Dzień dobry Ewa. Jak chyba większość forumowiczów robię plany na ten rok. Chciałam zapytać co to są za kwiaty bordowe na zdjęciach .Szukam czegoś w podobnym kolorze.Chcę takie byliny posadzić z liliowcami Stella de Oro.Myślę ,że będą ze sobą świetnie wyglądać. Co o tym sądzisz?
Iwono 100, te kwiaty to rudbekia 'Cherry Brandy'. Ale wydaje mi się, że kwitnienie liliowca Stella d'Oro i tej rudbeki miną się. Ten liliowiec (poza liliowcem rdzawym i altissima) kwitnie dość wcześnie. Nie uzyskasz wczesnego kwitnienia tej rudbekii z nasion wysianych do gruntu. Może z rozsady.
Zapytaj jeszcze Mirkę - ona w tamtym roku siała i miała tę rudbekię z nasion ode mnie.
Ja myślałam początkowo o jeżówkach, ale nie mogę znaleźć w podobnym kolorze. Może Ty znasz podobne w kolorze jeżówki.Czy te rudbekie rosną i kwitną podobnie jak jeżówki? I czy Ty Ewa byś je polecała? One są piękne. Ja mam rabatę z płożącymi iglakami ,miskantami Gracillimus i trzmieliną Emerald Gold i właśnie do niej chcę dosadzić liliowce i może te rudbekie lub jeżówki ,bo brakuje mi tam coś kwitnącego.Ja bym sobie kupiła już gotowe sadzonki.
A tak w ogóle to mieszkam niedaleko Agnieszki Admete.
Ja w tym roku będę siać tą rudbekię, własnie na rabatę z liliowcami, ale raczej nie myślałam, żeby one się spotkały kwitnieniem, bo dla mnie rudbekia, to raczej taka późnoletnia-jesienna jest, a liliowce to raczej koniec czerwca (szczególnie Stella d'Oro, bo kwitnie najwcześniej z wszystkich moich liliowców)-lipiec.
Tak te rudbekie są bardzo podobne do jeżówek. Tyle tylko, że gdyby była mroźniejsza, mokra zima, to one nie przetrwają, nawet w Anglii (tłumaczył nam ogrodnik, który sprzedał nam nasiona - on je traktuje jak jednoroczne). Ale mogą przetrwać zimę, tak się raz u mnie zdarzyło. Jednak i tak minęły się kwitnieniem z liliowcami d'Oro.
Ten liliowiec kwitnie u mnie zaraz po koniec czerwca i nie jest to długie kwitnienie.
Zobacz sobie jeżówkę 'Tomato Soup' - ja ją lubię. Jest wiele jeżówek w sieci, na pewno coś wybierzesz. Rozumiem, że teraz masz tam kolory białopaskowane (miskant) i żółtoobrzeżone (trzmielina) i iglaki (niebieskie?, zielone?, żółte?).
Wendy79, Ewa - dziękuję za informacje.Są bardzo pomocne.
Ja nie mam jeszcze jeżówek ,a chcę w tym roku kupić. Faktycznie jest ich tak wiele odmian ,że coś wybiorę. Natomiast liliowce będę wiosną dzielić i dam na tą rabatę z miskantami, trzmieliną i zielonymi iglakami.One w sumie nie muszą kwitnąć jednocześnie. Jak jedno przekwitnie ,to zacznie potem drugie.
A ta rudbekia jest w pięknym kolorze. Poczytam u Mirki i spróbuję ją wysiać.
Ewo wiem z Agaty wątku, że zastanawiasz się nad dereniami. Może się przyda ...
A swoją drogą to bardzo bym chciała kiedyś pojechać na bolestraszyckie świeto derenia.