Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tajemniczy Ogród 12:34, 18 paź 2018

Do góry
Agatko, Ewa dobrze radzi - sadź Metallicum lub Ursula's Red. Szkoda, że ci nie pokazałam paluchem swoich. Możesz dać kiścienie. Niskie, zimozielone, kwaśnolubne, można ciąć.
Carexom będzie dobrze. Kulka? Może sosna Varella?
W kulki mozna ciąć i azalie japońskie...w kulki albo niskie dyski. Do dwóch tygodni po kwitnieniu. Na kwaśną naparstnice (można pomiędzy rodki). Można tawuły japońskie cięte w kule lub walce (pisząc to olśniło mnie, że mogę je posadzić za azaliami)

Molinie można. Niskie miskanty. Można żurawki. Można niską rudbekię. Można trzmielinę ciętą w kulkę.
Można posadzić hortensje ogrodowe, ale tylko z tych nowych odmian kwitnących na jednorocznych, np. z serii You&Me lub Together. One są mniejsze od zwykłych ogrodówek, a kwiaty mają spore i dużo.
Dobrze na kwaśnym rosną turzyce np. brązowe. Stipa u mnie wysiewa się właśnie na kwaśnej rabacie.
Można dosadzić cebulowe lilie orientalne. Krokusy. Tulipany botaniczne.
to tak na szybko

edit
zapomniałam o rozplenicach - kochają kwaśno
Ogród Mirelli 09:15, 17 paź 2018

Do góry
wiunia napisał(a)
Mirelko, ja wczoraj musiałam wykopać rododendrona, bo taki zmarnowany, ze szans dla niego nie widziałam. Na dodatek w przedogródku był to wyjątkowo szpecił rabatkę. Przy hortensjach porosły mi gigantyczne kępy stipy i zastanawiam się czy to możliwe, żeby były przyczyną drobnych, a nie tak jak co roku wielkich kwiatostanów limek i phantomów. Pewnie to bardzo bliskie sąsiedztwo nie ma z tym nic wspólnego ale tak czy inaczej dziwny ten rok w moim ogrodzie. Stipy spod hortek przeniosę i zastąpię czymś innymi, bo nie daje mi to spokoju.
Trawnika nie mam prawie wcale, wszystko wyschło

Wiunia u mnie stipa się wysiewa wszędzie, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Zostawiam ją niech rośnie gdzie chce. Ogród przez te szaleńcze letnie upały zmarnowany. Wiele roślin wygląda na padnięte, ale czekam do wiosny czy dobiją
Ogród z widokiem na jezioro 08:47, 13 paź 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Ufff, nadrobiłam zaległości, a było co nadrabiać, bo ponad dwa i pół miesiąca. Miło było poczytać, co się u Ciebie działo i spojrzeć na ogród z trochę innej perspektywy - widać, jak ogród się zmienia, jak niepostrzeżenie przechodzi jesień, zmieniając nasycenie kolorów
Trawy masz cudne - chyba się do Ciebie zgłoszę na korepetycje, bo u mnie stipa się panoszy, ale reszta traw tak sobie.
Widoki znad jeziora jak zwykle bajeczne

Agnieszko, wiosną dzielić będę trawy bo: zbyt się rozrosły, koncepcja wciąż się zmienia i z drugiej strony domu też ładnie by wyglądały, ale musiałabyś zdecydować co chcesz
Ogród z widokiem na jezioro 21:56, 12 paź 2018

Do góry
Ufff, nadrobiłam zaległości, a było co nadrabiać, bo ponad dwa i pół miesiąca. Miło było poczytać, co się u Ciebie działo i spojrzeć na ogród z trochę innej perspektywy - widać, jak ogród się zmienia, jak niepostrzeżenie przechodzi jesień, zmieniając nasycenie kolorów
Trawy masz cudne - chyba się do Ciebie zgłoszę na korepetycje, bo u mnie stipa się panoszy, ale reszta traw tak sobie.
Widoki znad jeziora jak zwykle bajeczne

Malutki pod lasem 20:57, 10 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Werbeny nie mam, ale pewnie podobnie panoszy się jak stipa - raz zaprosisz i masz ją na wieki wieków...amen

Święte słowa.

Aniu, świetny jest ten rekreacyjny lasek.
Malutki pod lasem 22:23, 09 paź 2018

Do góry
Werbeny nie mam, ale pewnie podobnie panoszy się jak stipa - raz zaprosisz i masz ją na wieki wieków...amen
Malutki pod lasem 22:00, 09 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Wykładają się jak mają zbyt wilgotno i zbyt bogato. Stipa najlepiej wschodzi w kamieniach i przy krawężnikach....w razie czego u mnie od połowy maja masz bazę stipy

Kurcze, ale tam gdzie ją mam to właśnie niewzbogacana ziemia, przy lawendzie, ani nie podlewam ani nic... marzą mi się takie stojące kępy a że w kącikach, kostce się pojawia to fakt - to samo z werbeną
Malutki pod lasem 21:20, 09 paź 2018

Do góry
Wykładają się jak mają zbyt wilgotno i zbyt bogato. Stipa najlepiej wschodzi w kamieniach i przy krawężnikach....w razie czego u mnie od połowy maja masz bazę stipy
Malutki pod lasem 21:17, 09 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Kasiu, jak stipa się pokłada do przy ziemi nozyczkami wycinasz po zewnętrznej...a środek na baczność stoi. Wykłada się pod ciężarem kłosów i nasion

Nasion na moich w sumie nie ma, bo te wysiane same się nie zdążyły chyba zanasionkować. Z jednej przezimowanej udało mi się zebrać nasionka i spróbuję po raz pierwszy wysiac sobie w domu, żeby już były większe sadzonki do gruntu.

Ale tego podcinania spróbuję w przyszłym sezonie
Malutki pod lasem 21:13, 09 paź 2018

Do góry
Kubeł to ok. 10l wody. U Makusi już to wyjasniałam

Kasia_CS napisał(a)

Szkoda, że u mnie stipa nie chce taka być, tylko jakiś problem ma i się pokłada.. z zimowaniem też tak sobie, choć się wysiewa muszę dobrze pomyśleć, bo to tarasowa rabata i i dopiero założę ją wiosną.

Kasiu, jak stipa się pokłada do przy ziemi nozyczkami wycinasz po zewnętrznej...a środek na baczność stoi. Wykłada się pod ciężarem kłosów i nasion
Malutki pod lasem 21:08, 09 paź 2018

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kasiu, tak to Fairy Jedyne trzy róże, które kupiłam świadomie Mam jeszcze dwie NN podarowane przez ciocię, są bo są Jedna z nich, różowa na zdjęciu
Miejsca tak metr na metr minimum trzeba liczyć, ale można je ciąć. Mi się wylewają na chodnik i trawnik, ale to nie przeszkadza

Szkoda, że u mnie stipa nie chce taka być, tylko jakiś problem ma i się pokłada.. z zimowaniem też tak sobie, choć się wysiewa muszę dobrze pomyśleć, bo to tarasowa rabata i i dopiero założę ją wiosną.
Ukojenie 20:25, 06 paź 2018

Do góry
Tak na szybko bo na zakupach jestesmy.
Z przerwy na laweczce.

To wysokie na srodku oczka to chryzantema - cala w pakach - bedzie rozowa. Jest wielka a wiosna przycinalam zeby sie rozkrzewiala.
Drugie pietro to tez chryzantema - czerwona i juz zaczyna kwitnac.

Stipa wysiana wiosna
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:07, 05 paź 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Długi sezon sprzyja bylinom, wiele z nich powtarza kwitnienie. Zima raczej wcześnie nie przyjdzie wiec cieszmy się jesienią.

Niebieskie mebelki bardzo mi się podobają, widzę że powtórzyłaś ten kolor na dodatkach w ogrodzie.

Stipa ładnie Ci przezimowała, u mnie większość padła a tegorocznie siana nie zakwitła.

Gdzie będziesz sadzić te nowe hortensje ?

Niebieskości i rudości chyba lubię najbardziej...mebelki mnie zauroczyły...jak je zobaczyłam musiałam mieć,
a dodatki już sobie sama maluję, ale to głównie wiklina

Stipa ładnie się utrzymała
Hortensje będę sadzić u mamy...pomagam jej i tylko teraz o mamie myślę...chcę
żeby w końcu cieszyła się hortensjami
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:31, 05 paź 2018

Do góry
Ogrodowe bajanie - zimą koniecznie.
Ale że do zimy jeszcze trochę, a dziś mam luźniej, to chociaż zostawię kilka wrześniowych zdjęć.
Na pytania, które ciągle cierpliwie - albo może już nie - oczekują na odpowiedź, odpiszę w przyszłym tygodniu.

We wrześniu ten kącik najbardziej mój wzrok przyciągał, cudowna persikaria orientalis, miskant Kleine Fontane oraz miłka Wind Dancer.

A jak obok jest jeszcze aminek i stipa z ukrytymi dodatkami, to chyba już nic więcej nie trzeba. I do tego zamierzam dążyć...

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:47, 30 wrz 2018

Do góry
roma2 napisał(a)
Cudne Twoje frontowe. Cudne! Ja tam się nie znam na miskantach. Mam od Makusi olbrzymy sadzone wiosną i tyle. W zeszłym roku pod koniec września dzieliłam i sadziłam trzcinniki Overdam, żyją i są ładne, ale to twardziele. Stipa mi żyje od trzech lat, ale ja mam przepuszczalną glebę, to nie ma szans na wygnicie. Chyba, że przyjdzie dzika zima i wymrozi.
Jak kita?

Roma dzięki, miło mi że Ci się moje frontowe podobają .
Koteł dochodzi do siebie, dzięki, w tym tygodniu chyba zdejmiemy szwy .
Ogród do odnowy 08:03, 30 wrz 2018

Do góry
Mary napisał(a)

Pięknie wygląda z tą zieloną trawą.

Mary stipa jest znakomitym wypełnieniem rabat, a że dużo mi się jej sieje to mam co przesadzać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 00:08, 30 wrz 2018

Do góry
Długi sezon sprzyja bylinom, wiele z nich powtarza kwitnienie. Zima raczej wcześnie nie przyjdzie wiec cieszmy się jesienią.

Niebieskie mebelki bardzo mi się podobają, widzę że powtórzyłaś ten kolor na dodatkach w ogrodzie.

Stipa ładnie Ci przezimowała, u mnie większość padła a tegorocznie siana nie zakwitła.

Gdzie będziesz sadzić te nowe hortensje ?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:04, 29 wrz 2018

Do góry
Cudne Twoje frontowe. Cudne! Ja tam się nie znam na miskantach. Mam od Makusi olbrzymy sadzone wiosną i tyle. W zeszłym roku pod koniec września dzieliłam i sadziłam trzcinniki Overdam, żyją i są ładne, ale to twardziele. Stipa mi żyje od trzech lat, ale ja mam przepuszczalną glebę, to nie ma szans na wygnicie. Chyba, że przyjdzie dzika zima i wymrozi.
Jak kita?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:14, 29 wrz 2018

Do góry
Z trawami własnie problem polega na tym, że te jesiennie kwitnące kończą produkcją nasion swój okres wegetacji. Hormony wzrostowe już nie są produkowane, a zapasy energii kumulowane są w kłączach. W związku z tym korzenie już nie rosną.
Dodatkowo ryzykiem jest zima, która od kilku lat jest -delikatnie rzecz ujmując - dziwna.
Dwa lata temu w jednym miejscu moje ML przetrwały zimę nietknięte, zielone.

Dla stipy zabójcze są marcowo-kwietniowe zimne, przenikliwe wiatry i grzejące słońce w ciągu dnia. A kropką na "i" może okazać się zbyt wczesne cięcie lub wyskubanie. Mam miejsca gdzie stipa notorycznie mi wygniwa, a w innych miejscach bez szwanku zimuje.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:34, 28 wrz 2018

Do góry
Ja tam dzielę i sadzę we wrześniu byliny wiosenne i trawy już 3 sezon i wszystkie mi żyją. Wręcz czasami ładniej niż te wiosną sadzone. Może nie mam tego krocie i takich dużych jak u was (traw) ale w sumie i u mnie kilka już jest: 3 miskanty sadzone jako mikrusy, hakonki chyba z 8 sztuk, Bronze form teraz już z 2 sztuk podzielone na 8, montany 10 szt., carexy - tych jest sporo z 20 sztuk w różnych miejscach z jednej podarowanej kępy, ładnie mi tą operację przetrwały jak do tej pory. Więc i w tym roku posadziłam trawy (hakonki, turzyce, drżączkę, miskant) teraz do ziemi. Wydaje mi się, że czy dana roślina przetrwa to może być bardziej kwestia odmiany, jakości sadzonki i ilości wody na start i potem w zimie. Ja próbuję. Na razie z powodzeniem. u kazdego może byc jednak inaczej. Jedynie co mi regularnie wymarza to stipa na odsłoniętej rabacie. Nie ma znaczenia kiedy sadzona. Stipa między krzakami jest za to już 3 sezon, dzielona z jednej mikrej sadzonki i przez ostatnie 2 lata bardzo ładnie odbijała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies