Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:03, 09 sty 2016

mira napisał(a)

Dzisiejszy wieczór planuję u Ciebie nasycić oczy pięknościami. Podglądałam kiedyś z telefonu ale to nie to samo co lapek.
Jak ja się cieszę że podzielilaś się fotkami i w ogrodach świata i tu.

Już kiedyś wstawiałam moją Tuscany a dziś wstawię bo nie wiem czy widziałaś z poprzedniego sezonu - wreszcie mi zakwitła większą ilością bo jej jeden lub dwie gałęcie wygięłam ale tylko do podpory - zobacz jak jest łasa na kulkowanie

tu 8.06 /ona wcześnie kwitnie/

No to mi miło, że spędzasz ze mną wirtualnie dzisiejszy wieczór, oglądaj do woli.
Oczywiście, że widziałam Twoją Tuskany, pamiętałam i przywołałam Cię do pokazania. Bardzo mi się podoba ta róża, jej kształt, pokrój, kolor są wspaniałe.
Gabriela 22:05, 09 sty 2016

mira napisał(a)

Ja dopiro jestem przy różach galijskich piękne i inne od angielskich. Ja jesienią kupiłam dwie francuskie ale to chyba nie galijskie.

Mam pytanie czy ten widoczek to rozarium Europa - a wogóle to obłęd.

Ten widoczek to z Rozarium Europa, bo tam jest największa kolekcja róż historycznych.
Róże galijskie nazywa się też francuskimi, ale to stare róże, choć są i odmiany z końca XX wieku, bardzo ładne. Ty pewnie kupiłaś róże francuskich hodowców - Delbarda, Meillanda, albo jeszcze inne, więc powiedzmy że to są francuzki, tak jak są niemki i angielki.
Gabriela 22:18, 09 sty 2016

mira napisał(a)

No na górze róże a na dole jakaś kostka i ciut ziemi i wyrasta co widać - nie wiem czy jakoś okrywają może nie sypią pół taczek ziemi tylko lekko słomą, ale czy nawożą czy podlewają ciekawa jestem -
zawsze mnie fascynowały nogi takich róż - kłóciłam się z mężem jak powstawała opaska wokół domu

czytam o żywopłocie z róży pomarszczonej, w moim nowym ma rosnąć 25 metrów tego cuda ale nie wiem gdzie kupię za grosze taką wiązkę, na razie rosnie
tylko Dark Pavement jak ją zobaczyłam u Tomka z jednego końca ogrodu porwałam natychmiast

mam pytanie
żywopłot zrobić z różnych róż pomarszczonych czy z jednej - dumam że z jednej coby było tak obficie dla oka sama nie wiem.

Mira, to jest Normandia, klimat z wilgotną pogodą i ciepłą zimą jak w Anglii, nikt tam róż nie okrywa. Podobno kiedyś w zimie mieli minus 10 stopni przez tydzień i to było bardzo okropne.
A czemu one tak dobrze rosną w kostce? Bo róże korzenią się bardzo głęboko, pewnie przy sadzeniu wykopany był głęboki dół i wsypana dobra ziemia z obornikiem. Czym i jak nawożą w tych miejscach - nie przyszło mi do głowy żeby pytać, zresztą tam nie bardzo było kogo, bo z przewodnikiem oglądało się tylko zamek.
Więc chyba róże przy ścianie domu nie szkodzą fundamentom, mąż nie miał racji.

Ty nie kupuj wiązek róży pomarszczonej za parę groszy, bo to niemożliwe, tylko przyjedź w marcu i sobie ukop u mnie. Jeden już tak zrobił dwa lata temu i ma. A ja się cieszę, bo pozbywam się odrostów.
Raczej w jednym kolorze, ja mam trzy odmiany, ale różnicy nie widać pomiędzy nimi, są różowe i tyle.

Co do Dark Pavement, zrobiłam dokładnie tak samo, tylko gdzie indziej.

No to jeszcze raz róże przy murze.

Gabriela 22:19, 09 sty 2016

Milka napisał(a)
Piękne kolory twoich dalii

Czekam na Twoje.
Gabriela 22:23, 09 sty 2016

Bogdzia napisał(a)
Szefowo Towarzystwa bzowego czy wiadomo kiedy wyjazd na bzy i gdzie ? W tym samym czasie kwitną rh i juz musze sie umawiac z dziewczynami które chcą przyjechac dlatego pytam bo oczywiście w tym roku chcę się koniecznie odliczyc.

Towarzystwo Miłośników Bzów, zawiązane spontanicznie AD 2015, wybiera się wąchać i podziwiać bzy w 2016 roku do Warszawy do Ogrodu Botanicznego w Łazienkach a potem do Powsina, mają tam fantastyczne odmiany, dużo polskich, nie wiadomo dlaczego nie do kupienia.
Myślę że weekend 14-15 maja wchodzi w grę, wtedy raczej bzy kwitną jeszcze albo już.
Musisz się odliczyć w tym roku, masz blisko i masz po drodze.
mira 22:26, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Racja, ale łatwiej znaleźć zaszczepioną wysoko ozdobną jabłoń, niż jadalną. Tak się porobiło i najłatwiej kupić drzewka "krótkoterminowe".
No i kupując, trzeba sprawdzać na jakiej podkładce drzewo było szczepione, te dane zawsze są na metce.
Wreszcie znalazłam zdjęcie dużej jabłoni podsadzonej różą pnącą, w ogrodzie Spencerów.

No nie no muszę zapytać czy Ty widziałaś u mnie kiedyś Doroty Lykkefunda na jej jabłonece ? w każdym razie muszę jej powiedzieć że ma ładniejszą niż Spenserowie
Gabriela 22:30, 09 sty 2016

Nie pamiętam, wstawiaj.
mira 22:40, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Mary Rose - najpiękniejsze ma pierwsze, czerwcowe kwiaty.

Jesteś pewna tej nazwy?

Ja mam taką nieznaną ale kiedyś ktoś mi ją rozpoznał i z opisu doszłam do wniosku że to może ona a teraz to już nie wiem
pozwolę sobie wstawić tą moją dla porównania czy to taka sama czy nie

ja pokazałam z 26 czerwca już w fazie jakby kończenia pierwszego kwitnienia, po małej przerwie do mrozów.

jak sądzisz może być moja ta co ty masz
mira 22:43, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)
Nie pamiętam, wstawiaj.

wstawiam

Dorota wybaczysz ale wiem że to jest duma - no i umówiłyśmy się że w tym roku spotykamy się w sprawach ogrodowych w czerwcu i oglądamy róże

Bogdzia 22:45, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Towarzystwo Miłośników Bzów, zawiązane spontanicznie AD 2015, wybiera się wąchać i podziwiać bzy w 2016 roku do Warszawy do Ogrodu Botanicznego w Łazienkach a potem do Powsina, mają tam fantastyczne odmiany, dużo polskich, nie wiadomo dlaczego nie do kupienia.
Myślę że weekend 14-15 maja wchodzi w grę, wtedy raczej bzy kwitną jeszcze albo już.
Musisz się odliczyć w tym roku, masz blisko i masz po drodze.

Ten termin mi odpowiada ale tydzień później juz nie niech więc ten zostanie