Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 16:47, 10 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Bylinki ładnie Ci się zbierają, a mojej Brunery nie widać czy to mozliwe, że mi
ją coś wygryzło?

Ciężko powiedzieć, ale chyba tak skoro nie ma. A może zginęła bo za mokro albo za sucho. Ale nie wiem czy bruner nie wcinają ślimaki.

Jeszcze z bylin mam tawułki Arendsa, wychodzą ale słabo widać bo liście z ziemią się zlewają jakiś taki brąz a nie zieleń. i serduszka od Katki wreszcie ma dogodne miejsce, chyba 3 lata nie mogła się zadomowić.

Ogród Basi 16:24, 10 kwi 2019

Do góry
Te 3 ostatnie zdjęcia przedstawiają wcześniej malowane donice. Kończyła mi się farba i tylko mazałam resztkami. Ale też może być

Stwórz ze mną mój ogród 16:20, 10 kwi 2019

Do góry
A u mnie praca wre. Kupiona paleta kory już prawie rozłożona. Nie wyszło najgorzej bo 35 worków poszło a już prawie cała prawa strona zrobiona (klony z kosodrzewiną i pęcherznicami) plus tył czyli hortensje z azaliami. Ten kwadrat z magnolią i pissardi jeszcze muszę zasypać ale tak nie wiem do końca czy już mi tam wszystko pasuje, czy nie czekam cierpliwie na seslerie natomiast niespodziewanie panowie zwieźli rusztowanie i w poniedziałek będzie się tynkował nasz dom!!! Więc teraz ogródek troszkę zszedł na dalszy plan bo jest szybkie dobieranie koloru tynku i tego nieszczęsnego tynku drewnopodobnego. Nieszczęsnego ponieważ akurat ten co nam się podoba jest wykonywany inną technologią (systemem) niż ten co robi nasz wykonawca. Druga rzecz to szerokość matrycy. Wszyscy robią matrycą 20 cm a ja nie chcę mieć "desek" 20 cm marzy mi się 10 lub od bidy 15... Pan na 15 już przystał, na 10 złapał się za głowę ale negocjacje trwają Wygląda na to, że może na święta będziemy mieli otynkowany dom
Takie wybraliśmy kolory tynku i deski

Ten ciemny szary, biały i deska Olcha.
Ogród:

przy okazji rozkładania kory dorobiłam sobie granitowe obrzeże i jestem z siebie dumna co prawda zrobiłam to swoim sposobem i wygląda trochę inaczej niż robili mi ogrodnicy ale na szczęście mąż mnie nie wygonił i uważam, że wygląda bardzo przyzwoicie niemniej nie będę się może chwalić tą moją technologią. Szkoda bo nie starczyło mi granitu żeby dorobić jeszcze ten kawałek do drewutni z bergeniami (tam będzie kamień) trudno zrobię to już ekobordem.
Moje obrzeże oddzielające szambo

I następny pasek oddzielający rabatę z klonami od kwadratu Pissardi

Warzywniczek

Jak tylko zrobią elewację to wybierzemy się po kamień
Wymyśliłam też, że jak już podłączą nas do kanalizacji to zasypię te kręgi kamieniami i zrobię tam skalniak i może tak to będzie najlepiej wyglądać...
Ogród na glinie 16:16, 10 kwi 2019

Do góry
Magnolia Susan zamówiona. Jutro przyjedzie. Z donicą jest wyższa ode mnie.
Zakupy zrobiłam na front. Będzie sadzenie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:15, 10 kwi 2019

Do góry
ciemne chmury nad Borami - może przymrozki odpuszczą

kolejny odcinek prac zbytecznych
Ogród Basi 15:54, 10 kwi 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Basiu pięknieje Ci ogród niesamowicie dama w mchu -cudo ,donice super ,oznaki wiosny ciesza oczy jest ślicznie

powiedz mi jakim kolorem malowałaś donice ? zamierzam swoje warzywne na szaro pomalować ?

Madziu, malowałam je szarą farbą akrylową. Była trochę jasna więc dołożyłam kapkę czarnej. Myślę, że każda akrylowa będzie dobra. Jesli chciałabyś nazwę firmy lub nazwę koloru to napisz. Sprawdzę. I jeszcze dodam, że ta szarość poszła na kolor biały. Szarym malowałam tak mało starannie, jakby oszczędnie, tak aby trochę biel przebijała. Chciałam uzyskać efekt betonu. Załączam zdjęcia tego mojego malowania.
Pozdrawiam.

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:14, 10 kwi 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ewa ale cudnie! Miodunkę mam, muszę ją trochę porozsadzać... a masz taką o srebrnych liściach??
Szafirki uwielbiam takie wdzięczne są...

Mam miodunke o srebrnych liściach Majeste. Muszę zrobić lepsze fotki a widać ją tu, dolny lewy róg zdjęcia przy orlikach

Anulajda w raju 15:04, 10 kwi 2019

Do góry
anulajda napisał(a)
Mój przedogródek
[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/142/1426866/original.JPG[/img

Podglądam twój ogród systematycznie od dwóch tygodni. Wstecz podczytuje i podziwiam, roślinki i trawnik-wszystko takie ładne, podziwiam Cię i gratuluję ogrodu

Mam pytaniem o rabatę kóło tarasu, jaki ciś jest tam posadzony? I jaka jest szerokość tej rabatki?

Mały Biały Domek na Zaciszu - zapraszam 14:54, 10 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Asia już jest i kombinuje. Przede mną nie ma ucieczki

Marta, nie znam Twoich upodobań, ale mnie z placykiem pod jabłonką skojarzył się ten ogródek:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771799/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771798/
Pasowałyby Ci takie klimaty?

Ta inspiracja pojawiła się na wątku Dragonki, który polecam do przeczytania w wolnej chwili, bo tam dużo ciekawych informacji się pojawiło a nie jest jeszcze bardzo długi

Jeśli by Ci pasował taki klimat, to proponowałabym taką rabatę:

niski żywopłocik grabowy na przodzie rabaty;
dokładnie naprzeciw tarasu przerwa a w niej np.: trzmielina emerald gold podsadzona carexem elata/aureola (jedno i drugie żółte, ładnie rozjaśni ten ciemny kąt)
w samym rogu cyprysik lub świerk (tam musi być coś zimozielonego, co "zamknie widok"),
przy sosnach kaliny, skoro je już masz i twierdzisz że tam jest wystarczająco dużo słońca
przed nimi średnie piętro: hortensje i parzydła leśne (jedno i drugie powinno kwitnąć w cieniu)
niskie piętro: carexy, hosty, bodziszki korzeniaste, wietlice - do wyboru
Te ciemne pięciokąty to mogą być jakieś zimozielone kule (choć w związku z ćmą bukszpanową, nie bardzo wiem, z czego mogłyby być) ewentualnie karłowate choiny jeddeloch - nie będzie z nich idealnej kulki ale za to nie trzeba przycinać

Asia nie zamierzam uciekać a wprost przeciwnie )cieszę się naprawdę że napisałaś!

Jeśli mogę być szczera to tak nie do końca mi ten klimat odpowiada.
Jeśli chodzi o rośliny które zaproponowałas to hortensje jak najbardziej, zakupiłam nawet wczoraj dwie limelight okazyjnie i chciałam jeszcze 3 dokupić i to właśnie one mogłyby okalac ten placyk na ławeczke.

Trzmielina na pniu super pomysł, widziałam dziś u nas w szkółce ale jedna wystarczy? A co można by po bokach dodać?

Co do niskiego zywoplociku to może z berberysu? być może wtedy psiak nie będzie obsikiwal jak będą kolce chociaż to i tak nie powiedziane...
Niskie piętro jak najbardziej trafione ale jeszcze bym tu odrzuciła zurawki a zwłaszcza chciałabym Berry Smoothie pod hortrnsjami. No i wysokie trawy bym tam jeszcze widziała z tylu.

W ogóle się zastanawiam czy nie obsadzić tej dziury przy płocie cisem...

Chodzä mi jeszcze po głowie rosliny takie jak azalie wielkokwiatowe no i budleja dawida , tawuła szara, lawendy, wrzosy, perovskia....
No mówię Ci masakra

No i zagmatwalam wszystko teraz...

Sezon 2017 u Hanusi 14:27, 10 kwi 2019

Do góry
Leż Grzesiu, przesadzisz w poniedziałek. Moja prognoza przewiduje nocne chłody i zimne wiatry do niedzieli.

Też mam co nieco do przesadzenia, między innymi 2 hortki, ale czekam, na ciepłe dni, oczywiście.

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:13, 10 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Widoczek, miodunki, bez zaczyna, tulipany Purissima też.

Ewo ile lat ma ten bez i jak duzo jest, czy rosnie osłonięty? W zeszłym roku kupiłem taki sam tez juz mam listki ale mój malutki tak ze 40cm od ziemi.

Piękne sasanki, taki intensywny kolor
Pszczelarnia 14:12, 10 kwi 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Izo,

żadnam nauczycielka.

Obserwuję przyrodę i mądre pszczoły.

a ja sie od Ciebie ucze wiec jestes nauczycielka nawet jak mimowoli
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:01, 10 kwi 2019

Do góry
Trzeba zacząć się w koncu leczyć! Pojechałam na spacer bo ładna pogoda. Ale jak zobaczyłam że mają poszukiwanego przezemnie [tak na przyszłość, na nowa działkę] derenia pagodowego to nie mogłam sobie odmówić. Przy okazji przytuliłam derenia kousa china girl...
Deren pagodowy nawet na necie nie jest zbyt popularny i cena w PL była podobna mniejszego egzemplarza więc przytuliłam w sklepie.

nie mam pojecia gdzie to posadzę bo muszę posadzić w moim mini ogródku.

Lubię go :) 13:58, 10 kwi 2019

Do góry
Kwiatków jak na lekarstwo w kwietniu , tulipany to wogóle mi jakoś nie kwitną. Podejrzewam nornice, że przyczynily się do tego

Mój ogrodowy pamiętnik 13:53, 10 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Tak więc a propos podglądactwa ogrodowego moje dzisiejsze fotki .
Magnolia Genie.

wcale nie rozmiar robi wrażenie piękna Ci ona

Zestawy kolorystyczne nam tu prezentujesz...pięknej co dnia
W samym słońcu 13:53, 10 kwi 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Wiecie może co to jest?

Witaj. To nie jest irga a suchodrzew chiński . Pozdrawiam
Jurajski Ogród 13:46, 10 kwi 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Miłego dnia

Sasankom iżagwinom u Ciebie bezapelacyjnie najlepiej
Skoro kicia jest oczarowana widokami to nie może być inaczej Agnieszko tylko zachwyt i delektowanie się urokami i ciepłem wiosny
Przerwa na kawę... 13:15, 10 kwi 2019

Do góry
Zrobiłam zdjęcia stolika z bliska i zapomniałam wstawić teraz chyba lepiej widać o co mi chodzi z tym zlaniem się z tłem
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:14, 10 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie, proszę o pomoc w identyfikacji odmiany niżej przedstawionej magnolii. Jak to odmiana? (-: (ALEXSANDRINA, SUPERBA, SPECIOSA???? A MOŻE JESZCZE INNA)
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:14, 10 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie, proszę o pomoc w identyfikacji odmiany niżej przedstawionej magnolii. Jak to odmiana? (-: (ALEXSANDRINA, SUPERBA, SPECIOSA???? A MOŻE JESZCZE INNA)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies