Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 10:32, 29 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Super, to wrzuć zdjęcie jak ci się go uda obfocić. Już sprawdziłam i jest dostępny w dwóch szkółkach obok mnie, przynajmniej takie info mają na swojej stronie tylko w trochę rozbieżnych cenach - w jednej za 140 zł, w drugiej za 55 złotych, szczepienie na wysokości 2 metrów.

Postaram się zrobić dzisiaj. Pada cały dzień, więc pewnie zdjęcia będą kiepskiej jakości.
Wiesz co, pewnie się różnia wielkością korony i średnicą pnia.
eVka 10:35, 29 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Też mam plan kiedys wykorzystać zbiornik po szambie na deszczówkę... a póki co posilkuję się mauzerem

Ps.Effcia wrzucilam u siebie donice z hakone
W końcu i u mnie dziś w nocy sporo popadało,hurra !

To fajna opcja, jak już jest takie szambo, czemu je potem nie wykorzystać. Tylko tak się zastanawiam, jak je wyczyścić, żeby desczówka w miarę czysta była.

Widziałam w przielocie, nic nie pisałam, bo już zasypiałam Zaraz lecę do Ciebie na dokłądne oględziny hakonkowe

U mnie kochana pada od wczoraj non-stop, mnóstwo deszczu. Cuownie i aż mi szkoda tej desczówki jak sobie z rynien ucieka
Nowa12 11:22, 29 kwi 2019

effka napisał(a)

Postaram się zrobić dzisiaj. Pada cały dzień, więc pewnie zdjęcia będą kiepskiej jakości.
Wiesz co, pewnie się różnia wielkością korony i średnicą pnia.

Jeszcze się zastanawiam nad jedną opcją a mianowicie nad platanem Alphen's Globe.
eVka 12:09, 29 kwi 2019

Iwonka napisał(a)
Ewuś widziałam u Danusi, że pytałaś o obwódkę z cisa "repandens" . Też jestem na etapie poszukiwań czegoś na obwódkę Sadziłabym bukszpany, ale u nas w Krakowie istna plaga i się boję. Jak myślisz, ten cis fajnie by wyglądał?

Iwonko, ja cały czas jestem nie zdecydowana na te cisy. W przeciwieństwie do Ciebie mam mało miejsca, bo mąż zakazł ruszania trawnika i musiałabym się z nimi zmieścić na istniejącej rabacie, a tam ciasno.
Widzę, że Wiola już Ci odpisała, ona ma, na razie maluszi ale pewnie za kilka lat będzie pięknie Pszczółka ma juz okazałe Repandensy i ładnie wyglądają. Podobnie Anulajda.

Wczoraj widziałam te cisy w naszym Ogrodzie Botanicznym ale uformowane w płaskie kule:

Wolałabym żywopłocik z buksów ale właśnie ta ćma. W zeszłym roku była cały sezon, wprawdzie z sukcesem zwalczona przez opryski ale jednak... W tym roku jeszcze nie miałam (choć przez moment myślałam że jest ale to nie to było), już opryski z Lepinoxu robiłam. Może mi odbije i posadzę buksy, jeszcze nie wiem...
eVka 12:35, 29 kwi 2019

Iwonka napisał(a)

Dziękuję Ci, już biegnę zobaczyć Mnie nawet pasuje większa obwódka, bo mój ogród jest raczej duży i dojrzały, więc będzie taką widać
Znalazłam wypowiedź Danusi, gdzie też poleca inne odmiany cisa: 'Dark Green Spreader' i 'Everlow' . Ciekawe jak z dostępnością...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4890-obwodki-formowane-inne-niz-z-bukszpanu?page=4

Wiem, że na obwódki może też byc cis Elegatissina, piękny jest ze złotymi końcówkami.
Wiolka5_7 12:38, 29 kwi 2019

effka napisał(a)

To fajna opcja, jak już jest takie szambo, czemu je potem nie wykorzystać. Tylko tak się zastanawiam, jak je wyczyścić, żeby desczówka w miarę czysta była.

Widziałam w przielocie, nic nie pisałam, bo już zasypiałam Zaraz lecę do Ciebie na dokłądne oględziny hakonkowe

U mnie kochana pada od wczoraj non-stop, mnóstwo deszczu. Cuownie i aż mi szkoda tej desczówki jak sobie z rynien ucieka

U mnie szambo 10 tys .litrów to bym miała tej deszczówki
A szambiara nie wybierze w miarę dobrze ? Może by jakieś mikroorganizmy wrzucił żeby to oczyściło...

Wiolka5_7 12:39, 29 kwi 2019

effka napisał(a)

Wiem, że na obwódki może też byc cis Elegatissina, piękny jest ze złotymi końcówkami.

Jeszcze Brzeg co Irenka ma i Hoseri co Polinka ma
eVka 12:52, 29 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Jeszcze się zastanawiam nad jedną opcją a mianowicie nad platanem Alphen's Globe.

Też jest piękny, wprawdzie wolno rośnie ale może w słońcu. Ciężki wybór, sama nie wiem na co się zdecyduję...
Pamiętam, że dziewczyny mi radziły co wybrać, poszukam tą rozmowę i zacytuję.
eVka 12:57, 29 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie szambo 10 tys .litrów to bym miała tej deszczówki
A szambiara nie wybierze w miarę dobrze ? Może by jakieś mikroorganizmy wrzucił żeby to oczyściło...

Wooow ale wieeelkie 10 m3 to podlewania a podlewania
Wiesz co nie wiem, musisz poczytać jak to dobrze wyczyścić, żeby bakterii i wirusów nie roznosić po ogrodzie.
eVka 12:57, 29 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Jeszcze Brzeg co Irenka ma i Hoseri co Polinka ma

A tak jeszcze te