Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 09:40, 06 lis 2018

Stipa u mnie rozwala się niemiłosiernie
Ale rośnie w dobrze przygotowanej rabacie

Jeśli chcesz mieć tą rabatę taką bardziej zwiewną, ale jednocześnie trzymającą fason, to inspiruj się zestawieniami Oudolfa. On dobiera rośliny głównie pod tym kątem
Margerytka40 09:49, 06 lis 2018

Toszka, jak już wpadłaś to doradź mi proszę bo mam dwa cisy, zaraz wstawię zdjęcie, one rosną tak trochę kolumnowe, szerokie walce bym powiedziała. Ja na siłę chcę je wymodelować, żeby choć trochę przypominały owal, kulę, co się da. Jakbym je ogoliła od dołu(pnie mają porozwidlane) i zrobiła im czuprynki na górze tylko, miałoby to sens?
Zobacz

Już je kiedyś pokazywałam ale ciągle nie wiem co z tym fantem zrobić
Margerytka40 09:53, 06 lis 2018

makadamia napisał(a)
Stipa u mnie rozwala się niemiłosiernie
Ale rośnie w dobrze przygotowanej rabacie

Jeśli chcesz mieć tą rabatę taką bardziej zwiewną, ale jednocześnie trzymającą fason, to inspiruj się zestawieniami Oudolfa. On dobiera rośliny głównie pod tym kątem

No, u mnie niestety gleba też jest dla tych małożarłocznych zbyt bogata, może jakbym piachu dosypała
magnolia 09:56, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Toszka, jak już wpadłaś to doradź mi proszę bo mam dwa cisy, zaraz wstawię zdjęcie, one rosną tak trochę kolumnowe, szerokie walce bym powiedziała. Ja na siłę chcę je wymodelować, żeby choć trochę przypominały owal, kulę, co się da. Jakbym je ogoliła od dołu(pnie mają porozwidlane) i zrobiła im czuprynki na górze tylko, miałoby to sens?
Zobacz

Już je kiedyś pokazywałam ale ciągle nie wiem co z tym fantem zrobić

a ile mają wysokości i szerokości? i jak od dołu wygladają
magnolia 10:00, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Pokażę Wam co mi po głowie chodzi. To tak na początek bo pewnie zaraz wszystko stanie na głowie.
Chyba lepiej będzie jak planowanie potraktuję całościowo tzn otoczenie ścianki jako całość i muszę brać też pod uwagę rabatę cypelkową. Tam wymyśliłam sobie coś takiego

Pod żywopłotem kaliny compakta,przy ściance z jednej strony Pissardii,z drugiej Ola.Pomarańczowe kółko na cypelku to jakieś drzewko,myślałam w pierwszej chwili o tym moim grujeczniku ale nie wiem bo reszta tej rabaty ma być taka czyli jakby trochę preriowa (z trzcinnikami,perowskią,stipą,lawendą) i ten grujecznik chyba nie koniecznie. Bezpośrednio przy ściance te białe kfiotki to annabelki. Na tym moje wypociny się kończą
Nie mam bladego pojęcia jak połączyć tę rabatę rozchodnikowo-rozplenicowo-hortkową,tę pod betonowym płotem omawianym cypelkiem,czyli co dać w okolicach tej starej Pissardii. Jakieś kulki mi się tam widzą.Nie mam co wykombinować z moimi cisami ,które mają być kulami,może je tam dać? Tylko jak to spiąć do kupy?

jak pod pissardii kule cisowe, to i jeszcze ghdzieś je trzeba powtórzyć- może pod Olą, na rogu czyli naprzeciwko okien z domu?
Margerytka40 10:05, 06 lis 2018

magnolia napisał(a)

a ile mają wysokości i szerokości? i jak od dołu wygladają

Wysokie są na 0,9-1m i tyle samo prawie szerokie. Mocno je ścięłam górą jakiś czas temu. Niestety nie mają jednego pnia, patrzyłam to dałoby się może tak wyciąć żeby zostały tylko dwa, trzy te pnie. Co prawda pewnie wtedy trochę by schudły w objętości.
Margerytka40 10:06, 06 lis 2018

magnolia napisał(a)

jak pod pissardii kule cisowe, to i jeszcze ghdzieś je trzeba powtórzyć- może pod Olą, na rogu czyli naprzeciwko okien z domu?

Jak najbardziej jestem za
magnolia 10:14, 06 lis 2018

a może przy ścianie garazu też coś wyższego?- to zrobi trochę takie zamknięcie widoku na warzywnik, ale podkreśli też samo wejście w warzywnik.
Może też jabłonki,mogą być dwie tam przy garażu, żeby nie było takiej symetrii klasycznej, że po obu stronach 1 drzewo. albo jabłonka i coś innego.
Margerytka40 10:21, 06 lis 2018

magnolia napisał(a)
a może przy ścianie garazu też coś wyższego?- to zrobi trochę takie zamknięcie widoku na warzywnik, ale podkreśli też samo wejście w warzywnik.
Może też jabłonki,mogą być dwie tam przy garażu, żeby nie było takiej symetrii klasycznej, że po obu stronach 1 drzewo. albo jabłonka i coś innego.

Nawet myślałam tam o drzewku ale właśnie nie chcę stwarzać odczucia symetrii. Dwa to przy garażu raczej trudne, mało miejsca raczej. Nawet z jednym trzeba by pomyśleć. A faktycznie coś wyższego by się przydało
Margerytka40 10:27, 06 lis 2018

Fajnie by było tu przy garażu też jakieś takie sielskie drzewko dać, tak przy tym wejściu do warzywnika by mi się podobało
Może Olę posadzić przy garażu a na drugą stronę mogłoby być nawet coś większego ciut?