Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:30, 19 lis 2014

Wieloszko, dziękuję za twoją radę. Podoba mi się propozycja buka, kulek i turzycy. Bardzo pomogłaś. Mój ogród różni się stylem, ale też staram się wprowadzać powtarzalność. To, co jest, jest pozostałością po starych nasadzeniach, co się da, staram się wykorzystać, niektórym roslinom mówię do widzenia Linie proste i okręgi powtarzają się w moim ogrodzie.

Gotowa jestem na rewolucję.
1. Rabata trudna, bo jest tam szambo, więc są miejsca, na których nic nie mogę posadzić. Pomysł nieregularnie posadzonych kulek jest dobry. Do tego trawki.
2.Hortensje były tam posadzone, bo jak w tym roku trafiłam na O, zakochałam się w hortkach i Rh. Dla hortensji mam też inne miejsce. Wiem, gdzie je dać. Nie są to Vanilki, wybarwiały się, jak hortensja Grandiflora.
3. Na tej rabacie powinno być coś zimozielonego, ładnie będzie wyglądał szpaler Miskanta. Tylko : Miskant morning light czy miskant gracillimus ?
4. Nie wiem co zrobić z Rh? Muszę go gdzieś upchnąć, bo kolor nie będzie pasował na tą rabatę.
5. Berberys też chyba trzeba przesadzić na dalszą część? Nie upieram się, że ma tu być czerwień. Może być zieleń w różnych odcieniach, odcienie bieli, ...i wtedy żółcie trzmieliny mogłyby zostać w obwódce, albo jako elementy wypełnienia
Iwk4 22:47, 19 lis 2014

eda napisał(a)
no no burza mózgów Ciężka sprawa trzeba posadzić tak żeby zaraz nie przenosić na pewno coś co nie musi być na słońcu Na płot może jakiś wiciokrzew z przebarwiającymi się liśćmi ja taki mam śliczny jest Japoński teraz go przesadzałam ale na jesień ma cudne z zielonego w różowe liście i kwitnie jasno żółto wiosną

Eda, ja tam miałam jeszcze wiosną skalniak, hi, hi. potem zrobiłam rewolucję nr 1: wywiozłam z córcią 5 taczek kamieni Potem zaczęłam nasadzenia hortensji, nie miałam innego pomysłu. Hortensje ładnie kwitły, ale to tam za mało. Więc teraz zimą jest czas na pokombinowanie. Nad bukami się zastanawiałam już jakiś czas temu, bez przekonania, gdzie posadzić?
Musze ustalić bazę, potem będzie reszta.
Przekonały mnie:
1. Buk kolumnowy
2. miskant (który?)
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce (jakie ? )
5. ....
Wieloszka 23:09, 19 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Musze ustalić bazę, potem będzie reszta.
Przekonały mnie:
1. Buk kolumnowy
2. miskant (który?)
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce (jakie ? )
5. ....

Miskanty oba są duże i "rozłożyste", jak jest tam za mało miejsca, to w typie "Morning Light" jest "Adagio" - trochę niższy, mniejszy.
Turzyce - "Ice dance" lekko się rozłażą, więc za parę lat stworzyłyby gęsty dywan. "Evergold" - gdybyś chciała bardziej kontrastowe połączenie.
Piękne są hakonechloe, ale nie zimozielone (ich połączenie z kulami bukszpanowymi to hit Pinteresta ).
Iwk4 00:33, 20 lis 2014

Zatem baza:

1. Buk kolumnowy "Dawyck Gold"
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam )
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek
5. trzmielina zielono - zółta

Zastanawiam się, czy berberys w głębi może zostać? U Danusi w ogrodzie z lustrem jest połączenie berberysów z zielonym i żółtym. Choć potem berberysy wyautowane były z tego miejsca, pojawiły się w drugiej części ogrodu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=63#reply
eda 08:21, 20 lis 2014

Ja myślę że jak wszystko wsadzisz albo w trakcie wsadzania zobaczysz czy berberys będzie tam jeszcze grał ja to tak robię chodzę i patrzę czy mi leż y widok hi hi
zawitka 09:27, 20 lis 2014

Ewcia dzieki za wiadomość o szałwi Purpurea ona pięknie mi urosła i dalej stoi i ładnie wygląda reszta o niej u mnie Pozdrawiam cieplutko i widzę że działasz
Viola 09:37, 20 lis 2014

Świetne pomysły, buk zrobi dobrą rabatę. Też zastanawiam się nad takim bukiem u mnie na froncie, ale u mnie chyba wody gruntowe wysoko, nie wiem czy buk to zniesie ? Będą u mnie kopać kanalizację więc się zorientuję. Plan nasadzeń rewelacyjny A która turzyca jest bardziej żarówiasta Ice dancer czy evergold?
BarbaraM 10:12, 20 lis 2014

Witaj Iwonko.
Przyszłam na Twoją prośbę.
Poczytałam o planach i Twoich preferencjach roślinkowych.
Podoba mi się Twój żywopłocik z bukszpanu na wejściu dlatego moim zdaniem powinno się kontynuować ten styl podkreślajac koło.
Hortensje są fajne w tym miejscu gdzie są.
Różanecznik można przenieść za koło.
Dom sąsiada przesłonić wąskimi świerkami serbskimi.
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak (możesz się oczywiście nie zgodzić )
Jest to jednak tylko propozycja i możemy dyskutować

lojalna_ 10:30, 20 lis 2014

Jakie zdolne pomocniczki masz

Fajne plany rabatowe ...bedzie sie działo wiosna ...ja niestety jeszcze nie pomoge nie znam efektów wzrostu i rozłozystosci roslin
bdan 10:34, 20 lis 2014

Iwonko obserwuję, piękne wizizualizacje Ci Basia porobiła, aż do niej z wrażenia poleciałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies