Poczekaj aż pogoda się znacznie ociepli, bo w środku krzewu na pewno widać młodziutkie pędy. Rozgrzeb krzew i zobacz czy widać. Jeśli nie widać zobaczysz je później, w kwietniu. Wtedy dopiero przycinaj. Mocne odmładzanie lawendy może się wiązać z jej uśmierceniem, dlatego lepiej poczekać do cieplejszej aury.
Ja odmładzałam starą lawendę, z powodzeniem. Wyglądało tak i było robione 24 kwietnia
Teraz czyli na przedwiośniu bym zastosowała walkę przy pomocy nicieni. Nemasys L stosujemy od marca do maja i od sierpnia do października, a Nemasys H stosujemy od czerwca do sierpnia.
Do sporządzenia preparatów z wrotyczu potrzebne są świeże rośliny, więc nie wiem skąd masz ten wywar, z zeszłego roku nie nadaje się, chyba że to jest Ema 5 z wrotyczem, gotowy preparat.
Tak, to zrozumiałe, dlatego warto poszukać im lepszego stanowiska, lub założyć linię kroplującą. Tamten rok był wyjątkowo niekorzystny i nietypowy. Nam się trawniki gotowały, platany zrzucały liście.
Mam pytanie, "wsadzone wiosną patyki", ale którą wiosną, 2015 czy 2016?
Pytanie jest nieprecyzyjne
Teraz wsadzałąś patyki i teraz chcesz wysadzać do gruntu, czy w zeszłym roku ukorzeniane i mają już korzenie?
W obu wypadkach odpowiedź brzmi, nie. Teraz nie wsadzamy bo jest za zimno.
Danusiu
Ciemierników nie znałam zanim nie trafiłam do Twego ogrodu. Kocham je miłością bezgraniczną. A wyjątkowo te białe wytrzymują w moim słonecznym ogrodzie z gliną. Dlatego dokupiłam je.