Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:55, 09 mar 2019

Do góry
I takie tamy: taczka, nawóz naturalny do kompostowania, nawóz do truskawek z sierści owczej, w końcu mały zgrabny sekatorek F. taki kobiecy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:53, 09 mar 2019

Do góry
Z róznych ujęć
...uDany ogród 15:52, 09 mar 2019

Do góry
Wiosna coraz piękniejsza

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:52, 09 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Byłam wczoraj w LM, Cas..., IM i jeszcze jednym ogrodniczym
Mam za oknem to samo

Daria właśnie wróciłam z tych sklepów napasłam oczy i co nie co kupiłam:
Piękny duży ciemiernik:

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:50, 09 mar 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Śliczne akcenty wiosenne Dorotko
Dziękuję Asiu. Przeszłam dziś po ogródku i stwierdziłam, że mam bardzo dużo roboty, a roślinki już startują. Trudno będzie nadążyć, aż mnie to trochę przeraża.

Podwórkowa rehabilitacja 15:48, 09 mar 2019

Do góry
Wykopałam dziś pienne róże, które zimowały na leżąco w szklarni.
...uDany ogród 15:48, 09 mar 2019

Do góry
Dzisiaj z rana była całkiem przyzwoita pogoda, więc wybraliśmy się do ogrodu. Ja oplewiłam skrzynie na warzywa. Teraz muszę dosypać ziemi i zrobić pierwsze wysiewy.
M zabrał się za rozbieranie tego co zostało z namiotu. Robi się czysto
Potem zaczęło tak wiać, myślałam że nas porwie Zrobiło się zimno, ciemno i lunęło. No i po robocie...
Przyszły tydzień zapowiada się zimny, oby nie zimowy...

Cyknęłam kilka fotek i uciekałam do auta

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:47, 09 mar 2019

Do góry
Dorwałam też piękne (na drugą stronę doniczki z ala marokańskim wzorem. Stolik jest w rogu, po drugiej stronie będzie podgrzewacz a jakuzzi bardziej w lewo od środka.

Widok z altanki jest piękny

Mozaika do uzupełnienia w szczelinach i do posmarowania żywica epoksydową.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:46, 09 mar 2019

Do góry
I jaka różnica pomiędzy już obciachaną górą, a słomianym dołem

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:46, 09 mar 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Cięłaś magnolię do tego stroika?

U Ciebie Dorotko jak zawsze pełno inspiracji
Tak do tego wianka ucięłam gałązki z magnolii. Ta kupna gałązka była bardzo uboga, a u moich rodziców jest całkiem niezły okaz drzewa magnoliowego.

Poniżej efekt miłości do róż i to wiosna jest tą porą roku w której róż najbardziej nie lubię, czy u Ciebie jest tak samo? Do tego jeszcze za garażem jest duża sterta zielonego stroiszu, bo właśnie pościągałam okrycie z róż. Teraz nie wiadomo co z tym zrobić.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:42, 09 mar 2019

Do góry
Dziś stawiałam ściankę z mozaiką - ale sobie utrudniam życie - ciężkie te diabelstwa były, na muszle trzeba było bardzo uważać bo się tłukły, a do tego ścianka oparta jest o panel z tyłu i wraz z wiatrem zaczęła pracować - jak szalona stabilizowałam boki deskami, kątownikami i masą śrub...
Na pocieszenie - jest jak chciałam :0
Altanę ustawiłam tak by z tyłu zostały trójkąty na rośliny - dałam tam skimie, będą tam białe kamyki zamiast ziemi. Donica czeka na otynkowanie i malowanie na biało, mam tez 3 kafelki marokańskie do ozdoby.
Motyw kwiatka na pergoli będzie niebieski
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:41, 09 mar 2019

Do góry
Skarpa - stipy, śmiałki już na zielono...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:38, 09 mar 2019

Do góry
A teraz to na co chyba większość z Was czeka - altana
Generalnie myslę że jest się czym chwalić - z jednym wyjątkiem który burzy mi krew w żyłach - daszkiem. Mam już zamówiony gont ale muszę poczekać 2-3 tygodnie, może jakoś go ścierpię ...
ta inwestycja to było od początku wielkie ryzyko - miało byc co innego sponsorowane - salon ogrodowy, który projektowałam 2 tygodnie. Nagle przed sama realizacją inwestycja ta została odwołana a mnie dano 2 dni na zaprojektowanie czegoś nowego. Nie muszę mówić jaki to był stres dla mnie.
Poszłam pod prąd i dużo wykreowałam sama - do altany znalazłam według mnie idealnie pasujące płotki - zapisałam im je i o dziwo tez im spasowało
Kolor był inny niż wszystkie, pomimo sprzeciwu eMusia dotrwałam do końca z malowaniem, było bardzo ciężko ale to chyba wina drewna bo straszne zacieki się robiły , a na innych deskach już tego problemu nie miałam.
Co więcej - inny kolor - więc i architekturę trzeba było dopasować - przemalowałam większą część. Starej altany nie ruszam (domek babci) bo idzie do całkowitej modernizacji.
Doś gadania - oto ona (na daszek nie patrzeć )

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:38, 09 mar 2019

Do góry
Po sąsiedzku na podokiennej przy sypialni buksy, carexy Fishers Form i galopujące czosnki Krzysztofa.
Buksy po zeszłorocznej ćmie - czekam na poprawę pogody, żeby opryskać

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:34, 09 mar 2019

Do góry
No to Anula, wyciągnęłam ten aparacik...

Poletko Carexów na dzień dobry, dla Różanki
Carexy są wystrzyżone i wyczesane.

W tym roku poprawimy im otoczenie

Chaos nie ogród 15:30, 09 mar 2019

Do góry
Życie niestety często zmienia nasze plany. Miałam tworzyć swój ogród, ale minął miesiąc, a ja dalej bez planu! Cóż trzeba zacząć od początku małymi kroczkami. Proszę o poradę zaczynam tworzyć rabatę, która teraz wygląda tak:

Na środku trawnika jest conica, lipa i kosodrzewina. Co z tym zrobić? Przenieść w inne miejsce, a może zdjąć darń, nadać kształt. Dostanę forsycję od koleżanki, może ją dosadzić przy lipie? Rabata będzie na tle płotu:

Przy płocie posadzony jest rząd tuj, przed nimi pęcherznice, kalina, berberysy, świdośliwa i tamaryszek. Tuje, bo zasłona od drogi i sąsiada oraz zachodnich wiatrów. Rośliny z przodu posadziłam, bo nie lubię tuj miały je zasłonić. Jak to uporządkować. Na razie wszystko rośnie w trawniku. Chcę zdjąć darń, przynajmniej pod tujami, a może zrobić szeroką rabatę i dosadzić trawy, byliny?
Na planie wygląda to tak:

Proszę o pomoc, bo znając moją radosną twórczość w ogrodzie zaplanuję jeszcze większy chaos
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:29, 09 mar 2019

Do góry
Mam obsuw - wiem, ale nie jestem w stanie na bieżąco wszystko relacjonować - zaraz po ogrodzie muszę zająć się domem i dziećmi, a lubię mieć wszystko na tip top - wysprzątane, oprane i wyprasowane. Forum czasem musi poczekać Ale wystarczy - czas wgrać fotki.
We czwartek panowie mieli wolne, przyszedł jeden i zamontował kran w słupku - fajnie wyszło i bardzo praktycznie jest teraz

Czeka mnie zakup ładnego wiaderka pod lub czegos w tym stylu.
W pt doszła elektryka w salonie - niewiele jednak się zmieniło bo nie zamontowali lampy
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:05, 09 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
ciemiernik musze rozsadzic, bo mam dwie odmiany w kupie. Dostalam go na gieldzie wymiany i po listkach nie dalo sie poznac a teraz widac wyraznie
po jednej stronie krzaka taki

po drugiej taki

A ja bym ich nie ruszała jeżeli są takie problemy po rozsadzenia. Tak widocznie miało byc. Jeżeli kwitną ładnie to po jaką ch.. rozsadzać.
Idę zwiedzać bo dawno nie byłam.

U nas okropna pogoda wieje i leje nic nie można robić.
Przerwa na kawę... 14:48, 09 mar 2019

Do góry
Ewa - udało mi się kupić ciemierniki takie śliczne z rureczkami przy pręcikach bardzo mi się to podoba.

Asia - racja. W twoim wypadku lepiej mieć kwiaty, które kwitną gdy je widzisz

Udało mi się rano, przed deszczem, wyskoczyć na ogród. Przesadziłam 2 róże. Mam nadzieję, że przeżyją bo je lubię. Lady of Shalott miała ładne korzonki. Cały krzak jest bardzo zgrabny. Ale Emma Hamilton jakaś nie bardzo. Ma długi palowy korzeń. Słabo z korzonkami. Może dlatego kiepsko rosła. Musiałam je zamienić miejscami bo Szalotka dużo wyższa urosła a Emma w szerokość poszła i głupio wyglądały. I w sumie niewiele więcej udało się zrobić. Jedną rabatę uprzątnąć. Teraz leje...
Za to krokuski już na całego kwitną. I pierwszy irysek zakwitł.

I moja pomocnica
Ogród pod akacjami 14:44, 09 mar 2019

Do góry
Witam.

Chwila odpoczynku od prac ogrodowych.

Pozdrawiam.

Maria J.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies