Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:04, 05 sty 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Pozwiedzałam ogród i widać, że ogrodniczka kocha swoje rośliny i dba o nie bo wszystkie są takie piękne i dorodne. Wątek zaznaczam i będę odwiedzać bo jest co podziwiać

Bardzo mi miło ,zapraszam serdecznie.
Rosliny, kocham ,ogród zaczynam tworzyć od nowa ...i mam nadzieje,że będzie co poogladać a może z czasem i podziwiać.
Bo mój ogródek był,z przodu domu tam gdzie jest ta częśc z przodu dobudowana i leży kostka .Z tyłu był sadek,i część drzew została wykarczowana i tam chcę ogród ,już nawet trochę zaczęłam

Tu ma być ogród :) 20:49, 04 sty 2016

Do góry
sarenka napisał(a)

Musze koniecznie to zapisać.
Punkt 3 to nie wiem jak to ma być - dołem ziemia się nie będzie wysypywać?
Jaka szerokośc desek masz u siebie?

Planowałam wysypać żwirem bo czym innym można byłoby...kostka póki co nie wchodzi w grę.
Ja też....

wiadomo, że dół trzebaby jakoś zabezpieczyć: murując , podsypując... wiadomo, ja swoje postawiłam na rodzimym gruncie i piły deski wodę dlatego najlepiej by stały na betonie albo na kostce jak u Oli, albo na drenażu z czegos przepuszczalnego.

żwir ok ale jak się zachwaści to aż mnie ciarki przechodzą.
moje deski miuały chyba 40 cm wysokości i 3 cm grubości.
Tu ma być ogród :) 18:32, 04 sty 2016

Do góry
sarenka napisał(a)

Planowałam wysypać żwirem bo czym innym można byłoby...kostka póki co nie wchodzi w grę.
Ja też....

ja już kiedyś ten temat skrzyń ruszyłam i mam jakieś wiadomości od osób, które wcześniej takie skrzynie robiły, pospinam to wszystko do kupy w najbliższym czasie i napisze tu co i jak.
Tu ma być ogród :) 17:28, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Nie moga byc za duze bo pod naporem ziemi sie odksztalca.

Powinny miec wokol taki kolnierz z listew by miedzy folie a deski nie spadla ziemia i nie wyrosly tam chwasty-koszmae do wyrwania

Skrzynie powinny stac w powietrzu lub podmurowce by nie gnily od dolu.

Na dnie,pod ziemia powinna byc tektura lub gazety by zniszczyc chwasty.

Szerokosc skrzyn jak rabaty warzywnej max 1,2 m by wygodnie siegnac do srodka.

To tak na szybko

nawigatorka napisał(a)
Wazne by mialy drenaz i nie staly w czasie silnego deszczu w wodzie. Z kamyszkiem taki problem ze jak nawieziesz np na kole taczki "syfu" to z tego wyrosna Ci tam chwasty. No i trzeba bardzo uwazac przy przekopywaniu,odchwaszczaniu by bylo czysto.

lindsay80 napisał(a)

to będę jeszcze musiała przemyśleć, jak to rozwiązać, żeby kosztowo było ok i technicznie się sprawdziło.
Ja też....
Szmaragdowy Zakątek 17:12, 04 sty 2016

Do góry
No to wielkim krokiem weszłaś w Nowy Rok, że kostka do dziś boli, ale ból minie, i katar mnie i nic tylko czekać na ciepło i wiosnę, a wtedy zaprzęgamy się do pługa i orzemy nasze ogródeczki. Pozdrawiam i pomyślności życzę
Miejski ogród w wersji mini 17:38, 01 sty 2016

Do góry
Za namową Asi która ośmieliła mnie swoim powitaniem wklejam kilka zdjęć działki oraz bardzo nieprofesjonalną mapkę ( jak nie kochać painta). Mam nadzieję że razem uda się nam stworzyć coś fajnego. Na mapce zaznaczyłam miejsca gdzie będzie kostka ( to te pomarańczowe kreski). Marzę o drzewku niwaki przy tarasie więc też je umieściłam w moim "projekcie". Ogród powinien nawiązywać do charakteru budynku i tworzyć z nim wspólną całość. Ja niestety nie miałam wyboru w tej kwestii ponieważ projekt domu, kolorystykę zarówno elewacji jak i dachu musiałam mieć zaakceptowaną przez konserwatora zabytków ( jeden projekt został stanowczo odrzucony więc zanieśliśmy dwa katalogi z projektami do pana konserwatora i wybrał nam te które on może zaakceptować. A potem my z wybraliśmy ten ostateczny). Dom w środku jest raczej nowoczesny. Dlatego długo zastanawiałam się jaki charakter powinien mieć mój ogród. Na początku stawiałam na minimalizm ale nijak się to miało do mojego domu i otoczenia. Dopiero jak oglądnęłam Maję w ogrodzie- ogród zimozielony przy białym domu to przestałam się zastanawiać. Teraz mam pewność że chcę coś w tym klimacie.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:16, 29 gru 2015

Do góry
Witaj Kasja!
Bardzo ładny domek macie, co do kostki to ja nie widzę, żeby z nią coś nie tak było, mi się podoba - "rynienki" na rośliny trochę wąskie ale ja ten sam błąd popełniłam, to żadna tragedia. Rośliny tam daj takie jak Danusia sugeruje na pniu i nie syp kamyczków bo tam kamienia już dosyć, dołem to coś zielonego/brązowego (karmnik ościsty, zawciąg nadmorski, stipy, turzyce włosiste od nasłonecznienia zależy) i cebulowe - jak Danusia piasała np. czosnki fioletowe. Nie bardzo mogę zrozumieć jak ta kostka docelowo będzie - bo na planie jeszcze dorysowałaś trochę czerwonym (a czerwonym miały być rabaty), to będzie kostka czy płyty? Tu też Danusi słuchaj i zrób płyty ze szparami trawiastymi bez ząbków i zygzaków . Tu są takie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5748-szalwie-czy-lawendy?page=3
Jak chcesz widok działki z góry wkleić to możesz satelitarny z mapy google, ja mam takie na 1 stronie.
Plan zrób raz jeszcze, bardziej przejrzysty bo Ty jak go widzisz to wiesz o co Ci chodzi ale inni już nie, rozumiałam dopóki tych czerwonych ścieżek nie dorysowałaś.
Z Chatką Puchatka zrób jak Toszka radzi bo bardzo dobrze radzi a potem puść na nią pnącza. Czasami i sentymentu się trochę przyda u mnie miało nie być czerwonego w ogrodzie ale Tata mi kupił czerwoną różę parkową, normalnie pewnie by wyleciała ale Tata był tuż przed ciężką operacją i ta róża ma już u mnie dożywocie, tylko teraz resztę planów do niej muszę dostosować
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 08:49, 18 gru 2015

Do góry
A o jakie obrzeża chodzi, kostka, bruk kamienny czy ekobordy?

Ja kieruję się jakością, a jakość ściśle związana jest z marką. W zasadzie kładę kostkę granitową i tu na markę się nie patrzy. Watek nieprecyzyjny zupełnie bo nie wiadomo o co chodzi.

Nie polecam obrzeży w ogóle a kant cięty w sposób naturalny. Obrzeże tylko przeszkadza w precyzyjnym prowadzeniu linii trawnika.
Droga do spełnienia 23:51, 16 gru 2015

Do góry
Przeczytałam u Amelki co się stało, trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze. Moja mama w zeszłym roku w listopadzie złamała nogę przeokropnie, poszła kostka, staw, kość piszczelowa i strzałkowa, ogólnie lekarz stwierdził, że mogłoby sobie 5 osób złamać coś z tego jej jednego złamania. Niestety ciągnie się leczenie i rehabilitacja do dziś, teraz jest w sanatorium.
Buziaki i dużo pozytywnej energii wysyłam
Mały ogród Kasi 11:22, 15 gru 2015

Do góry
Zdążyłam dopiąć ogród na ostatni guzik przed końcem roku pięknie się prezentuje kostka granitowa, co jej zrobiłaś że tak lśni?
Malutki pod lasem 12:42, 13 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania klon wygląda super,a wiata to już w ogóle czad . Pocieszę Cię, że na mnie sąsiedzi też dziwnie patrzyli, ale fociłam z tajniaka . Tak mi się przynajmniej wydaje .
Kasiu, dziękuję bardzo Klonik tak wygląda za Twoją zasługą, w przyszłym roku może się troszkę rozrośnie, to dostanie jeszcze lampki Moi sąsiedzi już chyba przyzwyczaili się do moich dziwactw ogrodowych i focenia wszystkiego, ale te bombki, to jakaś nowość w okolicy

ryska napisał(a)
O właśnie, jeszcze się nie pochwaliłam bujną zielenią pelargonii, którą przechowuję wg Twoich zaleceń. Jeszcze raz dziękuję
Wiata też bardziej przykuwa moją uwagę, bo jest piękna i bardzo estetycznie wykonana.
Reniu, fajnie, że pelargonie się udały. Ja mam parapety wszystkie, które mam, bo ogólnie to mam mało parapetów, zastawione pelargoniami i komarzycami. Chyba będę na wiosnę sprzedawać Zostawiłam sobie jeden wolny w kotłowni na pomidorki i inne warzywka

W imieniu wiaty dziękuję Wam bardzo dziewczyny Fakt, trochę nerwów na początku było, ale jak już przyjechało właściwe, wyszlifowane drzewo, to super wyszło. Dobrze, że wykonawca był ok i nie godził się na żadne kompromisy. Kolor chyba też dobrze dobraliśmy, jeszcze trochę ściemnieje, bo na wiosnę jeszcze raz trzeba będzie pomalować. Mój M uparł się, że chce jednak kostkę, nie kamyki, ustąpiłam, bo czasem muszę, więc na wiosnę będzie robiona kostka. Będzie szara, żeby pasowała do szarych płyt. Wtedy też zostanie zrobiona pergola i doniczki, zasadzę tam bluszcz i róże pnące.
Mały ogród Kasi 10:30, 11 gru 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Pięknie wyglądają tarasy. Jednak kostka granitowa ma urok. Dekoracje tez śliczne, nie za dużo i nie za mało, w sam raz

Miło mi
Jeszcze dziś rankiem poprawiałam rozwieszenie bombek, bo na zdjęciach nie jest idealne
Mały ogród Kasi 10:28, 11 gru 2015

Do góry
Pięknie wyglądają tarasy. Jednak kostka granitowa ma urok. Dekoracje tez śliczne, nie za dużo i nie za mało, w sam raz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:34, 07 gru 2015

Do góry
Milka napisał(a)

dla Dominiki, jednak to 2 u ciebie, to bukszpan
tu mój dorodny, kostka
nie zdążyłam przyciąć

Ten bukszpan jest przepiękny Muszę na niego zapolować
Wiosna u Ciebie w ogrodzie
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:36, 05 gru 2015

Do góry
mam właśnie ekipę wykończeniową ,na wiosnę tylko struktura i kostka i Gożdzikowa rusza do prac ogrodowych
I co wy na to?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:49, 05 gru 2015

Do góry
bez koralowy Gold w pąkach
tak samo klony na pniu
i złamane gałązki klona japońskiego Garnet wcisnęłam do ziemi i idą pąki, jeśli wytrzymają, będą 2 dodatkowe drzewka
w tle wschodzą goździki

liriope variegata dostała nowe miejsce i ochrzan i ruszyła

dla Dominiki, jednak to 2 u ciebie, to bukszpan
tu mój dorodny, kostka
nie zdążyłam przyciąć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:15, 30 lis 2015

Do góry
Ja mam magnolie kobus dosłownie w tarasie wybrukowanym kostka kamienną, 1,5 m od ściany domu. Jest bardzo stabilna mimo, że na nią wieją wiatry południowe (halny), nie łamią jej się gałęzie. Korzenie nie podważają kostki. Moja magnolia ma ponad 30 lat.

Zamierzam posadzić kolejną, też blisko domu.

Ale 0,65 to jest blisko jakby na to nie patrzeć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:58, 30 lis 2015

Do góry
Proszę nie zwracajcie uwagi na bałagan na tej rabacie, jest cała do zmiany. Chodzi mi o Magnolię Kobus która jest w tym rogu i o bezpieczeństwo.

Chcę żeby było tam drzewo, bo dookoła sama kostka i pusto było ale teraz mam wątpliwości czy tym drzewem powinna być Magnolia Kobus, podobno Magnolie mają płytki system korzeniowy a tam zaraz obok kostka z drugiej strony ogrodzenie, stanowisko wietrzne.

Czy korzenie magnolii nie uszkodzą kostki i ogrodzenia?
Czy kiedy Magnolia będzie już dużym drzewem to może zostać przewrócona przez silny wiatr przez to, że korzenie mają betonowe ograniczenia z trzech stron?
Może Magnolie Kobus ze względu na swoje wymiary mają głębszy i stabilniejszy system korzeniowy i niepotrzebnie się obawiam?

Magnolia rośnie tam od 2012 roku, jest podkrzesywana od dołu. chciałabym żeby została tam gdzie jest ale wolę rozwiać swoje wątpliwości, jeśli nie ona to i tak będę musiała znaleźć na jej miejsce inne drzewo. Jeśli to nie jest najodpowiedniejszy wątek na to pytanie to proszę Danusiu o przeniesienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies