Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 15:08, 17 lis 2014

Do góry
Waldku, przeczytałam, nie wszystko zapamiętałam, są głosy za i nawet nie przeciw, ale innego zdania. Np. z koniczyną w trawniku: czytam w wątku, że dostarcza azot, a z drugiej strony, że trzeba z nią walczyć
Z wyciągiem z kompostu chyba jeszcze nie dokończyłeś, więc zaglądnę jeszcze tam. Sprawdzałam, co to jest melasa, gdzie można kupić ?
Drugie, to kompost produkuję, ale jego skład bywa różny, bo wrzucam odpadki z kuchni i ogrodu, nie zawsze proporcjonalnie. Mam jednak nadzieję, ze to, co powstaje, jest ok?
Ranczo Edy 14:32, 17 lis 2014

Do góry
Eda, wszystko widać, czyli też odległości. Czyli masz teraz w kolejności: perovska, róże, lawenda i z przodu to jest trzmielina?
Róże tylko żółte, czy jeszcze inny kolor tam jest?

Moja perovska mniejsza, ale po 6 złjesienią kupowałam. Jak ją zobaczyłam, wzięłam bez zastanowienia U Madźenki mi się podobała tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/409116/original.JPG
Ogródek Iwony 14:30, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję Waldku za linka. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam:
Preparaty dostępne na rynku muszą być ekologiczne. Tzn. nie szkodzić środowisku?
Ale co to znaczy? Bo jeśli zaszkodzą miodunce, to mogą zaszkodzić też biedronkom, czy tak? Nie stosowałam chemii w ogrodzie do tej pory, ale natura nie zawsze sobie radzi w sensie, ze wygrywa dobro. raczej silniejszy

Chemiczne środki ochrony roślin zawierające szkodliwe dla zdrowia substancje czynne nigdy nie będą ,,ekologiczne". Większość używanych do tej pory ŚOR na opakowaniu będzie miała napis ,,dla profesjonalistów". Jak sądzę będą one dostępne w ostateczności tylko dla osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie ogrodnictwa i warzywnictwa oraz osobom przeszkolonym z odpowiednim certyfikatem uprawniającym do odpowiedniego i uzasadnionego ich zastosowania.
Iwonko.
Biopreparaty nie są stosowane przez nas w celu unicestwienia patogenów zasiedlających rośliny. Stosuje się je po to aby w danym środowisku nie stwarzać im dogodnych warunków do życia, wzrostu, rozmnażania, pobierania pokarmu, trawienia, oddychania oraz przeprowadzania jeszcze innych czynności związanych z ich metabolizmem. Są na to różne sposoby o których należy rozmawiać jak najwięcej na forum ogrodniczym.
Natura zawsze sobie radzi w ten sposób, że wygrywa silniejszy, ten który posiada do obrony odpowiednią w chwili ataku broń i my możemy w swoich ogrodach naturze w tym pomóc.
Musimy się nauczyć w jaki sposób przeprowadzać selekcję aby w ogrodach tego dobrego było trochę więcej od tego złego. W biologicznej równowadze ten wskaźnik przyjmuje się za skuteczny gdy jego proporcja oscyluje w granicach 60/40.
Jak to skutecznie działa podam Ci na prostym przykładzie. Rośliny które są oblegane przez owady często są niestrawne dla ssaków. I odwrotnie. Są rośliny które zawierają substancje trujące dla owadów i tym je odstraszają od siebie, natomiast ssaki tymi roślinami się zajadają. Tak działa natura którą my zamiast niszczyć możemy ją w mądry sposób wykorzystać w swoich ogrodach.
Dla Ciebie i dla Twoich gości pozostawiam do przemyślenia następny temat:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4179-skoncentrowany-wyciag-z-kompostu-anhk
Moja bajka 14:17, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudne te maluszki, jak z resztą wszystkie szczeniaki Ja w zeszłym roku też miałam zabawę z sześcioma maluchAMI, na razie powiedziałam dość. Nasza sunia dostaje zastrzyki hormonalne, pomyślałam, że może to lepiej niż sterylizacja, ale Toszka twierdzi Inaczej. Chyba będzie trzeba pomyśleć o sterylizacji . Fotki maluchów tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=216
i tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=220
Pozdrawiam

Iwonka psiunie cudne Ten biały z łatką na oku skradł moje serce bez reszty i nie wiem czy potrafiłabym się takiemu słodziakowi oprzeć . Pewnie Nuka miałaby towarzysza. A ten czarny z białymi i brązowymi znaczeniami ma ubarwienie jak berneński pies pasterski . Jeśli mogę Ci coś doradzić to polecam sterylizację - raz na zawsze jest spokój, a zastrzyki hormonalne są szkodliwe, mogą powodować ropomacicze, a poza tym nie zawsze wstrzelisz się w moment żeby je podać. U mnie w rodzinie jest hodowla psiaków, więc wiem co mówię . Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 13:52, 17 lis 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Pozdrawiam Cię Iwonko, masz racje trzeba czekać do wiosny bo już zimno i nie wiele można zrobić. Ja jeszcze czekam na zamówione róże i mam nadzieję że szybko przyślą.

Janinko, przydałoby się, aby już dotarły. Coraz zimniej i mniej przyjemnie na dworze. Pamiętaj, aby te świeżo sadzone zaraz po posadzeniu zakopcować
Mirkowy ogród (początki) 13:49, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirko, masz już tyle roślinek rozmnożonych. Czy poczynisz zimą plan nasadzeń i zrealizujesz pierwszą rabatkę Bardzo bym była jej ciekawa
Takie mam wiosenne plany a czas pokaże
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:46, 17 lis 2014

Do góry
W ogrodzie robi się już jesień drugiego etapu. Liście drzew już nie zachwycają, u mnie wszystkie spadły, jest smutno. Jak u ciebie ? Pozdrawiam.
Mirkowy ogród (początki) 13:43, 17 lis 2014

Do góry
Mirko, masz już tyle roślinek rozmnożonych. Czy poczynisz zimą plan nasadzeń i zrealizujesz pierwszą rabatkę Bardzo bym była jej ciekawa
Ogródek Janiny 13:40, 17 lis 2014

Do góry
Oj, to niech szybko przysyłają, żeby przed przymrozkami zdążyć.
Co zamówiłaś? W jakich kolorach i gdzie będziesz je sadzić ?
Ogródek Iwony 13:38, 17 lis 2014

Do góry
Dziękuję Waldku za linka. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam:
Preparaty dostępne na rynku muszą być ekologiczne. Tzn. nie szkodzić środowisku?
Ale co to znaczy? Bo jeśli zaszkodzą miodunce, to mogą zaszkodzić też biedronkom, czy tak?
Nie stosowałam chemii w ogrodzie do tej pory, ale natura nie zawsze sobie radzi w sensie, ze wygrywa dobro. raczej silniejszy

Mam problem z dostaniem skrzypu, pokrzywy i jeszcze czytałam o herbatce tymiankowej.
Nieustannie walczę z mszycami na drzewie śliwy i nie tylko tam. Kupiliśmy w tym roku przylepce na drzewa, aby mrówki ograniczyć na drzewach (już się zgubiłam w relacjach: mrówki - mszyce, kto za kim na drzewo wchodzi ). Nie zdały egzaminu. Jak stałam pod śliwą, deszcz mszycowych odchodów leciał normalnie.
Ogródek Janiny 13:29, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Janinko, piękne nasadzenia. Teraz do wiosny czekać. Niech się rozgłośnie.
Zgadza się Iwonko czekam do wiosny jeszcze tylko róże mam posadzić.
Lawendowy zawrót głowy 13:26, 17 lis 2014

Do góry
Jolu, też chciałam wpaść na kawkę, ale chyba się spóźniłam. wszystkie pierniczki zjadłyście, hi, hi.
Jolu zobacz szybko tu na fotkę w hipermarkecie. Taki mały by ci się zmieścił:
http://static.praktiker.pl/miniaturki/upload/zdj_produktow_nieobrobione/1000x1000/413604.jpg

Składa się go z deseczek, można nawet u stolarza deseczki zamówić, albo poodbijać ze starych palet
Moja bajka 13:05, 17 lis 2014

Do góry
Cudne te maluszki, jak z resztą wszystkie szczeniaki Ja w zeszłym roku też miałam zabawę z sześcioma maluchAMI, na razie powiedziałam dość. Nasza sunia dostaje zastrzyki hormonalne, pomyślałam, że może to lepiej niż sterylizacja, ale Toszka twierdzi Inaczej. Chyba będzie trzeba pomyśleć o sterylizacji . Fotki maluchów tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=216
i tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=220
Pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:56, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja jeszcze nie wymyśliłam nic sensownego z notowaniem. Na razie pozakładałam kilka folderów z nazwami ogrodów i tam wklejam inspiracje oraz teksty wklejone do Worda. Tylko skąd ja będę pamiętała, gdzie czego szukać?
Może wydrukuję najważniejsze i włożę do skoroszytu jakiego? przydałby się spis jaki z numeracją stron wtedy

No właśnie, mamy sporo cennych informacji
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:34, 17 lis 2014

Do góry
A ja jeszcze nie wymyśliłam nic sensownego z notowaniem. Na razie pozakładałam kilka folderów z nazwami ogrodów i tam wklejam inspiracje oraz teksty wklejone do Worda. Tylko skąd ja będę pamiętała, gdzie czego szukać?
Może wydrukuję najważniejsze i włożę do skoroszytu jakiego? przydałby się spis jaki z numeracją stron wtedy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:31, 17 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)
nic mi nie mów, ja co dzień bardziej sfrustrowana :/ Małż już mi embargo nakłada na O.

Skąd ja to znam? W weekend miałam szlaban na kompa, hi, hi
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:29, 17 lis 2014

Do góry
siakowa napisał(a)

Oj Jagoda, a jak ja chce to juz widzieć a nie gadać o tym non stop, dziś w nocy śnił mi sie żwirek, wczoraj sniły mi się jakieś roślinki... z kinematografią jestem do tyłu bo calymi wieczorami ogrody oglądam...strasznie monotematyczna się stałam
dobrze że mam dzieci to mnie do rzeczywistości przywracają

Hej, ja mam to samo. Ciągle mi się śnią niedokończone rabaty, że coś źle posadziłam i mus to przesadzić. Nawet się dziś obudziłam z postanowieniem, że jak wrócę z pracy, to hortensje będę przesadzać, ale deszcz pada i rozsądek każe czekać do wiosny
Twojego ogrodu też wyczekuję wiosną. Pozdrawiam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:17, 17 lis 2014

Do góry
Ewa, przyszłam na nowe wianki. Przycupnęłam na tarasie i czekam. Kawę rób, bo zimno
Ranczo Edy 12:14, 17 lis 2014

Do góry
Hej, jestem już dziś po pracy, nadrabiam zaległości na wątkach. Buziaki
Ogródek Iwony 12:11, 17 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko zaglądam, pozdrawiam.

Niestety już koniec weekendu

I całe szczęście Danusiu. M był w domu i się wkurzał, że zamiast z nim posiedzieć, to na ogrodowisku czytam wątki. Dziś mam więcej czasu , hi, hi.

Pozaznaczałam sobie wątki do nadrobienia i dokształcam się dzisiaj na O.
Chciałam iść do ogrodu, wymyśliłam sobie, że chyba jeszcze przesadzę na jednej rabacie hortensje (śni mi się ta rabata po nocach, że coś tam jest nie tak i trzeba poprawić ). Pada deszczyk, jest brzydko, zimno i mokro. Poczekam chyba więc do wiosny i sobie zrobię plan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies