Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pszczelarnia 09:51, 15 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jestem wielką fanką dereni (i jabłoni ozdobnych). Stworzyłam z nich 2 duże rabaty, które od teraz do wiosny zachwycają. Ta poniższa znajduje się na skraju sadu za pasieką od strony zachodniej, słońce jesienne i zimowe ładnie tam dociera i podświetla pędy dereni. Rosną tam derenie o bordowych pędach, zielono-oliwkowych i żółtych. Jest też ten o czerwono-pomarańczowych ale ciężko mu idzie, słabo przyrasta. Rośnie tam jedno małe drzewo klon 'October Glory'.

W poszyciu rosną ciemierniki, turzyce (montana i chyba ptasie łapki oraz dosadziłam Ice Dance), rośnie cis Repandens. W prześwitach miskant Variegatus albo Cabaret.

Sąsiednia rabata też jest ciekawa zimą: zimą widać na niej złote cisy i bergenie i troszkę żurawek. Hortensje Annabelle, oczary i złotliny. A nad tym wszystkim góruje dąb czerwony, a w kącie rosną również miskanty.

Pracami na tej rabacie kończę sezon i go zaczynam, bo ziemia szybko się tu nagrzewa i jest zacisznie.

To takie moje małe Anglesey Abbey.

Druga rabata dereniowa składa się na razie z samych dereni, za tło ma świerki - szukam pomysłów na jej rozbudowanie. Znajduje się na drugim dalekim końcu ogrodu
Ewo co to za odmiana derenia z zielonymi pędami? Czy on jest rozłożony? Pięknie razem z czerwonym wygląda.
Pszczelarnia 20:46, 14 lis 2017

Do góry
Jestem wielką fanką dereni (i jabłoni ozdobnych). Stworzyłam z nich 2 duże rabaty, które od teraz do wiosny zachwycają. Ta poniższa znajduje się na skraju sadu za pasieką od strony zachodniej, słońce jesienne i zimowe ładnie tam dociera i podświetla pędy dereni. Rosną tam derenie o bordowych pędach, zielono-oliwkowych i żółtych. Jest też ten o czerwono-pomarańczowych ale ciężko mu idzie, słabo przyrasta. Rośnie tam jedno małe drzewo klon 'October Glory'.

W poszyciu rosną ciemierniki, turzyce (montana i chyba ptasie łapki oraz dosadziłam Ice Dance), rośnie cis Repandens. W prześwitach miskant Variegatus albo Cabaret.

Sąsiednia rabata też jest ciekawa zimą: zimą widać na niej złote cisy i bergenie i troszkę żurawek. Hortensje Annabelle, oczary i złotliny. A nad tym wszystkim góruje dąb czerwony, a w kącie rosną również miskanty.

Pracami na tej rabacie kończę sezon i go zaczynam, bo ziemia szybko się tu nagrzewa i jest zacisznie.

To takie moje małe Anglesey Abbey.

Druga rabata dereniowa składa się na razie z samych dereni, za tło ma świerki - szukam pomysłów na jej rozbudowanie. Znajduje się na drugim dalekim końcu ogrodu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:18, 14 lis 2017

Do góry
adewzuol napisał(a)

Polinko, powiedz mi proszę czy te najwyższe trawy to miskant Morning Light?
Mam trzy (przynajmniej tak kupowałam) i wszystkie mają piuropusze, a z nimi już mi się tak bardzo nie podobają?

Tak to ML. Jeśli 13.10 miałaś piuropusze to chyba nie ML
Sezon 2017 u Hanusi 17:18, 14 lis 2017

Do góry
Moje rubensy, ciekawe czy zakwitną wiosną? I miskant suszący włosy!
Zielony zielonym pogania :) 20:39, 12 lis 2017

Do góry
Odpowiedziałam Ci na jedno pytanie, a o miotełki już zapomniałam - to jest miskant jos van der palen
Ogród w remoncie 15:43, 12 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Miskant Little Miss

Jakby to nie jesień

Lawenda w tym roku długo stara się być ładna, u mnie też takie widoczki można zauważyć, a jeszcze niedawno ścinałam lawendowe kwiatuszki i ustawiałam w wazonie
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:42, 12 lis 2017

Do góry
nawet teraz zieleń daglezji Graceful Grace jest nie do pobicia natomiast wiosenna srebrzystość Penduli nieco zblakła

miskant Giganteus i jodła kaliforniska którą przeszczepiłem na odmianę Argentea (szczepienie powyżej 3m)

kolejny iglak który mnie przerósł cyprysik nutkajski Green Arrow
Ogród w remoncie 10:31, 12 lis 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jeszcze działaśz, jeszcze żywopłot,Fajnie.
Ładny ten Miskant Little Miss.Taki złocisty,A ekspansywny bardzo ??

Aniu miskant młodziutki jeszcze i trudno mi coś powiedzieć. To taka kompaktowa odmiana. Nie wydaje się żeby był ekspansywny.
Działam i pewnie dopiero zima odciągnie mnie od ogrodu. Bardzo jestem zadowolona,że żywopłot udało nam się wsadzić. Przynajmniej to udało się zrobić. Teraz to już luzik . Co jeszcze zdążę to zrobię a jak nie to nic się nie stanie. Roboty to jeszcze bardzo dużo,końca nie widać
Ogród w remoncie 09:46, 12 lis 2017

Do góry

Jeszcze działaśz, jeszcze żywopłot,Fajnie.
Ładny ten Miskant Little Miss.Taki złocisty,A ekspansywny bardzo ??
Ogród w remoncie 20:01, 11 lis 2017

Do góry
Miskant Little Miss

Jakby to nie jesień

Kiedyś będzie tu ogród 19:26, 11 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Aniu twój strzepiastokory to jaka odmiana.? Myślę nad kupnem hehe

Mirko kupiłam poprostu jako Klon strzępiastokory (Acer griseum), ale wiem że ma on odmiany i krzyżówki z innymi klonami.

ElzbietaFranka napisał(a)
Watpie czy taki miskant dostaniesz, ale bede miala na uwadze. Jakbys napisala jaki ma miec rozmiar,bo czesto szperam w trawach. Mam ksiazke o trawach to spojrze.
Elu zakochałam się w miskancie Gosi. Pisze, że to Graziella, ale moje są inne. Tak więc wzdycham do niego i... szukam. Choć dzisiaj na żywo widziałam Memory i zrobił na mnie wrażenie.

Kiedyś będzie tu ogród 18:30, 11 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu widziałam fotki, dziekuję. Poszukuję miskanta o delikatnej budowie, z jasnymi (białymi, biało-srebrnymi) wiechami w całym cyklu.

Kasiu w rzeczywistości jeszcze bardziej, choc słonka mało. Jesieniż takie rosliny się docenia. Mus jeszcze takich dereni jak u ciebie poszukać.

Łucjo witam serdecznie. Ja wczoraj buszowałam u ciebie, ale niestety mój internet nie pozwolił na wpis. Poza tym musiałam szczęke pozbierać jak przeczytałam ile masz róż... Tylko nie znalazłam informacji jak duży masz ogród... Gorąco pozdrawiam i... do poznania jutro...

Watpie czy taki miskant dostaniesz, ale bede miala na uwadze. Jakbys napisala jaki ma miec rozmiar,bo czesto szperam w trawach. Mam ksiazke o trawach to spojrze.
Lawendowy zawrót głowy 12:22, 10 lis 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu, napisałaś wcześniej ,że na tej fotce to jakiś miskant...a te przebarwiające się ,żółte kępy to Hakone Aureola czy cos innego?
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:15, 10 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

kostki cisowe?? jej to my bardzo podobnie bedziemy mieć z tego co widze i czytam
hihi bo wiesz, ja dużo śledziłam Twoje planowanie i te kostki tak mi w głowie utkwiły ale później odpuściłam stwierdzając że nie stać mnie na ładne cisy. No ale fartem kupiłam dużą ilość i teraz mam z czego robić

miskant faktycznie podobny do grazielli, może to być on
Ogród, mydło i powidło. 05:52, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie
Ogród bacowej 23:46, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Ewa co to za miskant?
u mnie limki brązowe juz od miesiąca..ciekawe od czego to zalezy bo start miały poźny. u wszystkich juz byly a u mnie nic

To Kleine Fontane.

Moje limki te co są na pełnym słońcu już też dawno brązowe, a te z półcienia jeszcze jako tako .
Ogród bacowej 21:13, 09 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Trochę jesieni u mnie .

Ewa co to za miskant?
u mnie limki brązowe juz od miesiąca..ciekawe od czego to zalezy bo start miały poźny. u wszystkich juz byly a u mnie nic
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:16, 08 lis 2017

Do góry
twój miskant nn to chyba graziella
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:07, 08 lis 2017

Do góry
Jakby normalnie to nie był listopad, wyjątkowo energetycznie. Co to za poczochrany miskant? Taki potargany? Fajnie wygląda. Prymule u mnie też kwitną.

Pozdrawki zostawiam.
Lawendowy zawrót głowy 16:38, 08 lis 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

To miskant huron sunrise. Ładnie się zmienia przez całą jesień co dwa tygodnie inaczej wyglądał piórop.

Mam też miskanta Memory tez się pięknie prezentuje ale na fotach nie ma tła i nie widać go dobrze.
Dziękuję za mile słowo )))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies