poszukać w necie.

Miskant będzie ładny, ale sadziec jak kupisz ładny kolor kwiatu jeszcze ładniejszy, lubi mokre podłoże i wilgotne powietrze. Ja go nie mam ale widziałam takiego olbrzyma nad wodą przepiękny.
Bananowiec nie to musi być coś zwiewnego. Ja też dużo pozmieniałem po projektantce. Nie chciałam projektu bo miałam go w głowie, ale firma jak zobaczyła moje szkice która miała kopać moje doły powiedziała albo projekt albo rezygnuja. Więc projekt.. Też sobie pofolgoeala z roślinami które nie nadają się tutaj. Np w projekcie w legendzie zapisała 160 szt barwinka, ja w ciągu 2 lat zrobiłam pięknych dorodnych 80 szt. A teraz usuwam go i kosze kosiarka.

Kamień płaski dobra rzecz trzeba mieć dobry dostęp do oczka na początku. Ja mam otoczaki miałam je zmienić ale zrezygnowałam już nie mam potrzeby tak częstego grzebania w oczku a po drugie tojeść rozesłana pięknie je latem okrywa. Mam odkurzacz solidny z wyższej półki co 2 tygodnie oczyszcze jak się glony zalega szczególnie przy brzegu i po krzyku.

Trawy, bambusy itp. 13:45, 04 lut 2018

Do góry
numeru 13 też nie będzie tam będzie albo fargesia albo miskant możę sadziec, mam też bananowca ale nie będzie pasował tam
Wymienie trawy: miskanty, rozplenice, spartyne, bambusy 22:36, 03 lut 2018

Do góry
Witam, mogę zaoferować sadzonki przetacznika klosowego(fioletowy,intensywny kolor), kocimiętkę, margaretki biale, funkie (bialo-zielone, zolto zielone), pysznogłówkę czerwoną, parzydlo lesne, języczkę w zamian za bambusy lub jakiegos miskanta.

quote=123mokry napisał(a)]Witam posiadam pokaźną kolekcje traw: miskant gig.,miskant chiński w omianach (około 50 odmian), bambusy drzewiaste, spartyne pectinate, Rozplenice (10 odmian. Za jedną sadzonkę uznaje rośline ciętą z karpy 5cm na 5cm.
Potrzebuje zielżan w odmianach, Przetacznikowiec wir. albo syberyjski,wilczomlecz,funkie w odmianach najlepiej w typie june ,parzydło leśne, budleje oraz coś co pasuje do traw byle by kwitło piszcie co proponujecie a rozważę
Z ogródka na wsi 22:01, 03 lut 2018

Do góry
Dario

Chyba:

Moudry

Little bunny

Hammeln

Jeszcze jest taka ( ta to kompletnie zgaduj zgadula)

Miskant
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies