Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród z platanem. 07:05, 16 maj 2014

Do góry
Ojej jakie piekne hosty s&s jest wielka. Nie zasłoni tej drugiej?

Czekam na fotki rodgersji
Mój skrawek zieleni 07:02, 16 maj 2014

Do góry
Świetna skarpa.
Musiałabym organoleptycznie , znaczy się carex pomacać aby stwierdzić co to jest. Sprawdż czy sztywne liście i ostre brzegi czy raczej miękka?
Ogród do odświeżenia 07:00, 16 maj 2014

Do góry
Czytałam gdzieś że "maturzystką" jesteś i garnitur przygotowany
Buziaki i słońca życze. U mnie na szczęście nie pada.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:57, 16 maj 2014

Do góry
Kazde nowe zdjęcie wprowadza mnie w osłupienie, jak wypiekniał Twoj ogród. Za każdym razem pokazujesz zmiany
Pieknie, zwłaszcza że lubie geometrię
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:52, 16 maj 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Jak tu wszystko fajnie przegadane jest .....
więc....
idę dosypać dolomitu pod lawendę,
liście czosnkom przycięłam,
lubczyk miałam i w tym roku podzieliłam się z pięcioma osobami, mówia, że im rosnie i pysze zupy gotuja z nim..i to cieszy

Ewo własnie te nasze pgrodowe dyskusje bardzo kształca. Dzieki nim bardzo szybko zdobywamy wiedzę. Uwielbiam gdy dziewczyny i chłopaki dzielą sie doświadczeniem.

Ps ja zwykle nie nawoizłam lawendy sypałam tylko dolomit...a w tym roku podkusiło mnie i sypnęlam azofoskę... Chyba to tez przyczyna porażki....

Jedno jest pewne, porpawie jej strukturę gleby, nie będę rozpieszczać nawozami i jednak odpuszcze sobie cięcie jesienne. Ciachnę tylko kwiatki bez łodyg
Ogród pod trzema dębami 06:48, 16 maj 2014

Do góry
Na ślimaki stosuję niebieskie granulki. Jakoś z nimi ostro nie walczyłam do ubiegłego roku... Gdy mi zeżarły w ciągu jednej nocy paki lili to im już nie odpuszczam. Przy smakołykach : jeżowkach, hostach, hortensjach (tak uwielbiają młode liście hortensji) wysypuję granulki.
W ubiegłym roku zżarły mi 5 szt jeżówek, już nic nie dalo rady zakwitnąc. Od tego momentu nie odpuszczam. Kiedyś zjadły mi w dwa dni paki miniaturowych cyni...
Ogród pod trzema dębami 06:44, 16 maj 2014

Do góry
Marto z Twego opisu traktowania alwendy domnienma że masz duże doświadczenie ogrodowe
dzieki
Doradż szybko czy mogę zastosować zoelit, ktory wykorzystywałam do "piaskowania" trawnika. Zdejmę korę, dosypię na szybko zeolitu aby rozlużnić glebe nowym krzaczkom a jak będę miał wenę to zamówię żwirek i nie tylko wysypie na wierzchu ale będę mieszać z podłozem aby było bardziej przepuszczalne.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:41, 16 maj 2014

Do góry
Dziewczyny doradżcie, czy tak na szybko mogę dać zeolit do lawendy. Mam worek 15 kg mogę wymieszać z podłożem. Skoro zastępuje piaskowanie w trawniku i zmniejsza odczyn kwaśny to chyba do lawendy też będzie dobry?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:40, 16 maj 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)
Właśnie miałam pisać to samo o tym torfie i dziwiłam się, że florowit na nią chcesz lać.
Ziemia powinna mieć zasadowy odczyn i być dosyć uboga.
U mnie też lawenda w żwirze z matą się wysiała, a w poprzednim ogrodzie wysiewała się i rosła pomiędzy polbrukiem na ulicy.

Przez lata ciełam lawędę jesienią, ale tak bezpośrednio przed mrozami i nic jej nie było.
Obcięcie zdrewniałe końce wsadzałam do ziemi i większość się ładnie przyjmowała.
Ostatnio doczytałam o tym cięciu wiosną i tak robię, ale na sadzonki tnę i tak jesienią.
W zeszłym roku też wsadzałam i właśnie pojawiają się na patyczkach zielone przyrosty.

Czyli najważniejsza gleba. Ha! Kupię żwir i wymieszam z gleba, malo mam zatem czasu, muszę szybko dzialać.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:37, 16 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)

mam takie rady ...

-rabatę spróbuj trochę podwyższyć , bo absolutnie lawenda nie może stać w wodzie . nasyp zwykłego żwiru , kamienia piasku , popiołu ., co masz najtańszego . nie musisz nawet mieszać tego z gliną , ale postaraj się wtedy żeby warstwa żwiru była grubsza .zalewana nawet może dostać mączniaka

- na zimę absolutnie nie obcinaj , bo to pewnik na przemarzanie .a październikowe cięcie ...grzech śmiertelny ..

-kora dla lawendy niedobra bo zakwasza często a lawenda kocha zasadową i bardzo wapienną .

( teren narazony na wiatry i przymrozki, będę okrywać i kopczykować niezależnie od stopnia łagodności zimy.... Chyba dwa tygodnie temu mi zmarzła bo już miała młode pedy...
- zbyt wczesne wiosnenne cięcie? Razem z różami? Róże są piękne...)

- to akurat nie ma znaczenia o ile nie piszesz o lawendzie francuskiej , ale wiem że chyba nie .

tnij razem z różami i zupełnie nisko , to nie ma wpływu na to co się dzieje z nią teraz .najważniejsza ziemia . glina absolutnie niet , jeśli mokra i do tego wewnątrz bukszpanów

Czyli dwa grzechy śmiertelne wyeliminuje: korę i pózne ciecie. Sypanie dolomitu było niewystraczajace. Myslę czy zamiast piasku mogę im zeolit wysypać? Zobaczymy.

Dziekuje alinko za porade. Melduje, że lawenda rosnąca w innych warunkach pieknie odbija po zimie a też była cięta...ale ma bardziej piaszczystą glebe i niemal nie ma kory.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:35, 16 maj 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Marzenko jak tam Twoje Rodgersje? Moje się cieszą z takiej pogody i może ładne liście już w tym roku będą miały, duże. Wiesz może kiedy będzie widać czy zakwitną?

Moim rodgersjom wychodziły pąki kwiatowe razem z liściami. Piszę wychodziły bo zmarzły dwa tygodnie temu, teraz ponownie odbijają juz bez pąków kwiatowych
Ogród niby nowoczesny ale... 23:25, 15 maj 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Hahaha, ktoś tu jeszcze wczoraj chciał gatunki ograniczać .

W ramach ograniczania gatunków, przecież w niedziele kupiłam już 6 hakone, teraz mam ochotę z 10 od Finki dokupić
Ogród niby nowoczesny ale... 23:24, 15 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja..... co Ty ???? pierwsze słyszę

Ewka no co ty! To tak jakbyś nie widziala co to rh albo umbra na forum
Hakone to hakonechloa
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:19, 15 maj 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)
Myślę że idziesz w dobrym kierunku.Ja poszerzyłabym chyba te rabaty po bokach. Te kwadratowe rabaty wypuszczone wyglądają bardzo fajnie tylko bym je lekko powiększyła. A w trawę wpuściłabym płyty granitowe białe robiąc alejkę. Tam gdzie masz kamienną rabatę z bukszpanami urozmaiciłabym elementem wodnym (fajnie by plumkał tym bardziej że z tego co piszesz chcesz postawić tam coś do siedzenia) Tak bym se zaszalała.

I jeszcze jedno: postawiłabym płot zakrywający sąsiadów i byłoby fajne tło dla roślin.Do tego jednak zagoniłabym faceta ,niech ruszy swoje cztery litery w końcu też będzie grillował w Waszym wspólnym ogródku, weź bata

Jestem za powiększeniem rabat, rosjaśnieniem trawnika położeniem płyt granitowych. A w kwadrat przy tarasie wsadziłabym po środku jakieś piekne drzewko o wąskim lub kulistym pokroju aby zrobić iluzję głebi w ogrodzie. W nogi bukszpany, trawki i sezonowo tulipany lub inne cebulowe - czosnki. Ja teraz mam fazę koloru seledynowego zatem polecam klony planowe lub klona drumanndi (zobacz u Malej Mi)
Powtórzyłabym w nowym kwadracie żwirek aby rozjasnic ogród. Skoro masz zacieniony to ważne są jasne nasadzenia - seledynowy, biały. Zobacz jak pieknie biały żwirek i donica dodają switała w ogrodzie oraz nowo kupiona seledynowo-żólta trawa. Dlatego płyty granitowe też dodadzą swiatła . Izabela tak stworzyła piekny ogród u siebie. Ja mam slońce orzez cały dzien to nie muszę tak bradzo rozjasniać, aczkoleiwk mam bardoz dużo kostki granitowej, płyt przy tarasie i jasną ścianę wodna, ktora kiedyś będzie w stali aby odbijać obraz.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:16, 15 maj 2014

Do góry
To ja czekam na donice z NY
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:15, 15 maj 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
ehhhh muszę się pożegnać z tą ślicznotką.... a miała cieszyć całe lato! i kwitnąć nawet jak deszcz pada ...hlip, hlip....a tu poszedł deszcz i sie przewaliła i złamała gdzieś w ziemi/przy korzeniu... miałam nadzieję że jednak się nie złamała, ale więdnące liśćie i kwiaty mówią wszystko. A jak kupiłam to myślałam że jakoś uda się przechować do następnego lata...a tu nawet jednego nei zdobiła

Teraz muszę zmienić kompozycję, ale już nie wykasuję się na takie duże drzewko.

Nie pierwszy i nie ostatni raz.... Wielokrotnie się na nie kusialm, potem albo się łamały od wiatry albo z powodu zbyt małej ilości słońca słabo kwitły albo trzeba bylo stać i skubać aby to ponownie zakwitło.... Wyciep i kup biale surfinie + wilec lub kocimiętka lub kup sobie hakone do bialych surfini. Jesli masz cień to kup niecierpka.
Co z tym ogródeczkiem począć 23:04, 15 maj 2014

Do góry
Tesiu chyba wszystko przebilaś

Ps dobrze, że mój M na imprezie bo by mnie w psychiatryku zamknął
Ps o tyż 30 kg starszy więc mu na imprezy pozwalam chodzić i juz nie jestem zazdrosna
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:01, 15 maj 2014

Do góry
Mira jeżówkę wg mnie ślimaki zjadają.
Orliki zachwycają a skorupy niepowtarzalne
Ogród z łezką 22:57, 15 maj 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Żeby ludziom tylko domów nie zalało...

U Was też leje Marzenko? Myślałam, że normalny deszcz tylko...
W normalnym deszczu grill tez niespecjalnie przyjemny

U nas nie pada, co mnie cieszy, wieje też umiarkowanie. Jeszcze po Kaswerym nie naprawilismy zaluzji , ktorą nam wyłamało...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies