Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 15:05, 15 lut 2019

Do góry
Dzień dobry,
mam w ogrodzie uformowanego jałowca – kule na pniu. Niestety od zeszłego roku zaczęły odsłaniać się doły kul. W tym roku wygląda to już dramatycznie.
Od strony ogrodu roślina rośnie dobrze, od strony domu coraz gorzej.

Przeszukałam sieć i forum, ale nigdzie nie znalazłam informacji, co można z tym zrobić (jeżeli przegapiłam jakieś miejsce, będę bardzo wdzięczna za wskazanie).

Zastanawiałam się, czy da się na "wyłysiałych" kulach zaszczepić nowe gałązki pobrane z gęstszych miejsc.
Szukałam też porad dotyczących takiego szczepienia, ale znalazłam tylko informacje o rozmnażaniu jałowca (sadzonki do ziemi), szczepieniu z ręki i na pniu.

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie

Ogród tkany marzeniami 14:58, 15 lut 2019

Do góry
Chciałam zrobić dzisiaj zdjęcie i Wam pokazać, ale...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:31, 15 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Ja mam dwa rodzaje 'Filifera', 'Filifera Nana' - te nana to chyba będą małe? Ale te zwykłe to ładnie Ci przyrosły, czyli jak nabiorą masy to z góry zacząć ciąć żeby się zagęściły? ja najlepiej to zrobię zdjęcie i wstawię u siebie to mi powiesz co i jak
Dziękuję za dokładną dokumentację

To są te nana. Takie malutkie to one nie są. Ten zwykły mam w innym miejscu i już ma ponad dwa metry.
Mam takie zdjęcie w tle - ogrodzenie ma wysokość 190 cm dla porównania.
Tnij po całości, ale dopiero jak będzie starszy.

Muszę coś w końcu u Ciebie napisać, bo podczytuje, ale zawsze czasu mi na napisanie braknie
Słoneczny Ogród 14:05, 15 lut 2019

Do góry
W tym roku chciałabym iść krok dalej, dalej za oczko i przygotować ziemię na nowe rabaty.
Wyrównać teren, a mam tam dużą dziurę, nie wiem czym ją zawalę, póki co wypycham ją gałęziami.
Widziałabym tu dużo bylin we fiolecie z dodatkiem różu i bieli ale i krzewami o jasnozielonych liściach lub nawet żółtych, bo bardzo lubię limonkę, żółty ale u liściastych, kwiatów żółtych nie lubię.

Ogród tkany marzeniami 13:28, 15 lut 2019

Do góry
I jeszcze znalazłam takie tulipanki ze starego ogrodu. Jak się rozwijały wyglądały jak pucharek z lodami. Na dole różowe, a na górze białe.

Za drzwiami do ogrodu... 13:24, 15 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Moje doniczkowe cebulowe zimujące na tarasie w steropianowym domku pchają się na świat ...

Oczka się śmieją
Ogród tkany marzeniami 13:22, 15 lut 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)

Czy ktoś widział w ogrodzie krokusy rosnące w równych rzędach na 4-ech albo tulipany na 15-u metrach kwadratowych.

No piękne wojsko i jakie kolorowe
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 13:22, 15 lut 2019

Do góry
Sezon przedwiosenny 2019 czas zacząć od zakupów

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 13:17, 15 lut 2019

Do góry
Więcej dalii nie będzie wystarczy

Majówka na Majówce 13:08, 15 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Dla Wioli i Koliberka - moja kalifornijka, no piękną bym jej nie nazwała
Może powinnam jakoś ją dopieścić?

moja na początku wyglądała podobnie dopiero jak ją zaczęłam ciąć to się zagęściła

Ja bym tą twoją przycięła...ale może poradź się jeszcze Zbyszka z wątku "Działka prawie w Borach Tucholskich" on jest specem od cięcia iglaków
Za drzwiami do ogrodu... 13:08, 15 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Moje doniczkowe cebulowe zimujące na tarasie w steropianowym domku pchają się na świat ...

O la la a jakie to są ?
Moja bajka 13:05, 15 lut 2019

Do góry
Komoda przed

I po mojej radosnej twórczości

Przecierki, ale tym razem w złotym kolorze
Ogród tkany marzeniami 13:00, 15 lut 2019

Do góry
Jedno z nielicznych zdjęć ogródka nazwijmy go mieszanego. Słabe jakościowo, ale pogląd można złapać.

Ogród tkany marzeniami 12:59, 15 lut 2019

Do góry
Przejrzałam stare fotografie i wiecie co, nie bardzo co mam pokazywać z tego starego ogrodu. Po za jakimiś fragmentami niewiele się zachowało. Był to czas grubo przed Ogrodowiskiem i kto by sobie tam głowę zaprzątał jakimiś fotografiami czegoś co i tak będzie zmienione.
Może to i lepiej.
Czy ktoś widział w ogrodzie krokusy rosnące w równych rzędach na 4-ech albo tulipany na 15-u metrach kwadratowych. Takie cuda tylko u mnie. Gdy kwitły wyglądały spektakularnie, po przekwitnięciu pozostawały placek nagiej ziemi i smętnie zasychające liście. Na zdjęciach krokusy jak żołnierze na defiladzie

W ogródku emerytki 12:31, 15 lut 2019

Do góry
Witajcie dziewczyny
Aniu, Malinia, Magdo, u mnie wiosna jest zawsze później, zdjęcia są z poprzedniej wiosny.
I też czekam na tegoroczną, choć to dopiero luty
Monia, ułudka rozrosła się w jeden rok, rozrasta się jak truskawki, ale szybciej.
Zawsze najpierw wychodzą kwiatuszki i faktycznie podobne do niezapominajek, ale większe.
I ma dość duże liście, na zdjęciu to widać.
Bogusiu, sadź wszystko, na co masz ochotę, będzie pięknie. Ja tak zrobię

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:24, 15 lut 2019

Do góry
Rok 2016.

Teraz na boki bardziej rośnie, ale można go ograniczać cięciem. Zasłania mi dół perukowca.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:22, 15 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Anitko, czy to cyprysik groszkowy? Jak długo rośnie do takich rozmiarów? U mnie dwa maluchy i nie mogę się doczekać jak będę chociaż w połowie takie

Tak to cyprysik groszkowy. Mam kilka odmian: 'Filifera', 'Filifera Nana', 'Filifera Aurea' i 'Sungold'. Po obu stronach tej pergoli z huśtawka są posadzone 'Filifera Nana' prawie od początku istnienia ogrodu. A jakie masz, bo różnią się miedzy sobą tempem wzrostu.
Rok 2009. Maluszki przy pergoli. Już 1 rok po posadzeniu.

Rok 2011.

Rok 2014. Wytworzył mu się wówczas wierzchołek. Tu zaczęłam go ciąć i się zagęścił.

Rok 2015.
Majówka na Majówce 11:54, 15 lut 2019

Do góry
Dla Wioli i Koliberka - moja kalifornijka, no piękną bym jej nie nazwała
Może powinnam jakoś ją dopieścić?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:29, 15 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niektóre zakątki ogrodu, mimo zimy, wyglądają całkiem przyjemnie.

Skarpa

Haniu, zdradź poproszę, co to za trawki wśród Żurawek - tak fajnie wyglądają i ożywiają ten zakątek...
Mam u siebie żurawki Berry Smothie od roku i jestem pod wrażeniem, jak one pięknie zimą się prezentują.
Bardzo Ci dziękuję za regularne wrzucanie fotek, Twój wątek to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam serdecznie

Mój ogrodowy pamiętnik 11:03, 15 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
W oczekiwaniu na wiosnę wrzucę tutaj jeszcze inny gatunek roślin, które bardzo lubię mimo, że kłują nie gorzej od róż i że wielu pewnie się przejadły . Mnie jeszcze nie .

Berberys Orange Ice - mój ulubieniec.

Goldalita - jakoś nie przypala się na słońcu a kolor ma cały czas taki mocny. Tylko na jesień łapie pomarańcz.

Admiration - najstarszy u mnie, nie cięty więc rośnie sobie jak chce

Pink Queen - nakrapiano-ciapkowaty

Wzystkie kgore tutaj sa powyzej mam i jes, cze ciapki i admiration. Sa ladne szczegolnie wiosna admiralki no i jesienia tumbergi.
Kolce gorsze od roz.

Rlze tez ma. Obydwie od zesego roku czekam szczegolnie na krolowa Szwecji aby nawiazaly ladny krzak zobaczymy w tym roku. Bo zeszly byl bardzo cieply dla roz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies