Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

21:46, 05 lis 2018
Margerytka40 napisał(a)

Daj dzieciom mleko ,utul i wracaj

No i jak zawsze, oko mi się zamknęło
21:49, 05 lis 2018
Margerytka40 napisał(a)
Z tymi rabatkami to mam taki zgryz ,że one są małe. Można nawet powiedzieć ciupeńkie w porównaniu do innych moich. Przestawiłam się z dobieraniem roślin na hektary i teraz trudno mi takie okruszyny sobie zwizualizować. Ta rabatka przy garażu jest można powiedzieć słoneczna i chciałabym tam upchnąć jakiegoś derenia(Elegantissima wielki ale może choć IH?),hortki Diamant Rouqe (mam dwie bidy straszne i wsadziłabym je może do jednego dołka),lawendę,nie wiem czy jeszcze coś się zmieści
Pewnie pasowałaby jakaś trawa Ha,z trzcinnikiem nie mam co zrobić,tylko że on mi tam nie pasuje nijak.

Ale zimą będzie ponuro, nie chcesz czgoś zimozielonego dodać?
Margerytka40 21:56, 05 lis 2018

MonikA napisał(a)

No i jak zawsze, oko mi się zamknęło

Dobrze, że ja już nie mam dzieci do usypiania

Ale zimą będzie ponuro, nie chcesz czgoś zimozielonego dodać?

Pewnie masz rację ale nie mam pomysłu. Myślałam o trawach jakichś zimozielonych, może carexy, sesleria jeszcze ale do lawendy mi nie pasuje. Ogólnie to średnio tam ta lawenda
Gruszka_na_w... 22:08, 05 lis 2018

Fajnie wyszło to wejście do warzywnika. Może warto byłoby je podkreślić jakimś niewysokim żywopłotem? Obwódką?

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 22:21, 05 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajnie wyszło to wejście do warzywnika. Może warto byłoby je podkreślić jakimś niewysokim żywopłotem? Obwódką?

Z obwódkami to u mnie jest problem, szczególnie zimozielonymi. Wcześniej czy później marnieją bo moje pieski wiesz co robią ewentualnie trawiaste mają szansę jakoś wyglądać.
Mnie też nawet podoba się to przejście, nawet M jak wrócił z pracy widziałam, że oczy mu się śmiały. Trochę jeszcze psuje obraz to co wgłębi ale już mam pomysły żeby to zmienić.
Margerytka40 08:41, 06 lis 2018

Pokażę Wam co mi po głowie chodzi. To tak na początek bo pewnie zaraz wszystko stanie na głowie.
Chyba lepiej będzie jak planowanie potraktuję całościowo tzn otoczenie ścianki jako całość i muszę brać też pod uwagę rabatę cypelkową. Tam wymyśliłam sobie coś takiego

Pod żywopłotem kaliny compakta,przy ściance z jednej strony Pissardii,z drugiej Ola.Pomarańczowe kółko na cypelku to jakieś drzewko,myślałam w pierwszej chwili o tym moim grujeczniku ale nie wiem bo reszta tej rabaty ma być taka czyli jakby trochę preriowa (z trzcinnikami,perowskią,stipą,lawendą) i ten grujecznik chyba nie koniecznie. Bezpośrednio przy ściance te białe kfiotki to annabelki. Na tym moje wypociny się kończą
Nie mam bladego pojęcia jak połączyć tę rabatę rozchodnikowo-rozplenicowo-hortkową,tę pod betonowym płotem omawianym cypelkiem,czyli co dać w okolicach tej starej Pissardii. Jakieś kulki mi się tam widzą.Nie mam co wykombinować z moimi cisami ,które mają być kulami,może je tam dać? Tylko jak to spiąć do kupy?
Toszka 09:17, 06 lis 2018

Perovskia, stipa i lawenda to w sumie straszny bałagan...piękne na pinach zestawienie, ale prędzej czy później rozłożą się...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... w kontekście uporządkowanej rabaty jak na twoim pinie. Piszę z autopsji i moich obserwacji tych roślin. Tu faktycznie poduchy cisowe mogą wprowadzić porządek i wizualną "podporę" takiego zestawienia.

Twój pin ewidentnie jest po świeżo założonych rabatach...zresztą jak większość fot na pintereście. Drugi, trzeci sezon już taki fajny nie będzie...
to byłam ja- głos rozsądku
(może wcale niepotrzebnie o tym piszę...hm?)
Gosiek33 09:29, 06 lis 2018

Toszka, ale jaki to uroczy bałagan Perovskię podpieram, wspieram i podziwiam. Niskie odmiany są ,porządniejsze, nieco
Margerytka40 09:34, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)
Perovskia, stipa i lawenda to w sumie straszny bałagan...piękne na pinach zestawienie, ale prędzej czy później rozłożą się...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... w kontekście uporządkowanej rabaty jak na twoim pinie. Piszę z autopsji i moich obserwacji tych roślin. Tu faktycznie poduchy cisowe mogą wprowadzić porządek i wizualną "podporę" takiego zestawienia.

Twój pin ewidentnie jest po świeżo założonych rabatach...zresztą jak większość fot na pintereście. Drugi, trzeci sezon już taki fajny nie będzie...
to byłam ja- głos rozsądku
(może wcale niepotrzebnie o tym piszę...hm?)

Potrzebnie, potrzebnie, nic do mnie bardziej nie przemawia jak porządek na rabatach , nie znoszę rozwalonych roślin. Tu nie zgodziłabym się co do stipy i lawendy, one się rozwala ją.? Lawendę tnę niemiłosiernie i jest ładna. Mam chyba z 10—cio letnie i są zgrabnymi kulkami. No trochę znów się co prawda w tym roku zaczęły rozchodzić ale wiosenne golenie załatwi sprawę. A stipa? Kurcze uwielbiam ją i chyba nawet taka rozwichrzona mi nie bije po oczach. Choć wiadomo, ja się nie upieram przy tym zestawieniu, jak znajdę inny zestaw (porządny) na pewno skorzystam
makadamia 09:38, 06 lis 2018

A czy to nie zależy od gleby? W sensie - im lepsza, tym bardziej rośliny będą skłonne do pokładania się?

Bo ogród ze zdjęć otwarty został w 2003, a tutaj są zdjęcia z 2013.
Rzecz jasna, to jest ogród pokazowy, więc to o niczym nie świadczy, bo mają tam armię ogrodników, która zapewnia nienaganny wygląd rabat