Mogę polecić tylko te, które bezproblemowo rosną u mnie: carex bronze form i buchanani. Na pewno przemarzają rubrum i vertigo, te nalezy traktowac jak jednoroczne. Innych beązowych nie miałam jeszcze, np nowozelandzkich.
Ola właśnie dzisiaj w sklepie Danusi oglądałam łapki do urabiania ziemi gliniastej, zastanawialam się czy nie kupić aby coś takiego na glinie zastosować. Wkurza mnie ta moja glina na slońcu....
Aga pytanie nr 1 kiedy przesadzałaś bukszpana?
Wg mnie to nie grzyb tylko zmroziło go i przypaliło słońce. Jeśli wcześniej rósl na zacienionej rabacie a teraz dałaś go na patelnię to taki objaw. Mam nadzieję że się nie mylę... Ale teraz obciachaj te brązy, podelwaj systematycznie , zasil go na razie w korzenie florovitem, po cięciu nie podlewaj po liściach. Profilaktycznie za tydzień opryskaj go preparatem Signum, na wszelki wypadek gdyby to był słynny bukszpanowy grzyb. Gdyby to był grzyb to łysiałby plackowato a on ma tylko końcówki brązowe. Jak dla mnie to słońce i przymrozek i bukszpan będzie się miał dobrze. Florovit w płynie zdziala cuda. Jesli na słońcu rośnie pamiętaj o podlewaniu i nigdy nie lej po liściach wieczorem.
Ha ja dwa razy w życiu kosiłam.... W tym raz kabel w czasie debiutu skosiłam. Mój Adamo też tak zgrabnie pląsa naciskając guziczek i trzymając za rączke i jednocześnie kabelek z gracją uklada... A ja no cóz... Wolę nie kosic.
Na fotki poczekam
Iza mi też trawa od czasu do czadu wypadnie... I też nie wiem dlaczego zwłaszcza że egezemplaże obok ZYJOM
Na zdjęcia poczekam
A z brzóz polecam doorenbos long trunk
Sebek nie mogłam zdzierżyć wyglądu hortensji incrediball po ulewie rok temu... Teraz dostały podpory i basta.
Co do nożyc to mam bentleya od Danusi ale zafascynowana fiskarsem chciałam sprawdzić te nożyce. Ponadto dobry ogrodnik musi mieć kilka sprzętów.
Najbardziej ciesze się z wykopalisk łopatki bentleyowej
Ja na szczęście już nie mam mijesca na nowe rabaty a ponadto testuję inne trawy skoro stipa może wymarznąć. Na stipę będzie czas w czerwcu, bo zwykle póżno się pojawia w ogrodniczych.
Dokupiłam frosted curls bo jest niezawodna i carexa do donic NN.... Podobno orzemarcpza ale robi się pomarańczowa jesienią więc potrzebowalam właśnie taka. I tak w szarej donicy wszystko wymarźnie.... Myślę jak kulki bukszpanowe wymienic na murek bukszpana aby nie płakać po zimie.... Chyba kupie jakieś tanie sadzonki ktore podhoduję do jesieni?
Używam Marolex 5 l i jest znakomity. Stosowałam dawniej Kwazar /Orion i ciagle sie psuły. Ten mam od roku i jest idelany. Ostatnio poleciłam sąsiadce i jest zachwycona
Można kupić większe ale ja wole kilka razy go napełnić niż nosić taki ciężar.
A ja z przyjemniścią muszę stwierdzić że mam coraz mniej chwastów, jakoś opanowalam wreszcie z nimi walkę. Jeszcze przed pgrodzeniem walczę i denerwuje mnie to ciąglę plewienie ale jeszcze z rok ...