Irenko, dziękuję za pobyt i życzenia. Rano szron na dachu był, ale już jest słonko, to znika.
Mam nadziehje, że te kilka nocy na lekkim minusie w moim ogrodzie szkód nie zrobi. Zobaczymy, najbliższy wypad w okolicę kwiecia dopiero w weekend,
Powracam wiosenną porą Plan na ten sezon - trudna rabata ze skarpą po wschodniej stronie domu. O tu:
Mój plan jest taki: żywopłot z cisa przy siatce, przed nim szpaler hortensji ( skłaniam się ku odmianie polar bear) , a przed hortensjami carex ice dance. Dobry pomysł czy jednak nie???
Wiosna i u ciebie, nie ma co narzekać
Wawrzynek w białym kolorze bardzo rzadki, ja dostałam różowy, ale w tym roku nie kwitną, ale jeden żyje Buziam Aniu
Wiosna pełną gębą, kwiecia dostatek
Gwiaździsta, to bardzo mocna magnolia, szybko w kwiaty obrasta Haniu, dnia bez mroźnych wiatrów życzę, bo u nas on znowu wieje
Nowy ciemiernik ładny
zostaw kwiaty po przekwitnięciu, to będzie się wysiewał.
Co do tego wąskiego paska, wg mnie za wąsko na sadzenie czegokolwiek, jednak zdarła bym darń, przesunęła krawężniki do przodu, posadziłą rośliny i wysypałą tym kamykiem.
Druga opcja, zostawić, jak jest, ale od krawężnika zerwać darń do 1m, zrobić kant i na oczyszczonej powierzchni posadzić rośliny, ciekawa jestem, na co się zdecydujesz.
Jeśli maja tam być tylko funkie, to od krawęznika zerwij darń na 30cm, posadź i będzie dobrze, są odmiany wytrzymałe na słońce
Wyszło świetnie, dobrze, że tak wycięłąś, bo roslina ładna, ale wymaga obróbki. Wiem ile to pracy kosztuje, bo mam takich kilka, kiedys jak zaczynałam je tak formować, skończyło się odpiłowaniem kciuka, całe szczęście uratowali mi go
Dziś bym ich nie sadziła, ale cóż, sa i i zimą cieszą, podziwiam zatem, bo wiem jak kłują też, a to sprzątanie potem....