Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

inka74 15:42, 16 lut 2018

Żurawkę Lime Marmalade mam w miejscach bardzo słonecznych i daje radę. W pierwszym roku po kupieniu lekko ją przypalało a w drugim już nic jej nie ruszało. Polecam. Jarzmianki miałam w pełnym słońcu - nie chciały mi kwitnąć i rosnąć. Przeniosłam do półcienia i dałam skorupek z jajek pokruszonych w ziemię - są w jeden sezon 2 razy większe.

Róż niestety nie podpowiem bo te co wybrałaś albo nie mam albo dopiero co kupiłam albo będą na wiosnę

Ja z powodu zamówienia 7 róż przy miejscu przygotowanym tylko na 3 sztuki będę musiała też rabatkę jedną powiększyć - znów. Co roku zmienia swój rozmiar. Ta metodą to u mnie z przodu powstanie jedna wielka rabata bo to jedyne miejsce, gdzie eM trawnika nie broni.
Kasia_CS 16:24, 16 lut 2018

No własnie tak myślalam, że LIme Marmalade powinna sobie poradzić

Jarzmianki albo wywędrują na różankę albo zostawię eksperymentalnie a tam pojdą nowe

Cały czas mam na uwadze, że może się jeszcze o Twojego zamówienia dorzucę Bo Baronesse wciąż kusi

No i biję się z myślami nad tą różą między Artemis a Cinderellą... William tez kusi, ale i czas oczekiwania na niego dość długi
kwartet 17:11, 16 lut 2018

Mam i baroneski i marię specjalnej różnicy wzrostu nie widzę
tulucy 17:42, 16 lut 2018

U mnie też Baronessa i Tereska podobne, i obie puszczają długie baty.

Gdzie polujesz na Mme Graindorge? W r przez z?
Kasia_CS 17:59, 16 lut 2018

kwartet napisał(a)
Mam i baroneski i marię specjalnej różnicy wzrostu nie widzę

Ale to i tak ok 1m wysokości, tak? a ta Rosenfaszination to jakie gabaryty osiąga?

Łucja - tylko oni mają obecnie na stronie, choć byłam ostatnio przekonana, że była ta róża na floribundzie i zniknęła, ale może coś mi się pomerdało...
tulucy 18:02, 16 lut 2018

Też mam wrażenie, że gdzieś była... No nic, poczekam, pośpiechu nie ma, miejsca też
Kokesz 19:19, 16 lut 2018

Anda napisał(a)
To moze posredni roz? Cos wyrazniejszego ale nie tak mocnego? Brother Cadfael? Ale to cieply roz i duze kwiaty, peoniowe.

Mimo to jestem za jakims bordowym akcentem

Teraz bedziesz mocniej podlewac jarzmianki i bedzie dobrze

Też dałabym mocniejszy akcent między jasne róże.
U mnie na początku też chciałam same bladawce tzn pastele a później stwierdziłam, że trochę mdło to wygląda zaczęłam dodawać ciemniejszy róż
lindsay80 19:22, 16 lut 2018

Ciężkie jest planowanie jak miejsca malutko, ale na pewno coś fajnego wymyslisz.
Jeśli byś się zdecydowala na intensywne kolory to Heidi Klim jest śliczna I malutka - mam ja drugi rok I w tym w ogóle nie chorowala.
Pashimina też jest wyjątkowa.
Doczytałam o odmiennym stanie, wszystkiego dobrego
Kasia_CS 19:37, 16 lut 2018

Pobawilam się dzisiaj chwilę, choć nie dokończyłam - z roślin, które tam już mam to ten szpaler szałwii, który musze na front przesunąć (poszerzałam rabatę), za nimi sesleria jesienna, ale dosadzić trzeba. Z lewej w linii rosną różowo kwitnące zawciągi. Louise odier i Cinderella jeszcze nie są takie duże, ale wstawiłam takie dojrzałe egzemplarze

Wersja z Szekspirem sugerowanym przez Jankę:

Mam teraz dylemat, czy ten miskant to w tym miejscu, bo za nim jeszcze kawałek miejsca i dopiero Eden rose - może być tak, że będzie wyglądało jak przedwcześnie zakończona rabata.
Kasia_CS 19:44, 16 lut 2018

Renia, no ja wlasnie miałam ten problem w drugą stronę - kupiłam zeszłej jesieni prawie same purpury, tej jesieni dokupiłam dużo pasteli i nie wiem, czy nie przedobrzyłam w drugą stronę Okaże się latem

Edytko, posadziłam 3szt Heidi KLum tej jesieni na rabacie między pergolami (którą widać po prawej)

Dziękuję :*