Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 06:00, 10 kwi 2019

mirkaka napisał(a)
Podziwiam Twój ogród, to jakby zupełnie inna strefa klimatyczna, wszystko już takie wybujałe, u mnie dopiero w maju tak jest.
Moje hakonki ledwo z ziemi kły wystawiły,trawa po wertykulacji nie rusza, pluskwice dopiero na 5 cm wylazły. Ech co tu porównywać.. u nas dziś tylko 4-6 st ma być
Magnolie przepięknie kwitną, ta Black Tulip najbardziej mnie pociąga, piszesz że kwiaty pachną, są ogromne i ciemne Same zalety.

Mirka, ja mam bardzo zaciszny ogród, mur, otoczona sąsiednimi domami i drzewami sąsiadów, więc pewnie dlatego szybciej mi buja.
Trawnik u mnie straszny, gołe place po ubiegłorocznej suszy- a dosiewki na razie nie mam kiedy zrobić, doły robione przez psy, chwasty wszelkiej maści, nie ogarnę, więc niech będzie dziki, aby był zielony
Tak, Black Tulip piękna, ale sa piękniejsze
paniprzyroda 07:13, 10 kwi 2019

Oj Irenko, u Ciebie to dopiero się dzieje, wszystko pędzi i kwitnie, że Ty dajesz radę i jeszcze rękodzieło, praca, dom - szacunek
Milka 07:15, 10 kwi 2019

Mariola, dzięki za odwiedziny
Działam, ale dom leży, aż strach myśleć, jak go sprzątać
Milka 07:26, 10 kwi 2019

Mam prośbę, do tych co się znają, coś opanowało mi kosodrzewiny i jałowce, nie wiem co, czym robić oprysk,

na formowanych jałowcach, na gałęziach, takie coś się pojawiło

o 1 zdjęcie więcej wbrew regulaminowi, ale w jednym poście problem chciałam przedstawić

a na kosodrzewinie to, zamierają gałązki, schną, odpadają igły, wycinałam, oczyszczałam, ale co dalej, bo postępuje...

proszę o pomoc
hanka_andrus 08:04, 10 kwi 2019

Irenko zwróć się do Bogusława. On specem od iglaków. Szkoda Twoich by było . nide wygląda to dobrze.
08:13, 10 kwi 2019
Milka napisał(a)

Gwiaździste są fajne, ja mam w miejscu gdzie dość późno słonko, to długo cieszą. Trzecią chyba po kwitnieniu przesadzę, bo zbyt ukryta jest, choc rośnie super, więc jeszcze dumam

Kusisz, kusisz a jak z przemarzaniem młodej? Pewnie wrażliwa?
BKosimkArt 08:42, 10 kwi 2019

Malowanie szyszek to już ta przyjemniejsza rzecz, pewnie z usuwaniem ich części było ciężej?? Pięknie wyszły!
Anitka 08:48, 10 kwi 2019

Irenko to co jest na kosodrzewinie to oprzęd osnui sadzankowej. Pędy porażone wyciąć (te mocno porażone) Co do środków chemicznych: Decis 2,5 EC lub Talstar 100 EC.

Ale może jeszcze niech inni potwierdzą.

A w tych miejscach wypustków na jałowcu masz rdze gruszy. Za jakiś czas pojawi się tam pomarańczowa galaretka. Opryskać natychmiast Score, ale on jest wycofany z użytku amatorskiego. Można użyć Zato 50 WG do upraw amatorskich. Ale rdza nie jest do zlikwidowania. Z czasem roślina zamiera. Ale dobra wiadomość jest taka, że mam to na swoim formowanym jałowcu i żyje już dobry kilka lat.
Milka 09:54, 10 kwi 2019

hanka_andrus napisał(a)
Irenko zwróć się do Bogusława. On specem od iglaków. Szkoda Twoich by było . nide wygląda to dobrze.

Zadzwonię do niego dzięki za podpowiedź...no mnie też byłoby żal, 22 lata skończyły.
Milka 09:54, 10 kwi 2019

MonikA napisał(a)

Kusisz, kusisz a jak z przemarzaniem młodej? Pewnie wrażliwa?

Absolutnie nie, sadź, bo i tak magnolie wolno rosną, aby zacisznie tylko