Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:10, 21 cze 2018

Do góry
U mnie odpukać floksy jakos omija mączniak (większość rosnie w przewiewnych miejscach)
ale za to orliki całe białe i jeden z berberysów (bordowy, wielki krzaczor, żółte gronowe kwiaty - nie pamietam która to odmiana)
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:55, 21 cze 2018

Do góry
U mnie mączniaka też nie łapią floksy ale słyszałam że mają dużą skłonność. Mam nadzieję że nie zobaczę tego u siebie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:33, 21 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Serio floksy wiechowate nie mają u Was mączniaka?!
U mnie co roku masakrycznie. Na jednej rabatce Toszka od razu wyniuchała, że podlewałam po liściach. Ale na drugiej, gdzie podlewałam do ziemi - też już są plamki. I PW pryskałam:/

No u mnie nie.... i nawet nie kojarzę
Marcinki owszem, widziałam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:10, 21 cze 2018

Do góry
Serio floksy wiechowate nie mają u Was mączniaka?!
U mnie co roku masakrycznie. Na jednej rabatce Toszka od razu wyniuchała, że podlewałam po liściach. Ale na drugiej, gdzie podlewałam do ziemi - też już są plamki. I PW pryskałam:/
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:02, 21 cze 2018

Do góry
Masz rację Kasiu ta moja jest inna .inny pokrój krzaczka i kwiaty też będę wertować może gdzieś znajdę nazwę Deszczu życzę

Pysnogłówka u mnie też pada z mączniaka .U ćórki wszystkie floksy tak zaatakowane w 3 dni że aż biało .Dziwne bo sucho
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:42, 21 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

tez mam floksy z 5 czy nawet 6 sezonów ...i pierwsze słyszę o mączniaku na nich ,

pysznogłowka u mnie łapie najwczesniej ...jakoś nie polubiłam sie z nimi ...mam az jedną przetrzebiona przez nornice ....i jakos mi nie bedzie zal jak wyginie) ..nastepnie mączniaka łapią azalie róze ogórki cukinie .....ale nigdy nie widziałam na flokasach ))

coś chyba ci się pomyliło ...bo mam też te niskie wiosenne ...i one tez nie łapią maczniaka ....floksy moja ulubina wdzięczna i pachnąca bylina

No właśnie

Ale napisz jeszcze ze żabka słodka
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:28, 21 cze 2018
Do góry
mrokasia napisał(a)
mnie do floksów zniechęca fakt, że często łapią mączniaka...

tez mam floksy z 5 czy nawet 6 sezonów ...i pierwsze słyszę o mączniaku na nich ,

pysznogłowka u mnie łapie najwczesniej ...jakoś nie polubiłam sie z nimi ...mam az jedną przetrzebiona przez nornice ....i jakos mi nie bedzie zal jak wyginie) ..nastepnie mączniaka łapią azalie róze ogórki cukinie .....ale nigdy nie widziałam na flokasach ))

coś chyba ci się pomyliło ...bo mam też te niskie wiosenne ...i one tez nie łapią maczniaka ....floksy moja ulubina wdzięczna i pachnąca bylina
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:19, 20 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)
W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

Ja właśnie lubię takie tam duperele

Wstawię dla Ciebie moje donice, traktuję je jak przechowalniki i w jesieni sadzę rośliny do gruntu. A na parapetowych mam misz masz który mi się najbardziej podoba. Zapraszam
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:40, 20 cze 2018

Do góry
W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:42, 19 cze 2018

Do góry
sierika napisał(a)
W połowie lipca tego roku to już nic nie będzie kwitło..taki rok, hehehe.

No co Ty - jeszcze zostaną astry, chryzantemy będą kwitły dzielżany bo liliowce i floksy pewnie już jak jak zazwyczaj - o! a może jesienne kwitnienie róż będzie które bardzo lubię

no a dalie ? ha czekam każdego dnia i latam rano sprawdzić co rozkwitło

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 18 cze 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
No w koncu ktos pała taką miłością do floksow jak ja. Nigdy ich nie zastapie innymi bylinami. Cudowny zapach, piękne kolory i są to kwiaty które w każdym budzą wspomnienia. Ja uwielbiam wracac do zapachow i kolorow babcinego ogrodka. Nawet lewkonie posialam. Juz tkwią w wazonie razem z korzonkami i pachna na caly salon. Czuje się jak na wakacjach u babci Frani

o przepraszam, ja tez mam floksy od lat
co prawda tylko kilka (7?) odmian ale rozmiar ogrodka kalibru pierwszego ogrodka Danusi mnie usprawiedliwia
oczywiscie kojarza mi sie z ogrodkiem dziadka jak zadne inne byliny
Moja działka na Dębowym Lesie 19:48, 18 cze 2018

Do góry
Floksy zaczynają

clematis tajga wciąż zachwyca

Clematis Jan Paweł II - zaczyna u mnie kwitnienie
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:21, 18 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

Są naklejki na klawiaturę więc problem rozwiązany - jest ok

jakaś rozkojarzona jestem strasznie - ale narzekam ehhh co z tym zrobić

te bratki miały powody do narzekania

posadziłam w połowie marca, potem przyszła zima, podmarzły ale się otrzepały i porosły, przetrwały upalny kwiecień i maj, dostawały sporo wody - mocarne

teraz rośnie tu już moja przechowana! pelargonia

Lubię taki kształt donic. I Twój warzywniczek lubię. Trawnik też i floksy przy tarsie (a jakże).

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:15, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla Uli inspiracja

Od Sarah Raven

A tu z innego ogrodu, każda deseczka w innym kolorze

Może nawet spapuguję

o rany, to dla mnie? dziękuję!
W ten weekend m. bielił stare krzesła do nowego stołu - na tarasie chwilowo bedzie drewno plus biel
Tęczowa ławeczka na pewno trafiłaby w dziecięcy gust mojego młodszego

Nie mogę się napatrzec na floksy. Ależ musicie miec zapach. I tak sobie mysle, ze ten nowy ogród też kiedyś zdobędzie uznanie na świecie. Widac tam tyle serca, o pracy nawet nie piszę. Aż nie do uwierzeniaże w rok nastapiła TAKA zmiana przy ogrodzeniu! Po prostu cudo
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 17 cze 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

[/quote

Witaj Te floksy, to moje ulubione
Pozdrawiam

He he moje są wszystkie ulubione a mam trochę odmian - nie znam nazw i wcale mnie to nie boli - ważne żeby obficie kwitły - leję im wodę i zasilam

rabatę floksową mam przy tarasie - trzeba mieć siupa żeby przy tarasie na kilka miesięcy zrobić pięknie a pozostale miesiące - różnie bywa
rabata floksowo- jezówkowa

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:50, 17 cze 2018

Do góry

[/quote

Witaj Te floksy, to moje ulubione
Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 17 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
O widzisz, wpadłam zobaczyć czy Iwonka była u Ciebie i była.. Ma taki podobny zakątek a Ty tak fantastycznie masz zaaranżowany swój, że kazałam jej skopiować
No może nie dokładnie, bo zupełnie dwie inne dusze jesteście ale obie cudowne

Wieczornik damski doczytałam od Gosi.. cudownie pachnie, mnie jego kwiaty zachwycają

No właśnie mam chyba już 2 rok albo więcej wieczorrnik, biały i zapach jest u mnie słaby - uczywiście piękny

Teraz czas na floksy - hmm polowa czerwca - już kwitnie

Mój 4 arowy azyl... 16:07, 16 cze 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Zaczynają kwitnąć floksy!

I hortensje

A to mój busz

Sztywne te hort.ja mam małą na drugi rok wymienię ją zamiast Anabel bo już mnie wkurza wszystko leży na ziemi.sasanki się przyjęły bo wypuszczają ze środka
Przedziwny Ogród 19:43, 15 cze 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Tak tak, floksy dużo wody... i nawet półcień lepszy.

U mnie z cieniem krucho... Cały ogród mam od południa. Moje floksy jakoś muszą sobie radzić..

Ogródek Ewy 16:11, 15 cze 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Mam dwa takie śmieciuchy, ale żadnego się nie pozbędę. Z Rosarium Uersten dwa wiadra
na kompost wywalilam, a trzecie (oby tylko!) w drodze.

Ewa wstawiłam fotkę kwiatostanu W.Dome, bo pokazały się pierwsze kwiatki płonne!
Poza tym zobacz siewki Trojeści bulwiastej. Odadzić Ci kępkę do doniczki?

Basiu płatki tej róży lecą mi do basenu, tak być nie może. Pozbywać się jej nie będę, planuję ja przesadzić.

Hortkę widziałam, moje na tym samym etapie, za to Floksy bez kwiatków.
Basiu żadnych roślinek nie przywoź, poczekamy na lepszy czas.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies