Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Krakus 08:14, 06 maj 2019

Anitka napisał(a)

Nie no tylko jakiś mężczyzna to przeczyta, te wszystkie nasze kobiece sposoby

ja sie sporo tez z tego tematu na O edukuję
Urszulla 08:20, 06 maj 2019

Anitka napisał(a)

U mnie też, tylko do Elaty ma najlepszy dostęp Ale w miskantach mój nie gustuje Lubi jeszcze hakonechloa, ale ta jeszcze niewielka.

Ha, ha miskanty mają jednak zbyt ostre brzegi...chyba

Tak myślałam z tym słupkiem, szkoda że to tak stara historia wręcz idealny byłby tylko nie wiem czy zgodziłaby się średnica. Pozdrawiam znad porannej kawy.
Iwonka 15:15, 06 maj 2019

Anitka napisał(a)

Iwonko te zawilce są dużo niższe, tak około 30-40 cm maksymalnie. Mogą rosnąć w słoneczku i półcieniu. Jak się zakorzenią nie wymagają podlewania. Nie są tak ekspansywne jak zawilce gajowe te w lasach spotykane.

Runianka nie lubi piaszczystej, kwaśnej, wysychającej okresami ziemi. Woli wilgotne podłoże, najlepiej je zaściółkować korą.
Żółknie też z braku składników odżywczych a najbardziej szkodzi jej mocne słońce.

Możesz spróbować z wisterią, ale będzie wymagała mocnego cięcia.

O wisterii czytam teraz dużo, jedyna okazja kupić kwitnącą, bez pomyłki w kolorze Nie wiedziałam, że jest tyle odmian, chińska, kwitnąca...
Na zawilce też teraz pora, oszaleć można od tych chciejstw
Dziękuję za runiankowe rady , Nad runianką rośnie wisteria, które nie ma teraz liści, stąd runianka jest wystawiona na słońce. Faktycznie tylko ta posadzona pod samą altaną jest bardziej zielona. A ziemia na całości gliniasta, zatem zbija się w skorupę. Musze sypnąć kory
Gosialuk 17:40, 06 maj 2019

Ja też lubię zawilce. Zarówno wiosenne jak i jesienne. Wiosenne w tym dopiero roku mam. Z tulipanami pięknie się komponują.
Mary 22:56, 06 maj 2019

Anitka napisał(a)

Tak są niższe, tak 30-40 cm. To są zawilce wielokwiatowe. Kwitną kwiecień-maj, często powtarzaj kwitnienie w sierpniu, ale słabiej. Sieja się, ale nie są ekspansywne.

Czy są różne odmiany wielokwiatowych zawilców? Bo moje są ekspansywne. Może nie aż tak jak zawilec kanadyjski, ale zamiast rosnąć w kępie rozłażą się. Nie wydaje mi się, żeby to były siewki, bo podziemne rozłogi wskazują skąd przyszły.
Anitka 23:36, 06 maj 2019

Zana napisał(a)
Ależ nasyciłam oczy przepięknymi widokami. Tulipany z zawilcami stworzyły przepiękne połączenie.

Tak jakoś wyszło

Glediczje na pokuszenie dla niezdecydowanej
Anitka 23:43, 06 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
Śliczne zawilce - moje na razie w pąkach, ale nie mogę się doczekać, bo się nieźle rozsiały i będą miłym akcentem w kilku punktach

Ta odmiana białych pełnym strzępiastych tulipanów jest cudna! Rozbawiło mnie, że stanowią taki mega miks odmianowy - kilka cech w jednym połączonych

Ogród Twój uwielbiam, dzięki za nową porcję zdjęć!

Kasiu twoje zawilce jeszcze w pakach? To niespodzianka. Do tej pory to ja u Ciebie oglądałam wszystko wcześniej niż u mnie. Te tulipany powtórzyły kwitnienie. Nawet niewykopywane. To 'Snow Crystal'.

Oj Kasiu jeszcze jak bym umiała fajne fotki robić, ale dobrze, że roślinki "nadrabiają miną"

Majowo-deszczowo.
Anitka 23:45, 06 maj 2019

Winnie napisał(a)

To groszek wiosenny Lathyrus vernus

Dziękuje za informacje. Na niektórych pojawiły się takie ciemne strąki.
Anitka 23:50, 06 maj 2019

Veega napisał(a)
Anitko, Twój ogród jest cudowny, brak mi słów aby opisać mój zachwyt, stworzyłaś prawdziwe dzieło sztuki

Pozdrawiam

Dziękuje bardzo. No może taki raczej "własnoręczny obrazek"
sylwia_slomc... 23:59, 06 maj 2019

Kupiłam dzisiaj na targu kukliki, ale moje mają jakieś takie maleńkie te kwiatuszki