Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:39, 15 lis 2014

eda napisał(a)
Iwonko ale masz pięknie i w koło domku foty z lotu ptaka wzorek chodniczków fajoski i zadbane wymuskane no i te kwiatuchy na dobranoc rozbroiły mnie całkiem uwielbiam Piesio śliczny pozdrówka tyle obleciałam tak na tip top a no i piękny bukiecik od dzieciaczków widać że baaardzo lubią Polecam się i będę zaglądać

Oj, trochę tych stron do oglądania jest. Ale nie aż tyle, by nie przelecieć po ogrodzie. Zapraszam, wpadaj. Dziś tylko mało czasu miałam na pisanie.
Napia 13:25, 16 lis 2014

Iwonko, pędzisz
Rabata z lawendą, perovskią i różami ślicznie się zapowiada
A mama i maluchy przesłodkie
Pozdrawiam serdecznie
eda 18:53, 16 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Eda, byłam u ciebie, ale fotek tej perovskiej nie znalazłam. jak wstawisz, daj znać

Ja jeszcze poczekam z kopcowaniem do grudnia, Toszka pisała, żeby poczekać, aż temperatura ustabilizuje się na minusie. Chodzi o to, by róże dostały mrozu i przestały kwitnąć. Ta pogoda jakaś dziwna, rośliny wariują, nie wiedzą, czy kwitnąć, czy na spoczynek pójść sobie.
Kompost już przerzuciłam i dotarłam do takiego, co by się nadawał na podsypanie róż.
Chyba dobry jest? Ale nie mam sita, a skrzyneczką długo się przesiewa.
Może tak podsypać, jak leci?

ja już posypałam nie przesiewam chodzi o to by skorupa nie była teraz zasypałam bo później nie dam rady zawsze choroby nawiedzają mój dom o tej porze i wyjść nie ma jak gdy pora na to oki jak wstawię pyrowską dam znać Paaaa
bdan 19:11, 16 lis 2014

Iwonko zaglądam, pozdrawiam.

Niestety już koniec weekendu
Iwk4 12:11, 17 lis 2014

bdan napisał(a)
Iwonko zaglądam, pozdrawiam.

Niestety już koniec weekendu

I całe szczęście Danusiu. M był w domu i się wkurzał, że zamiast z nim posiedzieć, to na ogrodowisku czytam wątki. Dziś mam więcej czasu , hi, hi.

Pozaznaczałam sobie wątki do nadrobienia i dokształcam się dzisiaj na O.
Chciałam iść do ogrodu, wymyśliłam sobie, że chyba jeszcze przesadzę na jednej rabacie hortensje (śni mi się ta rabata po nocach, że coś tam jest nie tak i trzeba poprawić ). Pada deszczyk, jest brzydko, zimno i mokro. Poczekam chyba więc do wiosny i sobie zrobię plan
waldek727 13:27, 17 lis 2014

lwk4 Napisała:

Wklejam z artykułu program ochrony bukszpanów, aby nie zgubić:

Program ochrony
październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR

Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba chronić te cudeńka.
O (tych) środkach jeszcze nie czytałam i jeszcze w ogrodzie ich nie stosowałam. Zanim się zdecyduję na nie, muszę przeanalizować za i przeciw.
Wkleiłam ten fragment, który zacytowałaś z artykułu, który znajduje się w artykułach na O, żeby nie zgubić treści. Zimą mam sporo do poczytania

Witaj Iwonko.
Aby zaoszczędzić Ci trochę czasu na poszukiwaniu artykułów odnośnie strategii działania poszczególnych chemicznych środków ochrony roślin zamieszczę link pod którym jest to wszystko wyjaśnione w jednym miejscu.
Pozdrawiam.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4852-wazne-dla-pasjonatow-ogrodnictwa-zmiany-w-stosowaniu-sr-ochr-roslin
Janina 13:34, 17 lis 2014

Pozdrawiam Cię Iwonko, masz racje trzeba czekać do wiosny bo już zimno i nie wiele można zrobić. Ja jeszcze czekam na zamówione róże i mam nadzieję że szybko przyślą.
Iwk4 13:38, 17 lis 2014

Dziękuję Waldku za linka. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam:
Preparaty dostępne na rynku muszą być ekologiczne. Tzn. nie szkodzić środowisku?
Ale co to znaczy? Bo jeśli zaszkodzą miodunce, to mogą zaszkodzić też biedronkom, czy tak?
Nie stosowałam chemii w ogrodzie do tej pory, ale natura nie zawsze sobie radzi w sensie, ze wygrywa dobro. raczej silniejszy

Mam problem z dostaniem skrzypu, pokrzywy i jeszcze czytałam o herbatce tymiankowej.
Nieustannie walczę z mszycami na drzewie śliwy i nie tylko tam. Kupiliśmy w tym roku przylepce na drzewa, aby mrówki ograniczyć na drzewach (już się zgubiłam w relacjach: mrówki - mszyce, kto za kim na drzewo wchodzi ). Nie zdały egzaminu. Jak stałam pod śliwą, deszcz mszycowych odchodów leciał normalnie.
Iwk4 13:52, 17 lis 2014

Janina napisał(a)
Pozdrawiam Cię Iwonko, masz racje trzeba czekać do wiosny bo już zimno i nie wiele można zrobić. Ja jeszcze czekam na zamówione róże i mam nadzieję że szybko przyślą.

Janinko, przydałoby się, aby już dotarły. Coraz zimniej i mniej przyjemnie na dworze. Pamiętaj, aby te świeżo sadzone zaraz po posadzeniu zakopcować
eda 14:11, 17 lis 2014

Witam serdeczniaście Iwonka wstawiłam pyrowską