Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród na glinie 16:34, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na prace ostatnia pora, u Any art spadł dziś śnieg

u niej zimniej, u nas w okolicach Wrocławia śnieg to rzadkość
ubiegłej zimy może kilka razy popruszył, ale nie było nawet co odgarniać
czasem 3 dni popada, choć zdażały się tez zimy że spadł porządnie i utrzymywał się porzez miesiąc
Ogród na glinie 15:53, 20 lis 2014

Do góry
Na prace ostatnia pora, u Any art spadł dziś śnieg
Ogródek Iwony 15:35, 20 lis 2014

Do góry
Przepraszam, ze nic nie piszę. Wpadłam dopiero do domu z pracy i na telefonie sprawdzam, co nowego. Ślicznie to wszystko pomyślane, dzięki wielkie, teraz lece głodnemu dziecku zrobić obiad i wtedy postaram się odpisać.
Ogród na glinie 14:58, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, masz czas zajrzeć do mnie? Rozmyślam nad rabatką

idę

komputer mi sie popsuł, a to na czym piszę słabo się nadaje
stąd mam opóźnienia

mordowałam się wczoraj w ogrodzie z tą gliną jak skała
idzie mi strasznie mozolnie, bo głęboko kopię i jest twardo
to miejsce pod tuje
ale chętnie poplewiłam i liście pograbiłam
pozbierałam większośc liści miłorzęba bo się zrobiły brzydkie i wyglądało na bałagan
do tego zcięłam suche kwiatostany żurawek, bo nie wyglądąły ładnie
ścięłam też funkie i tawułki
zrobił się porządek
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:20, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aga, te wrzosy przycinasz wiosną ?
Zdrówka życzę

Przycinam Ewo, do jednego wrzosy tego wymagają, między innymi się zagęszczają i mają częste poduchy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:23, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podoba mi się ta kolorystyka. Jeśli to jest nowoczesne, jestem za.

Na zdjęciach wyrywkowych nie widać czy to jest nowoczesne, akurat to nie jest, poszłam w nowoczesność, byliny róże, ale czasem nie jednocześnie Albo nowoczesność bez róż, ale z bylinami, albo róże bez nowoczesności
Ogródek Iwony 00:33, 20 lis 2014

Do góry
Zatem baza:

1. Buk kolumnowy "Dawyck Gold"
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam )
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek
5. trzmielina zielono - zółta

Zastanawiam się, czy berberys w głębi może zostać? U Danusi w ogrodzie z lustrem jest połączenie berberysów z zielonym i żółtym. Choć potem berberysy wyautowane były z tego miejsca, pojawiły się w drugiej części ogrodu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=63#reply
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:21, 19 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Zginęłaś mi, tak się rozpisałam U Ciebie sucho - idealnie dla szałwii, czekam na spektakl
Lecę zobaczyć rabatkę.

Dziękuję Wieloszka za pomoc.
Coś mi się rozjaśniło. To są moje początki na O. (od końca maja). Podobają mi się ogrody nowoczesne, ale muszę lewitować między nowoczesnością a romantyczną klasyką, aby dopasować do klasycznego stylu domu i tego, co go otacza Zresztą Danusia szefowa jest dowodem tego, że jak ktoś potrafi, style może łączyć. Niestety, nie wszyscy są mistrzami. Ja potrzebuję pomocy w tym tworzeniu.
Gotowa jestem na rewolucję mojej rabaty, przecież jest ona zaraz przy wejściu, nie może być byle jak. Na teraz dziękuję za pomoc
Będę podglądać twoje poczynania. W wolnej chwili spróbuję przebrnąć przez twoje 603 strony
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:11, 19 lis 2014

Do góry
Podoba mi się ta kolorystyka. Jeśli to jest nowoczesne, jestem za.
Ogródek Iwony 23:09, 19 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Musze ustalić bazę, potem będzie reszta.
Przekonały mnie:
1. Buk kolumnowy
2. miskant (który?)
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce (jakie ? )
5. ....

Miskanty oba są duże i "rozłożyste", jak jest tam za mało miejsca, to w typie "Morning Light" jest "Adagio" - trochę niższy, mniejszy.
Turzyce - "Ice dance" lekko się rozłażą, więc za parę lat stworzyłyby gęsty dywan. "Evergold" - gdybyś chciała bardziej kontrastowe połączenie.
Piękne są hakonechloe, ale nie zimozielone (ich połączenie z kulami bukszpanowymi to hit Pinteresta ).
Ogródek Iwony 22:47, 19 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
no no burza mózgów Ciężka sprawa trzeba posadzić tak żeby zaraz nie przenosić na pewno coś co nie musi być na słońcu Na płot może jakiś wiciokrzew z przebarwiającymi się liśćmi ja taki mam śliczny jest Japoński teraz go przesadzałam ale na jesień ma cudne z zielonego w różowe liście i kwitnie jasno żółto wiosną

Eda, ja tam miałam jeszcze wiosną skalniak, hi, hi. potem zrobiłam rewolucję nr 1: wywiozłam z córcią 5 taczek kamieni Potem zaczęłam nasadzenia hortensji, nie miałam innego pomysłu. Hortensje ładnie kwitły, ale to tam za mało. Więc teraz zimą jest czas na pokombinowanie. Nad bukami się zastanawiałam już jakiś czas temu, bez przekonania, gdzie posadzić?
Musze ustalić bazę, potem będzie reszta.
Przekonały mnie:
1. Buk kolumnowy
2. miskant (który?)
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce (jakie ? )
5. ....
Ogródek Iwony 22:30, 19 lis 2014

Do góry
Wieloszko, dziękuję za twoją radę. Podoba mi się propozycja buka, kulek i turzycy. Bardzo pomogłaś. Mój ogród różni się stylem, ale też staram się wprowadzać powtarzalność. To, co jest, jest pozostałością po starych nasadzeniach, co się da, staram się wykorzystać, niektórym roslinom mówię do widzenia Linie proste i okręgi powtarzają się w moim ogrodzie.

Gotowa jestem na rewolucję.
1. Rabata trudna, bo jest tam szambo, więc są miejsca, na których nic nie mogę posadzić. Pomysł nieregularnie posadzonych kulek jest dobry. Do tego trawki.
2.Hortensje były tam posadzone, bo jak w tym roku trafiłam na O, zakochałam się w hortkach i Rh. Dla hortensji mam też inne miejsce. Wiem, gdzie je dać. Nie są to Vanilki, wybarwiały się, jak hortensja Grandiflora.
3. Na tej rabacie powinno być coś zimozielonego, ładnie będzie wyglądał szpaler Miskanta. Tylko : Miskant morning light czy miskant gracillimus ?
4. Nie wiem co zrobić z Rh? Muszę go gdzieś upchnąć, bo kolor nie będzie pasował na tą rabatę.
5. Berberys też chyba trzeba przesadzić na dalszą część? Nie upieram się, że ma tu być czerwień. Może być zieleń w różnych odcieniach, odcienie bieli, ...i wtedy żółcie trzmieliny mogłyby zostać w obwódce, albo jako elementy wypełnienia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:37, 19 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja też posadziłam w szpalerze szałwię w tym roku przed szpalerem kosaćców. Ciekawa jestem efektu. Wtedy pokażę, jak coś z tego wyjdzie
Wieloszka, masz czas zajrzeć do mnie i mi podpowiedzieć co nieco w sprawie rabatki z berberysem w tle? Na ostatniej stronce

Zginęłaś mi, tak się rozpisałam U Ciebie sucho - idealnie dla szałwii, czekam na spektakl
Lecę zobaczyć rabatkę.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:20, 19 lis 2014

Do góry
zawitka napisał(a)

Nie wiedziałam ze ta szałwia taka wytrzymała jeszcze stoi

Zawitko, ta szałwia jest chyba zimozielona, tzn. Przetrwa zimę i wiosną znowu będzie piękna - widziałam u mojej sąsiadki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:14, 19 lis 2014

Do góry
Danusiu kochana, dziękuję za wsparcie.
Jak ty to robisz, że zawsze się znajdziesz na odpowiednim miejscu w odpowiedniej porze?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:58, 19 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Spoko, spoko, już Madżenka szałwię testuje. Jak test wypadnie pozytywnie, to jeszcze mam pomysła na inne miejsce suche (nowość u mnie ) gdzie ją posadzę.

Ja też posadziłam w szpalerze szałwię w tym roku przed szpalerem kosaćców. Ciekawa jestem efektu. Wtedy pokażę, jak coś z tego wyjdzie
Wieloszka, masz czas zajrzeć do mnie i mi podpowiedzieć co nieco w sprawie rabatki z berberysem w tle? Na ostatniej stronce
Ogród na glinie 20:46, 19 lis 2014

Do góry
Małgosiu, masz czas zajrzeć do mnie? Rozmyślam nad rabatką
Ogródek Iwony 20:42, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
Ogródek Iwony 20:33, 19 lis 2014

Do góry
O Danusia mnie odwiedziła
Ogródek Iwony 20:32, 19 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Ale wywołałaś mnie do tablicy, a ja laik w planowaniu przecież
Czy jak to jest północna rabata to tam dużo cienia jest? Dom zasłania? Może jak Rh tam już są to dosadź Rh więcej?

Tak, Ewo dom zasłania. Rano świeci słoneczko od wschodu, potem chowa się za murem domu i dopiero wieczorem wynurza się zza domu z drugiej strony.
Już się nawet zastanawiałam, czy nie dokupić Rh? Ale wtedy zaczęłam się wkurzać, że Nova Zembla jest w biskupim różu, czy jak kto zwał kolory. Po co mi tyle różowych rodków? Na wschodniej rabacie zmieściło mi się już 5: trzy duże i dwa w nogach miniaturowe. Na tego nie mam miejsca tam (chyba ...)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies